?> /sikersztorik/rubik-ernot-es-a-buvos-kockat-meltatjak-kulfoldon/ Rubik Ernőt és a bűvös kockát méltatják külföldön | szmo.hu
hirdetés

SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Rubik Ernőt és a bűvös kockát méltatják külföldön

Minden idők legnépszerűbb játékának prototípusa fából, befőttes gumiból és gemkapocsból készült.

Link másolása

hirdetés

Rubik Ernő a brit Guardian terjedelmes cikkében mesélte el, hogy találta ki a bűvös kockát. Mint elmondta, a '70-es években az Iparművészeti Főiskolán tanított, és kereste a módját, hogyan tudná érzékeltetni a 3D-s mozgást a tanítványai számára. A kocka elforgatási mechanizmusához az ötletet végül az adta, hogy megfigyelte a Dunában a kavicsok között áramló vizet.

Bűvös kocka fából, befőttes gumiból, gemkapocsból

A prototípus összeállításával az édesanyja lakásában kísérletezett a feltaláló, fa, befőttes gumi és gemkapcsok segítségével készítette el az első Rubik-kockát. Ezután ki kellett találni, hogyan jelöli meg a kockát alkotó egységeket, hogy a forgatásnak célja legyen. Erre az alapszíneket választotta ki Rubik Ernő. "Amikor a színeket felragasztottam a kockára, elérzékenyültem. Tudtam, hogy valami forradalmi dolog született." Azonnal megpróbálta kirakni a kockát, de nem tudta, valaha sikerül-e, hiszen felfoghatatlanul sok variációt lehetett létrehozni. Végül hetekig tartott, mire kirakta.

Ezután rögtön tudta, hogy egy eladható terméket hozott létre, de három évig tartott, mire sikerült piacra dobni. Kezdetben a Politechnika gyártotta Bűvös Kocka néven, majd egy Laczi Tibor nevű kereskedő jelentkezett Rubiknál azzal, hogy ő a vasfüggöny túloldalán is szívesen árulná a kockát, méghozzá milliós darabszámban. Laczi elvitte a kockát az 1979-es nürnbergi játékvásárra, ahol egy Tom Kremer nevű üzletember kezdett érdeklődni a találmány iránt. Pedig a kocka nem tartozott a kiállítás fő attrakciói közé, Tom Kremer sem arra, hanem a furcsa, egzotikus nyelvre figyelt fel először, amin a kiállítók beszélgettek.

hirdetés

kockrubik

300 millió eladott kocka a vasfüggönyön túl

Végül beleszeretett a kockába, és megvásárolta a jogokat vállalata, az Ideal Toy Company részére. Még a tévében is reklámozta a Rubik-kockát - ez volt a legelső kirakós játék, amit tévében reklámoztak. A cégnek egyébként a kocka volt az utolsó szalmaszál, mert korábban óriási adósságokat halmozott fel. Végül a kocka sikere megmentette a csődtől: 300 millió Rubik-kockát adtak el. A sikerszéria azonban 1983-ban kifulladt, akkorra ugyanis a piac telítődött, és minden számításba jöhető háztartásban volt már legalább egy kocka.

Kremer fia aztán úgy döntött, újra belevág az üzletbe, és 2013-ban megszerezte a kocka jogait, és megalapította a Rubik’s Brand Ltd-t. Elhatározta, hogy felveszi a harcot a piacon található rengeteg hamisítvány ellen, és felfuttatja a márkát. Ez sikerült is: a vállalat jelenleg évi 10 milliót értékesít a termékből, illetve annak újabb változataiból. Az egyik kockán például a csalók elleni védekezésül nem matricák vannak, hanem nyomatok. Van egy olyan változat is The Void néven, amelyik olyan, mint egy Rubik-kocka, de lyukkal a közepén - ezt állítólag jóval nehezebb kirakni.

Külföldi Rubik-kocka reklám, 1981:

kock-kock

kockvoid

Fotó: Wikipédia

"Nem gondoltam volna, hogy globális őrület lesz"

"Mindig tartottam a távolságot a dolog üzleti oldalát illetően, inkább úgy nézek a kockára, mint apa a gyermekére" - mondta a Guardiannek Rubik Ernő. Hozzátette, hogy ámulatba ejti, hogy találmánya újabb és újabb generációkat ragad magával a mai napig, ahogy az is, mennyi hasonló játéknak volt az ihletője. "Sosem gondoltam volna, hogy globális őrület válik belőle." Ahogyan azt sem - folytatta a magyar feltaláló -, hogy 350 millió eladott példánnyal ez lesz minden idők legnépszerűbb játéka. Rubik Ernő átlagosan egy perc alatt rakja ki a kockát, így le van nyűgözve attól, hogy a tizenévesek másodpercek alatt képesek erre (a világrekord jelenleg 5,25 másodperc).

A jelenlegi világrekord:

Ha tetszett a cikk, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk