hirdetés

SIKERSZTORIK

„A Rebaba más normákat közvetít, mint egy műszempillás, kifestett, magassarkúba bújtatott baba”

Túlsminkelt babákat alakít át Tihanyi-Horváth Lilla – az újragondolt játékok hihetetlenül sikeresek. Interjú.

Link másolása

hirdetés

Szülők hívták fel a figyelmemet arra, hogy különleges babákat alkot egy háromgyermekes édesanya. Túlsminkelt, csilivili ruhákba öltöztetett babákról mossa le a festéket, majd új arcot ad nekik, és úgy alakítja át őket, hogy kedvesebb, szelídebb, bájosabb és természetesebb lesz a megjelenésük. Megváltozik az arckifejezésük, előtűnnek a vonásaik, új frizurát és ruhát is kapnak. Színesebbé válik az egyéniségük, egyedibbé válnak.

Tihanyi-Horváth Lilla az első átalakítás után képtelen volt abbahagyni a babák gyermekibbé varázslását. Ma már Rebaba márkanév alatt megrendelésre készíti az újraformált és új outfitbe csomagolt babákat. Olyan elképesztően népszerűek a munkái, annyi megrendelést kap, hogy hónapokkal előre be van táblázva.

Az egyedi babákról és erről a különleges hivatásról beszélgettünk.

- Hogyan nézett ki, milyen volt az első baba, amit átalakított?

- Egy külföldön élő hölgynek a munkáira lettem figyelmes az interneten, az ő ötlete volt a babák ilyenfajta újrahasznosítása. Nagyon megtetszett a dolog, sokáig csak nézegettem a képeket, majd a nyolcéves kislányomnak szerettem volna egy babát festeni ajándékba.

hirdetés

Azután egy használt játékbörzén rátaláltam az első babára. Ez is sokáig állt a szekrényben, amíg mindent beszereztem, ami az átalakításához szükséges.

Érdekes élmény volt lemosni róla a gyári festéket - mondjuk pont ezért vágtam bele, mert szeretem az izgalmas dolgokat.

És nem csak a smink tűnt el, hanem az egész arca... és felsejlettek egy ártatlan kislány vonásai.

- Sok festéket raknak ezekre a babákra, vagy viszonylag könnyű volt letörölni?

- Változó. Van, amiről könnyű letörölni, és akad, amelyekkel meg kell küzdenem. Amire például csillámport is ragasztottak, arról elég nehéz lekapargatni.

Tihanyi-Horváth Lilla vagyok, Budapesten születtem 1981-ben. Szüleim képzőművészek, édesapám szobrász, édesanyám sokáig foglalkozott üveglámpák, ablakok tervezésével, készítésével, restaurálásával. Az alkotó légkör egész gyermekkoromban jelen volt otthon. Zenei általános iskola, majd a gimnázium után a Pető Intézetben tanultam az elfogadást, a gyermekek szeretetét, konduktor lettem. Évekig dolgoztam külföldön és belföldön, sérült és egészséges gyermekekkel egyaránt. A Gekko Játszóházban és a Fejlesztőházban is tevékenykedtem.Majd megszületett három gyermekem. Az otthonlét ideje alatt folyamatosan alkottam, előbb babajátékokat, falvédőket varrtam, majd kifejlesztettem egy saját tervezésű babahordozó családot, a Lillago babahordozókat. Ezeket mind a mai napig készítem, egyedi megrendelésre.Körülbelül 1 éve vágtam bele a baba újraalkotásba, külföldi inspiráció nyomán. Kezdetben csak néhány babával próbálkoztam, amiket villámgyorsan elkapkodtak. Aztán folyamatosan egyre több készült, elkezdtem képmás babákat is festeni, vásárokra járni velük. Jelenleg egyensúlyozom a feleség, anya, háztartásbeli, alkotói szerepkörök között.

- Mit szeretnek az emberek ezekben az átalakított babákban? Mi az ami a legjobban tetszik nekik?

- Sokan leírják, hogy „Végre, ilyet keresek már régóta!” mivel ezek emberi babák, a vonásaik egyedibbek, gyermekekre hasonlítanak, és minden baba más és más. Van szeplős, szőke hajú, barna szemű, és lesz szemüveges is. Sokan azért választanak babát, mert az hasonlít a gyermekükre.

Rendszerint azt is kiemelik, hogy szépek, ízlésesek az újraalkotott babák ruhái, kellemes a tapintásuk.

A Rebaba olyan játék, ami más normákat közvetít, mint egy kifestett szájú, műszempillás, miniszoknyás barbie. Nem magas sarkú van rajta, hanem varrott bőrcipőcske cipőfűzővel.

A képmás babát – vagyis amikor a gyermek fotója alapján festem meg a babát -, azért szeretik, mert teljesen személyre szabott ajándékot kap a gyermek, egy képmást, amivel lehet, hogy egészen máshogy játszik majd, saját élményeket dolgoz fel. Ez örök emlék, biztosan elteszi majd a gyerekeinek, unokáinak megmutatni. Ennek a fajta babának a népszerűségét mutatja, hogy jövő februárig tele van az előjegyzési naptáram.

Azt is szeretik még, hogy nem futószalagon készül, nem egy rajzfilmhőst ábrázol, nem egy szilikonos szájú, műszempillás, mini nő, hanem egy olyan kislány-baba, akinek az arcáról sugárzik valamiféle tisztaság, bájosság, ami a gyermekekben is megtalálható.

- Mennyi idő szükséges egy baba elkészítéséhez?

- Több órányi munka, kezdve a fotózással, hogy később tudjam, melyik babából melyik lett, a hajak mosása, kifésülése, szárítása, a frizura (frufru vagy göndör haj, fonatok) készítése. Majd a festék lemosása, és az arc megfestése, ami nem mindig sikerül első nekifutásra. Ruhák kiszabása, megvarrása, patentozása, a kis díszek felvarrása, a baba testén lévő esetleges golyóstoll, filctoll nyomok eltüntetése, cipők kiszabása, megvarrása, felragasztása a babák lábára, és a végén újabb fotózás, majd az előtte-utána kép elkészítése. Tényleg sok munka van benne.

- Mi a legelső, amikor kézbe fog egy ilyen babát? Megnézegeti és saccolgatja, hogy mi lehet belőle? Vagy rögtön letörli a festéket?

- Azonnal nekifogok! A gyári festéket körömlakk lemosóval oldom fel, ezután vízálló festékkel, nagyon vékony ecsettel megfestem az arcot. A legtöbb babát a saját képzeletem alapján festem, mindegyik más és más. A képmás babákra pedig a gyermek vagy felnőtt fényképe alapján festem fel az arcot.

A babák hajával is kell foglalkoznom, gyakran összegubancolódott állapotban veszem kézbe őket. A kifésüléshez a textilöblítő bizonyult a leghatásosabbnak, a babák haja puha és újszerű, könnyen fésülhető lesz tőle.

A babaruhára azt a megoldást találtam, hogy filcesített, újrahasznosított gyapjú anyagból varrom a felsőjüket, ruhájukat, a szoknyácskákat pedig gyönyörű, színes pamutvászon anyagokból, mivel babahordozók varrásával is foglalkozom, és ezeket ott használom. A cipőhöz egy kárpitostól szerzem be a lehullott darabokat, ezekből szabok kis lábbeliket, megvarrom, a babák lábára rögzítem. Mivel az általam használt babáknak nincs lábfeje, rápattintható cipőjük volt előző életükben.

- A legnehezebb fázisnak mit tart a babák átalakításában?

- A hajakkal időnként sokat szenvedek, mire sikerül kifésülni, és sokszor a festék sem adja magát könnyen, időbe telik, amíg sikerül lesúrolnom. A kiscipők megvarrása is aprólékos munka, de annyira kedves, egyedi lesz a baba, hogy ennél a megoldásnál maradtam - előzőleg házi készítésű szilikon gyurmából készültek a lábbelik, a bőrcipő saját fejlesztés eredménye, és elégedett vagyok vele.

- Ezek szerint mesékből vagy a képzeletéből merít inspirációt a nem képmás alapján készült babákhoz?

- Igazából úgy történik, hogy több babát festek egyszerre: először ceruzával megrajzolom a szemöldökük, orruk vonalát, mindegyiket egy kicsit máshogy, majd egyesével megfestem őket. Közben alakul ki belső intuíció alapján az arcuk.

Előfordul, hogy amikor elkészül egy baba, én is meglepődöm, milyen aranyos lett, de ha akarnék sem tudnék két ugyanolyan arcot festeni.

Festés közben nem nézek képeket, teljesen fejből festek.

- Melyik babára a legbüszkébb?

- Akadt egy-két baba, akiket nagyon nehezen adtam oda, mert annyira a szívemhez nőttek; valami volt az arckifejezésükben, ami magával ragadott. Örülök, hogy gyermekekkel foglalkozó pszichológus és anyaotthonban dolgozó segítő is vásárolt már a babáimból, illetve az olyan különleges babákra is büszke vagyok - ilyeneket szeretnék még a jövőben is elkészíteni – mint

amikor egy kisebb szemrendellenességgel született kislányt kellett megfestenem, vagy amikor egy Down-szindrómás kislánynak juttathattam el egy downos babát. De tervezem a szemüveges babát is.

Azt még itt hadd mondjam el, hogy konduktorként végeztem a Pető Intézetben, és ezért is állnak hozzám közel ezek a kicsit más gyermekek. De a büszkeség nálam inkább egyfajta belső öröm, például amikor az anyukák küldenek nekem képet a gyermekükről, aki mosolyogva játszik az általam készített babával, vagy amikor elmondják, hogy mindenhova magukkal kell vinni, mert ő a kedvenc. Az is hatalmas öröm volt, amikor többen is leírták, hogy elsírták magukat, amikor meglátták a gyermekükről készült képmás babát.

- Másféle játékokat készített már babákon kívül, vagy a babára specializálta magát?

- A babák előtt, még a kislányom születése előtt varrtam interaktív babakockákat, leporellókat, és jelenleg is foglalkozom babahordozók készítésével – ezt négy évvel ezelőtt kezdtem. Sok kreatív dolgot kipróbáltam, például annak idején faragtam lombfűrésszel kirakót, rengeteg falvédőt varrtam.

- Mit szólnak az átalakított babákhoz a gyermekei?

- ​Három gyermekem van, és amióta babákkal foglalkozom, remekül szórakoznak az eredeti babákon és a ruháikon, szerintük ugyanis csúnyák. A fiamnak is tetszenek az általam festett babák, ő már ezt veszi természetesnek. A családom is örül a babák sikerének, támogatnak a munkában, és az ismerőseimtől is csupa pozitív visszajelzés érkezett.

A lányom különösen nagy rajongója az elkészült babáknak, és gyakran segít is nekem a cipők kiszabásában, a festék lemosásában, a hajuk kifésülésében, az öltöztetésben. Sőt, ő is próbálkozik babafestéssel.

Sokszor elmondja, hogy az én babáim a legszebbek.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Bicikligumiból övet, teherautó-abroncsból aranyat érő port készít két magyar vállalkozás

Szabó László és Vékony Miklós vállalkozása is azon dolgozik, hogy újrahasznosítsák a gumiabroncsokat, és megoldásukkal bevezessék azt a körforgásos gazdaság szemléletébe.

Link másolása

hirdetés

A Deutsche Welle magyar szerkesztőségének riportjában mutattak be két magyar vállalkozást, akik a gumiabroncsok újrahasznosítására találtak ki egy-egy új megoldást.

A videó egyik főszereplője Szabó László, aki bicikligumikból készít dizájntermékeket.

Övet, pénztárcát, sőt bicikliláncból még kulcstartót is csinált. Munkájuk során évente több ezer abroncsnak adnak új formát, és a maradék gumikat is újrahasznosítják. Vevőik pedig a világ minden tájáról keresik a termékeiket.

A riportban bemutattak egy eljárást is, amelyet Vékony Miklós és csapata fejlesztett ki Tiszalökön. A kísérleteik arról szólnak, hogyan tudnak magas nyomású víz segítségével szétrobbantani gumiabroncsokat. Ezt a folyamatot szeretnék egyre hatékonyabbá és mobillá tenni, miközben az eljárás maga igyekszik minden ponton környezetbarát maradni.

A Deutsche Welle riportja:

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Egy bajba került majomról készült a világ idei legviccesebb természetfotója

A verseny döntőjébe a magyar Kránitz Roland két képe is bejutott.

Link másolása

hirdetés

A brit BBC One tévécsatornán hirdették ki kedd este a legviccesebb természetfotókat kereső Comedy Wildlife Photography Awards verseny eredményét – írja a Sokszínű vidék.

Az idén hetedik alkalommal kiírt pályázatra több ezer nevezés érkezett, volt köztük például kuncogó fóka, zsiráfon lovagló majom és nevető kígyó is.

A magyar vonatkozást pedig az adta, hogy a tavalyi közönségdíjas, Kránitz Roland ezúttal két, ürgékről készült fotójával is döntőbe jutott, így esélyes volt a végső győzelemre.

Ez volt az említett két kép:

Fotó: Kránitz Roland

Fotó: Kránitz Roland

hirdetés

Végül most nem sikerült a bravúr, de az is nagyon szép eredmény, hogy felkerültek a fotók a szűkített listára. A versenyt idén Ken Jensen nyerte egy bajba került majmot ábrázoló fotóval, ami itt látható:

Fotó: Ken Jensen

A fényképész szerint állat arckifejezése valójában agressziót közvetít, a pillanatképen azonban úgy tűnik, mintha fájdalmai lennének.

Az összes idei díjazottat ezen a linken lehet böngészni.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

150 autó, napi 4500 megrendelés 75 településen – mi a Kifli sikerének titka?

A cseh cég alig két év alatt olyan fejlődést és növekedést tudott felmutatni, amit csak kevesen.

Link másolása

hirdetés

2019. december 15-én lesz két éve, hogy belépett a magyar piacra a nálunk Kiflire keresztelt, cseh anyavállalattal rendelkező cég. Akkor még 10 autóból állt a flottájuk, és mindössze párszáz címre szállítottak. Mára 150 autójuk napi 4500 megrendelést teljesít, és 75 településen vannak jelen.

De miért más ez a cég, mint a többi? Mi a Kifli titka? Vásárlói oldalról közelítettük meg a kérdést.

Emlékszem az első találkozásomra egy Kifli hirdetéssel. Valami ilyesmit gondoltam akkor: “Egy újabb cég, ami leírva jónak tűnik, amit akár ki is tudnék használni, de úgyse lesznek ezek sem jobbak a többinél.” Az előítéletességem pedig abból fakadt, hogy az összes házhozszállítós céggel volt már dolgom, és mindegyikben csalódtam. Sok esetben küldtek hozzám sérült, romlott árut, és ha éppen nem volt az, amit rendeltem, teljesen random helyettesítő termékekkel küldték ki a futárt, akivel aztán lehetett jókat vitatkozni, hogy miért nem fogadom el a spagetti helyett a pennét, vagy a kedvenc jeges teám helyett a sajátmárkásat… Ha egyáltalán időre odaért hozzám, vagy hajlandó volt feljönni az ötödikre...

A Kifli első ránézésre nem tud sokkal többet, mint a konkurens márkák: online bevásárlást kínálnak egyszerűen, nagyjából olyan kínálattal, amit egy szupermarketben talál az ember.

De ha megnézzük közelebbről, könnyen rájövünk, hogy egy átlagos élelmiszerüzletnél azért jóval bővebb kínálattal rendelkeznek. Ha pedig megtapasztaljuk a velük való vásárlás élményét, nehéz lesz szabadulni tőlük, vagy másra váltani.

A marketingszöveg helyett elmondom, hogy én mit tapasztaltam. Én, aki magánemberként, lassan másfél éve vásárolok tőlük.

Én, aki a normál boltba járásomat abszolút megszüntettem miattuk. Én, aki azonnal váltottam prémiumra, mert meg vagyok győződve róla, hogy náluk éri meg a legjobban VIP-nak lenni.

hirdetés

A Kifli előnyei egy mezei vásárló szemszögéből

Az online felület jól használható. Mindenhez van kép, megfelelő leírás. Nagyon sok termék van, és nagyon sok olyan tétel, ami csak gourmet- vagy bioboltokban lenne fellelhető.

Mindig van egy csomó izgalmas újdonság, és sokszor jár ajándék is a vásárláshoz. És vannak kategóriák, amikben kifejezetten élvezet válogatni.

Az olcsóbban elhozható, szavidős áruk, vagy az újdonságok, esetleg a csak náluk fellelhető Marks & Spencer termékek engem például mindig kattintásra csábítanak.

Bizonyos termékek talán drágábbak, mint a sarki boltban, de a különbség nem számottevő, és itt valóban friss és minőségi portékát kap az ember. Ez húsoknál, zöldségeknél és gyümölcsöknél nagyon nem mindegy.

Ha pedig valami nem stimmel, nem megfelelő állapotú, pár kattintással vissza lehet igényelni az árát, és nem fog veled egy morcos ügyintéző sem vitatkozni miatta.

A kiszállítási idősávokat is jobban oldották meg, mint a konkurencia. Nem fél napokat várod otthon a futárt, hanem csak egy adott órán belül kell otthon lenned. Sőt! Ha előfizetsz prémiumra, akkor 15 perces idősávok közül választhatsz. És ha délután 4-ig leadod a rendelésed, garantálják, hogy még aznap meg is kapod. Na ezért vagyok én is prémiumos!

Az ügyfélszolgálatosok és futárok kedvessége is meglepő. Köszönnek, mosolyognak, normális hangon kommunikálnak veled, készséggel oda teszik-viszik a szatyrot, ahova kéred. Én más cégnél ezt az állandó korrekt és kedves hozzáállást még nem tapasztaltam!

És bár a Kifli egy cseh anyacéghez tartozik, mindig az adott országhoz igazodnak. Így Magyarországon is rengeteg helyi márkával és gazdasággal állnak kapcsolatban. Mondok pár példát.

A ráckeresztúri Martontej finomságai például a személyes kedvenceim. A Martontej Kft. közel 1000 állatot számláló Holstein-fríz marhaállománya első osztályú tejet termel, köszönhetően a monodietikus, GMO-mentes takarmányozásnak. A takarmány 80%-át maguk termelik és állítják elő. Sajátosságuk, hogy a növénytermesztéstől az állattenyésztésig, a feldolgozástól a termék boltokba juttatásáig mindent saját kézben tartanak. A Martontej alapelve a termékek gyártásánál, hogy mesterséges adalékanyag, színezék és ízesítőanyag-mentesek legyenek, ezáltal kizárólag gondosan tesztelt és bevizsgált összetevők kerülhetnek termékeikbe. Mennyivel jobb ilyen tejet és joghurtot rendelni nap mint nap, ugye?

De ha a gyümölcsök vagy zöldségek között keresgélünk, akkor is rengeteg magyar terméket találunk, és ez jól láthatóan megjelenik a leírásokban is. Csak hogy egy szezonális példánál maradjak, sütőtököt venni például iszonyat nagy lutri. De nem a Kiflinél! A tök az Ortofrutta névre hallgató magyar cégtől érkezik, és sütés után minden darab édes és krémes! (Saját tapasztalat!)

Ráadásul az oldalon az alapanyagok mellett találunk recepteket is, így azonnal össze is dobhatunk egy bevásárlólistát egy jó sütőtök krémleveshez.

Ha tojást szeretnénk, könnyedén találunk náluk szabadtartású tyúkoktól származót. Ha friss húsra vagyunk, ott vannak például a Pro-Duck termékei. Ez is egy magyar cég, aminek a fő profilja a prémium minőségű hízott kacsa és liba húsok.

Nekem fontos, hogy minőségi alkoholt is be tudok tőlük szerezni. Mióta a Kifliről rendelek, nem is nagyon járok más borboltba vagy alkoholszaküzletbe.

És hogy ide is konkrét példát hozzak, a jóáras bor éppúgy a raktárkészlet részét képezi, mint a magasabb kategóriás. Frittmannból például van Cserszegi Fűszeres, ami 1300 forintba kerül, de elérhető a Gold Ezerjó pezsgőjük is, ami 5000 forintba kerül, és szerintem maximálisan meg is éri az árát.

Érzem, hogy fontos vagyok

Sok helyen találkozik hasonló mottóval az ember, csak aztán ez a valóságot nem tükrözi. A Kifli számára tényleg fontos a vevő és az ő véleménye, és ezt pár hónap alatt meg is tapasztalja az ember.

Mivel ez a cég fejlődni szeretne, és meg szeretné változtatni a házhoz szállítás piacát, ezért tényleg fontos nekik az, hogy te mit rendelsz, mivel vagy elégedett és mivel nem, és hogy mire vágysz még.

Nem gyűlölnek azért, ha elmondod a véleményedet, kritikádat, javaslatodat, hanem kifejezetten örülnek neki, és tanulni próbálnak belőle, fejlődni általa.

Számos kérdőívet töltöttem ki nekik én is mezei vásárlóként, majd pár hónap múlva tapasztaltam a változást, amit a beérkező válaszok alapján eszközöltek. Így lett például egyre szélesebb a pékáruk palettája, vagy a jó boroké.

Szóval a Kifli könnyedén válik a hétköznapok szerves részévé, és a bevásárlással, étkezéssel kapcsolatos stresszes helyzeteket üti ki.

Két év alatt olyan fejlődést és növekedést tudtak felmutatni, amit kevesen. A jövőjük pedig elég fényes, mert a visszajelzések alapján az emberek szívesen fizetik meg a minőséget, a gyorsaságot és a kiemelten pozitív élményt hagyó kommunikációt.

Te fizetnél azért egy kicsivel többet, hogy a bevásárlás ilyen élmény legyen? Akkor ajánlom a Kiflit!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Bejárta a világot és még Új-Zélandon is szüretelt Homoky Dorka negyedik generációs borász

Szülei, nagyszülei, dédszülei is a szőlőnek és a bornak szentelték az életüket, ám nem sokon múlt, hogy Dorka ne folytassa a családi hagyományokat.
Tomka Tivadar - szmo.hu
2021. november 22.


Link másolása

hirdetés

Homoky Dorka szülei, nagyszülei, dédszülei is a szőlőnek és a bornak szentelték az életüket. Dorka bejárta a világot, kezdetben filmelméletet és filozófiát tanult, és nem sokon múlt, hogy ne folytassa a családi hagyományokat.

– Miért nem azonnal lettél borász?

– Alapvetően, mert számomra mindig természetes volt, hogy a családom ezzel foglalkozik. Eszembe sem jutott eleinte, magamnak kellett végigjárni az utat, eltávolodni a famíliától, hogy újra érdekes legyen a számomra és más aspektusból közelítsek a birtokhoz, tudatosabb legyek és hasznos tapasztalatokat szerezzek másutt. Más szemmel nézni arra, mi van Tokajban és mit lehet másképp csinálni, mint eddig. Amíg távol voltam, addig a bölcsészkarra jártam, ahol filmelméletet és filozófiát tanultam. Ha már beszéltem a szemléletről, a kisfilmek készítése a gasztronómiáról, borászatról, szőlőről az egyetemi évek alatt is szerves része volt az életemnek.

– Amikor visszatértél a családhoz, szüleid mit szóltak mindehhez?

– Természetesen nagyon örültek, mert éppen azon gondolkodtak, hogy mi lesz a birtokkal, ha a hagyomány megszakad. Eladják? Megtartsák? Amikor hazatértem, mindez egy csapásra megoldódott. Soha nem tették kötelezővé sem nekem, sem a húgomnak, hogy ezzel kell foglalkoznunk, mi dönthettük el, hogy mi érdekel bennünket. Gyermekkoromban besegítettünk a szüretelésbe, ám akkor sem határozták meg, mikor és mennyit dolgozzunk.

hirdetés
A visszatérésemet követően kezdetben édesapám adott néhány parcellát, és azzal indított utamra, hogy gondozzam a szőlőt, készüljön el a bor, aztán legyen értékesítve.

Csupán ennyi volt a kérés... Miután jól debütáltam, egyre több területet adott át nekem évről-évre, tehát a bizalom a részéről töretlen volt már akkor is. Egyébként itt hadd jegyezzem meg, hogy kevés a jó generációváltás a borászoknál, magunkról elmondhatom, ez sikeresen megtörtént.

– Laikusként kérdezem: mit jelent a natúr bor kifejezés?

– Ha egy mondattal kellene válaszolnom, akkor azt mondom, semmit nem veszünk el belőle és semmit sem teszünk hozzá. Organikus a művelés, és minden természetes, ami a pincében van. Sokat tanultam a családtól, de szakmailag én is folyamatosan képeztem magam, így kerültem fél évre Lyonba is egy Erasmus-ösztöndíjjal, ott szőlészet és borászat szakra jártam.

Számtalan kóstoláson vettem részt, és figyeltem, mik az újdonságok a világban. 2019-ben még Új-Zélandon is voltam egy szüreten. Idehaza is megismertem sok borászt.

Mindezek olyan élményeket adtak, amiket most a családi borászatunkba integrálhatok.

– Mik a közeli és távoli integrációs terveid?

– A közeljövőben Balogh Leventével, a Szentkirályi Magyarország elnök-tulajdonosával közösen, aki befektetésével támogat, - megkezdjük Tállyán a borászat kiépítését, újítását, fejlesztését. A legfontosabb, hogy az ott élő embereknek lehetőséget adjunk, legyen miért ott maradni, és hogy szakképzett munkaerőt képezzünk.

Ha hosszú távra tekintek előre, akkor Tokaj formálása a célom, arculat, kommunikáció és infrastruktúra szinten is. Lassan haladnak a fejlesztések, ami a borászoknak is nehézséget jelent. A másik, hogy a vásárlóknak ne csak az édes borok, hanem a száraz borok is eszükbe jussanak, ha meghallják a település nevét.

Egyébként egyre nagyobb az igény világszinten a natúr borok iránt.

– A nap minden percében dolgozol?

– Nem unatkozom. Főleg az őszi időszakban, mert akkor a hétvégéim is foglaltak. Rengeteg kóstolót tartunk több borászattal közösen. Kitaláltunk egy eseménysorozatot is programokkal teletűzdelve, amelynek Zsendülés a neve. Szeretnénk felpezsdíteni az itteni mindennapokat az itt lakók és a turisták számára is.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: