hirdetés

SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Agyvérzésen átesettek rehabilitációját segítő eszközt fejlesztett egy magyar startup

A Phoenix Orthosis találmánya - amely az alkari görcsös bénultság kezelését segíti - 2020-ban harmadik lett az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) Health Innostars Awards versenyében.
Göbölyös N. László - szmo.hu
2021. január 31.

hirdetés

Az agyvérzés, a stroke napjainkban már szinte népbetegségnek számít egész Európában, így nálunk is. Nem csoda, hiszen egyre több stressz ér bennünket, amelyeknek – sokszor magas vérnyomáson, vagy cukorbetegségen keresztül – a stroke egyenes következménye. Ezért is van nagy jelentősége a Phoenix Orthosis magyar start-up találmányának, amely az agyvérzésen átesettek rehabilitációját segíti, és amely az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) Health Innostars Awards versenyében 2020-ban a harmadik helyet szerezte meg.

A találmányról, az e célból létrehozott start-upról Jankó László társalapítóval beszélgettünk.

– Kérem, mutassa be a PhoenixOrthosist!

– Alapítótársam, Gelányi László ennek a találmánynak az ötletgazdája. Ő gyógytornász és kifejezetten stroke-os betegek mozgásszervi rehabilitációjával foglalkozott az elmúlt 10 évben. Miközben ezekkel a betegekkel dolgozott, jutott arra felismerésre, hogy a piacon hiányzik egy olyan felsővégtagi ortézis, amely a stroke-ot követő különleges állapot, a görcsös alkari bénultság kezelésére szolgál. Ez azt jelenti, hogy a betegek nem tudják kinyitni az ujjaikat. A fogáskészségük nagyjából megvan, de nem tudják elengedni a megfogott tárgyakat. Laci azt ismerte fel, hogy jelenleg nem kapható olyan eszköz, ami ezt az elegendés-funkciót úgy vissza tudja adni, hogy az a hétköznapi életben is jól használható legyen. Az ujjak nyitására szolgáló rendelkezésre álló eszközök kontrollált klinikai környezetben használhatók, viszont robosztusságuk és technikai jellemzőik miatt nem vihetők ki a mindennapi életbe. Innen jött a szándék az eszköz kifejlesztésére.

Most termékfejlesztésünk utolsó harmadába léptünk. Az elmúlt másfél év eredményeképpen eljutottunk egy jól működő prototípusig, amit tökéletesítése után szeretnénk piacra vinni.

hirdetés

– Hogyan működik ez az ortézis?

Honlapunkon van egy látványterv, amely megmutatja, hogy tenyérből nyitja ki az ujjakat. A jelenleg forgalomban lévő eszközök felülről, a kézfej irányából, rugó segítségével nyitják az ujjakat. Ezzel szemben mi a tenyérben helyezünk el egy alkatrészt, ami alulról nyitja az ujjakat, ezáltal eszközünk sokkal visszafogottabb, és sokkal inkább rejtve marad mind pratikusan, mind esztétikai szempontból a külvilág előtt. Ezen túl az alulról nyitásnak fiziológiás előnyei is vannak.

Az igazi újdonság annak a technikai megoldása, hogy miként lehet a tenyérből úgy erőt kifejteni az ujjakra, hogy az alkatrész nagysága ne akadályozza a fogás képességét. Egy speciális fémötvözet alakemlékező tulajdonságát használjuk fel ehhez. Ez az ötvözet deformálható, hő hatására visszaáll kiinduló állapotára, így pótolja a kéz hiányzó nyitás funkcióját. A hőadást elektronikusan vezéreljük, az eszköz akkumulátorral működik.

– Milyen támogatást kapnak ehhez a projekthez?

– 2018 végén csináltuk meg az első tőkebevonásunkat. A három tagú befektetői konzorcium tőkeemelést hajtott végre a cégben, hogy a fejlesztést finanszírozza. Ez az alapja a működésünknek. Annak, hogy nyertünk az EIT Health programban, több hozadéka is van. A nyereménnyel járt egy kisebb összegű támogatás, és egy olyan többhónapos programsorozat, amelyben ezen a területen jártas szakértők különböző témákban előadásokat, beszélgetéseket tartottak. És nyilván van egy reputációs előnye is, mert munkánknak a siker által híre megy.

– A PhoenixOrthosis kifejezetten erre a termékre jött létre. Vagy vannak távolabbi terveik is?

– Jelenleg kizárólag ennek az eszköznek a fejlesztésével és piacra vitelével foglalkozunk. Az, hogy legyenek-e olyan variánsai, amelyek esetleg más ízületeket képesek kezelni, még a jövő zenéje.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk