hirdetés

SIKERSZTORIK

Te is szavazhatsz az Év Példaképére

Sikeres fiatal vállalkozókkal kampányol a Példakép Alapítvány. Olyanokkal, akik már megmutatták, hogy kell sikerre vinni egy jó ötletet.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2013. december 11.

hirdetés

Az Év Példaképe címért 50 fiatal vállalkozó versenyez. A díjra 40 év alatti vállalkozók jelentkezhettek, akik vállalkozásukkal, életútjukkal pozitív példát adhatnak korosztályuknak. A 417 pályázó közül 12 tagú szakmai zsűri választotta ki azt az 50 fiatalt, akikre január közepéig szavazni lehet a Példakép oldalon.

Az alapítvány első körben szeretné megismertetni a közvéleménnyel a már pályán lévő, sikereket elért fiatal magyar vállalkozókat.

Peldakep_Palyazat_02

"Minden ország a saját tehetségeire, a saját kiválóságaira, kiváltképpen pedig sikeres vállalkozóira tudja alapozni jövőjét. Jelenleg azonban Magyarországon kritikusan alacsony a fiatalok vállalkozói hajlandósága és a fiatal vállalkozók száma, Európában és a régióban is sereghajtók vagyunk ezen a téren. Ahhoz, hogy ez a tendencia megváltozzon, szükség van a társadalomban – és különösen a fiatalokban – élő vállalkozói kép megváltoztatására, a vállalkozói attitűd átformálására, és a vállalkozói szellem kibontakoztatására" - fogalmaz felhívásában az alapítvány.

hirdetés

A kampánnyal azt szeretnék elérni, hogy a kreatív ötletekkel rendelkező fiatalok merjék itthon megvalósítani az ötleteiket, és ehhez lássanak maguk előtt példákat. Az ismertség és a jó kapcsolatok mellett 5 millió Ft-os főnyeremény a jutalma annak, aki elnyeri az Év Példaképe címet.

Ismerjetek meg három jelöltet!

Csiszka Zsolt, Síküveg Kft. Győr

A győri síküveg-feldolgozó, aki bebizonyította, hogy olyan piacra is be lehet törni, ahol már leosztottak minden lapot. A Síküveg Kft. arra példa, hogy nincs terv, nincs elképzelés, amit fel kellene adni. Az álmok megvalósíthatók. Vállalkozónak született és a legjobb akar lenni.

csiszka_zsolt

Már az egyetem alatt is vállalkozott, bélyeggyűjteményeket vásárolt fel, farmernadrágokat árult, játéktermet csinált egy garázsban és fesztiválokat szervezett. Az üveg véletlenül jött az életébe, az elején ő sem gondolta, hogy ez ilyen komoly lesz. Ma már 25-en vannak a cégnél, 160 megrendelővel dolgozik. Sose áll meg, 12 óránál kevesebbet sose dolgozik. Úgy érzi, kapott egy nagy lehetőséget az élettől, és egy dolog vezérli: úgy emlegessék majd, hogy a csávó, aki megcsinálta.

„Nekünk egy sivatagban kellett kutat ásni. Itt nem volt semmi. Szaktudásunk se volt. Gépünk se. Nem ismertem az embereket. Nekünk itt kellett bizonyítani. És nem hagytuk magunkat. Ha jó az út, amin mész, akkor nem győz le téged senki. Nem kell extra dolgokra gondolni, csak egy kicsit legyél jobb, mint a többiek.”

Harangvölgyi Anna, Bell Valley Kft. Budapest

A magyar szépségipar méltán híres, köszönhetően az olyan elkötelezett újítóknak, mint Harangvölgyi Anna, aki a családi kozmetikájukat továbbfejlesztve alkotta meg világszínvonalú Anti-Aging központját és saját kozmetikai márkáját. A világ minden tájáról érkeznek hozzá szépülni.

Nagymamája és anyukája is a szépségiparban dolgozott, sok időt töltött ebben a közegben. Nem köt kompromisszumot, maximalsita, és nem ijed meg a kilátástalannak tűnő helyzetektől. Célja a külföldi terjeszkedés.

harangvolgyi_anna

„A magyar fiatalokat minden eszközzel szeretném motiválni arra, hogy ne menjenek el külföldre, mert itthon igenis rengeteg lehetőség van, lehet boldogulni és boldogan élni. Én vagyok rá az élő példa.”

Varga Attila Varga és Fiai Kft. Gödöllő

Az egyetlen nemzetközi képesítéssel rendelkező kőfaragó az országban, aki három évig járta inasként Európát, hogy mindent megtanuljon a szakmáról. A 38 éves családi vállalkozást viszi tovább testvéreivel, és csak a kétkezi mesterségekben hisz.

Beleszületett a kőszobrászatba, a családi házuk mellett volt édesapja műhelye, ahol már gyerekkorában is szívesen időzött. Több országos és egy nemzetközi faragóversenyt is megnyert, így lehetősége volt Európa legnevesebb mestereitől tanulni. 9 köztéri alkotása van szerte az országban, a gödöllői Szentháromság templomban található, Krisztus keresztútját ábrázoló 14 darabos domborműsorozatára a legbüszkébb.

varga_attila

Lépcsőket, ablakpárkányokat, kerítés fedköveket, teraszszegélyeket, kőbútorokat és síremlékeket egyaránt gyártanak. Idén kifejlesztettek egy olyan terméket, hogy a kínai sírkövekkel is versenybe tudnak szállni.

véli, a kétkezi munkának van értéke, és ha az ember szorgalmas, akkor abból meg lehet élni. Határozottan buzdítja a fiatalokat a kézműves mesterségekre, szerinte az emberi kéz által készített képzőművészeti alkotásoknak nincs párja, és ezekre mindig lesz igény.

Ismerjétek meg mind az 50 jelöltet, és szavazzatok a Példakép oldalon!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
SIKERSZTORIK

Ő Karikó Katalin magyar kollégája, Pardi Norbert, akinek szintén nagy szerepe volt a Pfizer-BioNTech vakcina kifejlesztésében

A Pennsylvania-i Egyetem biokémikus professzora a Klubrádióban mesélt arról, hogyan került kapcsolatba Karikó Katalinnal, és hogyan jutott el az Egyesült Államokba kutatóként. De a kutatása részleteiről is beszámolt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 08.

hirdetés

A Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájának kapcsán Karikó Katalin nevét ismerhettük meg először magyar vonatkozásban. A Kisújszállásról származó biokémikus mellett azonban más magyar tudósok is részt vettek az mRNS-technológia fejlesztésében.

Karikó Katalin már a Szeretlek Magyarországnak adott interjújában is mesélt magyar kollégáiról, többek között Pardi Norbertről.

A Pennsylvania-i Egyetem biokémikus professzora most a Klubrádióban beszélt arról, hogyan került kapcsolatba Karikó Katalinnal, és hogyan jutott el az Egyesült Államokba kutatóként.

Pardi Norbert elmesélte, hogy a nagyapja és Karikó Katalin édesapja mindketten hentesek voltak, együtt dolgoztak Kisújszálláson, ők pedig már ekkor ismerték egymást. Aztán később Pardi Norbert még egyetemi hallgatóként kereste meg az akkor már Amerikában tevékenykedő biokémikust, hogy tanácsokat kérjen karrierjével kapcsolatban. Ezt követően minden alkalommal találkoztak, amikor Karikó hazalátogatott a mindkettejük otthonát jelentő Kisújszállásra. Amikor végzett a tanulmányaival, Katalin hívására ment Amerikába és csatlakozott hozzájuk. Közös kutatási eredményük pedig az egyik legígéretesebb koronavírus elleni vakcina alapja lett.

hirdetés

Pardi Norbert az RNS-technológiáról elmondta: kezdetben az volt a probléma, hogy a szervezetbe jutva az RNS, mint a legtöbb vírus esetében heves, jellemzően súlyos gyulladással járó immunválaszt vált ki. Ezt a problémát oldotta meg Karikó Katalin és Drew Weissmann, akik szabadalmukkal bebizonyították, hogy "ha az RNS bizonyos építőköveit kicseréljük, akkor ki tudjuk cselezni az immunrendszert".

"Amikor kiérkeztem az Egyesül Államokba 2011-ben, akkor már tudtuk azt, hogy milyen RNS-t szeretnénk használni terápiára (...), de nem tudtuk bevinni úgy például állatokba, állatmodellekbe, hogy az ne bomoljon le nagyon gyorsan. Tehát az RNS egy nagyon érzékeny molekula és azonnal lebontják a különböző lebontóenzimek. Évekig keresgettük, hogy mibe kellene rakni, hogyan kellene "csomagolni", és az én szerepem ez volt" - mesélte Pardi Norbert.

Végül 2014-ben rátaláltak azokra a speciális zsírmolekulákra, amelyekben az RNS több napig, jó esetben néhány hétig meg tudott maradni a kísérleti állat szervezetében.

"A legnagyobb dolog, amit hozzátettem talán ehhez az egészhez, az az, hogy 2017 tavaszán - tehát lassan 4 éve - a legeslegelső publikáció, amiben megmutattuk, hogy ez ténylegesen használható vakcinálásra ez a platform, azt mi követtük el. Ez a Nature című folyóiratban jelent meg, én vagyok az első szerző. És természetesen Katalin és Drew Weissmann is aktívan közreműködtek ebben"

- mesélte Pardi Norbert.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Az egészségügyi dolgozók nyerték el az Év Embere díjat 2020-ban

Tíz jelölt közül választhattak a nézők, talán nem meglepő, hogy így döntöttek.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 03.

hirdetés

Az egészségügyi dolgozók nyerték el az RTL Híradó Év Embere díját 2020-ban - jelentették be a vasárnap esti adásban.

A csatornánál már hét éve minden decemberben megszavaztatják a nézőkkel, hogy szerintük a jelöltek közül ki érdemli meg leginkább ezt az elismerést. A szerkesztőség olyanokat jelöl a díjra, akik szerintük munkájukkal, eredményeikkel kiemelkedtek, példát mutattak az adott évben.

Idén a tíz jelölt közül kollektíven a magyar egészségügyi dolgozóknak ítélték meg a nézők az Év Embere címet.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
A Rovatból
hirdetés

Egy magyar orvosprofesszort is lovaggá üt II. Erzsébet

Szakmány Tamás a súlyos betegek kórházi ellátását koordinálta a koronavírus-járvány alatt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 02.

hirdetés

Közzétették azoknak a névsorát, akiket 2021 beköszönte előtt II. Erzsébet királynő a lovagrendek tagjaivá kívánt emelni, érdemeik elismeréseképpen. Örömmel nyugtázhatjuk, hogy a hosszú, a lapokban négy teljes oldalt betöltő listán magyar név is szerepel: Szakmány Tamás Walesben élő orvosprofesszor a Brit Birodalmi Rend tagja lett - írja az Infostart.

A lap szerint Szakmány Tamás Érden érettségizett a Vörösmarty Gimnáziumban, majd a pécsi Tudományegyetem orvosi karán lett az aneszteziológia doktora. 2004-ben tapasztalatszerzés miatt ment Angliába, Liverpoolban dolgozott és ott értesült arról, hogy Pécsett, az egyetemi klinikán leépítéseket terveznek, ezért a kintmaradás mellett döntött. Öt éve lett Wales-ben a Gwenti Kórház súlyos betegeket ellátó részlegének az orvosa, majd vezetője. Hamarosan a Cardiffi Egyetem is igényt tartott a szaktudására, meghívta professzorának.

A koronavírus-járvány kitörésekor rendkívül fontos szerepet kaptak az anesztezológus szakorvosok, Szakmány professzor a súlyos betegek kórházi ellátásának walesi koordinátora lett.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Alig akarta elhinni a magyar orvos, hogy Erzsébet királynő kitüntette őt a munkájáért

Szakmány Tamás a súlyos betegek ellátását koordinálta, emellett többek közt kutatómunkájával is segítette a járvány elleni harcot Walesben.
Fotó: MTI/AP/PA Pool/Victoria Jones - szmo.hu
2021. január 04.

hirdetés

Mint azt megírtuk, egy magyar orvosprofesszort is magas rangú kitüntetést kapott II. Erzsébet brit királynő érdemei elismeréseképpen:

a Walesben élő és dolgozó Szakmány Tamás a Brit Birodalmi Rend tagja lett.

A szakember Érden érettségizett, majd a pécsi Tudományegyetem orvosi karán lett az aneszteziológia doktora. 2004-ben tapasztalatszerzés miatt ment Angliába, Liverpoolban dolgozott. Miután értesült róla, hogy a pécsi egyetemi klinikán leépítéseket terveznek, úgy döntött, az Egyesült Királyságban marad. Öt éve lett Walesben a newporti Gwent Kórház súlyos betegeket ellátó részlegének orvosa, majd vezetője, emellett a Cardiffi Egyetem professzora is.

A BBC cikke szerint

Szakmány Tamás idén dupla annyi időt töltött a kórházban, mint békeidőkben.

Több mint 50 beteget ő maga gondozott. Amellett, hogy koordinálta a súlyos betegek ellátását, kutatásokat végzett a koronavírussal kapcsolatban, számos online szemináriumon és konferenciahíváson vett részt, hogy megossza az intenzív osztályon szerzett tapasztalatait.

hirdetés

Azt mondta, nagyon meglepődött, amikor egy e-mailben tájékoztatták arról, hogy királynői elismerésben részesül a brit egészségügyért tett szolgálataiért.

"Láttam, hogy jött egy email, de kétszer is meg kellett néznem, hogy ez tényleg igaz-e, nem egy átverés"

- mondta a magyar szakember.

Hozzátette, hogy ez elismerés minden klinikai orvoscsoport, kutatócsoport és a súlyos betegek osztályán dolgozók számára, akik minden megtesznek azért, hogy a rájuk nehezedő nyomás ellenére minden páciens megkapja a megfelelő ellátást.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: