/sikersztorik/paraszupersztar-lett-a-11-eves-beteg-mark/
hirdetés

SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Paraszupersztár lett a 11 éves beteg Márk

Mindenkit lenyűgözött a kisfiú tehetsége, aki fiatal kora ellenére már több versenyen is sikeresen szerepelt.
Link másolása

hirdetés

Pénteken tartották a fogyatékossággal élők számára szervezett ParaSzuperSztár kulturális tehetségkutató döntőjét Budapesten. A legfiatalabb versenyző egy 11 éves kisfiú Harza Márk volt, aki mesemondásával kategóriája győztese is lett. A döntővel egy időben kiállítás is nyílt a nyertes képzőművészeti pályaművekből. A tehetségkutatóra összesen 450-en jelentkeztek.

Harza Márk a legfiatalabb nyertes

2003-ban született, Pusztaszabolcson él, az ottani általános iskolában tanul. Első osztályos kora óta mond verset, mesét. Felkészítő tanárai: Dudásné Mester Judit és Ujbertné Király Beáta. Ritka mozgásszervi betegsége miatt komoly fájdalmai vannak, kerekesszéket használ. A betegsége ellenére a szenvedés nem látszik rajta, a mesék, a versek, a fellépések éltetik és adnak erőt neki. Harmadik lett az országos mesemondó versenyen, és második-harmadik helyezéseket ért el a megyei vers- és mesemondó versenyeken is.

paraHanza

Márk a Paraszupersztár legfiatalabb versenyzője, az elődöntőn Lázár Ervin Szervusz, Mufurc című meséjét adta elő.

hirdetés

Márkot nagyon szeretik a tanárai és diáktársai, ragaszkodik az iskolájához, ahol sajnos egyre nehezebben jut be a tanórákra. Mivel az épület nem akadálymentes, nincs lift, naponta többször is édesanyja cipeli le- és fel a különböző tantermekbe, aki maga is gerincsérült. Az önkormányzatnak nincs pénze liftre, pályázati források pedig egyelőre nem állnak rendelkezésre.

paraHarza3

A kisfiú életében a fájdalom mindennapos. Mozogni tud, csak egyre nehezebben, és egyre több szenvedéssel. Másfél évvel korábban még elsétált az állomásig, de ma már az utca végéig eljutni is fárasztó.

„Neki a fájdalom természetes, mert állandó, csak akkor sír, ha már tényleg elviselhetetlen – magyarázza Erika. Tavaly decemberben annyira szenvedett, hogy két hónapig kórházban voltunk. Akkor azt mondta nekem, légy szíves, telefonálj a Jézuskának, hogy ne hozzon semmit, csak ne legyen ilyen nagy fájdalmam! Anyaként ez a legnehezebb, ez a tehetetlenség, hogy nem tudok segíteni." - mesélte édesanyja a Hír24-nek.

paradolhai

Márkról hamar kiderült, hogy zenei tehetség, szintetizátorán játszik, énekel és imádja a zenés darabokat. Nagy kedvence Dolhai Attila, akivel évek óta barátok. Álmaiban vasutas, vagy zenész szeretett volna lenni. Ám ma már nagyon reálisan gondolkodik, és felnőttként beszél a jövőjéről is: "Informatikus, rendszergazda szeretnék lenni. Gondoltam rá, hogy színész vagy énekes legyek, de ha végleg kerekesszékbe kerülök, akkor ez nehéz lenne." - mondta a Hír24-nek.

VIDEÓ: Dolhai Attila és legfiatalabb rajongója

VIDEÓ: Mozart: Zene vagyok (Serbán Attila és Manó)

Márk saját honlapján ezt írta magáról köszöntőjében:

Ha elesek - felállok - és minden megy tovább. Bár az orvosok szerint nem nagyon futkározhatnék...dehát gyerek vagyok :-)

Ha majd nagy leszek, akkor zeneszerző vagy vasutas szeretnék lenni! Zeneszerző, azért mert nagyon szeretnék zenét írni az én nagy kedvencemnek - Dolhai Attilának, vasutas pedig azért mert imádom a vasutat ... főleg a piros vonatot...

Állítólag táncolni is jól tudok, amivel minden lányt leveszek a lábáról.

Bár anya szerint nagyon eleven vagyok, sokszor kis ördög... még hisztizni is szoktam, dehát melyik gyerek nem?

Tény, hogy sokszor fejre esek, de jó erősek a csavarok a "nyakamban".

Ugrabugrálok, motorozok, táncolok ... bár az izmaim gyengécskék...

dehát, néha jó elfelejteni, hogy én beteg vagyok!

Arra, hogy nagy legyek viszont még várnom kell, most még a gyógyulásom a fontos!

VIDEÓ: Tűzvarázsló

paraHarza2

papalogo

Az előadó-művészeti kategória nyertesei:

Ének kategóriában Szluka Lídia ének- és kamaraművész, hangszeres zene kategóriában Hegedüs Petra klarinétos, tánc kategóriában a ParaDance Company kerekesszékes tánccsoport, vers kategóriában pedig megosztva Harza Márk és Jobák Márta, a verseny legfiatalabb (11 éves) és legidősebb (90 éves) versenyzője.

papa1

Az alkotóművészeti kategória első helyezettjei:

festmény kategóriában Farkas István és Kovács Tiborné, fotóban Koncz András, grafikában Jákó Balázsné, iparművészet kategóriában Gere István, kisfilmben Kovács Márton és Weér Szabolcs, kisplasztikában Kiss János, népművészetben Koscsó Istvánné, saját irodalmi alkotás kategóriában Mihály Andrea.

A verseny célja az volt, hogy megtalálja azokat a fogyatékossággal élő tehetségeket, akik eddig nem tudták megmutatni képességeiket a nyilvánosság előtt.

A tehetségkutató nyertesei között több mint kétmillió forint értékű ösztöndíjat osztottak szét, emellett számos felajánlás érkezett különdíjakra is.

A 19 döntős előadóművészeti produkcióról ITT olvashattok bővebben.

Ha te is gratulálsz a nyerteseknek, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk