Ötórányi béke és nyugalom mennyei végeredménye
Talán furcsának tartjátok, de én szeretek az alapanyagaim beszerzésénél jelen lenni. Most sem történt másként. Egy marhavágáson jártam, ahol a hentes felajánlott egy szép adag marhapofát. Miért olyan különleges? Elárulta nekem: a marhapofa az egyik legizmosabb része az állatnak, igazi ínyencfalat. Sütve vagy párolva az izmok miatt kocsonyás, omlós finomság lesz a végeredmény.
Kutattam egy kicsit receptek után, de a vörösboros változaton kívül nem dúskáltam ötletekben. Amikor az internet felmondja a szolgálatot, akkor jön a Larousse gasztronómiai lexikon és a francia konyha. Na itt mindig találok valami okosságot, nem hiába szeretem én annyira. Az alapötlet a vaskos könyvből származik, de én belenyúltam egy kicsit és változtattam rajta. Elkészítési idő: 5 óra (Nem tévedés!)
60 dkg marhapofa
30 dkg felaprított füstölt szalonna (kolozsvári például)
30 dkg sárgarépa
30 dkg olajbogyó
5 dl fehérbor
5 dl víz
4 gerezd fokhagyma
4 db közepes vöröshagyma
10 szál kakukkfű
só
bors
0,5 dl olívaolaj
Elkészítés
Mindegyik marhapofát elfelezzük, papírtörlővel megszárítjuk, vékonyan sózzuk, borsozzuk (kb. 1/2-1/2 kávéskanálnyi darabonként.Kevés olívaolajon forró serpenyőben egy kis kérget pirítunk mindkét oldalára kb. 1-1 perc alatt. A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk és a hús sütéséből megmaradt olívaolajon kicsit megpirítjuk.
A zöldségeket megtisztítjuk és nagyobb darabokra vágjuk (hagymát 8 részre, a répát 3 cm-es darabokra, fokhagymát karikákra). Egy magas falú fedeles sütőedénybe szórjuk az előbbieket, hozzáadjuk az olívabogyót és a pirított szalonnát.
Enyhén megsózzuk és meglocsoljuk a maradék olívaolajjal az egészet és összekeverjük. Megszórjuk friss kakukkfűvel a zöldségeket és a tetejükre helyezzük a húsokat.
Felöntjük borral és vízzel az edény tartalmát, majd befedjük és 5 órára alacsony fokozaton omlósra sütjük a húsokat. Mennyei végeredményt kapunk!
Mielőtt nekiállsz, ajánld ismerőseidnek is!