hirdetés

SIKERSZTORIK

Nemzetközi sörfőző közösséget építenél? Segít a Bridge Budapest!

Többek között ilyen kezdeményezéseket is támogat a Bridge Budapest ösztöndíj, úgy, hogy segít fiatal tehetségeknek és magyar alapítású startupoknak egymásra találni.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2016. július 22.

hirdetés

Szeretnél nemzetközi sörfőző közösséget építeni a Brewie csapatával? Vagy tanulási felület beindításában vennél részt a Mosaiknál, a Kemialytics akadémiai közönséget célzó platformjában vagy a BOOKR Kids nemzetközi kiadók számára létrehozott komplex termékének létrehozásában való részvétel piszkálja a fantáziád? Vagy éppen olyan üzleti stratégia megtervezése és előkészítése a célod, amellyel a Be-novative startupokat és kkv-kat tudsz támogatni az innovációs folyamataikban?

Ha bármelyikre igen a válasz, jó hírünk van! Többek között ilyen feladatok várnak idén a Bridge Budapest ösztöndíj programjában.12191413_1519426031712411_7009723055329430925_nBOOKR Kids

A program első fázisában startupok jelentkezhettek és adhattak meg egy-egy minél nagyobb üzleti hatású feladatot, ami segíti a növekedésüket és a célkitűzéseik elérését.

A 2013-ban alapított non-profit szervezet, a Bridge Budapest negyedszer indítja útjára ösztöndíj programját, idén megújult formában.

“Sokat beszélgettünk a korábbi ösztöndíjasainkkal, mit gondolnak, mire lenne szüksége az egyetemekről kikerülő fiataloknak, hogy könnyebben megtalálják a helyüket a munkaerőpiacon. Egyöntetűen azt mondták, egy kisebb cégnél, hosszabb időszak alatt sokkal többet lehet tanulni.

hirdetés
"
Az a tapasztalatuk, hogy ritkán találkozik az, amit az egyetemen tanulnak azzal, amire a munkaerőpiacon szükségük van később.

Az ő igényeikből alakult ki az új program” - mondta Pistyur Veronika, a Bridge Budapest ügyvezetője.13466259_626747180812545_2784908624887844310_n

Az ösztöndíjasok úgy érezték, fontos számukra, hogy egy növekedésben lévő cégnél, akár nagyobb hatással bizonyíthassák a kompetenciájukat. A cégek számára pedig segítség lehet a támogatás, hogy egy ambiciózus szakember költségét a Bridge Budapest 6 hónapra ⅔ részt átvállalja és a kiválasztás terhét is jórészt leveszi a startupról.

A Bridge Budapestről röviden:

A Bridge Budapest nonprofit egyesületet a legsikeresebb magyar startupok, a Prezi, a Ustream, a Logmein alapították, hogy a fiatalokat a saját példájukkal is arra ösztönözzék, hogy kitartó munkával, egy jó ötlettel és némi szerencsével lehet globális sikert elérni Magyarországról indulva is.

Tíz ígéretes, magyar alapítású startup (Brewie, Konetik, SpringTab, BOOKR Kids, Be-novative, tryfruit IT Academy, Kemialytics, PublishDrive, Mosaik, Antavo) szerepel a programban, akik egy-egy ambíciózus tehetséget fogadnak októbertől hat hónapra. A marketing, az értékesítés, az informatika és a design területéről szoktak a legtöbben jelentkezni, de ne aggódjatok, mindenféle területeken tanulók jelentkezését is várja a Bridge Budapest.

Korábban is előfordult már, hogy egy vegyészmérnök-hallgató bizonyult a legjobb marketinges feladatmegoldónak, vagy hogy egy autodidakta designer, aki eredetileg gyógypedagógus végezte a legmeggyőzőbb designer munkát.

Ha bekerülsz, kiemelt üzleti hatású feladatok közül kell választanod a jelentkezéskor. A startupok mentort biztosítanak majd számodra a cégen belülről, aki segíti a beilleszkedésedet, és hogy minél inkább megtapasztalhasd, a kompetenciáidnak milyen hatása van a cég épülésében.

A havi nettó 120 ezer forintos fizetésed kétharmadát a Bridge Budapest fedezi. Továbbá egy úgynevezett onboarding programot is szerveznek majd számodra. A beilleszkedést segítő program során megismerkedhetsz a startup-kultúrát érintő alapfogalmakkal és folyamatokkal.

A programra augusztus 8-ig várják a jelentkezéseket.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
SIKERSZTORIK

Ő Karikó Katalin magyar kollégája, Pardi Norbert, akinek szintén nagy szerepe volt a Pfizer-BioNTech vakcina kifejlesztésében

A Pennsylvania-i Egyetem biokémikus professzora a Klubrádióban mesélt arról, hogyan került kapcsolatba Karikó Katalinnal, és hogyan jutott el az Egyesült Államokba kutatóként. De a kutatása részleteiről is beszámolt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 08.

hirdetés

A Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájának kapcsán Karikó Katalin nevét ismerhettük meg először magyar vonatkozásban. A Kisújszállásról származó biokémikus mellett azonban más magyar tudósok is részt vettek az mRNS-technológia fejlesztésében.

Karikó Katalin már a Szeretlek Magyarországnak adott interjújában is mesélt magyar kollégáiról, többek között Pardi Norbertről.

A Pennsylvania-i Egyetem biokémikus professzora most a Klubrádióban beszélt arról, hogyan került kapcsolatba Karikó Katalinnal, és hogyan jutott el az Egyesült Államokba kutatóként.

Pardi Norbert elmesélte, hogy a nagyapja és Karikó Katalin édesapja mindketten hentesek voltak, együtt dolgoztak Kisújszálláson, ők pedig már ekkor ismerték egymást. Aztán később Pardi Norbert még egyetemi hallgatóként kereste meg az akkor már Amerikában tevékenykedő biokémikust, hogy tanácsokat kérjen karrierjével kapcsolatban. Ezt követően minden alkalommal találkoztak, amikor Karikó hazalátogatott a mindkettejük otthonát jelentő Kisújszállásra. Amikor végzett a tanulmányaival, Katalin hívására ment Amerikába és csatlakozott hozzájuk. Közös kutatási eredményük pedig az egyik legígéretesebb koronavírus elleni vakcina alapja lett.

hirdetés

Pardi Norbert az RNS-technológiáról elmondta: kezdetben az volt a probléma, hogy a szervezetbe jutva az RNS, mint a legtöbb vírus esetében heves, jellemzően súlyos gyulladással járó immunválaszt vált ki. Ezt a problémát oldotta meg Karikó Katalin és Drew Weissmann, akik szabadalmukkal bebizonyították, hogy "ha az RNS bizonyos építőköveit kicseréljük, akkor ki tudjuk cselezni az immunrendszert".

"Amikor kiérkeztem az Egyesül Államokba 2011-ben, akkor már tudtuk azt, hogy milyen RNS-t szeretnénk használni terápiára (...), de nem tudtuk bevinni úgy például állatokba, állatmodellekbe, hogy az ne bomoljon le nagyon gyorsan. Tehát az RNS egy nagyon érzékeny molekula és azonnal lebontják a különböző lebontóenzimek. Évekig keresgettük, hogy mibe kellene rakni, hogyan kellene "csomagolni", és az én szerepem ez volt" - mesélte Pardi Norbert.

Végül 2014-ben rátaláltak azokra a speciális zsírmolekulákra, amelyekben az RNS több napig, jó esetben néhány hétig meg tudott maradni a kísérleti állat szervezetében.

"A legnagyobb dolog, amit hozzátettem talán ehhez az egészhez, az az, hogy 2017 tavaszán - tehát lassan 4 éve - a legeslegelső publikáció, amiben megmutattuk, hogy ez ténylegesen használható vakcinálásra ez a platform, azt mi követtük el. Ez a Nature című folyóiratban jelent meg, én vagyok az első szerző. És természetesen Katalin és Drew Weissmann is aktívan közreműködtek ebben"

- mesélte Pardi Norbert.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Az egészségügyi dolgozók nyerték el az Év Embere díjat 2020-ban

Tíz jelölt közül választhattak a nézők, talán nem meglepő, hogy így döntöttek.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 03.

hirdetés

Az egészségügyi dolgozók nyerték el az RTL Híradó Év Embere díját 2020-ban - jelentették be a vasárnap esti adásban.

A csatornánál már hét éve minden decemberben megszavaztatják a nézőkkel, hogy szerintük a jelöltek közül ki érdemli meg leginkább ezt az elismerést. A szerkesztőség olyanokat jelöl a díjra, akik szerintük munkájukkal, eredményeikkel kiemelkedtek, példát mutattak az adott évben.

Idén a tíz jelölt közül kollektíven a magyar egészségügyi dolgozóknak ítélték meg a nézők az Év Embere címet.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
A Rovatból
hirdetés

Egy magyar orvosprofesszort is lovaggá üt II. Erzsébet

Szakmány Tamás a súlyos betegek kórházi ellátását koordinálta a koronavírus-járvány alatt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 02.

hirdetés

Közzétették azoknak a névsorát, akiket 2021 beköszönte előtt II. Erzsébet királynő a lovagrendek tagjaivá kívánt emelni, érdemeik elismeréseképpen. Örömmel nyugtázhatjuk, hogy a hosszú, a lapokban négy teljes oldalt betöltő listán magyar név is szerepel: Szakmány Tamás Walesben élő orvosprofesszor a Brit Birodalmi Rend tagja lett - írja az Infostart.

A lap szerint Szakmány Tamás Érden érettségizett a Vörösmarty Gimnáziumban, majd a pécsi Tudományegyetem orvosi karán lett az aneszteziológia doktora. 2004-ben tapasztalatszerzés miatt ment Angliába, Liverpoolban dolgozott és ott értesült arról, hogy Pécsett, az egyetemi klinikán leépítéseket terveznek, ezért a kintmaradás mellett döntött. Öt éve lett Wales-ben a Gwenti Kórház súlyos betegeket ellátó részlegének az orvosa, majd vezetője. Hamarosan a Cardiffi Egyetem is igényt tartott a szaktudására, meghívta professzorának.

A koronavírus-járvány kitörésekor rendkívül fontos szerepet kaptak az anesztezológus szakorvosok, Szakmány professzor a súlyos betegek kórházi ellátásának walesi koordinátora lett.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Alig akarta elhinni a magyar orvos, hogy Erzsébet királynő kitüntette őt a munkájáért

Szakmány Tamás a súlyos betegek ellátását koordinálta, emellett többek közt kutatómunkájával is segítette a járvány elleni harcot Walesben.
Fotó: MTI/AP/PA Pool/Victoria Jones - szmo.hu
2021. január 04.

hirdetés

Mint azt megírtuk, egy magyar orvosprofesszort is magas rangú kitüntetést kapott II. Erzsébet brit királynő érdemei elismeréseképpen:

a Walesben élő és dolgozó Szakmány Tamás a Brit Birodalmi Rend tagja lett.

A szakember Érden érettségizett, majd a pécsi Tudományegyetem orvosi karán lett az aneszteziológia doktora. 2004-ben tapasztalatszerzés miatt ment Angliába, Liverpoolban dolgozott. Miután értesült róla, hogy a pécsi egyetemi klinikán leépítéseket terveznek, úgy döntött, az Egyesült Királyságban marad. Öt éve lett Walesben a newporti Gwent Kórház súlyos betegeket ellátó részlegének orvosa, majd vezetője, emellett a Cardiffi Egyetem professzora is.

A BBC cikke szerint

Szakmány Tamás idén dupla annyi időt töltött a kórházban, mint békeidőkben.

Több mint 50 beteget ő maga gondozott. Amellett, hogy koordinálta a súlyos betegek ellátását, kutatásokat végzett a koronavírussal kapcsolatban, számos online szemináriumon és konferenciahíváson vett részt, hogy megossza az intenzív osztályon szerzett tapasztalatait.

hirdetés

Azt mondta, nagyon meglepődött, amikor egy e-mailben tájékoztatták arról, hogy királynői elismerésben részesül a brit egészségügyért tett szolgálataiért.

"Láttam, hogy jött egy email, de kétszer is meg kellett néznem, hogy ez tényleg igaz-e, nem egy átverés"

- mondta a magyar szakember.

Hozzátette, hogy ez elismerés minden klinikai orvoscsoport, kutatócsoport és a súlyos betegek osztályán dolgozók számára, akik minden megtesznek azért, hogy a rájuk nehezedő nyomás ellenére minden páciens megkapja a megfelelő ellátást.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: