hirdetés

SIKERSZTORIK

Nemzetközi siker: két fiatal magyar kardiológust találtak a legjobbnak

Az első európai pacemaker versenyen két különleges eset bemutatásával vívták ki az elismerést a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika ifjú orvosai.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. június 27.

hirdetés

Az Athénban megrendezett első európai pacemaker versenyen a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika két fiatal orvosának előadását találta a legjobbnak a nemzetközi zsűri. Dr. Tarjányi Zoltán az összességében a legjobb esetismertetésért járó, Dr. Papp Roland pedig a legérdekesebb esetért járó díjat hozta el a Vitatron/Medtronic által szervezett World PacingSeries szimpóziumán.

Dr. Gellér László professzor, a Városmajori Szív-és Érgyógyászati Klinika elektrofiziológiai részlegének vezetője, a Magyar Kardiológusok Társaságának elnökségi tagja az itthoni és a kinti zsűriben is részt vett, és szerinte ez az eredmény hűen tükrözi, hogy

hazánkban a kardiológiai ellátás tényleg a világ élvonalában van.

„A kezdeményezés Kínában indult, az ottani pacemaker szakemberektől, majd itt Európában, a legutóbbi bécsi EHRA kongresszuson (European HeartRhythmAssociation - Európai Szívritmus Társaság) vetettük föl, hogy legyen egy ilyen jellegű nemzetközi megmérettetés itt Európában is. Az idei Ifjúsági Kardiológus Napokon választottuk ki a hazai indulókat, ahol akkor annyira színvonalas előadásokat hallottunk, hogy három fiatal kollégát is neveztünk a versenybe, ezen kívül még egy kolléganő is csatlakozott hozzájuk. Végül 11 aspiráló közül a nemzetközi zsűri (egy görög, két francia, egy orosz, egy litván, két kínai és egy magyar) döntése alapján a legjobb esetismertetésért és a legérdekesebb esetért járó díjat is magyar versenyző kapta a Vitatron/Medtronic által szervezett World PacingSeries szimpóziumon. Nekem külön öröm volt, hogy a zsűritársaim maguktól hozták ki őket győztesnek, nekem csak rá kellett bólintanom, vagyis egyöntetű volt a két fiatal munkájának megítélése” - mondta Gellér professzor, aki egyébként a városmajori klinikán a nemzetközi sikert elért ifjú kardiológusok egyik mentora.

„Magyarország a kardiológia minden területén, így az egymillió főre jutó pacemaker beültetések számában is Európa élvonalába került.

hirdetés

Az ilyen típusú beavatkozásokat végző intézményekben dolgozó fiatal kardiológusoknak, illetve kardiológus szakorvosjelölteknek lehetősége nyílik az operációkban történő segédkezés mellett olyan, magas színvonalú tudományos munkában való részvételre is, ami által kellő motivációt, teret és szakmai kihívást kapnak ahhoz, hogy lássák, itthon is van jövőjük.

A dr. Merkely Béla professzor által vezetett Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán olyan szakmai közeget és szemléletet tapasztalnak, szívnak magukba, amely természetessé teszi, hogy részt vegyenek a nemzetközi megmérettetéseken. Természetesen óriási előny, hogy a klinikán olyan beteganyaggal találkozhatnak, akik máshol meg sem fordulnak, így például

a klinika egyik nagy büszkesége, amellyel a világ élvonalába tartozik, az az évi 50 szívtranszplantáció.

Ezekből dolgozott fel egyébként egyet az egyik győztesünk. Mind a két fiatal nagyon különleges esettel készült, színvonalasan dolgozták fel és mutatták be azokat” - tette még hozzá a professzor.

A két győztes rezidensként dolgozik a városmajori klinikán, és mindketten nagyon szerencsésnek érzik magukat, hogy komoly szakemberekkel, nemzetközi szaktekintélyekkel dolgozhatnak együtt, akik még teret is engednek nekik, hogy a gyakorlatban is részesei legyenek a munkának.

„Mindketten a pacemaker irányába mentünk el, én öt éve dolgozom már Merkely és Gellér professzor urakkal. Évente kétezer műtétet végzünk a klinikán, amelyek jelentős részében mi is ott lehetünk.

Én most egy születési rendellenesség miatti szívhiba nagyon bonyolult rekonstrukcióját mutattam be. Ez egy nagyon nehéz és ritka műtét volt, komoly szakmai kihívás, ennek megfelelő prezentálásához nagyon sokat készültünk az előadásra.

Tudtuk, hogy erős anyag lett, és bíztunk benne, hogy legalább az első háromban végzünk majd. Mi tényleg kivételes helyen és a lehető legjobb szakmai felügyelet mellett dolgozhatunk” - mondta dr. Papp Roland.

Dr. Tarjányi Zoltán egy szívtranszplantáció következtében kialakult komplikáció esetét mutatta be, ezzel hozta el az egyik fődíjat.

„Lényegében két betegcsoport kombinációját kellett egyben megoldanunk.

A szívátültetést követő szívritmuszavar, illetve az azt segítő pacemaker problémáját kellett orvosolni, először rendezni a beteg helyzetét, majd három hónap múlva új szívritmusszabályozót beültetni. A beteg ma is nagyon jól van.

Ez egy nagyon komplex, több szakterületet és orvosi team-et is érintő feladat, szakmailag nagyon nagy kihívás és hatalmas dolog, hogy mi ott lehetünk olyan professzorok mellett, akik ezt meg tudják oldani. Nagyon sokat tudunk tanulni tőlük, egy ilyen versennyel mi is be tudunk kapcsolódni a nemzetközi vérkeringésbe, kapcsolatokat építünk, így tovább tudjuk vinni a Magyarországon végzett szakmai munkahírét” - nyilatkozta a verseny után a fiatal kardiológus.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
SIKERSZTORIK

Ő Karikó Katalin magyar kollégája, Pardi Norbert, akinek szintén nagy szerepe volt a Pfizer-BioNTech vakcina kifejlesztésében

A Pennsylvania-i Egyetem biokémikus professzora a Klubrádióban mesélt arról, hogyan került kapcsolatba Karikó Katalinnal, és hogyan jutott el az Egyesült Államokba kutatóként. De a kutatása részleteiről is beszámolt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 08.

hirdetés

A Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájának kapcsán Karikó Katalin nevét ismerhettük meg először magyar vonatkozásban. A Kisújszállásról származó biokémikus mellett azonban más magyar tudósok is részt vettek az mRNS-technológia fejlesztésében.

Karikó Katalin már a Szeretlek Magyarországnak adott interjújában is mesélt magyar kollégáiról, többek között Pardi Norbertről.

A Pennsylvania-i Egyetem biokémikus professzora most a Klubrádióban beszélt arról, hogyan került kapcsolatba Karikó Katalinnal, és hogyan jutott el az Egyesült Államokba kutatóként.

Pardi Norbert elmesélte, hogy a nagyapja és Karikó Katalin édesapja mindketten hentesek voltak, együtt dolgoztak Kisújszálláson, ők pedig már ekkor ismerték egymást. Aztán később Pardi Norbert még egyetemi hallgatóként kereste meg az akkor már Amerikában tevékenykedő biokémikust, hogy tanácsokat kérjen karrierjével kapcsolatban. Ezt követően minden alkalommal találkoztak, amikor Karikó hazalátogatott a mindkettejük otthonát jelentő Kisújszállásra. Amikor végzett a tanulmányaival, Katalin hívására ment Amerikába és csatlakozott hozzájuk. Közös kutatási eredményük pedig az egyik legígéretesebb koronavírus elleni vakcina alapja lett.

hirdetés

Pardi Norbert az RNS-technológiáról elmondta: kezdetben az volt a probléma, hogy a szervezetbe jutva az RNS, mint a legtöbb vírus esetében heves, jellemzően súlyos gyulladással járó immunválaszt vált ki. Ezt a problémát oldotta meg Karikó Katalin és Drew Weissmann, akik szabadalmukkal bebizonyították, hogy "ha az RNS bizonyos építőköveit kicseréljük, akkor ki tudjuk cselezni az immunrendszert".

"Amikor kiérkeztem az Egyesül Államokba 2011-ben, akkor már tudtuk azt, hogy milyen RNS-t szeretnénk használni terápiára (...), de nem tudtuk bevinni úgy például állatokba, állatmodellekbe, hogy az ne bomoljon le nagyon gyorsan. Tehát az RNS egy nagyon érzékeny molekula és azonnal lebontják a különböző lebontóenzimek. Évekig keresgettük, hogy mibe kellene rakni, hogyan kellene "csomagolni", és az én szerepem ez volt" - mesélte Pardi Norbert.

Végül 2014-ben rátaláltak azokra a speciális zsírmolekulákra, amelyekben az RNS több napig, jó esetben néhány hétig meg tudott maradni a kísérleti állat szervezetében.

"A legnagyobb dolog, amit hozzátettem talán ehhez az egészhez, az az, hogy 2017 tavaszán - tehát lassan 4 éve - a legeslegelső publikáció, amiben megmutattuk, hogy ez ténylegesen használható vakcinálásra ez a platform, azt mi követtük el. Ez a Nature című folyóiratban jelent meg, én vagyok az első szerző. És természetesen Katalin és Drew Weissmann is aktívan közreműködtek ebben"

- mesélte Pardi Norbert.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Az egészségügyi dolgozók nyerték el az Év Embere díjat 2020-ban

Tíz jelölt közül választhattak a nézők, talán nem meglepő, hogy így döntöttek.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 03.

hirdetés

Az egészségügyi dolgozók nyerték el az RTL Híradó Év Embere díját 2020-ban - jelentették be a vasárnap esti adásban.

A csatornánál már hét éve minden decemberben megszavaztatják a nézőkkel, hogy szerintük a jelöltek közül ki érdemli meg leginkább ezt az elismerést. A szerkesztőség olyanokat jelöl a díjra, akik szerintük munkájukkal, eredményeikkel kiemelkedtek, példát mutattak az adott évben.

Idén a tíz jelölt közül kollektíven a magyar egészségügyi dolgozóknak ítélték meg a nézők az Év Embere címet.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
A Rovatból
hirdetés

Egy magyar orvosprofesszort is lovaggá üt II. Erzsébet

Szakmány Tamás a súlyos betegek kórházi ellátását koordinálta a koronavírus-járvány alatt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 02.

hirdetés

Közzétették azoknak a névsorát, akiket 2021 beköszönte előtt II. Erzsébet királynő a lovagrendek tagjaivá kívánt emelni, érdemeik elismeréseképpen. Örömmel nyugtázhatjuk, hogy a hosszú, a lapokban négy teljes oldalt betöltő listán magyar név is szerepel: Szakmány Tamás Walesben élő orvosprofesszor a Brit Birodalmi Rend tagja lett - írja az Infostart.

A lap szerint Szakmány Tamás Érden érettségizett a Vörösmarty Gimnáziumban, majd a pécsi Tudományegyetem orvosi karán lett az aneszteziológia doktora. 2004-ben tapasztalatszerzés miatt ment Angliába, Liverpoolban dolgozott és ott értesült arról, hogy Pécsett, az egyetemi klinikán leépítéseket terveznek, ezért a kintmaradás mellett döntött. Öt éve lett Wales-ben a Gwenti Kórház súlyos betegeket ellátó részlegének az orvosa, majd vezetője. Hamarosan a Cardiffi Egyetem is igényt tartott a szaktudására, meghívta professzorának.

A koronavírus-járvány kitörésekor rendkívül fontos szerepet kaptak az anesztezológus szakorvosok, Szakmány professzor a súlyos betegek kórházi ellátásának walesi koordinátora lett.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Alig akarta elhinni a magyar orvos, hogy Erzsébet királynő kitüntette őt a munkájáért

Szakmány Tamás a súlyos betegek ellátását koordinálta, emellett többek közt kutatómunkájával is segítette a járvány elleni harcot Walesben.
Fotó: MTI/AP/PA Pool/Victoria Jones - szmo.hu
2021. január 04.

hirdetés

Mint azt megírtuk, egy magyar orvosprofesszort is magas rangú kitüntetést kapott II. Erzsébet brit királynő érdemei elismeréseképpen:

a Walesben élő és dolgozó Szakmány Tamás a Brit Birodalmi Rend tagja lett.

A szakember Érden érettségizett, majd a pécsi Tudományegyetem orvosi karán lett az aneszteziológia doktora. 2004-ben tapasztalatszerzés miatt ment Angliába, Liverpoolban dolgozott. Miután értesült róla, hogy a pécsi egyetemi klinikán leépítéseket terveznek, úgy döntött, az Egyesült Királyságban marad. Öt éve lett Walesben a newporti Gwent Kórház súlyos betegeket ellátó részlegének orvosa, majd vezetője, emellett a Cardiffi Egyetem professzora is.

A BBC cikke szerint

Szakmány Tamás idén dupla annyi időt töltött a kórházban, mint békeidőkben.

Több mint 50 beteget ő maga gondozott. Amellett, hogy koordinálta a súlyos betegek ellátását, kutatásokat végzett a koronavírussal kapcsolatban, számos online szemináriumon és konferenciahíváson vett részt, hogy megossza az intenzív osztályon szerzett tapasztalatait.

hirdetés

Azt mondta, nagyon meglepődött, amikor egy e-mailben tájékoztatták arról, hogy királynői elismerésben részesül a brit egészségügyért tett szolgálataiért.

"Láttam, hogy jött egy email, de kétszer is meg kellett néznem, hogy ez tényleg igaz-e, nem egy átverés"

- mondta a magyar szakember.

Hozzátette, hogy ez elismerés minden klinikai orvoscsoport, kutatócsoport és a súlyos betegek osztályán dolgozók számára, akik minden megtesznek azért, hogy a rájuk nehezedő nyomás ellenére minden páciens megkapja a megfelelő ellátást.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: