Nem hiszel a szemednek, mit művelhetsz a mákkal
A múltkor sajnos, vagy szerencsére, (majd eldöntitek) volt egy kis időm gondolkodni és közben elkészült 150 darab zsemlegombóc. Mi lenne, ha ezt nem zsemléből, hanem kifliből készíteném. Talán egy kicsit lágyabb, gyengébb ízű lenne?
Na, de álljunk meg egy szóra a kifliből mást szoktunk csinálni..., például mákos gubát! Aha. Valóban; és azt nem lehetne vízben kifőzni... miért ne! Azt hiszem valahogy így született a következő desszertem.
4 db kifli
10 dkg liszt
10 dkg mák
10 dkg méz
5 dkg mazsola
1 cs. vaníliás cukor
1 db tojás
2 dl tej
5-6 dkg margarin
porcukor
só
a mártáshoz:
1 csomag puncs ízű pudingpor a leírtak szerint elkészítve, illetve ha mártást készítünk, akkor több tejjel, tehát hígabbra.
Elkészítés
A kifliket felkarikázzuk és a margarinon kissé megpirítjuk. Egy keverőtálba borítjuk és megszórjuk a lisztel, jól összeforgatjuk. Tejet a mézzel és a mazsolával felmelegítjük és ráöntjük a lisztes kiflire, ráütjük a tojást, rászórunk 3-4 dkg mákot, valamint a vaníliás cukrot, és egy csipet sót. Keverőlapáttal alaposan összekeverjük, ha úgy látjuk, hogy akad még szárazabb kifli darabka, egy csepp tejet tehetünk még hozzá, de vigyázva, ne legyen nagyon laza!! (Próbáljuk meg inkább hosszabb ideig keverni, akár kézzel, hogy eltűnjenek a keményebb darabkák!)
A közben feltett és már forrásban lévő, enyhén sós vízbe; állandóan nedvesített kézzel pici kb. 2,5cm-es (ez még dagadni fog főzés közben) gombócokat formálunk. Lassú forrással 10-15 percig főzzük, majd lecsepegtetve, de nem leszárítva, ízlés szerint cukrozott mákba hempergetjük a gombócainkat.
Elkészítjük a mártást. Én most kétféle képen tálalom; hideg és meleg desszertként illetve melegen, langyosan akár főételként is, egy finom, gazdag, tápláló leves (gulyásfélékre gondolok) után. A hideg változatnál a pudingot a csomagoláson leírtak szerint készítem és bevonom vele a gombócokat. A melegnél pedig hígabbra (több tejjel és cukorral) főzöm és a gombócokra, mellé tálalom.
Oszd meg a receptet, ha tetszett a gubagombóc!