SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

„A szemem láttára darálta le egy tornádó az úton haladó kamion hátulját”

A magyar viharvadász gyakran jár Amerikába tanulmányozni az extrém időjárást. Ám nemcsak az életveszélyes helyzeteket dokumentálja és elemzi, hanem az erdei gombákat is, minderről pedig előadásokat is tart.

Link másolása

Ha létezik furcsa szerzet, akkor Molnár „Storman” Ákos (38) ennek ékes példája: civilben 3D grafikusként keresi kenyerét, ugyanakkor hazánk egyetlen tornádóvadásza, aki gyakran megfordul a médiában, valamint profi gombafotós és hobbivámpír.

Már gyerekként sem tűzoltónak vagy focistának készült, hanem időjárási naplót vezetett, méghozzá lelkiismeretesen minden nap, rajzokkal, megfigyelésekkel és fotókkal tarkítva. Mára kellően megalapozott szakmai tudását eleinte Búvár zsebkönyvekből, később pedig az internetről csipegette össze. Amikor pedig megnézte 14 évesen a Twister című, viharvadászokról szóló filmet, immár nem volt megállás.

Egy barátjával megalapította 2005-ben a szupercella.hu weboldalt, amely viharmegfigyeléssel, speciális előrejelzésekkel és ismeretterjesztő anyagokkal foglalkozik. Öt évre rá pedig létrejött a Viharvadászok Egyesülete – együttműködésben az Országos Meteorológiai Szolgálattal –, ennek lett az alelnöke Ákos.

Sosem tétlenkedik, ha a szenvedélyéről van szó: kamerákkal és fényképezőgépekkel felszerelkezve rendszeresen részt vesz tornádóvadászatokon az Egyesült Államokban, és minden viharszezonban lesben áll a Kárpát-medence számos pontján, ahol várható valami különleges jelenség. Ákos fétise a tornádó, amely nem összekeverendő a nagyobb kiterjedésű és több ideig tartó hurrikánnal.

– Olvastam, hogy a hazai meteorológia történetében először nektek sikerült egy tornádót szervezett viharvadászat keretében elkapni. Ez hogyan történt pontosan, és milyen izgalmakat tartogatott?

– Igen, a legendás gátéri tornádó… 2008. május 20-án reggel az előrejelzési térképeken sokatmondó légköri paraméterek vetítették előre, hogy kőkemény heves viharok, veszettül csavarodó szupercellák jöhetnek létre. Budapestről lerepesztettünk az Alföld közepére, és épp jókor értünk oda, az orrunk előtt robbantak be igazán a zivatarok. Gátér határában kikerülve az esőfüggönyből lélegzetelállító látvány tárult a szemünk elé. Éjsötét felhőalap örvénylett felettünk sebesen, a dugóhúzószerűen feltekeredő szupercellából perceken belül lenyúlt a klasszikus tölcsér, amely gigantikus porszívóként később még többször leeresztette ormányát, miközben kisebb örvények táncoltak körülötte. 1-2 kilométerre voltunk tőle, bennünk nem esett kár, és szerencsére a település belsejébe nem tévedt be a tornádó, de néhány épületet azért sajnos így is megrongált.

– Sokat jársz Amerikában, ahol jóval szélsőségesebb időjárási viszontagságokkal találkozol. Melyek voltak a legveszélyesebb helyzetek, amelyekben részt vettél?

– Gyakorlatilag a viharok minden kísérőjelensége riogatott már jó párszor. Egy alkalommal például Oklahomában, miközben 8-10 centiméteres jégdarabok potyogtak körülöttünk, az út mentén húzódó villanyvezeték teljes hosszában egyszerre vadul sercegve szikrázni kezdett, majd pár másodperc múlva istentelen reccsenéssel odapörkölt mellénk egy villám úgy 20 méterre.

De ebben az államban voltam szemtanúja annak is, ahogy egy úton haladó kamion hátulját ledarálja egy tornádó – a sofőrje csodával határos módon a vezetőfülkében kuporogva egy-két karcolással megúszta az extrém élményt. Az Óz, a nagy varázsló meséjéből pedig sokaknak ismerős lehet Kansas, ahol egy olyan pörgettyűt csíptünk el, amelyre még a 40 éve vadászó vérprofi kolléga is azt mondta, hogy élete tornádója. Majdnem 300 km/órás forgási sebesség, másfél órás élettartam: ez még amerikai mércével is ritkaságnak számít.

Ezt a 800 méter széles, kísértetiesen süvöltő-morajló szörnyeteget igencsak kicentizve 200 méterre közelítettük meg. A prérin suhanva eközben elmentünk egy gazdasági épület mellett, amit egy-két perccel később már miszlikbe is aprított a dög, melynek erejét jól mutatja, hogy még egy vasúti sínpárt is meghajlított S-betű alakban. De Kansas nekem azért is emlékezetes, mert egyszer egy villámárvíz vendégmarasztaló dágvánnyá változtatta a pusztaságot, és mi úgy beleragadtunk, hogy egy egész éjszakát el kellett töltenünk ott a semmi közepén. Másnap délután pedig csak nem sokkal azelőtt cuppantott ki minket onnan egy marcona kombájn, hogy a környéken tornádók csaptak le. Kínunkban előtte még poénkodtunk is, hogy ha sehogy nem szabadulunk a sárból, akkor majd legfeljebb egy tornádó fog minket kisegíteni a fogságból.

– És hogyan szavatolod a saját biztonságodat egy ilyen – gyakran kontrollálhatatlan – szituációban?

– Ami a biztonságot illeti, nos, bármennyire is felkészült az ember, bármekkora rutinnal rendelkezik valaki, a Természet mindig tud meglepetéseket okozni. Maga a vadászat már alapjáraton egy veszélyes tevékenység, a zivatar definíciójának szerves része, hogy villámok fordulnak elő benne, az pedig az egyik legkiszámíthatatlanabb összetevő, bár egyben az egyik leglátványosabb is. Igyekszem persze úgy elhelyezkedni, hogy a kisülés a legkisebb eséllyel válasszon engem célpontnak, vagy ha belém is is csapna, jobb eséllyel éljem túl, de garancia… az nincs. A legrosszabb még a legprofibbakkal is megtörténhet, mint például a különböző népszerű dokumentumfilmekből jól ismert Tim Samarasék csapatával, akik 2013-ban a valaha dokumentált legnagyobb átmérőjű, 4.2 kilométeres szélességű tornádóban vesztették életüket. Hiába voltak ők az egyik legóvatosabb, legkörültekintőbb tornádóvadászok, a munkájuk az volt, hogy mérőeszközöket helyeztek ki közvetlenül a tornádók elé, ebben pedig elég volt csak egyszer hibázni.

Mi egyszer attól kaptunk frászt, amikor Nebraskában egy böszme szupercellát üldözve beesteledett, az autónk hirtelen vacakolni kezdett, megszűnt a térerő is, az útba eső településen elment az áram, és egyszer csak olyan 166 km/h-s szél zúdult le ránk, ami masszává kente körülöttünk a felhőszakadást. Egy örökkévalóságnak tűnő néhány percig nem tudtuk, hogy most a sötétben egy tornádóba kerültünk, és életünk utolsó pillanatait éljük, vagy csak úgymond egy „sima” szélvihar rémisztget minket. Szerencsére az utóbbi volt.

Ami persze attól még szintén lehet életveszélyes: hazai viharvadász kollégák jártak már úgy, hogy a mindössze méterekkel előttük haladó autóra döntött rá egy termetes fát a kifutószél. Ekkor is csak a puszta szerencsén múlott, hogy senki sem sérült meg.

Bár itt most jó pár adrenalinfokozó helyzetről szó esett, azért ez részemről messze nem csak az élvhajhászatról szól, legalább ilyen mértékben vezet a tudományos érdeklődés is. Szakmai oldalról az az izgalmas, hogy mennyire tudom kifürkészni a légkör rejtelmes összefüggéseit, mert a heves viharok, és kifejezetten a tornádók előrejelzése még a mai modern technikával is az egyik legnehezebb meteorológiai kihívás.

– Szupercella Roadshow címen fut előadói körutad, melynek keretében oktatási intézményekben, kulturális rendezvényeken, vagy éppen egyesületek, alapítványok, cégek számára mutatod be az extrém időjárást és a veszélyes légköri jelenségeket. Volt rá példa, hogy valakit annyira beszippantott a téma, hogy utána csatlakozott az egyesülethez? Vannak mentoráltjaid?

– Vadászataim során igyekszem a lehető legjobb fotókat, videókat készíteni, és a művészi indíttatáson túl ezeken keresztül előadásokban bemutatni a heves viharok egyszerre nyers vadságát és páratlan szépségét. Az élményszerű prezentációhoz a sztorikkal fűszerezett tudomány mellett ez is hozzátartozik, különösen az úgynevezett timelapse, vagyis gyorsított felvételek, melyek roppant hatásosan adják át a háborgó légkör csodáját. Egy-egy rendezvény alkalmával mindig nagyszerű érzés a számtalan csillogó szemű, lelkesen jelentkező fiatalt látni, akiktől még az előadás után is kérdések záporoznak. Az elmúlt években rendre felbukkantak új arcok, akik mostanra már jócskán belemerültek a témába, én pedig körutamon az országot járva továbbra is folyamatosan oltom be a közönséget a háborgó légkör csodájával. Aki pedig online szeretne követni, a „Storman – a tornádóvadász” nevű Facebook-oldalon talál vegyesen mindenféle régi és friss anyagot egyaránt.

– Nem csupán viharokat fényképezel, hanem gombákat is, amelyre ráadásul jóval több időd van, mert az nem kíván olyan gyors reagálást, mint egy villám. Ez a járulékos szenvedélyed hogy alakult ki? Miért pont a gombák fogtak meg?

– Gyerekként először a gombászat gasztronómiai oldalát ismertem meg, szüleim alföldi tanyája körül gyakran szedtünk igazi finomságokat. Már össze is fut a nyál a számban, ahogy visszagondolok egy-egy régi nyáresti vacsorára odakint a kerti asztalnál. Később aztán felfedeztem a gombák világának kimeríthetetlen formagazdagságát, és magával ragadott változatos szépségük, köztük néhány egészen bizarr fizimiskájú jószággal.

Hogy csak egyet említsek, ott van például a hazánkban is előforduló tintahalgomba, ami pont úgy néz ki, mint az Alien-filmekből jól ismert, tojásából éppen kikelő arctámadó, ahogy megannyi vöröses karja kinyílva átszakítja az őt burkoló nyálkás hártyát. 2004 környékén már hozzájutottam digitális fényképezőgéphez, úgyhogy belevetettem magam a gombafotózásba, és hamar ráéreztem a ritka fajok fellelésének kincskereséshez fogható örömére is.

A fungaria.hu weboldalamon, illetve különösen az ehhez tartozó Facebook-oldalon bárki megmártózhat ebben a különös világban. Az a fajta maximalista makrófotózási stílus, amit én képviselek, nagyon időigényes, szóval nem az a rohanva kattintgatós, teljesítménytúrázós üzemmód. Egy-egy helyszínen akár órákra el tudok merülni a témában, az erdei magányban pedig szinte egyfajta meditációként átszellemülve egészen más tudatállapot áll kontrasztban az urbánus nyüzsgéssel, amiben egyébként élek.Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


SIKERSZTORIK
A Rovatból
Az év elhivatott fiatal szakdolgozója: „12 órákat húztam le a Covid-osztályon, miközben Barbie-babának néztek”
Tisóczki Evelin édesapjánál egy ritka, idegrendszeri autoimmun betegséget diagnosztizáltak. Mikor Evelin 13 éves lett, meg akarta gyógyítani – ezért ment ápolónak.

Link másolása

A Békés megyei Gádorosról indult Tisóczki Evelin lett az idei év Elhivatott Fiatal Szakdolgozója. A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Doktori Iskolájának hallgatója, a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház Kistarcsai Telephelyének osztályvezető főnővére. A gyönyörű, fiatal nő azért választotta hivatásának az ápolói szakmát, mert beteg édesapján akart segíteni. Ekkor még csak 13 éves volt. Egész életében keményen kellett dolgoznia. Sokszor hajnali 5-kor kelt, hogy a fóliában segítsen paradicsomot, salátát, babot, retket ültetni, miközben külseje miatt folyamatosan afféle "Barbie-babának" nézték, akinek biztos, hogy minden könnyen megy.

– Nem is gondolná az ember, hogy ennyire kemény élethelyzeteket él meg valaki, amíg eljut az év Elhivatott Fiatal Szakdolgozója címig. Honnan jött az ötlet, hogy erre a pályára lép?

– A vidéki élet már gyermekként megtanított a kitartásra, és arra, hogy soha ne adjam fel. Amit egyszer elkezdek, azt be is fejezem. Emellett már akkor is szívemen viseltem például a szenvedő kisállatoknak sorsát. Ha találtam egy törött szárnyú galambot, akkor hazavittem, és vigyáztam rá, amíg meggyógyult, vagy ha elpusztult, eltemettem a hátsó kertben.

Már gyermekként azt éreztem, hogy adni jó. És ez nemcsak annak ad örömet, akinek adom, hanem nekem is. Jó érzéssel töltött el, hogy segíthettem.

Azt is éreztem, hogy az igazi, őszinte szeretet hegyeket képes megmozgatni. Sokszor csak ültem az udvaron, és arra vágytam, hogy nekem is legyen egy nagy, fehér színű felhőm azon a gyönyörű azúrkék égbolton, ahonnan mindent látnék, és mindenkire tudnék vigyázni.

– Tehát nagy az empátiája. De amikor az ember gyerekként bekerül a kórházba, nem feltétlenül érzi magát annyira boldognak. Önnel másképp volt?

– Kiskoromban sokat fájt a hasam, emiatt sok időt töltöttem a szentesi kórház sebészeti osztályán. Végül kétszer megoperáltak vakbélgyulladással, három hónapos különbséggel. Emlékszem arra, hogy Dr. Molnár Gábor sebészorvos operált meg. Valósággal vártam a varratszedést. Magával ragadott az a kórházi légkör, ami ott fogadott. Imádtam a kórház és a fertőtlenítő illatát, a sebészet zöld színét, az orvosok és ápolók fehér köpenyeit, és azt a miliőt, ami akkor ott körbevett. Az ápolók olyanok voltak számomra, mint az angyalok, akik vigyáznak rám. Akkor döntöttem el, hogy én is az egészségügyi pályát fogom választani, ha egyszer nagy leszek.

– Az év elhivatott Fiatal Szakdolgozójának elhiszem, hogy várta a varratszedést, bár elég bizarrnak hat. Volt-e más motivációja is?

– Az, hogy édesapám egyik napról a másikra beteg lett. Ekkor 13 éves voltam. Egy ritka idegrendszeri autoimmun betegséget állapítottak meg nála. Három hónapot töltött a szegedi neurológiai klinikán, élet-halál között. Kettős látás, eltorzult arc, bénulás, egy külsőre megváltozott Édesapa. Ezek a képek jelennek meg előttem, mind a mai napig. Annyira belém vésődött az az időszak, hogy arra is emlékszem, édesapám milyen színű köntöst viselt a kórházban, az eltorzult hangjára, hogy a szegedi neurológián melyik ágyban feküdt. Megviselte az egész családot. De az a borzasztó időszak erősítette meg bennem azt, hogy az igazi erős szeretet, a családi összetartás és a hit mekkora varázserő, valamint az élni akarás. Az egyik orvos azt mondta nekünk, „készüljenek fel a legrosszabbra”. Emlékszem arra, hogy mikor meglátogattam apukámat, mindig megmasszíroztam a kezeimmel és arra gondoltam

meggyógyítalak, mert szükségem van Rád. Te vagy az apukám, és nagyon szeretlek, nem mehetsz az angyalok közé! Még nem. Nem lehet itt az ideje. Túl korán van.

– És miért nem lett orvos inkább?

– Először a szegedi orvosira jelentkeztem, ahová két pont híján nem nyertem felvételt. Ezt követően jelentkeztem újra, majd ismét két pont kellett volna a sikeres felvételihez. Harmadjára már nem adtam be (ekkor már egyetemista voltam), pedig abban az évben felvettek volna az orvosképzésre. Végül a Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi-és Szociális Képzési Karán végeztem diplomás ápolóként. Ma már úgy gondolom, hogy ápolónőnek születtem, és örülök annak, hogy akkor nem vettek fel az orvosira. Ápolónőként több időt tudok törődni a betegekkel, és hiszem, hogy a lélekkel is foglalkoznom kell. Abban hiszek, hogy minden betegség lelki eredetű, és akkor jelentkezik fizikailag is, amikor már nagy a teher, és a szervezet nem bírja el.

Az ápolói egy nagyon nehéz hivatás, de mégis a legszebb! Ha ma újrakezdeném, ugyanígy döntenék.

Évekig váltott 12 órás műszakban dolgoztam. Ez idő alatt megtanulja az ember, mik az életben az igazán fontos dolgok, és mik nem. Ápolónőként megismertem a halált, a szenvedést, az elmúlást és az élet kezdetét.

– Az elmúlt éveket, évtizedeket megnézve a hiányszakmák közé tartozott az ápolói, most a Covid-járvány idején azonban megtudhatta ország-világ, milyen helytállást is tanúsítanak Önök. Hogy tekint ma a szakmájára?

– Hiszek abban, hogy mindenkinek végig kell járnia a ranglétrát azért, hogy magába szívja a tudást, és hogy elsajátíthassa azokat a képességeket, melyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy a következő lépcsőfokra léphessen. Nem építhetsz fel egy jó, stabil házat biztos alapok nélkül. Dolgoztam segédápolóként, beosztott ápolóként, főnővérként. Ez idő alatt sok pozitív és negatív tapasztalatot is szereztem. Nagyon fontos az emberi hozzáállás és a gondolkodásmód. Amikor egy negatív dolog ér, meg kell nézni azt, hogy mit tanulhatsz belőle, mit tud adni neked az az adott helyzet. Olyan ember vagyok, aki megbocsát, de nem felejt. Főnővéri teendőim mellett a Covid-fertőző osztályon 12 órás műszakokat vállaltam. Ápolónőként ott kell segíteni, ahol tudsz. Úgy gondolom nagyon fontos szerepe van az egészségügyi ellátórendszerben az orvosnak, az ápolónak, a betegszállítónak, a műtőssegédnek, a takarítónak, az aneszteziológus asszisztensnek, vagy épp az informatikai-műszaki és gazdasági dolgozóknak egyaránt. Mindenkinek óriási szerepe van, egymás nélkül nem tudunk működni! Ez egy láncolat. Egymást partnerként kell kezelni.

– Az elhivatottsága kézzel fogható, de biztosan sokan megkérdezték már, hogy ilyen külsővel nem gondolt az egészségügyi pálya helyett mondjuk a modellszakmára?

– Szerintem jó helyen vagyok, ahol vagyok. Amikor gyerek voltam, a családomnak volt fóliája. Volt, hogy hajnali 5-kor keltünk és mentünk ki dolgozni. Ahol megtanultam paradicsomot, salátát, babot, retket ültetni, csomózni, kacsolni. Fóliát vasalni, kerítést festeni, ásni. Mamám és anyukám megtanított főzni és sütni. Sokan soha nem gondolták volna rólam, hogy értek ilyesmikhez. Mert a „Barbie-baba” sztereotípiába ez nem fért volna bele. Amiért megdolgozol, annak édes az íze, ha valamit tálcán megkapsz, az nem ad ugyanolyan érzést. Én mindenért tisztességesen megdolgoztam az életben. A külsőm miatt sokszor éreztem magam beskatulyázva. Van az a tipikus „szőke hajú nő” sztereotípia. Én sokáig éreztem azt, hogy emiatt nekem duplán kell bizonyítanom.

Be akartam bizonyítani, hogy nem vagyok „tipikus szőke nő”. Ma már ez nem érdekel. Ma már senkinek nem akarok bizonyítani. Már senkinek nem akarok megfelelni.

Aki mindössze a külső alapján ítél meg valakit, meg egy hajszín alapján, az az ő szegénységi bizonyítványa. Emlékszem arra, amikor a gyakorlatomat töltöttem a szegedi intenzív osztályon, akkor egy reggeli vizit alkalmával egy kezdő rezidens orvossal álltunk egymás mellett. Majd megszólalt egy másik kolléga: „Ott van Barbie és Ken”. Ma már ezen csak jót mosolygok.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

SIKERSZTORIK
Második lett a magyar csapat a Bocuse d'Or szakácsverseny európai döntőjén
Fotókon láthatod, hogy milyen finomságokat készített a magyar csapat, akik ezzel az eredménnyel jövőre részt vehetnek a Bocuse d'Or lyoni világdöntőjén.

Link másolása

A dán csapat után és a norvégokat megelőzve

második lett a Dalnoki Bence séf és Nyikos Patrik commis alkotta magyar csapat a Bocuse d'Or szakácsverseny európai kontinensdöntőjén,

amelyet szerdán és csütörtökön rendeztek meg Budapesten.

A magyar csapat így jövőre részt vehet a Bocuse d'Or lyoni világdöntőjén.

A verseny legjobb commis-jának (segédjének) járó díjat a svéd Thilda Martensson kapta, a legjobb hústál szintén a svédeké, a legjobb tányértéma a brit csapaté lett.

A Sirha Budapest nemzetközi gasztronómiai szakkiállítás részeként megrendezett kontinensdöntőn 17 nemzet csapata készíthette el fogásait, a magyar csapat - Dalnoki Bence, a Michelin-csillagos Stand Étterem sous chefje és commis-ja, Nyikos Patrik - csütörtökön versenyzett. Széll Tamás coachként segítette a csapatot, melynek elnöke Szulló Szabina volt.

A magyar csapat ételeiről Dalnoki Bence ezt mondta:

"Téma egy tányéron": Krumpli & zöldségek a tiltott hozzávalókkal, szarvasgomba & kaviár. "A tiltott dolgoknak van egy titkos bája” - Cornelius Tacitus.

Ennek a fogásnak a megalkotásában az a kihívás, hogy a tavasz gyönyörű arcait harmóniában mutassuk meg az összes különböző textúrával. Az ébredés időszaka számomra a zöld színét, a friss hangulatot és az élénk, körülölelt ízeket jelenti. Örömömre szolgál, hogy olyan fogást készíthetek nektek, ami tud játszani az érzékszerveitekkel, mivel az elemek nem igazán azok, aminek kinéznek.

"Téma tálcán": Az erdő között, a természet közelében lenni életem egyik leginspirálóbb dolga. Minden hang és az erdő színek változatossága bennem van, arra várva, hogy újjászülethessek ebben a fogásban - a játék királynője, a szarvashús alapján. Büszkén mutatják be a magyar konyha emblematikus alapanyagait - Tokaji bor, túró és tejföl is. Kóstold meg Magyarországot, mint Európa fűszerét" - írják a közösségi oldalon.

Dalnoki Bence az eredményhirdetés után az MTI-nek elmondta, hogy szerinte a rengeteg munka ennek az eredmények a titka: "minden egyes tételt, amit kitaláltunk, próbáltuk a tökélyre fejleszteni, és a lehető legtöbbet kihozni az alapanyagokból, mindezt szépen. Rengeteget dolgoztunk rajta, belefektettünk mindent, amit csak tudtunk" - hangsúlyozta.

Mint hozzátette, az eredményhez hozzájárult az is, hogy a Stand Étteremben együtt dolgoznak Széll Tamással és Szulló Szabinával. "Nagyon sokat számított az, hogy összeszokott csapat vagyunk és természetesen az ő szakmai tudásuk, a Bocuse d'Orral kapcsolatos tudásuk. Rengeteg mindent köszönhetek nekik" - méltatta társait a magyar csapat séfje.

Az idei verseny alapanyagairól szólva elmondta:

az őz mindenféleképpen közel áll a szívéhez és a kezéhez is. "Az étteremben is sokat dolgozunk vele, nagyon szeretjük használni, hiszen nagyon jó minőségű a magyar őz".

A burgonya viszonylag könnyű alapanyag, de éppen emiatt nehezebb egy olyan arcát megmutatni, ami igazán érdekes - mondta Dalnoki Bence az idei tányértéma fő hozzávalójáról, hozzátéve azonban: úgy érzi, ez mégis sikerült.

Dalnoki Bence a 2023-as lyoni döntőre kitekintve kiemelte: ez a második hely csak még jobban motiválja, hogy még nagyobb erőbedobással és lendülettel készüljön arra, hogy még feljebb lépjenek.

Az előző, 2016-os budapesti kontinensdöntőn versenyzőként első helyet szerzett Széll Tamás az MTI kérdésére elmondta, biztosan sokat számított az, hogy Magyarország tíz éve jelen van a Bocuse d'Oron.

"Ezalatt rengeteg know-how-t sikerült összegyűjteni, és megtanultuk azt is, hogyan kell versenyezni. Nagyon sok múlik azon, hogy a konyhai munka, a kommunikáció hogyan van megszervezve" - jegyezte meg Széll Tamás.

A 2023-as lyoni fináléra a Bocuse d'Or Europe első tíz helyezettje kvalifikálta magát. Dánia, Magyarország és Norvégia mögött sorrendben Svédország, Izland, Finnország, Franciaország, Nagy-Britannia, Svájc és Belgium jutott ki a világdöntőre.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


SIKERSZTORIK
Egy magyar fotós szuper „Vissza a jövőbe” fotókat készített egy LEGO DeLorean segítségével
Lampert Benedek fotós a LEGO újdonságát, a Vissza a jövőbe ikonikus autóját készítette el. Azt is megmutatta, hogyan.

Link másolása

Lampert Benedek fotós a LEGO ujdonságát, a Vissza a jövőbe ikonikus autóját készítette el.

Lampert Benedek magyar fotográfus gyönyörű fotósorozatot forgatott a Vissza a jövőbe című ikonikus sci-fi film autójáról. Megmutatta, hogy mindegyik képet LEGO DeLorean autóval és egyszerű gyakorlati effektusokkal hozta létre.

A fotós már több öt éve kezdett kísérletezni a figurafotó (toy photography) műfajában, az évek során pedig folyamatosan fejlesztette a technikákat, hogyan tud minél élethűbb, miniatűr világot megjeleníteni.

Fotóinak különlegessége, hogy az effekteket manipuláció nélkül a kamera előtt készíti el, így a ködöt, a hófúvást vagy a bemozdulást is a valóságban hozza létre.

VIDEÓ: A makett kicsomagolása

Egy videóban pedig elárulta, hogyan készültek a szuper fotók:

VIDEÓ: A makett készítése

A fotós képeket is mutatott:

Meg több érdekességet az Instagram- es Facebook-oldalán látni:

Lampert Benedeknek, a figurafotó hazai mesterének korábbi alkotását is megmutattuk már:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SIKERSZTORIK
A Rovatból
Tudományos szenzáció: Magyar csillagász fedezett fel egy kisbolygót, ami két órával később felrobbant és a tengerbe zuhant
Ez volt az ötödik alkalom, hogy a becsapódása előtt észleltek egy kisbolygót. Az előző négyet Amerikából jelezték, így Magyarország a világon a második ország, ahol ez megtörtént.

Link másolása

Kisbolygó robbant fel a Föld légkörében, majd a darabjai az óceánba zuhantak Izland közelében.

A körülbelül 3-4 méteres aszteroidát a becsapódás előtt két órával fedezte fel Sárneczky Krisztián, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont munkatársa

- számolt be róla az RTL Híradó.

"Ez volt az ötödik az emberiség történetében abból a szempontból, hogy megtaláltuk a föld légkörét elérő égitestet, még mielőtt ez megtörtént"

- mondja a magyar csillagász.

Az előző négyet Amerikából észlelték, így neki köszönhetően Magyarország a világon a második ország, ahol ez megtörtént. A Piszkés-tetői obszervatóriumban dolgozó csillagász pénteken este a Földtől 100 ezer kilométerre, vagyis körülbelül harmad holdtávolságra vette észre a kisbolygót az égbolton.

Sárneczky Krisztián azt is elmondta, hogy mint minden ismert kisbolygó, vagy földközeli égitest, ez is a naprendszerben keringett sok millió évig, most azonban letért a pályájáról és elindult a Föld felé. A tudós szerint az ilyen égitestek általában már a levegőben felrobbannak, ezt a megfelelő műszerekkel mérni is lehet.

"Létezik egy infrahang detektáló hálózat, és annak a grönlandi, izlandi állomásán is észlelték azt a hanghullámot, amit ez a légköri robbanás okozott"

- mondta a magyar csillagász.

Izland északi részén pár másodperces villanást is láttak. Sárneczky Krisztián szerint ezt a robbanás okozhatta, ami után a törmelékek a tengerbe zuhantak. Az előző négy robbanás fele szárazföld felett történt, mind a kettő Afrika területén. Az azokból visszamaradó kőzetdarabokat megtalálták.

Az RTL Híradó riportja:

Link másolása
KÖVESS MINKET: