hirdetés

SIKERSZTORIK

Mizsei János – a legtehetségesebb ifjú séf

Nyitottság, alázat, motiváltság, elhivatottság – Mizsei János szerint ez az, amitől egy ifjú séf sikeres lehet.

Link másolása

hirdetés

A magyar gasztronómia "Oscar-gáláján", a Hennessy-Dining Guide rendezvényén Mizsei János vehette át az Év Ifjú Séftehetségének járó különdíjat. A 22 és fél éves, jó kedélyű, visszafogott konyhafőnöknek nincs kedvenc fűszere, ellenben a savaknak nem tud ellenállni.

- Mikor kezdtél el főzni?

- Elég korán, kb. 12 éves koromban. A szüleimmel nyaranként lejártunk a nagymamámhoz vidékre, itt rendszeresen együtt főztünk, sütöttünk. Gyúrtok a tésztát, szaggattuk a kis csipetkéket, rendkívül meghatározó és kedves élmény volt számomra.

- Innen már egyenes út vezetett a szakácsiskolába?

hirdetés

- A nagymamámmal szerezett közös konyhai élmény valóban fontos volt a választásban, a szüleim azonban először le akartak beszélni erről, felsorolták nekem a szakma hátrányait. Ugyanakkor anyukám és apukám is szeret főzni, így később mégis belátták, hogy ez egy jó lehetőség, és azt mondták, hogy próbáljam meg.

- És te megpróbáltad. Milyenek voltak az iskolai évek, még jobban megjött a kedved a főzéshez?

- Eleinte nem, miután megismertem a fine dining világát, és minőségi alapanyagokkal kezdtem el dolgozni, akkor változott meg minden. Bevallom őszintén, hogy nem szerettem bejárni az iskolai gyakorlatra. Kiadták feladatként, hogy készítsünk el egy halas fogást, de nem a megfelelő halat kaptuk hozzá, hanem valamilyen olcsó, fagyasztott halat, ez nem motivált engem, ugyanakkor tisztességesen megcsináltam mindent, már ott is a lehető legjobbat próbáltam kihozni az ételekből.

DSC_7657

- Hol voltak azok a helyszínek, ahol valóban tanulhattál?

- A Stadion Szállóban kezdtem el a szakmai gyakorlatomat, itt voltam 1,5 évig, majd átmentem Cactus Juice-ba, ezt követte a Laci!Konyha, ahol együtt dolgozhattam Mogyorósi Gáborral és Tálas Katával. Amikor zöldfülűként hozzájuk kerültem megmutattak mindent, és folyamatosan lestem el tőlük a technikákat. Velük egy évet töltöttem el, olyan alapanyagokkal kezdtem el foglalkozni ott, ami eljuttatott idáig. Amikor Kata átvette a Mák konyháját, hozott magával engem is, és 21 évesen sous chef lettem. Fél éve pedig én vezetem a konyhát.

- Akkor mondhatni, hogy neked teljesen bejön az a stílus, amit a Mák képvisel?

- Amikor megnyitott a Mák Huszár Krisztiánnal, nekem már akkor tetszett. Az igazság az, hogy lett volna rá lehetőség, hogy ide jöjjek tanulónak, de az iskola sajnos ezt nem engedte meg, nem akartak szerződést kötni, mai napig sem ismerem a háttérinformációkat. Az biztos, hogy nekem a kezdetektől teljesen bejött az a vonal, amit a Mák képvisel.

DSC_7663

DSC_7652

- Nyilván megtiszteltetés, ugyanakkor nehéz is fiatalon vezetőnek lenni. Te ezt hogy éled meg?

- Az elején nehéz volt, megkaptam, hogy erre alkalmatlan vagyok. Soha nem voltam olyan temperamentumú, hogy ordítsak valakivel, vagy elküldjem a francba, hanem mindig arra törekedtem, hogy emberségesebben oldjam meg a dolgokat. Vannak olyan szituációk, amikor mérlegelni kell, szerintem az a jó, ha megmutatom, és elmagyarázom, hogy kell az adott dolgot csinálni, és nem elküldöm az illetőt.

- Mennyiben változott a Mák stílusa, amióta te vezeted a konyhát ?

- Nekem teljesen más a habitusom, mint Huszár Krisztiáné vagy Tálas Katáé, így egyértelműen változott. Eddig mindent megtudtam valósítani, amit elképzeltem, teljes mértékben támogatnak, biztosítják számomra az alapanyagokat és az eszközöket.

- Melyik ételedre vagy a legbüszkébb?

- Nehéz kiemelni. Most például januárban volt az ajánlatunkban egy marhanyak, feketekáposztával és piemonti mogyorófagyival, az elég jól sikerült. Több helyről kaptunk visszajelzést, hogy ez már magas szinteken jár.

7

Mizsei János a Hennessy-Dining Guide-gálán. Fotó: Huszár Boglárka

- Mit jelent számodra, hogy te lettél az Év Ifjú Séftehetsége?

- Számomra elismerést jelent, és még nagyobb motivációt. Szeretném megmutatni a szakmának, hogy nem azért kaptam, mert szépen mosolyogtam, hanem azért mert jár.

- Soha nem készültél külföldre, vagy ezt még későbbre tartogatod?

- Nálam ez most úgy zajlik, hogy mivel megkaptam ezt a konyhát, ezért itt szeretnék letenni az asztalra dolgokat, ha már itt elértem mindent, akkor jöhet a külföld. A szabadság alatti stázsolás vagy egy-egy tanulási lehetőség most is benne van a levegőben, de hosszabb idejű kinntartózkodás, csak a távolabbi céljaim között szerepel.

- Szerinted mi, magyarok mennyire vagyunk nyitottak az új ízekre?

- Folyamatosan nyílnak az új helyek, folyamatosan tudnak a konyhák fejlődni, és ha megnézzük a Dining Guide toplistáját, akkor azt látjuk, hogy olyanok is bekerültek, akik korábban nem. Sokan vannak, akik megpróbálják a maximumot kihozni az adott helyből és a magyar alapanyagokból.

DSC_7687

DSC_7650

- Ha már az alapanyagoknál tartunk, akkor neked melyik a kedvenced?

- Vannak olyan hazai alapanyagok, amelyek kimondottan jók. Most a tokaji régióból érkezik hozzánk bárány, ez biztos, hogy jó. Nagyon szeretek halakkal dolgozni, ott viszont a francia játszik. A magyar zöldségek is jók, nagyrészt hazai zöldségekkel dolgozunk itt is.

- Melyik az az íz, amelynek rabja vagy?

- A savaknak, a savakat nagyon szeretem. A fűszereknél nincs kedvencem, mindig azt használom, amelyik éppen az ételhez passzol. Az elvem az, hogy mindig legyen valamilyen új fűszer, és mindig friss legyen.

- Van más szenvedélyed a főzésen és a savakon kívül?

- A focit nagyon szerettem, az életem része volt, de azt abba kellett hagynom. Akkor kezdtem el erőteljesebben ezzel a szakmával foglalkozni, amikor a focit befejeztem. Szeretek zenét hallgatni, az is nagyon meghatározó az életemben. Az étlapok írásánál is zenét hallgatok, ez nyugtat és inspirál.

- Melyik az az étel, amivel sokáig kísérleteztél?

- A medvehagymafagyi, nem akartam addig abbahagyni a próbálkozást, amíg tökéletes nem lesz. Sorbetként is elkészítettem, de nem volt az igazi, végül maradtam a hagyományos fagyiállagnál.

DSC_7654

"A Mák érett ízlésű, egyedi utat járó konyhát visz, amely megfelel a nagy elődöknek is, de nem jön zavarba az újdonságoktól sem" - fogalmazott a zsűri a Hennessy-Dining Guide-gálán.

DSC_7667

- A külföldi vendégeknek milyen ételt készítesz?

- Fontos, hogy megismerjék a saját stílusomat. El tudják mondani, hogy mit ettek, és mit éreztek itt.

- Ha nyaralni mész, akkor meghatározó számodra, hogy az az ország gasztronómiailag is élményt nyújtson?

- Igen. Szeretnék idén nyáron Spanyolországban nyaralni, Madrid ízeit és a baszk specialitásokat is megkóstolni.

- Szoktak neked főzni?

- Igen, bár mindenki tudja, hogy nehéz nekem megfelelni, túl maximalista vagyok, és kritikus. Én is szoktam főzni a bisztrón kívül is, ilyenkor a barátok és a családtagok általában beállnak segíteni.

DSC_7663

- Mit jelent számodra Budapest, szerinted mitől lehetne még élhetőbb ez a város?

- Nagyon szeretek munka után vagy szombat este lemenni a Duna-partra, az mindig kikapcsol. Gyakran velem tartanak a munkatársaim, beszélgetünk, sétálunk, ott építjük a mi kis csapatunkat. A közlekedésben mindenképpen kellene javítani, elég nehéz bejutni a környező településekről reggelente, apróbb dolgok miatt pillanatok alatt megbénul a forgalom.

- Mit tanácsolsz a leendő séfeknek? Mi a siker titka?

- Legyenek alázatosak, legyenek nyitottak az új dolgokra, ne ragadjanak le a réginél, legyenek motiváltak és elhivatottak a szakma iránt.

DSC_7657

DSC_7707

mizsei

Ha tetszett a cikk, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Bicikligumiból övet, teherautó-abroncsból aranyat érő port készít két magyar vállalkozás

Szabó László és Vékony Miklós vállalkozása is azon dolgozik, hogy újrahasznosítsák a gumiabroncsokat, és megoldásukkal bevezessék azt a körforgásos gazdaság szemléletébe.

Link másolása

hirdetés

A Deutsche Welle magyar szerkesztőségének riportjában mutattak be két magyar vállalkozást, akik a gumiabroncsok újrahasznosítására találtak ki egy-egy új megoldást.

A videó egyik főszereplője Szabó László, aki bicikligumikból készít dizájntermékeket.

Övet, pénztárcát, sőt bicikliláncból még kulcstartót is csinált. Munkájuk során évente több ezer abroncsnak adnak új formát, és a maradék gumikat is újrahasznosítják. Vevőik pedig a világ minden tájáról keresik a termékeiket.

A riportban bemutattak egy eljárást is, amelyet Vékony Miklós és csapata fejlesztett ki Tiszalökön. A kísérleteik arról szólnak, hogyan tudnak magas nyomású víz segítségével szétrobbantani gumiabroncsokat. Ezt a folyamatot szeretnék egyre hatékonyabbá és mobillá tenni, miközben az eljárás maga igyekszik minden ponton környezetbarát maradni.

A Deutsche Welle riportja:

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Egy bajba került majomról készült a világ idei legviccesebb természetfotója

A verseny döntőjébe a magyar Kránitz Roland két képe is bejutott.

Link másolása

hirdetés

A brit BBC One tévécsatornán hirdették ki kedd este a legviccesebb természetfotókat kereső Comedy Wildlife Photography Awards verseny eredményét – írja a Sokszínű vidék.

Az idén hetedik alkalommal kiírt pályázatra több ezer nevezés érkezett, volt köztük például kuncogó fóka, zsiráfon lovagló majom és nevető kígyó is.

A magyar vonatkozást pedig az adta, hogy a tavalyi közönségdíjas, Kránitz Roland ezúttal két, ürgékről készült fotójával is döntőbe jutott, így esélyes volt a végső győzelemre.

Ez volt az említett két kép:

Fotó: Kránitz Roland

Fotó: Kránitz Roland

hirdetés

Végül most nem sikerült a bravúr, de az is nagyon szép eredmény, hogy felkerültek a fotók a szűkített listára. A versenyt idén Ken Jensen nyerte egy bajba került majmot ábrázoló fotóval, ami itt látható:

Fotó: Ken Jensen

A fényképész szerint állat arckifejezése valójában agressziót közvetít, a pillanatképen azonban úgy tűnik, mintha fájdalmai lennének.

Az összes idei díjazottat ezen a linken lehet böngészni.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

150 autó, napi 4500 megrendelés 75 településen – mi a Kifli sikerének titka?

A cseh cég alig két év alatt olyan fejlődést és növekedést tudott felmutatni, amit csak kevesen.

Link másolása

hirdetés

2019. december 15-én lesz két éve, hogy belépett a magyar piacra a nálunk Kiflire keresztelt, cseh anyavállalattal rendelkező cég. Akkor még 10 autóból állt a flottájuk, és mindössze párszáz címre szállítottak. Mára 150 autójuk napi 4500 megrendelést teljesít, és 75 településen vannak jelen.

De miért más ez a cég, mint a többi? Mi a Kifli titka? Vásárlói oldalról közelítettük meg a kérdést.

Emlékszem az első találkozásomra egy Kifli hirdetéssel. Valami ilyesmit gondoltam akkor: “Egy újabb cég, ami leírva jónak tűnik, amit akár ki is tudnék használni, de úgyse lesznek ezek sem jobbak a többinél.” Az előítéletességem pedig abból fakadt, hogy az összes házhozszállítós céggel volt már dolgom, és mindegyikben csalódtam. Sok esetben küldtek hozzám sérült, romlott árut, és ha éppen nem volt az, amit rendeltem, teljesen random helyettesítő termékekkel küldték ki a futárt, akivel aztán lehetett jókat vitatkozni, hogy miért nem fogadom el a spagetti helyett a pennét, vagy a kedvenc jeges teám helyett a sajátmárkásat… Ha egyáltalán időre odaért hozzám, vagy hajlandó volt feljönni az ötödikre...

A Kifli első ránézésre nem tud sokkal többet, mint a konkurens márkák: online bevásárlást kínálnak egyszerűen, nagyjából olyan kínálattal, amit egy szupermarketben talál az ember.

De ha megnézzük közelebbről, könnyen rájövünk, hogy egy átlagos élelmiszerüzletnél azért jóval bővebb kínálattal rendelkeznek. Ha pedig megtapasztaljuk a velük való vásárlás élményét, nehéz lesz szabadulni tőlük, vagy másra váltani.

A marketingszöveg helyett elmondom, hogy én mit tapasztaltam. Én, aki magánemberként, lassan másfél éve vásárolok tőlük.

Én, aki a normál boltba járásomat abszolút megszüntettem miattuk. Én, aki azonnal váltottam prémiumra, mert meg vagyok győződve róla, hogy náluk éri meg a legjobban VIP-nak lenni.

hirdetés

A Kifli előnyei egy mezei vásárló szemszögéből

Az online felület jól használható. Mindenhez van kép, megfelelő leírás. Nagyon sok termék van, és nagyon sok olyan tétel, ami csak gourmet- vagy bioboltokban lenne fellelhető.

Mindig van egy csomó izgalmas újdonság, és sokszor jár ajándék is a vásárláshoz. És vannak kategóriák, amikben kifejezetten élvezet válogatni.

Az olcsóbban elhozható, szavidős áruk, vagy az újdonságok, esetleg a csak náluk fellelhető Marks & Spencer termékek engem például mindig kattintásra csábítanak.

Bizonyos termékek talán drágábbak, mint a sarki boltban, de a különbség nem számottevő, és itt valóban friss és minőségi portékát kap az ember. Ez húsoknál, zöldségeknél és gyümölcsöknél nagyon nem mindegy.

Ha pedig valami nem stimmel, nem megfelelő állapotú, pár kattintással vissza lehet igényelni az árát, és nem fog veled egy morcos ügyintéző sem vitatkozni miatta.

A kiszállítási idősávokat is jobban oldották meg, mint a konkurencia. Nem fél napokat várod otthon a futárt, hanem csak egy adott órán belül kell otthon lenned. Sőt! Ha előfizetsz prémiumra, akkor 15 perces idősávok közül választhatsz. És ha délután 4-ig leadod a rendelésed, garantálják, hogy még aznap meg is kapod. Na ezért vagyok én is prémiumos!

Az ügyfélszolgálatosok és futárok kedvessége is meglepő. Köszönnek, mosolyognak, normális hangon kommunikálnak veled, készséggel oda teszik-viszik a szatyrot, ahova kéred. Én más cégnél ezt az állandó korrekt és kedves hozzáállást még nem tapasztaltam!

És bár a Kifli egy cseh anyacéghez tartozik, mindig az adott országhoz igazodnak. Így Magyarországon is rengeteg helyi márkával és gazdasággal állnak kapcsolatban. Mondok pár példát.

A ráckeresztúri Martontej finomságai például a személyes kedvenceim. A Martontej Kft. közel 1000 állatot számláló Holstein-fríz marhaállománya első osztályú tejet termel, köszönhetően a monodietikus, GMO-mentes takarmányozásnak. A takarmány 80%-át maguk termelik és állítják elő. Sajátosságuk, hogy a növénytermesztéstől az állattenyésztésig, a feldolgozástól a termék boltokba juttatásáig mindent saját kézben tartanak. A Martontej alapelve a termékek gyártásánál, hogy mesterséges adalékanyag, színezék és ízesítőanyag-mentesek legyenek, ezáltal kizárólag gondosan tesztelt és bevizsgált összetevők kerülhetnek termékeikbe. Mennyivel jobb ilyen tejet és joghurtot rendelni nap mint nap, ugye?

De ha a gyümölcsök vagy zöldségek között keresgélünk, akkor is rengeteg magyar terméket találunk, és ez jól láthatóan megjelenik a leírásokban is. Csak hogy egy szezonális példánál maradjak, sütőtököt venni például iszonyat nagy lutri. De nem a Kiflinél! A tök az Ortofrutta névre hallgató magyar cégtől érkezik, és sütés után minden darab édes és krémes! (Saját tapasztalat!)

Ráadásul az oldalon az alapanyagok mellett találunk recepteket is, így azonnal össze is dobhatunk egy bevásárlólistát egy jó sütőtök krémleveshez.

Ha tojást szeretnénk, könnyedén találunk náluk szabadtartású tyúkoktól származót. Ha friss húsra vagyunk, ott vannak például a Pro-Duck termékei. Ez is egy magyar cég, aminek a fő profilja a prémium minőségű hízott kacsa és liba húsok.

Nekem fontos, hogy minőségi alkoholt is be tudok tőlük szerezni. Mióta a Kifliről rendelek, nem is nagyon járok más borboltba vagy alkoholszaküzletbe.

És hogy ide is konkrét példát hozzak, a jóáras bor éppúgy a raktárkészlet részét képezi, mint a magasabb kategóriás. Frittmannból például van Cserszegi Fűszeres, ami 1300 forintba kerül, de elérhető a Gold Ezerjó pezsgőjük is, ami 5000 forintba kerül, és szerintem maximálisan meg is éri az árát.

Érzem, hogy fontos vagyok

Sok helyen találkozik hasonló mottóval az ember, csak aztán ez a valóságot nem tükrözi. A Kifli számára tényleg fontos a vevő és az ő véleménye, és ezt pár hónap alatt meg is tapasztalja az ember.

Mivel ez a cég fejlődni szeretne, és meg szeretné változtatni a házhoz szállítás piacát, ezért tényleg fontos nekik az, hogy te mit rendelsz, mivel vagy elégedett és mivel nem, és hogy mire vágysz még.

Nem gyűlölnek azért, ha elmondod a véleményedet, kritikádat, javaslatodat, hanem kifejezetten örülnek neki, és tanulni próbálnak belőle, fejlődni általa.

Számos kérdőívet töltöttem ki nekik én is mezei vásárlóként, majd pár hónap múlva tapasztaltam a változást, amit a beérkező válaszok alapján eszközöltek. Így lett például egyre szélesebb a pékáruk palettája, vagy a jó boroké.

Szóval a Kifli könnyedén válik a hétköznapok szerves részévé, és a bevásárlással, étkezéssel kapcsolatos stresszes helyzeteket üti ki.

Két év alatt olyan fejlődést és növekedést tudtak felmutatni, amit kevesen. A jövőjük pedig elég fényes, mert a visszajelzések alapján az emberek szívesen fizetik meg a minőséget, a gyorsaságot és a kiemelten pozitív élményt hagyó kommunikációt.

Te fizetnél azért egy kicsivel többet, hogy a bevásárlás ilyen élmény legyen? Akkor ajánlom a Kiflit!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Bejárta a világot és még Új-Zélandon is szüretelt Homoky Dorka negyedik generációs borász

Szülei, nagyszülei, dédszülei is a szőlőnek és a bornak szentelték az életüket, ám nem sokon múlt, hogy Dorka ne folytassa a családi hagyományokat.
Tomka Tivadar - szmo.hu
2021. november 22.


Link másolása

hirdetés

Homoky Dorka szülei, nagyszülei, dédszülei is a szőlőnek és a bornak szentelték az életüket. Dorka bejárta a világot, kezdetben filmelméletet és filozófiát tanult, és nem sokon múlt, hogy ne folytassa a családi hagyományokat.

– Miért nem azonnal lettél borász?

– Alapvetően, mert számomra mindig természetes volt, hogy a családom ezzel foglalkozik. Eszembe sem jutott eleinte, magamnak kellett végigjárni az utat, eltávolodni a famíliától, hogy újra érdekes legyen a számomra és más aspektusból közelítsek a birtokhoz, tudatosabb legyek és hasznos tapasztalatokat szerezzek másutt. Más szemmel nézni arra, mi van Tokajban és mit lehet másképp csinálni, mint eddig. Amíg távol voltam, addig a bölcsészkarra jártam, ahol filmelméletet és filozófiát tanultam. Ha már beszéltem a szemléletről, a kisfilmek készítése a gasztronómiáról, borászatról, szőlőről az egyetemi évek alatt is szerves része volt az életemnek.

– Amikor visszatértél a családhoz, szüleid mit szóltak mindehhez?

– Természetesen nagyon örültek, mert éppen azon gondolkodtak, hogy mi lesz a birtokkal, ha a hagyomány megszakad. Eladják? Megtartsák? Amikor hazatértem, mindez egy csapásra megoldódott. Soha nem tették kötelezővé sem nekem, sem a húgomnak, hogy ezzel kell foglalkoznunk, mi dönthettük el, hogy mi érdekel bennünket. Gyermekkoromban besegítettünk a szüretelésbe, ám akkor sem határozták meg, mikor és mennyit dolgozzunk.

hirdetés
A visszatérésemet követően kezdetben édesapám adott néhány parcellát, és azzal indított utamra, hogy gondozzam a szőlőt, készüljön el a bor, aztán legyen értékesítve.

Csupán ennyi volt a kérés... Miután jól debütáltam, egyre több területet adott át nekem évről-évre, tehát a bizalom a részéről töretlen volt már akkor is. Egyébként itt hadd jegyezzem meg, hogy kevés a jó generációváltás a borászoknál, magunkról elmondhatom, ez sikeresen megtörtént.

– Laikusként kérdezem: mit jelent a natúr bor kifejezés?

– Ha egy mondattal kellene válaszolnom, akkor azt mondom, semmit nem veszünk el belőle és semmit sem teszünk hozzá. Organikus a művelés, és minden természetes, ami a pincében van. Sokat tanultam a családtól, de szakmailag én is folyamatosan képeztem magam, így kerültem fél évre Lyonba is egy Erasmus-ösztöndíjjal, ott szőlészet és borászat szakra jártam.

Számtalan kóstoláson vettem részt, és figyeltem, mik az újdonságok a világban. 2019-ben még Új-Zélandon is voltam egy szüreten. Idehaza is megismertem sok borászt.

Mindezek olyan élményeket adtak, amiket most a családi borászatunkba integrálhatok.

– Mik a közeli és távoli integrációs terveid?

– A közeljövőben Balogh Leventével, a Szentkirályi Magyarország elnök-tulajdonosával közösen, aki befektetésével támogat, - megkezdjük Tállyán a borászat kiépítését, újítását, fejlesztését. A legfontosabb, hogy az ott élő embereknek lehetőséget adjunk, legyen miért ott maradni, és hogy szakképzett munkaerőt képezzünk.

Ha hosszú távra tekintek előre, akkor Tokaj formálása a célom, arculat, kommunikáció és infrastruktúra szinten is. Lassan haladnak a fejlesztések, ami a borászoknak is nehézséget jelent. A másik, hogy a vásárlóknak ne csak az édes borok, hanem a száraz borok is eszükbe jussanak, ha meghallják a település nevét.

Egyébként egyre nagyobb az igény világszinten a natúr borok iránt.

– A nap minden percében dolgozol?

– Nem unatkozom. Főleg az őszi időszakban, mert akkor a hétvégéim is foglaltak. Rengeteg kóstolót tartunk több borászattal közösen. Kitaláltunk egy eseménysorozatot is programokkal teletűzdelve, amelynek Zsendülés a neve. Szeretnénk felpezsdíteni az itteni mindennapokat az itt lakók és a turisták számára is.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: