/sikersztorik/mindennel-szembe-mentunk-ami-racionalis-zeliska-peklany-orsival-elso-konyverol-beszelgettunk/
hirdetés

SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

„Mindennel szembe mentünk, ami racionális” – Zeliska „Péklány” Orsival első könyvéről beszélgettünk

Zeliska Orsi mára az ország Péklánya lett. Férjével két év alatt felépítette az ország egyik legismertebb pékségét Balatonfüreden, és hamarosan megjelenik az első könyve.

Link másolása

hirdetés

Zeliska Orsit egészen prózai körülmények között ismertem meg: egy óvodába jártak a gyerekeink. Aztán mire észbe kaptam, már ő volt a Péklány, akit az egész ország ismer.

- Azt talán elárulhatjuk, hogy ismerjük egymást, hiszen nem olyan rég még Te is Leányfalun laktál. Mikor, és miért döntöttetek úgy a férjeddel, hogy saját pékséget nyittok, ráadásul Balatonfüreden?

- Néhány éve a férjem meglepett a születésnapomra egy házi malommal. Akkor kezdtem otthon lisztet őrölni és sütni. De be kell vallanom, hogy kifogott rajtam a dolog. Nálunk a családban senki nem sütött kenyeret, sőt, süteményeket is csak ritkán. Életemben először találkoztam azzal, hogy hiába próbálok valamit újra és újra, mégsem sikerül.

Tulajdonképpen a kudarc vitt előre.

Főleg kenyerekkel próbálkoztam. Autodidakta módon kezdtem utánaolvasni a témának. Könyveket rendeltem, blogokat olvastam, a Facebookon keresgéltem. A sok-sok próbálkozás árán, 4 hónap elteltével végre lett egy olyan kenyerem, ami nagyon finom volt.

hirdetés

- Amit ti megléptetek, ahhoz azért nem kevés bátorság kell. Mindketten jó állásokat hagytatok ott, és átköltöztetek az ország másik felébe. Azt mondtátok, próba-szerencse, vagy egyszerűen annyira biztosak voltatok a tervetek sikerében?

– Ebből Ti, ismerősök nem láttatok semmit, hivatalosan én voltam a Pöttyös Túró Rudi senior marketing-menedzsere. De a színfalak mögött odáig fejlődött a dolog, hogy a hobbim szenvedéllyé, és végül hivatássá nőtte ki magát.

Munka és család mellett elvégeztem a pékiskolát, és elég komoly dilemma elé kerültünk. Számunkra teljesen egyértelmű volt, hogy az az élet, amit addig folytattunk, nem mehet tovább. A férjem hamarabb, előttem másfél évvel kiugrott a multivilágból.

Az a bizonyos házi malom nem csak a pékség szempontjából volt mérföldkő. Azt úgy adta át nekem, hogy ez mindent meg fog változtatni.

Nem sokkal utána otthagyta a szuper jó állását, és házi malmokkal kezdett foglalkozni.

Mi tényleg hiszünk benne, hogy sorsszerűen alakult minden. Nem tudatosan, de mégis egyértelműen követte egyik dolog a másikat. Amikor beiratkoztam a pékiskolába, elkezdtem blogot írni azzal a céllal, hogy másoknak, akik otthoni sütésre adják a fejüket, ne nulláról kelljen összeszedni az információkat. Azt gondoltam, azzal, hogy a blogon átadom a tudásomat az őrlésről, a gabonákról, a sütési módokról, azzal megkönnyítem egy csomó háziasszony dolgát, és az én receptemből megtudják majd sütni a kalácsot vagy a kenyeret. Pillanatok alatt a semmiből hatalmas olvasottsága lett ennek. Ahogy haladtam az iskolában, és új ismereteket szereztem, új sikerek értek, azt mindig feltettem a blogba.

Talán ennek is köszönhető, hogy amikor megnyitottuk a pékséget, már sokan várták.

- Na és miért pont Balatonfüred?

- Magunk sem tudjuk, hogy miként kerültünk pont ide. Valahogy elkezdtünk egymásnak füredi hirdetéseket küldeni, egymásra néztünk, és nem volt kérdés, hogy ide fogunk jönni. A mai napig nem tudjuk megmagyarázni. Viszont attól a perctől, hogy leköltöztünk, itthon érezzük magunkat. Annyira sikerült beilleszkedni, annyira természetesen alakult minden. Nagyon sok ismerősünk és barátunk lett, befogadtak. Az első perctől kezdve nagyon nagy szeretettel fordultunk a helyiekhez.

Azt ugyanis tudni kell, hogy mi elsősorban a helyieknek szolgáltatunk, egyáltalán nem a turistákra építünk.

Épp ezért, nem is az alsó városrészbe mentünk, a Tagore-sétány környékére, hanem a felső városrészbe, a Vörös templomhoz jöttünk. Egész évben nyitva vagyunk, éjjel-nappal dolgozunk, sütünk, és nagyon jól érezzük magunkat.

- Az első perctől nyilvánvaló volt, hogy ennek a vállalkozásnak Te leszel az arca?

- Sokan azt gondolják, hogy a pékséget egyedül én csinálom, mert az én nevemet viseli a pékség is, a blog is és most a könyv is. De az első perctől kezdve minden közös szellemi termék a férjemmel. A könyvben egyébként le is írom, hogy volt közöttünk egyik este egy beszélgetés, pont a pékiskolába való beiratkozás előtt, ahol nevetve megállapítottuk, hogy ezek szerint marketingesből pék leszek. Jó, de a pékek általában fiúk, és én lány vagyok.

Ebből a sima szójátékból jött, hogy mi lenne, ha én volnék a Péklány.

Akkor indítottam a blogot, és ezért lett ez a neve. A pékségnél nem volt ez ennyire egyértelmű, több név is felmerült. Csak addigra már mindenki Péklánynak hívott, úgy is mindenki azt mondta volna, hogy „megyek a Péklányhoz.”

Nem bántuk meg, szeretjük, és tetszik, hogy annyira egyszerű. Annak ellenére, hogy Csabával mindketten bonyolult személyiségek vagyunk, szeretjük az egyszerűséget. A kenyérsütésben is ez a vonzó. Maga a kenyér a világ egyik legelemibb, legősibb és legegyszerűbb dolga. Ezt az is tudja, aki vallásos, és az is, aki nem. Minden visszavezethető a kenyérre. Mi is szeretünk visszanyúlni a gyökerekhez, az alapokhoz úgy, hogy közben nagyon modern gondolkozású emberek vagyunk. Ez az üzleten is látszik. A pékség tele van modern bútorokkal, modern berendezéssel, modern eszközökkel, de a lényeg az a fajta tisztaság és ősiség, amit a kovászos kenyér sütése ad. Mi úgy szoktuk ezt mondani, hogy szentháromság: víz, liszt, só, és semmi több.

- Mi a munkamegosztás köztetek? A férjed is felzárkózott kicsit a sütés tudományából, vagy mindenkinek megvan a maga jól behatárolt feladatköre?

- Nem, ő egyáltalán nem tud sütni, ez már nem fog változni, és ez így nagyon jó. Ő objektívan meg tudja ítélni, hogy egy sütés jó, vagy lehetne édesebb, lehetne szebb. Született oroszlán vezető. Ő látja el a cég ügyvezetését. Ő felel a cég összes jogi dolgáért is – ezt azért is hangsúlyozom, mert képzeld, most már védjegy lett a Péklány. Én a marketinget és az üzemet viszem. Hozzám tartozik a termelés és a termékfejlesztés. Minden, ami a sütéssel kapcsolatos. Illetve én posztolok a Facebookon, én reprezentálok. Extrovertált személyiség vagyok, nagyon szeretek kommunikálni, nagyon szeretem megmutatni magamat. A pékségben is kimegyek a vendégekhez, beszélgetek a vásárlókkal, ha az utcán megismernek, azt is nagyon szeretem.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk