/sikersztorik/mindenki-imadja-a-magyar-zombis-kepregenyt/
hirdetés

SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Mindenki imádja a magyar zombis képregényt

Már több mint ötmillió forint gyűlt össze az internetezőktől a Nyugat+Zombikra. Mi lesz a pénz sorsa?
Link másolása

hirdetés

Az utóbbi hónapokban többször foglalkoztunk a Nyugat+Zombikkal, az egyik legbetegebb hazai képregénnyel, amit valaha kitaláltak. A műből egyelőre egy fejezet készült el, a többit jövő decemberig fogja megrajzolni Csepella Olivér. A megvalósításhoz, vagyis hogy előteremtse erre az évre a megélhetési költségeit, közösségi finanszírozást vett igénybe, ami elképesztő sikert hozott.

November elején alig egy nap alatt összegyűlt az eredetileg tervezett 12 ezer dollár (nagyjából 3 millió forint), és a gyűjtés azóta is folytatódik, mostanra már lassan a duplájánál jár.

Ennek apropóján tettünk fel néhány kérdést az alkotónak. Ma este egyébként közönségtalálkozó is lesz, aminek részleteit kicsivel lejjebb találjátok meg.

- Milyen érzés volt szembesülni vele, hogy ekkora sikert ért el a finanszírozási kampány? Vagy fogalmazhatnék úgy is: milyen érzés (jelen állás szerint) bő ötmillió forint büszke tulajdonosának lenni?

- Elég jó! Nagyon meglepődtem, hogy ilyen gyorsan összejött a pénz, elképesztő szerencsés kópé vagyok. És persze nem sikerült volna a családom és a barátaim segítsége nélkül. Tudom, hogy ez ilyen Oscar-díj szöveg, de tényleg. Például Konsiczky Dávidot az utolsó pillanatban kértem meg, hogy írjon nekem háttérzenét, Fatér Ambrus pedig hajnalig vágta a videót az indiegogóra.

hirdetés
nyugatzombiknyugatzombik100

Az eredetileg tervezett 12 ezer dollár összegyűlése után közzétett rajz

- Nem félsz ennek nyomán a rád nehezedő elvárásoktól?

- Szeretem, mikor ezt kérdezik, mert feltételezi, hogy eddig nem volt rajtam nyomás ezzel kapcsolatban. Mármint, hogy egy évig rajzolok valamit, amiről végül kiderülhet, hogy szar.

"
A félelmen kívül még egy csomó dolog van, amivel motiválhatom magam. Nagyon szeretem ezt a képregényt és nagyon szeretném, hogy végre megszülessen.

Azzal bakot lőnék, ha arra törekednék, hogy minél több embernek tetsszen az eredmény. Az egyetlen biztos pont szerintem az, ha nekem tetszik. Ha elégedett leszek a kész képregénnyel, akkor más is az lesz. És ez nekem pont elég nyomás.

- Szépirodalmi körökből (íróktól, költőktől) kaptál visszajelzéseket, véleményeket a projektről?

- Igen, kaptam, és meglepően jókat. Lehet, hogy ez csak engem lepett meg. Egy-egy íróval vagy költővel, azt hiszem, még nem beszéltem mélyebben erről, de magyartanárokkal, irodalomtudósokkal és újságírókkal igen. És több irodalmi körtől is kaptam biztató leveleket.

- Meddig tervezed még folytatni a gyűjtést, és mire költöd a megélhetéseden felüli összeget?

- A gyűjtés az eredetileg kijelölt időpontig, december 7-ig fut. A pluszpénz többek közt jobb minőségű nyomtatást és kivitelezést is jelent, meg hogy szükség esetén be tudom vonni a társaimat a Halisten Stúdióból a munkába. Ha a gyűjtött összeg eléri a 200 százalékot, elkészül az angol fordítás is.csepella2

Fotó: Gosztom Gergő / MOME

- Az is hozzájuthat majd a képregényhez, aki nem szállt be most a költségekbe (vagyis kapható lesz-e boltokban is)?

- A célösszegen felüli támogatásokban a saját kiadás lehetősége is benne van. Az eredeti ötlet is az volt, hogy kikerülöm a nagy terjesztőket (Alexandra, Libri, Bookline) és interneten meg egy-egy kávéházban, egyetemi kocsmában és persze a Halisten Stúdióban teszem elérhetővé. A kiadók, amelyekkel beszéltem, ezt nem nagyon támogatták, így viszont az összegyűjtött pénzből ezt a tervet valósítanám meg. Szerintem ugyanannyi embert ér el, viszont olcsóbbra jön ki, habár a támogatói képregény áránál biztos magasabb lesz.

- Megvan-e már a fejedben a konkrét sztori? Hogy fog felépülni a cselekmény?

"
Annyira merész gyerek azért nem vagyok, hogy a teljes történet nélkül gyűjtsek pénzt a teljes történet megrajzolására.

Szóval megvan, persze. A nyugatosok egy seregnyi megszállt vendéggel és egy 1000 éves, bosszúszomjas táltossal bennrekednek a New York kávéházban, majd mindenki más konklúzióval távozik. Nem mindneki élve.nyugatzombik7

Közönségtalálkozó

A Nyugat+Zombik képregény Babits Mihály születésnapján játszódik, vagyis november 26-án. Ennek apropóján Csepella Olivér közönségtalálkozót szervez ma 18 órára a Fekete Kutya nevű helyre. Mint Facebookon írja: "A támogatásotoknak köszönhetően a következő évben végigrajzolom a teljes képregényt, és mielőtt beletemetkezem a munkába, hálám jeléül sütök nektek muffint. Jöttök?" A részvételt már 100-nál is többen igazolták vissza. Részletekért KATT IDE.

nyugatz

- Hogyan tervezed beosztani a munkafolyamatot? Vannak kitűzött dátumaid, mondjuk, az egyes fejezetek megrajzolására?

Szerencsére amikor 2012-ben BA diplomamunkaként elkészítettem a Nyugat+Zombik első fejezetét, volt egy időbeosztásom (köszönöm, Juhász Márton), ami aztán sok tanulsággal járt. Ezek alapján fogom felállítani az egyéves beosztást is.

- Volt egy olyan támogatási opció, amiért cserébe az illetőt belerajzolod a képregénybe. Hányan éltek ezzel a lehetőséggel és milyen szerepeket szánsz nekik?

- Közösségi finanszírozásnál szokásos a legmagasabb támogatói csomagnál, hogy a támogatót valahogy beletesszük a készülő projektbe. Előre meg lehet szabni, hogy egy ilyen csomagból mennyi van, és én hármat adtam meg. Ennél több szerintem már zavaró lenne, és veszítene a különlegességéből. És egyáltalán:

"
Azt gondoltam, hogy a harminc nap alatt legfeljebb egy megszállott lesz, aki erre befizet. Ehhez képest az első nap megvették mindhármat.

A szerepük még nincs meg, velük együtt szeretném kitalálni.

- Fogsz-e közzétenni hosszabb-rövidebb, már elkészült részeket, vagy majd csak egyben az egészet?

Szeretnék majd pár elkészült oldalt publikálni a támogatói blogon, ami végigkíséri az elkövetkező egy évet. Mindenkinek lesz hozzáférése, aki legalább egy dolcsit bedobott a gyűjtésbe. Aztán gondolom jövő decemberben megnyitom, hogy mások is meg tudják nézni, de amíg rajzolom, csak a támogatók fogják látni.csepella3

nyugatzombik1

- Hogyan bátorítanád azokat a te példád nyomán, akik hasonló közösségi finanszírozással szeretnének pénzt gyűjteni egy ötletükre?

- Úgy, hogy kezdjék el. Nekem hatalmas mázlim van, de ettől még másnak is lehet. És mielőtt belevág, érdemes utánaolvasni és segítséget kérni. Akár tőlem is, szívesen elmondom, amit tudok.

- Hogyan tovább, miután elkészült a képregény? Az eddigiekből kiindulva irány Hollywood?

Nem tudom, van pár mókás ötletem arra, hogy mi lenne jó, és mi nem. Folytatás például biztos nem lesz. Felmerült a filmre és rajzfilmre adaptálás is, de teljesen biztos csak abban vagyok, hogy meg akarom rajzolni a teljes képregényt.

(A közösségi finanszírozás oldala ITT érhető el.)

Ha kíváncsi vagy a Nyugat+Zombik képregényre, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk