SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Külföldön is csodájára járnak a magyar édesanya fantasztikus tortáinak

Vargáné Orbán Anikó hobbicukrászként kezdte, de azóta szintet lépett: nemrég elnyerte a 'torták Oscar-díját' is. Interjú.

Link másolása

Kastélyt ábrázoló tortát készített tavaly a hobbicukrászból lett szakember, Vargáné Orbán Anikó. Hatalmas sikert aratott vele, és a 125 centiméter magas és 45 kilós tortával elnyerte a torták Oscar-díjának is nevezett Cake Masters Awards díjat Royal Icing, vagyis cukormázas tortadíszítés kategóriában.

Vargáné Orbán Anikót Magyarországon már sokan ismerik a mézeskalácsairól, és egyre többen fordulnak meg a tanfolyamain. Agrármérnök végzettséggel rendelkezik, de tíz éve úgy döntött, hogy családanyaként olyan munkát választ, amelyet otthonról is végezhet, és amely mellett marad elég ideje a három gyermekére.

Mivel a kézművesség mindig is közel állt hozzá, és olyan területen szerette volna kipróbálni magát, amely nem igényel nagy anyagi befektetést, és nincsen egészségkárosító hatása, a mézeskalács-készítést választotta. Egy évtized alatt hatalmas utat járt be, és ez a tanulással és gyakorlással töltött út vezetett a rangos nemzetközi díj elnyeréséhez.

- Híres kastély-tortája nem mindennapi teljesítmény. Nem érezte azt, hogy túl nagy fába vágta a fejszéjét amikor hozzákezdett?

- Dehogynem. Korábban ekkora munkát még soha nem készítettem. A díszítés volt a legkellemesebb része, mert az eddigi gyakorlatból és tapasztalataimból építkezve azt könnyebben, gördülékenyebben meg tudtam valósítani.

Ennél nehezebb volt a háromdimenziós épület megtervezése. Viszonylag könnyű elképzelni az alaprajzot, az elölnézetet, a hátulnézetet, ám az, hogy ezt a viszonylag bonyolult épületet hogyan lehet a térben jól, méretarányosan elkészíteni, elég nagy feladat volt. Ráadásul végig ott volt a veszély, ha valamire nem gondolok előre, vagy utóbb már nem lesz lehetőség valamit már megvalósítani, vagy esetleg sérülhet a már elkészült munka is.kastelytorta_ekesedes_3kastelytorta_ekesedes_2kastelytorta_ekesedes_4kastelytorta_ekesedes_5

- Honnan merített inspirációt a kastély megtervezéséhez és felépítéséhez?

- Eleinte üvegpalotákat, valós épületeket kerestem a neten, azok alapján próbáltam ötleteket meríteni, de nem találtam olyan jellegűt, amelyik meglódította volna a fantáziámat. Így lassan átkerültem a fantasy világába, ahol gyönyörű rajzokat találtam. Nekem a gótika alapvetően tetszik, úgyhogy rengeteg fotót néztem át, ami a palota szint két tornyú templomához volt segítség. Több fotót el is mentettem, majd ezekből kiindulva készült.

a végeredmény: olyan épület, amely egyiknek sem a másolata, hanem a látottakból és a saját ötleteimből összegyúrt munka.

Ha a segítségről van szó, akkor azt hozzá kell tennem: ahhoz, hogy az elképzelésből háromdimenziós alkotás legyen, a férjem segítsége is kellett. Ő adott ötletet arra, hogy hogyan lehetne a terveim alapján modellezni. Ő oldotta meg a torta szállíthatóságát és egyáltalán, hogy ekkora építmény szétbontható és összerakható legyen. Különleges ledes világítást is tervezett bele.

- Az eredeti foglalkozása könyvelő, ha jól tudom.

- Igen, középfokon könyvelő és statisztikusként végeztem, és ezt követően agrármérnökként. Úgyhogy teljesen más területeken tanultam, szereztem diplomát. Három gyermekem született, és amikor a második óvodába ment, akkor tudtam a munka világába elhelyezkedni. Nem éreztem igazán jól magamat, mert kiderült, hogy amit tanultam, nem is biztos, hogy nekem való. Amikor a harmadik gyermek megszületett, és igény volt arra, hogy itthon maradjak, el kellett gondolkodnom azon, hogy ezt szeretném-e folytatni, vagy esetleg valami mást, amit itthon is lehet csinálni, és ami az én egyéniségemnek vagy tehetségemnek is jobban megfelelne.

- Hol tanulta a tortadíszítést, illetve a mézeskalácsok készítését?

- Tíz évvel ezelőtt, harmincévesen kezdtem mindezt. Szerettem volna az otthonomban végezhető elfoglaltságot találni, és a mézeskalács készítésre esett a választásom: nem volt nagy befektetési igénye, nem kellett hozzá sok eszköz, és rengeteg fantáziát láttam benne.

Az első pillanattól fogva nem a hobbit, hanem a hobbiból kiinduló kereseti forrás volt a cél. Önállóan kezdtem a mézeskalács készítését, mivel annak idején nem volt sem ezt oktató iskola és nem találtam mentort, egy népművészeti egyesületet sem, amelyik szívesen nyújtotta volna felém a kezét, emiatt arra kényszerültem, hogy egyedül vágjak bele. Azonban élveztem a kisérletezést, az összefüggések feltérképezését, megtalálni a legjobb megoldásokat.

Azt gondolná az ember, hogy mézeskalácsot sütni egyszerű, csak otthon nekiáll az ember, és kész.

Magasra tettem a lécet, magas elvárásoknak kellett megfelelnie a mézeskalácsaimnak. Tartósság, változatosság, kiválóan szép tészta, egyre kifinomultabb díszítés, magyaros de azon belül sajátos stílus kialakítása. Nagyon sok receptet kipróbáltam, mert ki kellett választanom azt, ami minden szempontból megfelel a kívánalmaknak. Gyakorlatilag két évig kísérletezgettem, próbálgattam, csiszoltam a technikát, ennyi idő kellett ahhoz, hogy szép, minőségi, változatos, úgymond értékes dolgot tudjak készíteni. Hosszú, de élvezetes folyamat volt.

Az ezt követő három évben 45.000 db mézeskalácsot készítettem megrendelésekre. A megrendelőim a férjemmel közösen készített honlapomon keresztül találtak meg. Ez alatt az idő alatt igen nagy gyakorlatot, és tapasztalatokat szereztem mézeskalács sütés, és annak a cukormázas díszítésében. Öt évvel ezelőtt derült ki számomra, hogy Angliában, illetve az angolszász nyelvterületeken már 178 éve foglalkoznak cukormázas tortadíszítéssel, akkor óriási távlatok nyíltak meg előttem. Láttam, hogy az általam jól ismert anyag nagyon sokféleképpen tud megnyilvánulni a tortákon. Ez hatalmas kaland és új felfedezés volt, amiben kipróbálhattam magam.ekesedes_diszitesekesedes_mezeskalacs2ekesedes_mezeskalacsekesedes_diszites

- Így jutott el a cukormázas technikáig, a royal icing-ig, amelyben díjat nyert 2017-ben. Mit jelent pontosan a royal icing?

- Ha nem ragaszkodunk a szó szerinti fordításhoz, akkor én azt mondanám: a királyi krém. Gyakorlatilag egy az egyben a cukormázat takarja technikailag és összetételében is. Most egyébként hívják ezt itthon kicsit divatosabban glazúrnak is.

A cukormáz roppant érdekes, mert bár olyan egyszerű alapanyagokból áll, mint a tojásfehérje, a porcukor, esetleg valamilyen sav: citromsav, ecetsav, vagy egy pici keményítő, ezek arányától függően sokféle típusú anyag kikeverhető belőle az egészen lágy, folyós állagtól a nagyon jó formatartó habig.

Ebből fakadóan sokféle technológia kialakult az ezzel történő díszítéshez. Nálunk a mézeskalácson használják, tehát vannak hagyományai a magyar háztartásokban is az 1980-as évek óta.

- Miért alakulhatott ki ennek a fajta díszítésnek ilyen nagy hagyománya? Miért szeretik ennyire, hogy ilyen régen foglalkoznak vele Angliában?

- Egyrészt azért, mert a cukoripar fejlődése lehetővé tette ezt, a cukor bekerült az élelmiszerek közé. Egyébként a királyi krém elnevezés innen is fakad: annak idején nagyon drága anyag volt a cukor, sokáig csak a nemesség engedhette meg magának. Maga a technika Franciaországból származik, majd az angol viktoriánus királyi udvarban teljesedett ki és onnan hódította meg a világot.

Széles körű elterjedésének egyik oka az, hogy könnyen beszerezhető anyagokból áll. Amíg ma egy cukrász nagyon sokféle, ipari eredetű termékkel dolgozik, a cukor és tojásfehérje, mint alapanyag nagyon régóta elérhető, és sokféle és sokszor művészi értékű díszítés elkészítésére alkalmas.

- Azt írta a Facebookon, amikor elnyerte ezt Cake Masters Awards díját Angliában, még korainak érezte, mert annyi mindent nem csinált még meg cukormázból. Ezen pontosan mit értett?

- Az elmúlt öt évben alapvetően már oktatással foglalkozom, és eléggé háttérbe szorult az alkotás, ami most igazán csak hobbi, amire kevés idő marad. Sok-sok minden van a fejemben, amit szeretnék még tortákon elkészíteni, nem csak a mintákkal, egyedi stílus alakításával kísérletezek, de az anyag másféle, szokatlanabb felhasználásával is.

Amikor a versenyen már jelölt voltam, vagyis a kategória négy jelöltje közé kerültem, akkor tíz munkáról vártak fotókat tőlem. Nem nagyon mondtam el ezt még nyilvánosan, de igazából nem találtam tízet, ami szerintem oda való lett volna, így csak nyolc magas szintű minőségi munkának a fotóit tudtam beküldeni. Nincsen még olyan nagy számú kifogástalan cukormázas tortám, amely kifejezetten ezzel az anyaggal díszített, illetve nincsen annyi, amennyit szeretnék, amiben tényleg ki lehetett volna teljesen bontakozni a cukormázas technikákkal.

Mi mindent lehet készíteni ebből az egyszerű alapanyagból, a cukormázból?

"A cukormáz két két fajtája a terülőmáz, és az írómáz, amit a legtöbben ismernek.

A terülőmáz felületek bevonására, vagy önmagában megálló panelek, majd azokból összeállítható építmények létrehozására alkalmas.

Az írómázzal írókázunk, vonalas díszítéssel rajzolhatunk.

A felülírásos díszítés azt jelenti, hogy többféle mintázatú csövekkel nyomva egymásra építünk jobb tartású, habos máz rétegeket, és ettől térbeli díszítés alakulhat ki. Gyönyörű szegélydíszeket lehet belőle készíteni, a tortámon például ilyen a legalján a legkülső szegélydísz, mely kifejezetten angol stílusú felülírásos díszítés. Ami érdekesebb és igazán egyedi a tortámon, az alsó szint elülső és hátsó központi magyaros felülírásos virágdíszítése. Ilyen központi minták készítésére nem szokták alkalmazni a royal icing tortadíszítésben hagyományosan.

Az extension work, vagyis az úgynevezett kiterjesztett munka, amivel a fizika törvényeivel dacolni látszó térben álló csipkéket, szálakat lehet készíteni. A tortámban a lépcsőt és korlátját ezzel a technikával készítettem.

A féldomborműves munka, a síkból kiemelkedő teljes háromdimenziós, élethű motívum. Ez alkalmas akár emberi alakok, vagy növények, állatok, rajzfilm hősök, illetve mindenféle figura térbeli megjelenítésre.

Ezen kívül jó tartású mázból, díszítőcsövek használatával kiválóan lehet térben építeni például stilizált, vagy szinte élethű virágokat – például rózsát, akár liliomot, vagy orchideát. A marcipánrózsához, hasonló ez a virág, amit mi készítünk, cukormázból viszont sokkal gyorsabban megy, hiszen nem kell megfogni és formázni a szirmokat egyenként, mert a térben rajzolva pár másodperc alatt el lehet készíteni egy egész virágot.

Akár festhetünk is cukormázas felületre, ez megint egy újabb lehetőség, ami alapvetően egy külön művészeti ág."

ekesedes_virgadiszes_tortaeljegyzesi_mezeskalacs_sziv4ekesedes_torta

- Milyen visszhangja volt a díjnak? Külföldön is ismertté vált?

- Az a helyzet, hogy már az elmúlt években is folyamatosan kaptam meghívásokat külföldi tortastúdiókba tanítani, ez nem változott, nem lett nagyobb a kereslet, sőt, valójában kicsit ez nehéz is volna, mert három gyerek mellett nem szívesen vállalnék külföldi utakat.

Annál is inkább, mert itthon a stúdió jól megy, és itthon is elegendő igény mutatkozik a munkámra. Viszont sokan járnak hozzám külföldiek is tanulni. Van például Japánban licences tortastúdió, ahol jóváhagyásommal és együttműködésemmel oktatják a saját technikáimat.

Természetesen vannak külföldi kapcsolataim, és például szeretnék majd a díjat adományozó magazinnak cikket írni.

Ami viszont nagyszerű és nagyon szép, hogy erre a díjra itthon felfigyeltek, nagy visszhangja volt. Sokfelé meghívtak, többen is jártak a stúdiómban rádiótól, televíziótól, újságoktól, magazinoktól, és az érdeklődés a mai napig tart.

Nagyszerű dolog, hogy ezáltal jobban megismerték itthon ezt a tortadíszítést,

mert míg a mézeskalácsnak régi hagyománya van Magyarországon, a cukormázas tortadíszítést nem igen használják.

Remélem, sok inspirációt és ötletet tudtam adni a hobbi cukrászoknak is, hiszen a glazúrozó díszítést nem csak ebben a művészi és bonyolultnak tűnő formában lehet alkalmazni, hanem otthon bár különleges, de mégis gyors díszítési lehetőség is lehet ez. Nem utolsó sorban nagy előnye, a cukormázas technikáknak, hogy számos alkalmazási területén előre lehet dolgozni. Alkothatunk bármikor, amikor csak szeretnénk, függetlenül a tortadíszítéstől. Hiszen a cukormázas díszek nagyon hosszú ideig romlás nélkül eltarthatóak, s ha jön tortakészítés, csak kiválasztjuk az egyik kedvencünket és kisebb energia és idő befektetéssel rádolgozhatjuk a frissen készült tortánkra.

- Mi az, amit a legjobban élvez a munkájában?

- Az alkotási folyamatot, amikor nem kell kapkodni, csend vesz körül, és csak a belső sugallatra koncentrálhatok. Ilyenkor megihletett állapotban elindul egy áramlat és körvonalazodik, majd kibontakozik egy ötlet nyomán valami új, ami addig nem volt. Szinte látom magam előtt a még nem létező művet, és csak oda kell tennem, írnom, kennem, nyomnom “ahova való”. S ha valóban elég idő áll rendelkezésre, ki lehet finomítani a részleteket, átgondolni a megvalósítást és létrehozni egy új, minden részletében arányos és harmonikus munkát. Ami persze soha sem lehet tökéletes, mert az ember ritkán elégedett a teljesítményével, de azért törekedni kell rá. Szeretném, ha az általam kedvelt anyag használatában egyre jobb és sokoldalúbb, stílusosabb lehetnék.

Az a legszebb része, amikor az alkotó egy kicsit el tud mélyülni ebben az alkotói folyamatban.

Erre viszonylag ritkán jut már időm.

Nagyon szeretem az oktatást is, hiszen ezeket a technikákat tanítom a saját műhelyemben is. Remek dolog emberekkel foglalkozni, és látni az örömüket, majd utána látni azt a sikert, amit el tudnak érni azzal, amit tanultak. Ez olyan pozitív folyamat, ami sok energiát ad.

Úgyhogy nagyon szerencsés vagyok, mert a munka, amit végzek, rengeteg pozitív visszacsatolást, örömet ad. És úgy tűnik “kis” segítségem is lesz hamarosan, mert kislányom is hacsak teheti velem tölti az idejét a stúdióban.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


SIKERSZTORIK
A Rovatból
Az év elhivatott fiatal szakdolgozója: „12 órákat húztam le a Covid-osztályon, miközben Barbie-babának néztek”
Tisóczki Evelin édesapjánál egy ritka, idegrendszeri autoimmun betegséget diagnosztizáltak. Mikor Evelin 13 éves lett, meg akarta gyógyítani – ezért ment ápolónak.

Link másolása

A Békés megyei Gádorosról indult Tisóczki Evelin lett az idei év Elhivatott Fiatal Szakdolgozója. A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Doktori Iskolájának hallgatója, a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház Kistarcsai Telephelyének osztályvezető főnővére. A gyönyörű, fiatal nő azért választotta hivatásának az ápolói szakmát, mert beteg édesapján akart segíteni. Ekkor még csak 13 éves volt. Egész életében keményen kellett dolgoznia. Sokszor hajnali 5-kor kelt, hogy a fóliában segítsen paradicsomot, salátát, babot, retket ültetni, miközben külseje miatt folyamatosan afféle "Barbie-babának" nézték, akinek biztos, hogy minden könnyen megy.

– Nem is gondolná az ember, hogy ennyire kemény élethelyzeteket él meg valaki, amíg eljut az év Elhivatott Fiatal Szakdolgozója címig. Honnan jött az ötlet, hogy erre a pályára lép?

– A vidéki élet már gyermekként megtanított a kitartásra, és arra, hogy soha ne adjam fel. Amit egyszer elkezdek, azt be is fejezem. Emellett már akkor is szívemen viseltem például a szenvedő kisállatoknak sorsát. Ha találtam egy törött szárnyú galambot, akkor hazavittem, és vigyáztam rá, amíg meggyógyult, vagy ha elpusztult, eltemettem a hátsó kertben.

Már gyermekként azt éreztem, hogy adni jó. És ez nemcsak annak ad örömet, akinek adom, hanem nekem is. Jó érzéssel töltött el, hogy segíthettem.

Azt is éreztem, hogy az igazi, őszinte szeretet hegyeket képes megmozgatni. Sokszor csak ültem az udvaron, és arra vágytam, hogy nekem is legyen egy nagy, fehér színű felhőm azon a gyönyörű azúrkék égbolton, ahonnan mindent látnék, és mindenkire tudnék vigyázni.

– Tehát nagy az empátiája. De amikor az ember gyerekként bekerül a kórházba, nem feltétlenül érzi magát annyira boldognak. Önnel másképp volt?

– Kiskoromban sokat fájt a hasam, emiatt sok időt töltöttem a szentesi kórház sebészeti osztályán. Végül kétszer megoperáltak vakbélgyulladással, három hónapos különbséggel. Emlékszem arra, hogy Dr. Molnár Gábor sebészorvos operált meg. Valósággal vártam a varratszedést. Magával ragadott az a kórházi légkör, ami ott fogadott. Imádtam a kórház és a fertőtlenítő illatát, a sebészet zöld színét, az orvosok és ápolók fehér köpenyeit, és azt a miliőt, ami akkor ott körbevett. Az ápolók olyanok voltak számomra, mint az angyalok, akik vigyáznak rám. Akkor döntöttem el, hogy én is az egészségügyi pályát fogom választani, ha egyszer nagy leszek.

– Az év elhivatott Fiatal Szakdolgozójának elhiszem, hogy várta a varratszedést, bár elég bizarrnak hat. Volt-e más motivációja is?

– Az, hogy édesapám egyik napról a másikra beteg lett. Ekkor 13 éves voltam. Egy ritka idegrendszeri autoimmun betegséget állapítottak meg nála. Három hónapot töltött a szegedi neurológiai klinikán, élet-halál között. Kettős látás, eltorzult arc, bénulás, egy külsőre megváltozott Édesapa. Ezek a képek jelennek meg előttem, mind a mai napig. Annyira belém vésődött az az időszak, hogy arra is emlékszem, édesapám milyen színű köntöst viselt a kórházban, az eltorzult hangjára, hogy a szegedi neurológián melyik ágyban feküdt. Megviselte az egész családot. De az a borzasztó időszak erősítette meg bennem azt, hogy az igazi erős szeretet, a családi összetartás és a hit mekkora varázserő, valamint az élni akarás. Az egyik orvos azt mondta nekünk, „készüljenek fel a legrosszabbra”. Emlékszem arra, hogy mikor meglátogattam apukámat, mindig megmasszíroztam a kezeimmel és arra gondoltam

meggyógyítalak, mert szükségem van Rád. Te vagy az apukám, és nagyon szeretlek, nem mehetsz az angyalok közé! Még nem. Nem lehet itt az ideje. Túl korán van.

– És miért nem lett orvos inkább?

– Először a szegedi orvosira jelentkeztem, ahová két pont híján nem nyertem felvételt. Ezt követően jelentkeztem újra, majd ismét két pont kellett volna a sikeres felvételihez. Harmadjára már nem adtam be (ekkor már egyetemista voltam), pedig abban az évben felvettek volna az orvosképzésre. Végül a Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi-és Szociális Képzési Karán végeztem diplomás ápolóként. Ma már úgy gondolom, hogy ápolónőnek születtem, és örülök annak, hogy akkor nem vettek fel az orvosira. Ápolónőként több időt tudok törődni a betegekkel, és hiszem, hogy a lélekkel is foglalkoznom kell. Abban hiszek, hogy minden betegség lelki eredetű, és akkor jelentkezik fizikailag is, amikor már nagy a teher, és a szervezet nem bírja el.

Az ápolói egy nagyon nehéz hivatás, de mégis a legszebb! Ha ma újrakezdeném, ugyanígy döntenék.

Évekig váltott 12 órás műszakban dolgoztam. Ez idő alatt megtanulja az ember, mik az életben az igazán fontos dolgok, és mik nem. Ápolónőként megismertem a halált, a szenvedést, az elmúlást és az élet kezdetét.

– Az elmúlt éveket, évtizedeket megnézve a hiányszakmák közé tartozott az ápolói, most a Covid-járvány idején azonban megtudhatta ország-világ, milyen helytállást is tanúsítanak Önök. Hogy tekint ma a szakmájára?

– Hiszek abban, hogy mindenkinek végig kell járnia a ranglétrát azért, hogy magába szívja a tudást, és hogy elsajátíthassa azokat a képességeket, melyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy a következő lépcsőfokra léphessen. Nem építhetsz fel egy jó, stabil házat biztos alapok nélkül. Dolgoztam segédápolóként, beosztott ápolóként, főnővérként. Ez idő alatt sok pozitív és negatív tapasztalatot is szereztem. Nagyon fontos az emberi hozzáállás és a gondolkodásmód. Amikor egy negatív dolog ér, meg kell nézni azt, hogy mit tanulhatsz belőle, mit tud adni neked az az adott helyzet. Olyan ember vagyok, aki megbocsát, de nem felejt. Főnővéri teendőim mellett a Covid-fertőző osztályon 12 órás műszakokat vállaltam. Ápolónőként ott kell segíteni, ahol tudsz. Úgy gondolom nagyon fontos szerepe van az egészségügyi ellátórendszerben az orvosnak, az ápolónak, a betegszállítónak, a műtőssegédnek, a takarítónak, az aneszteziológus asszisztensnek, vagy épp az informatikai-műszaki és gazdasági dolgozóknak egyaránt. Mindenkinek óriási szerepe van, egymás nélkül nem tudunk működni! Ez egy láncolat. Egymást partnerként kell kezelni.

– Az elhivatottsága kézzel fogható, de biztosan sokan megkérdezték már, hogy ilyen külsővel nem gondolt az egészségügyi pálya helyett mondjuk a modellszakmára?

– Szerintem jó helyen vagyok, ahol vagyok. Amikor gyerek voltam, a családomnak volt fóliája. Volt, hogy hajnali 5-kor keltünk és mentünk ki dolgozni. Ahol megtanultam paradicsomot, salátát, babot, retket ültetni, csomózni, kacsolni. Fóliát vasalni, kerítést festeni, ásni. Mamám és anyukám megtanított főzni és sütni. Sokan soha nem gondolták volna rólam, hogy értek ilyesmikhez. Mert a „Barbie-baba” sztereotípiába ez nem fért volna bele. Amiért megdolgozol, annak édes az íze, ha valamit tálcán megkapsz, az nem ad ugyanolyan érzést. Én mindenért tisztességesen megdolgoztam az életben. A külsőm miatt sokszor éreztem magam beskatulyázva. Van az a tipikus „szőke hajú nő” sztereotípia. Én sokáig éreztem azt, hogy emiatt nekem duplán kell bizonyítanom.

Be akartam bizonyítani, hogy nem vagyok „tipikus szőke nő”. Ma már ez nem érdekel. Ma már senkinek nem akarok bizonyítani. Már senkinek nem akarok megfelelni.

Aki mindössze a külső alapján ítél meg valakit, meg egy hajszín alapján, az az ő szegénységi bizonyítványa. Emlékszem arra, amikor a gyakorlatomat töltöttem a szegedi intenzív osztályon, akkor egy reggeli vizit alkalmával egy kezdő rezidens orvossal álltunk egymás mellett. Majd megszólalt egy másik kolléga: „Ott van Barbie és Ken”. Ma már ezen csak jót mosolygok.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
SIKERSZTORIK
Második lett a magyar csapat a Bocuse d'Or szakácsverseny európai döntőjén
Fotókon láthatod, hogy milyen finomságokat készített a magyar csapat, akik ezzel az eredménnyel jövőre részt vehetnek a Bocuse d'Or lyoni világdöntőjén.

Link másolása

A dán csapat után és a norvégokat megelőzve

második lett a Dalnoki Bence séf és Nyikos Patrik commis alkotta magyar csapat a Bocuse d'Or szakácsverseny európai kontinensdöntőjén,

amelyet szerdán és csütörtökön rendeztek meg Budapesten.

A magyar csapat így jövőre részt vehet a Bocuse d'Or lyoni világdöntőjén.

A verseny legjobb commis-jának (segédjének) járó díjat a svéd Thilda Martensson kapta, a legjobb hústál szintén a svédeké, a legjobb tányértéma a brit csapaté lett.

A Sirha Budapest nemzetközi gasztronómiai szakkiállítás részeként megrendezett kontinensdöntőn 17 nemzet csapata készíthette el fogásait, a magyar csapat - Dalnoki Bence, a Michelin-csillagos Stand Étterem sous chefje és commis-ja, Nyikos Patrik - csütörtökön versenyzett. Széll Tamás coachként segítette a csapatot, melynek elnöke Szulló Szabina volt.

A magyar csapat ételeiről Dalnoki Bence ezt mondta:

"Téma egy tányéron": Krumpli & zöldségek a tiltott hozzávalókkal, szarvasgomba & kaviár. "A tiltott dolgoknak van egy titkos bája” - Cornelius Tacitus.

Ennek a fogásnak a megalkotásában az a kihívás, hogy a tavasz gyönyörű arcait harmóniában mutassuk meg az összes különböző textúrával. Az ébredés időszaka számomra a zöld színét, a friss hangulatot és az élénk, körülölelt ízeket jelenti. Örömömre szolgál, hogy olyan fogást készíthetek nektek, ami tud játszani az érzékszerveitekkel, mivel az elemek nem igazán azok, aminek kinéznek.

"Téma tálcán": Az erdő között, a természet közelében lenni életem egyik leginspirálóbb dolga. Minden hang és az erdő színek változatossága bennem van, arra várva, hogy újjászülethessek ebben a fogásban - a játék királynője, a szarvashús alapján. Büszkén mutatják be a magyar konyha emblematikus alapanyagait - Tokaji bor, túró és tejföl is. Kóstold meg Magyarországot, mint Európa fűszerét" - írják a közösségi oldalon.

Dalnoki Bence az eredményhirdetés után az MTI-nek elmondta, hogy szerinte a rengeteg munka ennek az eredmények a titka: "minden egyes tételt, amit kitaláltunk, próbáltuk a tökélyre fejleszteni, és a lehető legtöbbet kihozni az alapanyagokból, mindezt szépen. Rengeteget dolgoztunk rajta, belefektettünk mindent, amit csak tudtunk" - hangsúlyozta.

Mint hozzátette, az eredményhez hozzájárult az is, hogy a Stand Étteremben együtt dolgoznak Széll Tamással és Szulló Szabinával. "Nagyon sokat számított az, hogy összeszokott csapat vagyunk és természetesen az ő szakmai tudásuk, a Bocuse d'Orral kapcsolatos tudásuk. Rengeteg mindent köszönhetek nekik" - méltatta társait a magyar csapat séfje.

Az idei verseny alapanyagairól szólva elmondta:

az őz mindenféleképpen közel áll a szívéhez és a kezéhez is. "Az étteremben is sokat dolgozunk vele, nagyon szeretjük használni, hiszen nagyon jó minőségű a magyar őz".

A burgonya viszonylag könnyű alapanyag, de éppen emiatt nehezebb egy olyan arcát megmutatni, ami igazán érdekes - mondta Dalnoki Bence az idei tányértéma fő hozzávalójáról, hozzátéve azonban: úgy érzi, ez mégis sikerült.

Dalnoki Bence a 2023-as lyoni döntőre kitekintve kiemelte: ez a második hely csak még jobban motiválja, hogy még nagyobb erőbedobással és lendülettel készüljön arra, hogy még feljebb lépjenek.

Az előző, 2016-os budapesti kontinensdöntőn versenyzőként első helyet szerzett Széll Tamás az MTI kérdésére elmondta, biztosan sokat számított az, hogy Magyarország tíz éve jelen van a Bocuse d'Oron.

"Ezalatt rengeteg know-how-t sikerült összegyűjteni, és megtanultuk azt is, hogyan kell versenyezni. Nagyon sok múlik azon, hogy a konyhai munka, a kommunikáció hogyan van megszervezve" - jegyezte meg Széll Tamás.

A 2023-as lyoni fináléra a Bocuse d'Or Europe első tíz helyezettje kvalifikálta magát. Dánia, Magyarország és Norvégia mögött sorrendben Svédország, Izland, Finnország, Franciaország, Nagy-Britannia, Svájc és Belgium jutott ki a világdöntőre.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

SIKERSZTORIK
Egy magyar fotós szuper „Vissza a jövőbe” fotókat készített egy LEGO DeLorean segítségével
Lampert Benedek fotós a LEGO újdonságát, a Vissza a jövőbe ikonikus autóját készítette el. Azt is megmutatta, hogyan.

Link másolása

Lampert Benedek fotós a LEGO ujdonságát, a Vissza a jövőbe ikonikus autóját készítette el.

Lampert Benedek magyar fotográfus gyönyörű fotósorozatot forgatott a Vissza a jövőbe című ikonikus sci-fi film autójáról. Megmutatta, hogy mindegyik képet LEGO DeLorean autóval és egyszerű gyakorlati effektusokkal hozta létre.

A fotós már több öt éve kezdett kísérletezni a figurafotó (toy photography) műfajában, az évek során pedig folyamatosan fejlesztette a technikákat, hogyan tud minél élethűbb, miniatűr világot megjeleníteni.

Fotóinak különlegessége, hogy az effekteket manipuláció nélkül a kamera előtt készíti el, így a ködöt, a hófúvást vagy a bemozdulást is a valóságban hozza létre.

VIDEÓ: A makett kicsomagolása

Egy videóban pedig elárulta, hogyan készültek a szuper fotók:

VIDEÓ: A makett készítése

A fotós képeket is mutatott:

Meg több érdekességet az Instagram- es Facebook-oldalán látni:

Lampert Benedeknek, a figurafotó hazai mesterének korábbi alkotását is megmutattuk már:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

SIKERSZTORIK
A Rovatból
Tudományos szenzáció: Magyar csillagász fedezett fel egy kisbolygót, ami két órával később felrobbant és a tengerbe zuhant
Ez volt az ötödik alkalom, hogy a becsapódása előtt észleltek egy kisbolygót. Az előző négyet Amerikából jelezték, így Magyarország a világon a második ország, ahol ez megtörtént.

Link másolása

Kisbolygó robbant fel a Föld légkörében, majd a darabjai az óceánba zuhantak Izland közelében.

A körülbelül 3-4 méteres aszteroidát a becsapódás előtt két órával fedezte fel Sárneczky Krisztián, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont munkatársa

- számolt be róla az RTL Híradó.

"Ez volt az ötödik az emberiség történetében abból a szempontból, hogy megtaláltuk a föld légkörét elérő égitestet, még mielőtt ez megtörtént"

- mondja a magyar csillagász.

Az előző négyet Amerikából észlelték, így neki köszönhetően Magyarország a világon a második ország, ahol ez megtörtént. A Piszkés-tetői obszervatóriumban dolgozó csillagász pénteken este a Földtől 100 ezer kilométerre, vagyis körülbelül harmad holdtávolságra vette észre a kisbolygót az égbolton.

Sárneczky Krisztián azt is elmondta, hogy mint minden ismert kisbolygó, vagy földközeli égitest, ez is a naprendszerben keringett sok millió évig, most azonban letért a pályájáról és elindult a Föld felé. A tudós szerint az ilyen égitestek általában már a levegőben felrobbannak, ezt a megfelelő műszerekkel mérni is lehet.

"Létezik egy infrahang detektáló hálózat, és annak a grönlandi, izlandi állomásán is észlelték azt a hanghullámot, amit ez a légköri robbanás okozott"

- mondta a magyar csillagász.

Izland északi részén pár másodperces villanást is láttak. Sárneczky Krisztián szerint ezt a robbanás okozhatta, ami után a törmelékek a tengerbe zuhantak. Az előző négy robbanás fele szárazföld felett történt, mind a kettő Afrika területén. Az azokból visszamaradó kőzetdarabokat megtalálták.

Az RTL Híradó riportja:

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk