hirdetés

SIKERSZTORIK

Mesevilágba illő bababútorokat árul a kétgyerekes édesanya

Nem talált a boltokban olyan bútorokat, amiket szívesen tett volna a babaszobába. Úgyhogy csinált egy olyan bababoltot, ahová ő is szívesen menne vásárolni...
Dobó Maitz Petra cikke - szmo.hu
2018. február 18.

hirdetés

Állapotos nők legmenőbb "sportja" belerepíteni magukat egy olyan álomvilágba, ahol leendő gyermekük otthona, kuckója maga a tökély. Kétszer éltem át, kétszer kilenc hónapon keresztül lógtam az interneten és tátott szájjal bámultam a Pinterestet, a különböző skandináv lakberendezési magazinokat, áruházak prospektusait, sőt, amerikai áruházak online világában is barangoltam. Megyeszékhelyen élek, itt találtam pár bababoltot, kisebbeket, nagyobbakat, de azt a látványt, az az élményt, az a választékot egyik sem adta vissza.beb 03 2

Micsoda kapkodás volt végül mégis megfaragni a gyerekeim szobáját, ami bár tündéri lett, mégis stílustalan maradt és kissé szedett-vetett. Mert a függönyt innen, a bútorokat amonnan, a kiegészítőket meg ezer más üzletből vásároltam meg és

egyik sem harmonizált teljesen a másikkal.

Katona Eszterrel beszélgetek, aki a Babyberry és barátai valamint a Pici piac tulajdonosa, amely összeszedi mindazokat az igényes és egyedi babaholmikat, amire minden édesanya vágyik. Ő az a nő, aki nem elégelte meg, hogy egy egyenkékre vagy rózsaszínre festett, üres gyerekszoba közepén sóhajtozzon és internetes csodaszobákra vágyakozzon - ő megvalósította mindazt, ami a többi anyuka álmainak netovábbja.

- Mesélj magadról, a gyerekeidről kérlek, aztán arról, mi volt az a pillanat, amikor úgy érezted, bele kell vágnod a vállalkozásodba.

hirdetés

- Minden akkor kezdődött, amikor Luca Sárával, az első gyerekemmel terhes lettem. Mmikor leendő kisbabánk szobáját szerettem volna berendezni, akkor szembesültem vele, hogy ez egy sokkal nagyobb kihívásnak ígérkezik, mint sejtettem. Bababoltról bababoltra járkáltam, de valahogy sehol sem találtam meg az igazit...

Az volt az álmom, hogy a babaszoba minden egyes darabja passzol egymáshoz, és ezáltal tökéletes harmóniát teremtek.

És mivel az elképzelésemhez tartottam magam, végül saját magam rendeztem be a szobát, és készítettem el a dekorációt. Mindez 2012-ben történt, de csak két évvel később döntöttem úgy, hogy saját vállalkozásba kezdek: akkor hoztam létre a a Babyberry-t azoknak a kismamáknak, anyukáknak, akik szintén szeretnék stílusosan berendezni gyerekeik szobáját. Akik számára fontos, hogy jó minőségű, kézzel készített darabok kerüljenek az otthonaikba, nem feltétlenül arctalan "tucattermékek".beb 02

- Egy bátor nő, aki mer nagyot álmodni?

- Sosem gondoltam, hogy vállalkozó leszek. Szépen ívelő karrierem volt, 10+ évet húztam le a multik világában, sikeres voltam, szerettem. A lányom egy éves volt, amikor visszamentem dolgozni​ a korábbi felsővezetői pozíciómba, ahol vártak, még a részmunkaidőt is meg tudtuk oldani. Mégsem éreztem már ugyanazt a motivációt, mint előtte, így szépen lassan megfogant bennem egy saját vállalkozás ötlete. Egy év után felmondtam, és elindítottam a Babyberry webáruházat.​ Úgy éreztem, ebben kiteljesedem. Néhány hónappal később jött a második vállalkozásom ötlete, és amikor megszerveztem az első Pici Piacot, már terhes voltam a kisfiammal.

- Nekem is két gyerekem van és néha azt sem tudom, hol áll a fejem. Te hogy tudtad összeegyeztetni az anyaságot a vállalkozással?

- Samu megszületett, és innentől teljesen másképpen kellett szerveznem az életünket, hiszen a vállalkozásaim mellett nem tudtam szülési szabadságra menni:

már a kórházból is dolgoztam, és a kisfiam az első hónapokban sokat jött velem.

1,5 hetesen hordozókendőben végig ott volt velem a karácsonyi Pici Piacon, elkísért a megbeszéléseimre, már várták őt a nagykerekben. Szerencsére Samu élvezte a közös jövés-menést, és neki is örültek.

Természetesen rengeteg kihívás volt ebben az időszakban, az életünk folytonos logisztika volt, én loholtam a feladataim után, perceket csentem el, hogy haladjak, de rendszerint alvásidőben dolgoztam. Napközben sosem pihentem. Néha hiányzott az én-idő, a kikapcsolódás, a korábbi érzés, hogy nincs semmi dolgom.

De sosem bántam meg a döntésem, éreztem, ez az én utam.

Aztán Samu is 1 évesen ment bölcsibe, mint a nővére - emiatt természetesen volt lelkiismeret-furdalásom, de az eszemmel tudtam, mindkettőnknek jobb így. Azóta sem mindig könnyű az életünk megszervezése, de sokkal kiszámíthatóbb és harmonikusabb. Napközben dolgozom, mintha "rendes" munkahelyem lenne, a délután pedig a családé. És így még a 3. kis vállalkozásom is belefért az időmbe, tavaly megnyitottam a Babyberry és barátai showroomot. Egyelőre további vállalkozást nem tervezek - bár soha ne mondd, hogy soha!

- A webshopon túl hol vagytok megtalálhatóak?

- ​A babyberry termékei az online bolton kívül természetesen megtalálhatóak a Babyberry és barátai showroomban​ is, valamint a Pici Piacokon is lehet velünk találkozni személyesen.

- Milyen termékek vannak a portfóliótokban?

- Számos általunk forgalmazott márka nem található meg más boltokban. A Babyberry és barátai showroom egy tematikusan felépített baba dizájner bolt, ahol mindenki megtalálhatja a számára kedves kiegészítőt, vagy akár egy teljes baba- és gyerekszobát berendezhet letisztult, skandináv stílusban. ​Körülbelül 20 hazai tervező és néhány skandináv márka termékeinek ad otthont a Babyberry és barátai üzlet.

Nálunk mindent ki lehet próbálni, meg lehet fogdosni,

a csepphintába bele lehet huppanni, a babzsákokban olvasni, a puffokon ücsörögni, a krétatáblára rajzolni, az indiánsátorban bújócskázni, a pelenkázón pelust cserélni, az intim sarokban pedig kényelmesen szoptatni.

Nálunk lehet találkozni a tervezőkkel, lehet velünk beszélgetni a lakberendezésről. Tőlünk lehet tanácsot kérni, ide el lehet jönni csak úgy, inspirálódni. Akik belépnek az ajtón, egy meseboltba érkeznek, ahol megelevenednek a Pinterest távoli babaszobái, ahol a magyar tervezőknek köszönhetően életre kelnek a külföldön látott gyerekszobák és olyan bútorokat, kiegészítőket, dekorációkat lehet megvásárolni, amivel egy igazán egyedi, különleges teret teremthetünk a gyerekünk számára.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
SIKERSZTORIK

Ő Karikó Katalin magyar kollégája, Pardi Norbert, akinek szintén nagy szerepe volt a Pfizer-BioNTech vakcina kifejlesztésében

A Pennsylvania-i Egyetem biokémikus professzora a Klubrádióban mesélt arról, hogyan került kapcsolatba Karikó Katalinnal, és hogyan jutott el az Egyesült Államokba kutatóként. De a kutatása részleteiről is beszámolt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 08.

hirdetés

A Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájának kapcsán Karikó Katalin nevét ismerhettük meg először magyar vonatkozásban. A Kisújszállásról származó biokémikus mellett azonban más magyar tudósok is részt vettek az mRNS-technológia fejlesztésében.

Karikó Katalin már a Szeretlek Magyarországnak adott interjújában is mesélt magyar kollégáiról, többek között Pardi Norbertről.

A Pennsylvania-i Egyetem biokémikus professzora most a Klubrádióban beszélt arról, hogyan került kapcsolatba Karikó Katalinnal, és hogyan jutott el az Egyesült Államokba kutatóként.

Pardi Norbert elmesélte, hogy a nagyapja és Karikó Katalin édesapja mindketten hentesek voltak, együtt dolgoztak Kisújszálláson, ők pedig már ekkor ismerték egymást. Aztán később Pardi Norbert még egyetemi hallgatóként kereste meg az akkor már Amerikában tevékenykedő biokémikust, hogy tanácsokat kérjen karrierjével kapcsolatban. Ezt követően minden alkalommal találkoztak, amikor Karikó hazalátogatott a mindkettejük otthonát jelentő Kisújszállásra. Amikor végzett a tanulmányaival, Katalin hívására ment Amerikába és csatlakozott hozzájuk. Közös kutatási eredményük pedig az egyik legígéretesebb koronavírus elleni vakcina alapja lett.

hirdetés

Pardi Norbert az RNS-technológiáról elmondta: kezdetben az volt a probléma, hogy a szervezetbe jutva az RNS, mint a legtöbb vírus esetében heves, jellemzően súlyos gyulladással járó immunválaszt vált ki. Ezt a problémát oldotta meg Karikó Katalin és Drew Weissmann, akik szabadalmukkal bebizonyították, hogy "ha az RNS bizonyos építőköveit kicseréljük, akkor ki tudjuk cselezni az immunrendszert".

"Amikor kiérkeztem az Egyesül Államokba 2011-ben, akkor már tudtuk azt, hogy milyen RNS-t szeretnénk használni terápiára (...), de nem tudtuk bevinni úgy például állatokba, állatmodellekbe, hogy az ne bomoljon le nagyon gyorsan. Tehát az RNS egy nagyon érzékeny molekula és azonnal lebontják a különböző lebontóenzimek. Évekig keresgettük, hogy mibe kellene rakni, hogyan kellene "csomagolni", és az én szerepem ez volt" - mesélte Pardi Norbert.

Végül 2014-ben rátaláltak azokra a speciális zsírmolekulákra, amelyekben az RNS több napig, jó esetben néhány hétig meg tudott maradni a kísérleti állat szervezetében.

"A legnagyobb dolog, amit hozzátettem talán ehhez az egészhez, az az, hogy 2017 tavaszán - tehát lassan 4 éve - a legeslegelső publikáció, amiben megmutattuk, hogy ez ténylegesen használható vakcinálásra ez a platform, azt mi követtük el. Ez a Nature című folyóiratban jelent meg, én vagyok az első szerző. És természetesen Katalin és Drew Weissmann is aktívan közreműködtek ebben"

- mesélte Pardi Norbert.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Az egészségügyi dolgozók nyerték el az Év Embere díjat 2020-ban

Tíz jelölt közül választhattak a nézők, talán nem meglepő, hogy így döntöttek.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 03.

hirdetés

Az egészségügyi dolgozók nyerték el az RTL Híradó Év Embere díját 2020-ban - jelentették be a vasárnap esti adásban.

A csatornánál már hét éve minden decemberben megszavaztatják a nézőkkel, hogy szerintük a jelöltek közül ki érdemli meg leginkább ezt az elismerést. A szerkesztőség olyanokat jelöl a díjra, akik szerintük munkájukkal, eredményeikkel kiemelkedtek, példát mutattak az adott évben.

Idén a tíz jelölt közül kollektíven a magyar egészségügyi dolgozóknak ítélték meg a nézők az Év Embere címet.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
A Rovatból
hirdetés

Egy magyar orvosprofesszort is lovaggá üt II. Erzsébet

Szakmány Tamás a súlyos betegek kórházi ellátását koordinálta a koronavírus-járvány alatt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 02.

hirdetés

Közzétették azoknak a névsorát, akiket 2021 beköszönte előtt II. Erzsébet királynő a lovagrendek tagjaivá kívánt emelni, érdemeik elismeréseképpen. Örömmel nyugtázhatjuk, hogy a hosszú, a lapokban négy teljes oldalt betöltő listán magyar név is szerepel: Szakmány Tamás Walesben élő orvosprofesszor a Brit Birodalmi Rend tagja lett - írja az Infostart.

A lap szerint Szakmány Tamás Érden érettségizett a Vörösmarty Gimnáziumban, majd a pécsi Tudományegyetem orvosi karán lett az aneszteziológia doktora. 2004-ben tapasztalatszerzés miatt ment Angliába, Liverpoolban dolgozott és ott értesült arról, hogy Pécsett, az egyetemi klinikán leépítéseket terveznek, ezért a kintmaradás mellett döntött. Öt éve lett Wales-ben a Gwenti Kórház súlyos betegeket ellátó részlegének az orvosa, majd vezetője. Hamarosan a Cardiffi Egyetem is igényt tartott a szaktudására, meghívta professzorának.

A koronavírus-járvány kitörésekor rendkívül fontos szerepet kaptak az anesztezológus szakorvosok, Szakmány professzor a súlyos betegek kórházi ellátásának walesi koordinátora lett.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Alig akarta elhinni a magyar orvos, hogy Erzsébet királynő kitüntette őt a munkájáért

Szakmány Tamás a súlyos betegek ellátását koordinálta, emellett többek közt kutatómunkájával is segítette a járvány elleni harcot Walesben.
Fotó: MTI/AP/PA Pool/Victoria Jones - szmo.hu
2021. január 04.

hirdetés

Mint azt megírtuk, egy magyar orvosprofesszort is magas rangú kitüntetést kapott II. Erzsébet brit királynő érdemei elismeréseképpen:

a Walesben élő és dolgozó Szakmány Tamás a Brit Birodalmi Rend tagja lett.

A szakember Érden érettségizett, majd a pécsi Tudományegyetem orvosi karán lett az aneszteziológia doktora. 2004-ben tapasztalatszerzés miatt ment Angliába, Liverpoolban dolgozott. Miután értesült róla, hogy a pécsi egyetemi klinikán leépítéseket terveznek, úgy döntött, az Egyesült Királyságban marad. Öt éve lett Walesben a newporti Gwent Kórház súlyos betegeket ellátó részlegének orvosa, majd vezetője, emellett a Cardiffi Egyetem professzora is.

A BBC cikke szerint

Szakmány Tamás idén dupla annyi időt töltött a kórházban, mint békeidőkben.

Több mint 50 beteget ő maga gondozott. Amellett, hogy koordinálta a súlyos betegek ellátását, kutatásokat végzett a koronavírussal kapcsolatban, számos online szemináriumon és konferenciahíváson vett részt, hogy megossza az intenzív osztályon szerzett tapasztalatait.

hirdetés

Azt mondta, nagyon meglepődött, amikor egy e-mailben tájékoztatták arról, hogy királynői elismerésben részesül a brit egészségügyért tett szolgálataiért.

"Láttam, hogy jött egy email, de kétszer is meg kellett néznem, hogy ez tényleg igaz-e, nem egy átverés"

- mondta a magyar szakember.

Hozzátette, hogy ez elismerés minden klinikai orvoscsoport, kutatócsoport és a súlyos betegek osztályán dolgozók számára, akik minden megtesznek azért, hogy a rájuk nehezedő nyomás ellenére minden páciens megkapja a megfelelő ellátást.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: