/sikersztorik/meghoditja-amerikat-a-run-over-dogs/
NULL
hirdetés

SIKERSZTORIK

Meghódítja Amerikát a Run Over Dogs

A fiatal magyar zenekar háromhetes turnéra indul az Egyesült Államokba, New Yorktól Kaliforniáig az egész országot átszelik.
Láng Dávid, címkép és első fotó: Kránicz Richárd - szmo.hu
2016. március 03.

hirdetés

Az odalépős rock n' rollt játszó Run Over Dogs 2012-ben tűnt fel, két országos tehetségkutató megnyerésével rögtön repülőrajtot vettek. Hazai rajongótáboruk építése mellett rövid időn belül külföldre is elkezdtek kacsintgatni: tavaly és tavalyelőtt Nyugat-Európát koncertezték végig, idén márciusban pedig a tengerentúlon is bemutatkoznak. A zenekar három tagjával, Czeglédi Szabolcs (Szasza) énekessel, Gál Máté basszusgitárossal és Juhász Tamás (Maxi) dobossal főleg ennek részleteiről beszélgettünk, de szóba került itthoni karrierjük alakulása is.

– Mennyire volt benne, amikor összeállt a zenekar, hogy négy évvel később túl lesztek két európai turnén és épp készültök az első amerikaira?

Szasza: Nagyjából fél év után már gondoltunk rá, az európaira legalábbis mindenképp. Kezdetben nyilván még nagyon távolinak tűnt az egész, de egyértelműen szerepelt a terveink között.

Máté: Az amerikai turnéról először talán másfél éve beszéltük, hogy milyen jó lenne összehozni. Persze nagyon sokat kellett dolgozni érte, de úgy voltunk vele, hogy mindenképp megpróbáljuk, bármennyi munkával is jár.

runoverdogs4

hirdetés

– Hogy zajlott a szervezés, miért pont ezeket a helyeket választottátok?

Szasza: A klubokkal én egyeztettem, Máté intézte a logisztikát, Maxi a pályázatokat, szóval tulajdonképpen az egész zenekar kivette belőle a részét. Ez egyébként általánosságban is igaz, bárhová megyünk. A szervezés úgy nézett ki a gyakorlatban, hogy kiküldtünk zenéket, egy biográfiát és az idősávot, amikor ott leszünk.

"
A visszajelzések még pozitívabbak voltak, mint az európai turné esetében: nagyobb arányban válaszoltak, és szinte mindenki azt írta, hogy várnak minket.

Ami az útvonalat illeti, az is belejátszott, hogy ezekbe a városokba egyébként is régóta el szerettünk volna jutni, így most összekötöttük a kettőt. A legjobban talán a Palm Desert-i koncertet várjuk, hiszen annál a közegnél semmi nem illik jobban a dalaink hangulatához. Mondhatni, az lesz a cseresznye a torta tetején.

Máté: Ehhez még annyit, hogy Kaliforniát nyilván semmiképp nem akartuk kihagyni, viszont New Yorkba sokkal olcsóbb a repülőjegy. Emiatt döntöttünk úgy, hogy ott kezdünk, és utána indulunk tovább a nyugati part irányába egy bérelt lakókocsival.

– Hány fős stábbal mentek ki?

Szasza: Négyünkön kívül jön velünk még egy videós, mivel ezúttal is végig dokumentálni fogjuk a turnét. A tervek szerint minimum hetente rakunk ki összefoglalókat, de lehet, hogy gyakrabban. Ezek valamelyik zenei blog közreműködésével fognak megjelenni. A sofőrünk pedig Máté bátyja lesz, aki eddig is sokszor segített már nekünk. És ha minden jól megy, Kaliforniában a menedzserünk, Robi is csatlakozik majd hozzánk.

A legutóbbi európai turnéról készített road movie:

– Milyen zenekarokkal játszotok együtt és hogy alakult ez ki?

Szasza: Ezzel kapcsolatban van egy érdekes különbség az európai és amerikai turnészervezés között. Európában úgy megy, hogy lefoglalsz egy dátumot, a hely pedig két hónapon belül melléd rak még bizonyos számú zenekart. Amerikában viszont

a klubok nyolcvan százalékában azt válaszolják pozitív visszajelzés esetén, hogy "oké, bejön a zenétek, akkor most két hétig tartjuk nektek ezt a dátumot, addig szervezzetek magatok mellé x másik együttest."

A mi esetünkben is így ment, ami sokkal több meló, viszont cserébe a saját ízlésünkre formálhatjuk az egész estét. Philadelphiában például egy nagyon szuper zenekarral, a Howlish-sal játszunk együtt, a San Francisco-Oakland-Santa Cruz térséget pedig egy másik együttessel járjuk végig, így lényegében nekik is kisebb turné lesz majd,

– Hogy találtatok rájuk?

Szasza: Voltak olyan estéim, amikor megnézegettem, ki a legnépszerűbb 10 zenekar például Oaklandben. Nyilván ezek között akadtak teljesen más stílusúak is, de utána megnéztem azt is, hol szoktak koncertezni, majd azoknak a helyeknek a többi fellépőjét és így tovább. Szóval jó sok Google-keresés kellett hozzá. Amikor összeállt egy használható lista, írtam róla mondjuk háromnak, abból válaszolt egy vagy kettő, így alakult ki lassacskán. Nem volt könnyű, de megérte, mert végül tényleg szuper együtteseket szerveztünk magunk mellé.

runoverdogs_plakat– Mit csináltok azokon a napokon, amikor nem játszotok?

Máté: Roncsderbi, rodeó, hamburger, ilyesmi... (nevet) Nyilván nem hagyjuk ki a kötelező nevezetességeket, de leginkább utazni fogunk, hiszen mégiscsak át kell majd szelnünk az egész országot.

Szasza: Egy nagyobb szünet volt az eredeti programunkban, amikor tíz napig nincs koncertünk, de azóta már ezt is töltögettük. Játszunk például Nashville-ben és San Franciscóban is, csak ezek egyelőre nincsenek rajta a plakáton.

– Számoltok ott élő magyarokkal is a koncerteken?

Szasza: Az állomások többségén akad néhány ismerős, de nem ez a jellemző.

Maxi: Illetve felvettük a kapcsolatot a New York-i Magyar Kulturális Intézettel, ha minden jól megy, az ottani promócióban ők is segítenek majd.

– Mit vártok még a turnétól azon kívül, hogy jól sikerüljenek a koncertek?

Szasza: Én mindenképp tervezem, hogy még indulás előtt írok egy csomó helyi menedzsernek és turnészervezőnek, meghívva őket a hozzájuk legközelebb eső koncertre. Már van egy listám városonként 15-20 névvel, remélhetőleg minél többen eljönnek. Ha összejön és szerencsénk lesz, akár abban is segíthetnek majd, hogy visszamehessünk.

Máté: Persze az elsődleges cél maga a turné, hogy koncertezhessünk, de mellette ott van a hosszú távú építkezés is: szeretnénk minél jobb helyeken játszani, ehhez pedig elengedhetetlenek a helyi kapcsolatok.

A Németh Juci vendégszereplésével készült Our Love klipje az első albumról:

– Anyagilag ki tudjátok hozni nyereségesre a turnét?

Szasza: A támogatások majd csak áprilisban dőlnek el, de jó esély van rá, hogy pályázaton is nyerünk plusz forrásokat. Egyébként

"
egyáltalán nincs szó hatalmas összegekről, az emberek többsége sokkal drágábbnak gondol egy ilyen turnét, mint amilyen valójában.

A repjegy megvan fejenként 130 ezer forintból oda-vissza, ennyit viszonylag könnyen össze lehet koncertezni. A lakókocsibérlés is sokkal jobban megéri annál, mintha szállodákban laknánk, a benzin pedig szintén nagyon olcsó. Tehát ha még pályázati pénzhez is jutunk, szerintem abszolút megtérülhet a dolog.

Máté: Szerencsére a Cseh Tamás Program keretében elég sok pályázatot kiírtak külföldi turnékra is még decemberben, aminek a megvalósítási időszakába éppen beleesik a miénk.

– Az itthoni ismertségetekkel és eddigi eredményeitekkel mennyire vagytok elégedettek?

Szasza: Épp nemrég beszéltük egymás között, hogy nálunk nem volt semmi robbanásszerű változás az ismertségünkben, inkább évről évre szépen lassan növekedett. Egyre többen vannak a koncertjeinken, legutóbb a lemezbemutatón már majdnem megtöltöttük az A38 hajót. Tavaly a nagyobb fesztiválokon is ott voltunk, ráadásul most bekerültünk a Nagyszínpad versenybe, aminek köszönhetően idén nyáron még több helyre eljutunk majd.

És a tavaszunk is remekül alakul: kezdődött egy Supernemmel közös vidéki turnéval, most jön az amerikai, utána pedig Erdélybe is fogunk menni. Ennél jobbat szerintem nem is kívánhatnánk. Egyébként az egészben rengeteget segít, hogy lett egy menedzserünk, aki sokkal tudatosabban kézben tartja a dolgokat.

Két klipes dal a második lemezről: Roll Down Your Cheeks és Got No God

– Nemrég a Petőfi Rádió Akusztik műsorában is játszottatok, milyen volt áthangszerelni az egyébként eléggé zúzós dalaitokat?

Szasza: Érdekes, bár én a végére már eléggé untam, hogy folyton ezt kell próbálnunk, de szerintem nagyon jól szólt a végeredmény. Igaz, utána azért különösen jól esett újra rálépni a torzítóra. De eleve minden szám akusztikus gitáron íródik meg, úgyhogy emiatt annyira nem volt nehéz dolgunk, lényegében csak vissza kellett nyúlnunk az alapokhoz. Március 6-án adja majd le a rádió, előtte pár nappal már lesz kint róla néhány videó.

Maxi: Az áthangszerelés végett egy perkással és egy zongoristával is kibővült a zenekar, nekik köszönhetően csomó szám teljesen új értelmet kapott. Emiatt is érdemes lesz meghallgatni az adást.

– Ha kapnátok egy ajánlatot külföldről, aminek a része az is, hogy költözzetek ki, mennétek?

Szasza: Megfontolnánk, és szerintem a rákövetkező héten már ott lennénk. (nevet) Jó, nyilván ez ennél bonyolultabb kérdés, de elvi szinten

"
akár Angliában, akár Amerikában el tudnám képzelni magunkat.

runoverdogs3

A londoni Venn Street-en, ami az első lemez egyik dalát is ihlette

– Itthon meg tudtok már élni zenélésből?

Szasza: Mindannyiunknak ez a fő elfoglaltsága, illetve ha van is mellette más, az szintén a zeneiparhoz kötődik. Én Szabó Benedekékkel foglalkozom menedzserként, Maxi dobot tanít, Máté hangtechnikusként dolgozik, de ezek mind rugalmas időbeosztású dolgok. Az elsődleges hangsúly a zenekaron van, mindent erre raktunk fel. És egyelőre úgy tűnik, megérte.

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


NULL
hirdetés
SIKERSZTORIK

Ő Karikó Katalin magyar kollégája, Pardi Norbert, akinek szintén nagy szerepe volt a Pfizer-BioNTech vakcina kifejlesztésében

A Pennsylvania-i Egyetem biokémikus professzora a Klubrádióban mesélt arról, hogyan került kapcsolatba Karikó Katalinnal, és hogyan jutott el az Egyesült Államokba kutatóként. De a kutatása részleteiről is beszámolt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 08.

hirdetés

A Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájának kapcsán Karikó Katalin nevét ismerhettük meg először magyar vonatkozásban. A Kisújszállásról származó biokémikus mellett azonban más magyar tudósok is részt vettek az mRNS-technológia fejlesztésében.

Karikó Katalin már a Szeretlek Magyarországnak adott interjújában is mesélt magyar kollégáiról, többek között Pardi Norbertről.

A Pennsylvania-i Egyetem biokémikus professzora most a Klubrádióban beszélt arról, hogyan került kapcsolatba Karikó Katalinnal, és hogyan jutott el az Egyesült Államokba kutatóként.

Pardi Norbert elmesélte, hogy a nagyapja és Karikó Katalin édesapja mindketten hentesek voltak, együtt dolgoztak Kisújszálláson, ők pedig már ekkor ismerték egymást. Aztán később Pardi Norbert még egyetemi hallgatóként kereste meg az akkor már Amerikában tevékenykedő biokémikust, hogy tanácsokat kérjen karrierjével kapcsolatban. Ezt követően minden alkalommal találkoztak, amikor Karikó hazalátogatott a mindkettejük otthonát jelentő Kisújszállásra. Amikor végzett a tanulmányaival, Katalin hívására ment Amerikába és csatlakozott hozzájuk. Közös kutatási eredményük pedig az egyik legígéretesebb koronavírus elleni vakcina alapja lett.

hirdetés

Pardi Norbert az RNS-technológiáról elmondta: kezdetben az volt a probléma, hogy a szervezetbe jutva az RNS, mint a legtöbb vírus esetében heves, jellemzően súlyos gyulladással járó immunválaszt vált ki. Ezt a problémát oldotta meg Karikó Katalin és Drew Weissmann, akik szabadalmukkal bebizonyították, hogy "ha az RNS bizonyos építőköveit kicseréljük, akkor ki tudjuk cselezni az immunrendszert".

"Amikor kiérkeztem az Egyesül Államokba 2011-ben, akkor már tudtuk azt, hogy milyen RNS-t szeretnénk használni terápiára (...), de nem tudtuk bevinni úgy például állatokba, állatmodellekbe, hogy az ne bomoljon le nagyon gyorsan. Tehát az RNS egy nagyon érzékeny molekula és azonnal lebontják a különböző lebontóenzimek. Évekig keresgettük, hogy mibe kellene rakni, hogyan kellene "csomagolni", és az én szerepem ez volt" - mesélte Pardi Norbert.

Végül 2014-ben rátaláltak azokra a speciális zsírmolekulákra, amelyekben az RNS több napig, jó esetben néhány hétig meg tudott maradni a kísérleti állat szervezetében.

"A legnagyobb dolog, amit hozzátettem talán ehhez az egészhez, az az, hogy 2017 tavaszán - tehát lassan 4 éve - a legeslegelső publikáció, amiben megmutattuk, hogy ez ténylegesen használható vakcinálásra ez a platform, azt mi követtük el. Ez a Nature című folyóiratban jelent meg, én vagyok az első szerző. És természetesen Katalin és Drew Weissmann is aktívan közreműködtek ebben"

- mesélte Pardi Norbert.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

NULL
hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Az egészségügyi dolgozók nyerték el az Év Embere díjat 2020-ban

Tíz jelölt közül választhattak a nézők, talán nem meglepő, hogy így döntöttek.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 03.

hirdetés

Az egészségügyi dolgozók nyerték el az RTL Híradó Év Embere díját 2020-ban - jelentették be a vasárnap esti adásban.

A csatornánál már hét éve minden decemberben megszavaztatják a nézőkkel, hogy szerintük a jelöltek közül ki érdemli meg leginkább ezt az elismerést. A szerkesztőség olyanokat jelöl a díjra, akik szerintük munkájukkal, eredményeikkel kiemelkedtek, példát mutattak az adott évben.

Idén a tíz jelölt közül kollektíven a magyar egészségügyi dolgozóknak ítélték meg a nézők az Év Embere címet.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


NULL
hirdetés
A Rovatból
hirdetés

Egy magyar orvosprofesszort is lovaggá üt II. Erzsébet

Szakmány Tamás a súlyos betegek kórházi ellátását koordinálta a koronavírus-járvány alatt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 02.

hirdetés

Közzétették azoknak a névsorát, akiket 2021 beköszönte előtt II. Erzsébet királynő a lovagrendek tagjaivá kívánt emelni, érdemeik elismeréseképpen. Örömmel nyugtázhatjuk, hogy a hosszú, a lapokban négy teljes oldalt betöltő listán magyar név is szerepel: Szakmány Tamás Walesben élő orvosprofesszor a Brit Birodalmi Rend tagja lett - írja az Infostart.

A lap szerint Szakmány Tamás Érden érettségizett a Vörösmarty Gimnáziumban, majd a pécsi Tudományegyetem orvosi karán lett az aneszteziológia doktora. 2004-ben tapasztalatszerzés miatt ment Angliába, Liverpoolban dolgozott és ott értesült arról, hogy Pécsett, az egyetemi klinikán leépítéseket terveznek, ezért a kintmaradás mellett döntött. Öt éve lett Wales-ben a Gwenti Kórház súlyos betegeket ellátó részlegének az orvosa, majd vezetője. Hamarosan a Cardiffi Egyetem is igényt tartott a szaktudására, meghívta professzorának.

A koronavírus-járvány kitörésekor rendkívül fontos szerepet kaptak az anesztezológus szakorvosok, Szakmány professzor a súlyos betegek kórházi ellátásának walesi koordinátora lett.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


NULL
hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Alig akarta elhinni a magyar orvos, hogy Erzsébet királynő kitüntette őt a munkájáért

Szakmány Tamás a súlyos betegek ellátását koordinálta, emellett többek közt kutatómunkájával is segítette a járvány elleni harcot Walesben.
Fotó: MTI/AP/PA Pool/Victoria Jones - szmo.hu
2021. január 04.

hirdetés

Mint azt megírtuk, egy magyar orvosprofesszort is magas rangú kitüntetést kapott II. Erzsébet brit királynő érdemei elismeréseképpen:

a Walesben élő és dolgozó Szakmány Tamás a Brit Birodalmi Rend tagja lett.

A szakember Érden érettségizett, majd a pécsi Tudományegyetem orvosi karán lett az aneszteziológia doktora. 2004-ben tapasztalatszerzés miatt ment Angliába, Liverpoolban dolgozott. Miután értesült róla, hogy a pécsi egyetemi klinikán leépítéseket terveznek, úgy döntött, az Egyesült Királyságban marad. Öt éve lett Walesben a newporti Gwent Kórház súlyos betegeket ellátó részlegének orvosa, majd vezetője, emellett a Cardiffi Egyetem professzora is.

A BBC cikke szerint

Szakmány Tamás idén dupla annyi időt töltött a kórházban, mint békeidőkben.

Több mint 50 beteget ő maga gondozott. Amellett, hogy koordinálta a súlyos betegek ellátását, kutatásokat végzett a koronavírussal kapcsolatban, számos online szemináriumon és konferenciahíváson vett részt, hogy megossza az intenzív osztályon szerzett tapasztalatait.

hirdetés

Azt mondta, nagyon meglepődött, amikor egy e-mailben tájékoztatták arról, hogy királynői elismerésben részesül a brit egészségügyért tett szolgálataiért.

"Láttam, hogy jött egy email, de kétszer is meg kellett néznem, hogy ez tényleg igaz-e, nem egy átverés"

- mondta a magyar szakember.

Hozzátette, hogy ez elismerés minden klinikai orvoscsoport, kutatócsoport és a súlyos betegek osztályán dolgozók számára, akik minden megtesznek azért, hogy a rájuk nehezedő nyomás ellenére minden páciens megkapja a megfelelő ellátást.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: