/sikersztorik/media-a-tarsadalomert-dijat-kapott-munkatarsunk-berei-daniel/
NULL
hirdetés

SIKERSZTORIK

Média a Társadalomért díjat kapott munkatársunk, Berei Dániel

A Végre valakik tesznek egy jobb Budapestért! című cikkében a Járókelő.hu működését mutatta be.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2016. április 21.

hirdetés

Munkatársunk egy újságírói díjjal lett gazdagabb. Csütörtökön adták át a Hungarian Business Leaders Forum (HBLF) Média a Társadalomért-díjakat. Az első Belicza Bea (24.hu), a második helyezett Halmos Máté (Index.hu) és a harmadik Berei Dániel (Szeretlekmagyarorszag.hu) lett.

dani2

A tizennegyedik alkalommal meghirdetett pályázaton olyan cikkeket, műsorokat díjaztak, amelyek bemutatják a társadalom, a kisebb közösségek szellemi és gazdasági fejlődését elősegítő, a különböző szektorok, csoportok, szervezetek és magánszemélyek összefogásával sikeresen megvalósult kezdeményezéseket. A pályázaton minden évben a legkiemelkedőbb írásokat, riportokat ismerik el.

dani6

hirdetés

A díjazottak:

Belicza Bea (24.hu) „Miért szülnek a szegények, ha nem tudják eltartani a gyereket?” című munkájával érdemelte ki az első díját.

Halmos Máté (Index.hu) a második helyezését az „Ahová a magyarok hozták el a mennyországot” című írásáért kapta.

Berei Dániel (Szeretlekmagyarorszag.hu) a harmadik helyet a „Végre valakik tesznek egy jobb Budapestért!” című cikkéért kapta, mely a Járókelő.hu közterületi probléma bejelentő oldal működését mutatja be. Kiemeli a jó és rossz gyakorlatokat is, amelyekkel a budapesti önkormányzatok reagálnak egy civil szervezet által elindított okosváros-kezdeményezésre, emellett bemutatja a Járókelő.hu-t üzemeltető önkéntes csapatot és az eddig elért eredményeket.

dani5

"A Járókelős cikkért kapott díj és az, hogy az oldal azóta nem kettő, hanem kilenc városban van jelen és egyre bővül, arra bizonyíték, hogy a nyilvánosságnak igenis van ereje" mondta Berei Dániel a díjátadó után. "Az önkormányzatok komolyan veszik, vannak, akik külön embereket állítottak arra, hogy a Járókelőről érkező bejelentéseket kezeljék. Ez azért fontos, mert sok rosszul működő dolog van a környezetünkben, és úgy látszik, ez egy hatékony módja ezeknek a megoldására."

A Járókelőben az a zseniális Dániel szerint, hogy a bejelentésekkor két olyan dolgot kell csak megtenni, amit mi, 2016-ban élő emberek nagyon szeretünk: a telefonunkat nyomkodni és panaszkodni. "Szerintem nincs másik olyan alkalmazás, aminek segítségével ilyen módon lehetne segíteni valaminek a megoldásán."

„Egy egészséges és erős társadalom nem létezhet sikeres, alulról jövő kezdeményezések nélkül, amelyek az összefogás, az együttműködés és a felelősségvállalás szellemében kívánnak társadalmi, közösségi problémákat megoldani, vagy egyszerűen csak jó ügyeket szolgálni, rászoruló csoportokat, embereket segíteni. Sok ilyen kezdeményezés van, biztosan sokkal több, mint amiről tudunk. Pedig jó tudni ezekről, mert ötletet adnak, inspirálnak, megerősítenek bennünket, és további összefogásra serkentenek.

A HBLF nagyérdeme, hogy egyrészt újra és újra felhívja a figyelmet a társadalmi összefogás és felelősségvállalás fontosságára, másrészt e díjjal azt is ösztönzi, hogy az újságírók minél több példaértékű történetet mutassanak be nekünk.” – mondta Scheibelhoffer Miklós a KPMG Hungária Kft. Marketing és kommunikációs vezetője

A díj támogatója a Magyar Telekom Nyrt., a Richter Gedeon Nyrt. és a KPMG Hungária Kft.

A Hungarian Business Leaders Forum (HBLF)

1992 februárjában alakult meg Károly walesi herceg kezdeményezésére, kettős céllal. Egyrészt minél szélesebb körben kívánja elfogadtatni, hogy a vállalatok felelősséggel tartoznak a társadalomért, másrészt az aktív tagok munkájára építve programokat dolgoz ki és valósít meg.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


NULL
hirdetés
SIKERSZTORIK

Ő Karikó Katalin magyar kollégája, Pardi Norbert, akinek szintén nagy szerepe volt a Pfizer-BioNTech vakcina kifejlesztésében

A Pennsylvania-i Egyetem biokémikus professzora a Klubrádióban mesélt arról, hogyan került kapcsolatba Karikó Katalinnal, és hogyan jutott el az Egyesült Államokba kutatóként. De a kutatása részleteiről is beszámolt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 08.

hirdetés

A Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájának kapcsán Karikó Katalin nevét ismerhettük meg először magyar vonatkozásban. A Kisújszállásról származó biokémikus mellett azonban más magyar tudósok is részt vettek az mRNS-technológia fejlesztésében.

Karikó Katalin már a Szeretlek Magyarországnak adott interjújában is mesélt magyar kollégáiról, többek között Pardi Norbertről.

A Pennsylvania-i Egyetem biokémikus professzora most a Klubrádióban beszélt arról, hogyan került kapcsolatba Karikó Katalinnal, és hogyan jutott el az Egyesült Államokba kutatóként.

Pardi Norbert elmesélte, hogy a nagyapja és Karikó Katalin édesapja mindketten hentesek voltak, együtt dolgoztak Kisújszálláson, ők pedig már ekkor ismerték egymást. Aztán később Pardi Norbert még egyetemi hallgatóként kereste meg az akkor már Amerikában tevékenykedő biokémikust, hogy tanácsokat kérjen karrierjével kapcsolatban. Ezt követően minden alkalommal találkoztak, amikor Karikó hazalátogatott a mindkettejük otthonát jelentő Kisújszállásra. Amikor végzett a tanulmányaival, Katalin hívására ment Amerikába és csatlakozott hozzájuk. Közös kutatási eredményük pedig az egyik legígéretesebb koronavírus elleni vakcina alapja lett.

hirdetés

Pardi Norbert az RNS-technológiáról elmondta: kezdetben az volt a probléma, hogy a szervezetbe jutva az RNS, mint a legtöbb vírus esetében heves, jellemzően súlyos gyulladással járó immunválaszt vált ki. Ezt a problémát oldotta meg Karikó Katalin és Drew Weissmann, akik szabadalmukkal bebizonyították, hogy "ha az RNS bizonyos építőköveit kicseréljük, akkor ki tudjuk cselezni az immunrendszert".

"Amikor kiérkeztem az Egyesül Államokba 2011-ben, akkor már tudtuk azt, hogy milyen RNS-t szeretnénk használni terápiára (...), de nem tudtuk bevinni úgy például állatokba, állatmodellekbe, hogy az ne bomoljon le nagyon gyorsan. Tehát az RNS egy nagyon érzékeny molekula és azonnal lebontják a különböző lebontóenzimek. Évekig keresgettük, hogy mibe kellene rakni, hogyan kellene "csomagolni", és az én szerepem ez volt" - mesélte Pardi Norbert.

Végül 2014-ben rátaláltak azokra a speciális zsírmolekulákra, amelyekben az RNS több napig, jó esetben néhány hétig meg tudott maradni a kísérleti állat szervezetében.

"A legnagyobb dolog, amit hozzátettem talán ehhez az egészhez, az az, hogy 2017 tavaszán - tehát lassan 4 éve - a legeslegelső publikáció, amiben megmutattuk, hogy ez ténylegesen használható vakcinálásra ez a platform, azt mi követtük el. Ez a Nature című folyóiratban jelent meg, én vagyok az első szerző. És természetesen Katalin és Drew Weissmann is aktívan közreműködtek ebben"

- mesélte Pardi Norbert.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

NULL
hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Az egészségügyi dolgozók nyerték el az Év Embere díjat 2020-ban

Tíz jelölt közül választhattak a nézők, talán nem meglepő, hogy így döntöttek.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 03.

hirdetés

Az egészségügyi dolgozók nyerték el az RTL Híradó Év Embere díját 2020-ban - jelentették be a vasárnap esti adásban.

A csatornánál már hét éve minden decemberben megszavaztatják a nézőkkel, hogy szerintük a jelöltek közül ki érdemli meg leginkább ezt az elismerést. A szerkesztőség olyanokat jelöl a díjra, akik szerintük munkájukkal, eredményeikkel kiemelkedtek, példát mutattak az adott évben.

Idén a tíz jelölt közül kollektíven a magyar egészségügyi dolgozóknak ítélték meg a nézők az Év Embere címet.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


NULL
hirdetés
A Rovatból
hirdetés

Egy magyar orvosprofesszort is lovaggá üt II. Erzsébet

Szakmány Tamás a súlyos betegek kórházi ellátását koordinálta a koronavírus-járvány alatt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 02.

hirdetés

Közzétették azoknak a névsorát, akiket 2021 beköszönte előtt II. Erzsébet királynő a lovagrendek tagjaivá kívánt emelni, érdemeik elismeréseképpen. Örömmel nyugtázhatjuk, hogy a hosszú, a lapokban négy teljes oldalt betöltő listán magyar név is szerepel: Szakmány Tamás Walesben élő orvosprofesszor a Brit Birodalmi Rend tagja lett - írja az Infostart.

A lap szerint Szakmány Tamás Érden érettségizett a Vörösmarty Gimnáziumban, majd a pécsi Tudományegyetem orvosi karán lett az aneszteziológia doktora. 2004-ben tapasztalatszerzés miatt ment Angliába, Liverpoolban dolgozott és ott értesült arról, hogy Pécsett, az egyetemi klinikán leépítéseket terveznek, ezért a kintmaradás mellett döntött. Öt éve lett Wales-ben a Gwenti Kórház súlyos betegeket ellátó részlegének az orvosa, majd vezetője. Hamarosan a Cardiffi Egyetem is igényt tartott a szaktudására, meghívta professzorának.

A koronavírus-járvány kitörésekor rendkívül fontos szerepet kaptak az anesztezológus szakorvosok, Szakmány professzor a súlyos betegek kórházi ellátásának walesi koordinátora lett.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


NULL
hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Alig akarta elhinni a magyar orvos, hogy Erzsébet királynő kitüntette őt a munkájáért

Szakmány Tamás a súlyos betegek ellátását koordinálta, emellett többek közt kutatómunkájával is segítette a járvány elleni harcot Walesben.
Fotó: MTI/AP/PA Pool/Victoria Jones - szmo.hu
2021. január 04.

hirdetés

Mint azt megírtuk, egy magyar orvosprofesszort is magas rangú kitüntetést kapott II. Erzsébet brit királynő érdemei elismeréseképpen:

a Walesben élő és dolgozó Szakmány Tamás a Brit Birodalmi Rend tagja lett.

A szakember Érden érettségizett, majd a pécsi Tudományegyetem orvosi karán lett az aneszteziológia doktora. 2004-ben tapasztalatszerzés miatt ment Angliába, Liverpoolban dolgozott. Miután értesült róla, hogy a pécsi egyetemi klinikán leépítéseket terveznek, úgy döntött, az Egyesült Királyságban marad. Öt éve lett Walesben a newporti Gwent Kórház súlyos betegeket ellátó részlegének orvosa, majd vezetője, emellett a Cardiffi Egyetem professzora is.

A BBC cikke szerint

Szakmány Tamás idén dupla annyi időt töltött a kórházban, mint békeidőkben.

Több mint 50 beteget ő maga gondozott. Amellett, hogy koordinálta a súlyos betegek ellátását, kutatásokat végzett a koronavírussal kapcsolatban, számos online szemináriumon és konferenciahíváson vett részt, hogy megossza az intenzív osztályon szerzett tapasztalatait.

hirdetés

Azt mondta, nagyon meglepődött, amikor egy e-mailben tájékoztatták arról, hogy királynői elismerésben részesül a brit egészségügyért tett szolgálataiért.

"Láttam, hogy jött egy email, de kétszer is meg kellett néznem, hogy ez tényleg igaz-e, nem egy átverés"

- mondta a magyar szakember.

Hozzátette, hogy ez elismerés minden klinikai orvoscsoport, kutatócsoport és a súlyos betegek osztályán dolgozók számára, akik minden megtesznek azért, hogy a rájuk nehezedő nyomás ellenére minden páciens megkapja a megfelelő ellátást.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: