/sikersztorik/magyar-siker-a-modern-benzinlampa/
hirdetés

SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Magyar siker: a modern benzinlámpa

Belső Péter egy régi benzinlámpát alakított át elektromosra, amivel megnyerte a közönségdíjat: többen szavaztak rá, mint a többiekre összesen.

Link másolása

hirdetés

Az Európai Réz Intézet által kiírt design verseny közönségszavazása január 1-je és február 28-a között zajlott. A benzinlámpa összesen 598 szavazatot kapott. Érdekességképpen: a második legtöbb szavazatot gyűjtőnek 162 szavazata, a harmadiknak 56 szavazata volt. A szakmai zsűri által nyertesnek választott pályamű a közönségszavazáson alig 5 like-ot kapott.

A kiírók szándéka szerint a pályázat több volt, mint egy kreatív kihívás – arra szolgált, hogy felhívja a figyelmet a fenntartható fejlődésre, és ennek hatására csökkenjen a pazarlás. A réz ugyanis egy olyan anyag, amit száz százalékban, akár többször is újra lehet hasznosítani.

Ebből a tulajdonságából indult ki a lámpát felújító Belső Péter is, de akkor még szó sem volt a megmérettetésről, egyszerűen megtetszett neki a bolhapiacon a régi eszköz. A sárgarézből készült benzinlámpákat évtizedeken keresztül használták forrasztáshoz vízvezeték szerelők és bádogosok.

01_before

hirdetés

Ilyen volt...

Az újabb gépészeti technológiák térhódításával azonban használatuk elavulttá vált. Az átalakítás során kívülről kissé megcsiszolták, az égő helyére foglalatot és izzót szereltek, az i-re a pontot a textillel bevont, dizájner tápkábel tette fel.

A kész lámpát barátainak, egy Bakonyban élő művészházaspárnak ajándékozta. Ők pedig ötéves kisfiuknak adták, aki onnantól kezdve ennek fényénél dolgozza ki végtelenül szórakoztató újításait. Majd jött az Európai Rézintézet kihívása, amire a jó szemű művészek nevezték be a lámpát. A napokban derült ki, hogy az alkotás megnyerte a közönségdíjat, méghozzá nem is akárhogy, kétszer annyi szavazatot kapott, mint a többi pályamű összesen.

02_during

Így zajlott a felújítás...

Péter a következő szavakkal mutatja be művét: "Van annak egy sajátos humora, amikor egy ötéves kisfiú egy legalább százéves benzinlámpa fényénél tervezi a NASA új rakétáját, amit egy doboz gyufáért szeretne elpasszolni - mert értsék meg, neki szüksége van arra a doboz gyufára. Igaz, a benzinlámpát már nem kell begyújtani, mert most már árammal működik, de éppen ez volt a lényege az Európai Rézintézet által kiírt első nemzetközi Hasznosítsd tovább a rezet versenynek."

A győzelem elősorban referenciát jelent. Áprilisban visznek egy példányt Londonba és valószínűleg elkezdik forgalmazni az Egyesült Királyságban. A verseny kiírói tárgynyereménnyel díjazták a győzteseket. A közönségdíj nyertese egy rézből készült madáretetőt kap.

A nevezett darab magántulajdonban marad, de a fent leírtak miatt Péter többet fog készíteni belőle, illetve további termékek is várhatók hasonló tematikával. Ehhez kapcsolódik a 9to5 workshop "eredeti" tevékenysége, a kerékpáralkatrészekből készült asztali lámpák tervezése, melyekkel ugyancsak most indul neki a külföldi értékesítésnek.

04_after

...és ilyen lett.

"A régi, sárgarézből készült tárgyak újrahasznosítása éles ellentétben áll a mai, mindent eldobó életformával, ezért maga az anyag is kiváló inspirációt nyújthat azoknak, akik eggyel magasabb tudatossági szinten nézik a világot.

A fogyasztás mindenhatósága szerencsére Európában már átbillent a holtponton, ezért egyre többen választanak olyan termékeket, amelyekkel nem növelik tovább a szeméthegyeket, a károsanyag-kibocsátást, és alapvetően próbálják elkerülni a pazarlást és azt, hogy életünk ökológiai lábnyoma a Godzilláéval vetekedjen" - fogalmaz a Péter által írt közlemény.

Ha örülsz a sikernek, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk