/sikersztorik/magyar-palinkafozde-lett-europa-legjobbja/
hirdetés

SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Magyar pálinkafőzde lett Európa legjobbja

163 érmet nyertek el a magyar párlatok a 2015. évi Destillatán.

Link másolása

hirdetés

Kiemelkedő magyar sikerrel zárult a 2015. évi Destillata, a pálinkák, likőrök, whiskyk és egyéb párlatok legrangosabb európai versenye. Idén 23. alkalommal rendezték meg a párlatkészítők legtekintélyesebb közép-európai szakmai bajnokságát. A díjátadó gála minden évben más ausztriai városban zajlik; idén Eisenstadt és az Esterházy-kastély adott otthont az ünnepélyes eseménynek. Idén 14 ország 162 főzdéje vett részt a megmérettetésen, osztrák, német, magyar, olasz, svájci, román, szerb, holland és argentin párlatok mérettették meg magukat, mintegy 1500 tétellel pályázva. A Destillátán a legtöbb érmet Ausztria (568) és Németország nyerte (286), Magyarországot 25 főzde képviselte.

A magyar indulók remekül teljesítettek: összesen 163 díjat, 6 Év Párlata, 7 arany-, 62 ezüst- és 88 bronzérmet nyertek el. Ennek köszönhetően a 3. legtöbb díjat a magyar nevezők nyerték. A verseny legnagyobb elismerését is magyar főzdének ítélte a zsűri: az Agárdi Pálinkafőzdét választották az Év Párlatfőzdéjének, egyik alapító-tulajdonosa, Vértes Tibort pedig az Év Főzőmestere lett.

A rendezvény különlegessége volt, hogy a magyar indulóknak külön díjátadót is beépítettek a programba, az aranyérmeket Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke adta át.

Foto3_1200x800

hirdetés

Örülnek a győztesek

Foto2_1200x800

Foto1_1200x800

Az Év Magyar Párlatai

A versenyen évről-évre megnevezik az Év Párlatait, amelyeket nagyarany éremmel is jutalmaznak. 2015-ben a Gyenesei Pálinkárium feketebodza- (2012) és a Gyulai Pálinka feketeribiszke-pálinkája (2014), valamint az Agárdi Pálinka sörpárlata (2014), maláta whiskyje (2010), érlelt almapálinkája és tokaji sárgamuskotály törkölypálinkája (2010) részesült ebben az elismerésben.

Aranyérmet nyert magyar párlatok: Gyenesei Pálinkárium: bodza (2012); Martin Steel Capital Kft.: Nanguozui (2014); Martin Steel Capital Kft.: Laopiziu (2014); Etyeki Czimeres Pálinka: szilva; Rácz és Rácz PálinkaManufaktura Kft.: birskörte; Spirits - 68 Kft.: Nobilis érlelt szilvapálinka (2013); Márton és Lányai: Gurulós málna.

agardi1

A kép illusztráció - Forrás: Agárdi Pálinkafőzde / Facebook

agardi2

A kép illusztráció - Forrás: Agárdi Pálinkafőzde / Facebook

„Nagyon örülünk annak, hogy a nemzetközi párlatverseny összesített győztese az Agárdi Pálinkafőzde lett, így a 4 nagyarany mellett az Év Párlatfőzdéje címet is elnyertük, 2009. után immár másodszor. Az osztrák-magyar történelem sokrétűségét jelzi, hogy nemzeti ünnepünk előestéjén magyar pálinkafőzde vehette át a legmagasabb elismerést az osztrák szervezőktől Eisenstadtban, az Esterházy kastély Haydn termében” – mondta Vértes Tibor, az Agárdi Pálinkafőzde egyik alapító-tulajdonosa, az Év Főzőmestere.

A pálinkafogyasztás három aranyszabálya

A pálinka hagyományos magyar gyümölcspárlat, melyet 100%-ban gyümölcsből, erjesztett gyümölcscefre, gyümölcsmust vagy gyümölcsvelő lepárlásával készítenek és legalább 37.5%-os alkoholfokkal rendelkezik. Szintén a pálinkák közé sorolják a – törvényi szempontból különálló – törkölypálinkát, amely az erjesztett szőlőtörköly párlata. A pálinka, a törkölypálinka és bizonyos helyi változataik európai uniós eredetvédettséget élveznek: a „pálinka” elnevezést csak Magyarország és 4 osztrák tartomány használhatja.

A pálinka magában hordozza a gyümölcs zamatát és alkotójának ízlésvilágát, szakmaiságát. Fogyasztásakor tiszta, gyümölcsre jellemző, virágos, fűszeres illatok valamint karakteres, harmonikus és hosszan tartó gyümölcsös ízek érződnek. És most jöjjenek a szabályok!

palinka

Első szabály: A pálinkát szobahőmérsékleten, 16-18 Celsius fokosan optimális fogyasztani.

Amikor a pálinkát lehűtik, vagy a poharat a mélyhűtőből veszik elő, csak a hibákat fedik el. Ilyenkor ugyanis az ital elveszíti azt az élvezeti értékét, amiért fogyasztjuk: az illatát, a gyümölcsösségét. Az aroma bezárkózik, az alkoholérzet felerősödik, elnyomva a pálinka páratlan értékeit.

Második szabály: A pálinkát megfelelő formájú, úgynevezett tulipános pohárból kell kóstolni. Alul szép öblös, majd összeszűkül, a tetején egy kicsit kitágul, hogy utat engedjen a pálinka illatának. Azért kell ilyennek lennie, mert az öblös részben a nagy felületű pálinka illatanyagait összeszűkítve az orr irányába vezeti.

Harmadik szabály: A pálinka fogyasztása után nem szabad megfeledkezni a száraz próbáról sem. Ha négy-öt perccel a pálinka elfogyasztása után az orrunkhoz emeljük a poharat, érezhetjük, micsoda kellemes illatok szabadulnak fel még akkor is. Már-már lekváros, nehezebb illatokkal találkozhatunk, a gyümölcs legkarakteresebb alkotóelemeivel — majdnem többet ér, mint maga az ital. Ez az igazi élvezet.

Ha örülsz a magyar sikereknek, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk