Magyar kürtőskalácsosról cikkeznek Amerikában
Külföldön már több magyar gasztronómiai vállakozás is felkeltette a helyiek figyelmét. A New York-i és San Franciscó-i lángososok és az ausztrál dödöllés után most egy floridai kürtőskalácsosról kezdtek cikkezni az amerikai lapok - írja a HVG.
Gulyás Anikó tizenegy éve költözött a floridai Sarasotába. Ikrei négy évvel ezelőtti megszületése után kezdett otthon sütögetni – írta róla a Sarasota Magazine. Már Magyarországon is a kürtőskalács volt a kedvence, innen jött az ötlet hogy elindítsa Kürtős Inc. nevű vállalkozását.
Anikó a hazai tendenciákkal ellentétben azonban nem cukrászdát vagy kürtőskalácsos autót működtet. Kürtös kalácsait nagykereskedőként éttermeknek adja el, és emellett persze rendszeresen megjelenik a környékbeli piacokon, vásárokon is a magyar eredetű édességgel.
Beszámolója szerint a hagyományos édes (mandulás, fahéjas és kókuszos) kürtőskalácsok fogynak a legjobban, de kísérletezik sós ízekkel is, így tökös, baconös, illetve sajtos kürtőskalácsokat is kínál már.
Az utóbbi időben egyre több magyar vállalkozó bukkan fel a külföldi lapokban, akik magyar ételkülönlegességekkel vágtak bele gasztrovállalkozásaikba: Bogár Péter és párja Rare Flower néven Ausztráliában működtetnek lángosos- és dödöllésautót. Prepuk Zsolt New York-i Lángos Truckjáról a New York Times is beszámolt. A San Franciscó-i lángost kínáló Bar Tartine pedig részben magyar szakácsa, Nick Balla révén bekerült a legjobb amerikai éttermek közé.
Ha örülsz a magyar sikereknek, nyomj egy lájkot!