/sikersztorik/lehengerlo-kulonleges-csokikat-keszitenek-fogyatekossaggal-elok-szekszardon/?utm-source=kapcsolodo
hirdetés

SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Lehengerlő, különleges csokikat készítenek fogyatékossággal élők Szekszárdon

„Nálunk sok kis szorgos kéz dolgozik azon, hogy amit alkotnak, azon a fogyasztó ne érezzen minőségi különbséget” – mondja a BeSweet Csokoládémanufaktúra megálmodója, Mészáros Andrea.
hirdetés

Citromos-áfonyás fehércsokit és tejcsokis labirintust kóstoltam hétvégén, illetve kóstoltattam a családommal. Fényképet nem tudtam róla készíteni, olyan gyorsan elfogyott.

A BeSweet márkájú csokik nem csak az ízük, a minőségük és a csomagolásuk miatt érdekesek. Megváltozott munkaképességű és fogyatékossággal élő emberek készítették.

Minden egyes tábla azt üzeni: így is lehet, velük is lehet. Bármi lehetséges, csak akarni kell.

A BeSweet Csokoládémanufaktúra július 7-én, a csokoládé világnapján nyitott Szekszárdon, a Kék Madár Alapítvány hozta létre.

Az Alapítvány ügyvezetőjét, Mészáros Andreát annak idején külföldön nyűgözte le egy étterem, ahol fogyatékosok dolgoztak a legteljesebb természetességgel.

hirdetés

„Hollandiában tanultam a 90-es években, és az egyik tanárom elhívott ebédelni egy helyre. Meglepődve láttam, hogy minden munkatárs akadályozott, és lenyűgözött, hogy ez egyáltalán nem volt téma, mindenki teljesen természetesen viselkedett.

Láttam, ebben az étteremben mennyire kreatívan képeztek hidat az alapítók a vendégek és az ott dolgozók között. Például a menükártya fotós lapokból állt, és ezek egy Montessori-toronyhoz hasonló pálcikára voltak felfűzve.

Nem tudtam beszélni a Down-szindrómás felszolgálóval, többek közt azért, mert nem tudok holland nyelven, de megnéztem a kártyákat, kiválasztottam azt az ételt, ami szimpatikus volt, mosolyogva átadtam a kártyát a felszolgálónak, ő is mosolygott.

A kártyáról a séf látta, mit rendeltünk, elkészítette, és a Down-szindrómás kolléga kihozta az asztalunkhoz.

Tökéletes felszolgáló munkát végzett anélkül, hogy akár egy szót is tudtunk volna egymással beszélni a nyelvi és képességbeli nehézségek miatt” – meséli Mészáros Andrea. Az ötletet a hasonló elven működő foglalkoztatáshoz ez a holland étterem adta neki.

A módszer, a supported employment, vagyis a támogatott foglalkoztatás angolszász modell, az Egyesült Államokban élő szakemberek dolgozták ki. A magyar kifejezésről sokan a pénzügyi támogatásra asszociálnak, pedig ez inkább egy támasznyújtást jelentő foglalkoztatási forma.

Mészáros Andrea szerint ez egy nagyon összetett, gyönyörű, hatékony módszer, amelynek a lényege az, hogy az adott fogyatékos vagy akadályozott személy számára még szükséges mértékű támaszt biztosítanak, amikor elkezdi a munkát, és ahogyan egyre ügyesebb, ezt csökkentik. Addig vannak mellette, amíg erre valóban szüksége van, és ha már nem kell, hogy ott legyenek a szakemberek, lassan visszavonulnak.

„Az emberek rendszerint azt gondolják, hogy az akadálymentesítés az borzasztó nagy, fizikai térre vonatkozó, költséges munka” – mondja Mészáros Andrea. „Ezzel szemben én Hollandiában azt tanultam meg, hogy sok esetben csak a kreativitáson múlik.

Persze, fontos az is, hogy a mozgásukban korlátozottak számára lifteket építsenek, de ez nem minden, itt nem áll meg a dolog. Szinte fillérekből hihetetlen dolgokat lehet véghez vinni, gyakran csak a szándékon és a jóindulaton múlik.”

Azt is elmondja, hogy a BeSweet Csokoládémanufaktúra létrehozása egy több lépésből álló, hosszú folyamat volt az évek alatt. Az egész egy étteremmel kezdődött, 2007-ben. A Kék Madár Alapítvány ugyanis egy olyan helyet álmodott meg, ahol bio és ökológiailag felelős gazdálkodásból származó, válogatott alapanyagokból készülnek az ételek és italok. Így nyitott meg a Hegyvidéki Ízlelő.

„Az étteremben vetődött fel az igény, hogy jó minőségű szörpöket és lekvárokat használjunk fel – és mivel az akkor, a 2000-es évek közepén elérhető termékekkel nem voltunk elégedettek, mi magunk kezdtünk el szörpöket és lekvárokat gyártani” – magyarázza Mészáros Andrea. Miután ezek nagy sikert arattak a vendégeink körében, jött a következő ötlet, hogy mi lenne, ha aszalnánk is gyümölcsöket, zöldségeket. Az egyik kollégánk megtanulta a technológiát, azután az aszalványokat elkezdtük csokizni.

Amikor már a csokival dolgoztunk, adta magát a következő lépés, hogy megpróbáljunk csokoládét is készíteni, először egyszerű, kevert csokikat. Az viszont már az elejétől fogva szempont volt, hogy jó minőségű, fair trade alapanyagokat használjunk.”

Mészáros Andrea azt mondja, benne folyamatos a tanulási vágy, és a kollégáit is arra ösztönzi, hogy legyen igényük a fejlődésre. Ezért is kerestek meg csokoládé szakértőket, nagyobb tapasztalattal rendelkező cégeket - ahogy tanultak, egyre jobb termékeket készítettek a Kék Madár munkatársai. A csokoládémanufaktúra nyitása is egy fejlesztés: szerettek volna lépni a prémiumkategóriás, bonyolultabb, összetettebb csokoládék készítése felé. Ez a technológiában is megmutatkozik, mártósoruk és liofilizáló („fagyasztva szárító”) berendezésük is van.

A Kék Madár egyik fő tevékenysége, közhasznú szolgáltatása, hogy megváltozott munkaképességűeknek, fogyatékos embereknek ad munkát. A fogyatékossággal élők társadalmi integrációjával foglalkoznak, a vállalkozás másodlagos tevékenység.

Azoknak a kollégáknak szerettek volna értékteremtő munkalehetőséget biztosítani, akiknek az elsődleges munkaerőpiacon nem tudnak munkát adni, és akiknek a foglalkoztatása átmenetileg vagy tartósan nagyobb támogatást, több megértést, több szakértelmet igényel.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk