hirdetés

SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Látássérülteknek is kifejlesztették a Rubik-kockát

A világhírű magyar találmány legújabb verzióját látássérülteknek fejlesztették ki. Minden színhez más dombornyomott felület tartozik, ezért ki lehet tapintani az oldalakat.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2012. január 01.

hirdetés

Már kapható a legújabb Rubik-kocka, amit látássérülteknek fejlesztettek ki. Minden színhez más felület kapcsolódik, amit tapintással fel lehet ismerni. Ahogy ti is látjátok a képeken, a piroson dombornyomott négyzetek, a zöldön karikák, a kéken tömött körök, a sárgán apró pontok, és így tovább.1

Ezt a kockát is úgy alkották meg, hogy az nem eshet szét, sosem. Ráadásul a kocka sokkal könnyebben tekerhető, ezért versenyzésre igen alkalmas. A vakon bajnokok (be van kötve a szemük) is szívesen fogják majd forgatni - állítja a rubikkocka.hu -, sőt valószínű, hogy a látássérültek is kedvet kapnak majd a versenyzéshez.3

Tudtátok, hogy 43.252.003.274.489.856.000 lehetséges konfigurációja van a bűvös kockának?

A Rubik-kocka (másként Bűvös kocka, a szabadalmi leírásban térbeli logikai játék) mechanikus, egyéni logikai játék. A kocka oldalai különféle színűek és elforgathatók a lap középpontja körül. A forgatás során a szomszédos oldalak színe megváltozik. A rendszertelen forgatással az oldalak színösszeállítása összekeverhető.2

Bizonyították, hogy elméletileg bármely keverés után legfeljebb 20 tekerésből kirakható, de az összetettsége miatt összesen 43 252 003 274 489 856 000-féle (leírva: negyvenháromtrillió-kétszázötvenkettőbilliárd-hárombillió-kettőszázhetvennégymilliárd-négyszáznyolcvankilencmillió-nyolcsszázötvenhatezer) /kb. 4,3·1019/ eltérő állás hozható létre. Nektek sikerült már egyszer is kirakni a Bűvös kockát?

hirdetés

VIDEÓ - Így rakjátok ki a 3x3-as Rubik-kockát

A kocka története:

Rubik Ernő eleinte a 2×2×2-es kockát szerette volna megalkotni. Az első problémába akkor ütközött, amikor nem tudta, hogy hogyan lehetne úgy összeállítani ezt a kockát, hogy mind a három tengelye körül elforgatható legyen.

Rubik először gumigyűrűkkel próbálta egymáshoz rögzíteni a kis kockákat, de ez így nem sikerült, mivel egy idő után a gumiszalagok elszakadtak. Próbálkozott mágnesekkel is, de úgy meg könnyen szétesett a kocka, ezért a problémát úgy oldotta meg, hogy a kockaelemeket olyan alakúra faragta ki, hogy azok az alakjuknál fogva tartsák össze magukat.

Később különböző színekkel jelölte meg az oldalakat, hogy jobban lássa, hogyan mozognak egymáshoz képest. Rubik a végleges konstrukciós és formai kidolgozás után ismerte fel, hogy a kocka nemcsak a térbeli mozgások szemléltetésére alkalmas, hanem jó játék, és így értékesíthető is.

A kocka színezésre Rubik Ernő külön gondot fordított; ezért a kocka szabványos színezése olyan, hogy átellenes (párhuzamos) oldalai a sárga komponensben különböznek; tehát így lesz a fehérből a vele átellenes sárga, a pirosból a narancssárga, a kékből a zöld. Sikerét leginkább annak köszönheti, hogy 3 dimenziós, és akárhogy is mozgatjuk, a játék egy darabban marad.

Forrás: Rubik Kocka


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk