hirdetés

SIKERSZTORIK

Horgolótű a gombos doboz aljából: Ildikó bájos mesefiguráit mindenki imádja

Az Ildikó Design megálmodója éjszakánként mesehősöket fest, és különleges, fotós-rajzos illusztrációkat készít.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. május 26.

hirdetés

Kulcsár Ildikó bűbájos figuráinak története egy régi gombos doboz aljából előkerült réges-régi horgolótűvel kezdődött. Akkor még csak a saját kincsesládájában kapott új helyet, majd kislánya megszületés után úgy érezte, hogy eljött az idő... Felkutatta, megtanulta a horgolás művészetét, és közben egyre bátrabb lett, új formákat álmodott meg. Így lettek kedvencei a kis mesefigurák.

A rajzolás is régi szerelem, ma már többféle technikát alkalmaz, és szívesen készít illusztrációkat is.

Milyen anyagokat használ, hogy lesz az elképzelt, megrajzolt figurákból valóság, mit szólt a környezete a "nagymamás" hobbihoz, hogy fér bele az életébe a horgolás, festés, fotózás? Ezekről mesélt nekünk az Ildikó Design kitalálója.

Két igazi szerelem: az eredmény az „Ildiesített” design

- Gyerekkorom óta imádok alkotni, rajzolni, festeni. Az alkotás mindig fontos szerepet töltött be az életemben. A tanulmányaimat is ez vezérelte, divat és stílustervezést tanultam, ahol többek között a rajzolás alapjait sajátítottam el, majd csecsemő és kisgyermeknevelő felsőfokú szakképesítést szereztem. Már a szakdolgozatom is a kreativitás a művészeti tevékenységek tükrében témakörét boncolgatta.

hirdetés

Soha nem kerestem olyan munkahelyet, ahol kifejezetten „alkotó” munkatársat kerestek, de valahogy mindig rám talált. Két igazi nagy szerelemem maradt, az akvarell festés és a horgolás.

A barátaim szerint, ha valami kikerül a kezeim közül, azt száz másik közül is megismerik, mivel „Ildiesítem” őket. Innen ered az Ildikó Design elnevezés.

Horgolótű a gombos doboz aljából

- Kisgyermekként szerettem anyukám gombjaival játszani és egyszer a gombos doboz alján találtam egy nagyon régi fanyelű horgolótűt. Anyukám elmesélte, hogy a mamámé volt, de sajnos a családban már senki nem tud horgolni, így nem tudta megmutatni, pontosan mire is való. Még ma is jól emlékszem, hogy milyen sokszor elővettem azt a régi horgolótűt. Egy idő után át is került az én kincsesdobozomba.

A kötött ruhácskákkal kezdődött

- Amikor a lányom megszületett, a kötött ruhácskák mellé szerettem volna valami egyedit készíteni neki. Ekkor szántam rá magam igazán, hogy megtanuljam a horgolás alapjait. Gyorsan és könnyedén ment, és már akkor nagyon megszerettem. Készítettem egyszerűbb kis figurákat, használati tárgyakat, de semmi komolyabb tervem nem volt vele.

Három évvel ezelőtt jutottam el arra a pontra, amikor környezetem hatására komolyabban kezdtem el a horgolással foglalkozni. Tudtam, ha én ezzel szeretnék foglalkozni, akkor a lécet magasra kell tennem magammal szemben. Folyamatosan képeztem magam. A maximalizmusom és az egyediség nem hagyott nyugodni.

Tanulmányoztam a fonalak összetételét a különböző horgolási technikákat, amikor rátaláltam az amigurumi készítőkre.

(Az amigurumi jelentése kötött kitömött játék.) Ez egy speciális módja a horgolásnak, ami annyit jelent, hogy folyamatosan számolni kell a szemeket horgolás közben, így alakulnak ki a sorok és azokból a különböző formák.

Tudtam, hogy megérkeztem, szerelem volt első látásra.

A sok tanulással és gyakorlással odáig jutottam, hogy mára már saját tervezésű figurákat tudok készíteni.

A horgolás egyfajta térbeli kifejezésmód lett számomra.

Színes fonalak, mókás formák és saját személyiséggel felruházott figurák létrehozása.

A tervezés mindig a rajzasztalon kezdődik. Mikor megvan a vizuális minta, akkor kezdem el meghorgolni.

Ez persze a valóságban nem ilyen gyors és egyszerű. Egy saját tervezésű figura akár egy hétig is készülhet. Addig alakítgatom, míg az én elvárásaimnak megfelelő nem lesz. Sokak számára ez érthetetlen, miért készülnek ilyen „lassan”. Megszoktuk, hogy az üzletek polcain sorakoznak megvásárlásra váró áruk, viszont ha a saját elképzeléseink alapján szeretnénk egyedi ajándékot készíteni, az gondos, jól megtervezett előmunkálatokat igényel.

Kiváló minőségű alapanyagokból dolgozom, csak pamutfonalból és antiallergén tömőanyagból. A minőségi alapanyag garantálja, hogy tartós és biztonságos legyen.

A legnagyobb öröm, amikor az általam készített tárgyakat boldogan használják mások is. Alkotás közben mindig új utakat keresek. Nem szeretem a megszokott egyen dolgokat a százszor leírt szabályokat. Éppen ezért, nálam a gömbölyű szögletes és az egyenes ferde.

Mindig kell egy kis fűszer, amitől teljesen magaménak érezhetem az elkészült „művet”. Az alkotás óriási örömforrássá vált az életemben. Egyre többen neveznek „kézművesnek”, ami akár helyes is lehet, de én nem tartom magam annak. Igaz, a horgolás egyfajta kézműves hagyomány ápolásának is megfelel.

Én ötvözöm a hagyományos értelemben vett horgolást a mai modern világ igényeivel. Megtanultam és folyamatosan fejlesztem a tudásomat, a lelkesedésem pedig nem hagy alább egy pillanatra sem. Inkább gondolom magam alkotónak, mint kézművesnek.

Nagy hátránya a figurák készítésének, hogy az ember mindig nehezen válik meg tőlük. Mikor szívből és őszinte odaadással készítek el egy-egy figurát, akkor a lelkem egy kis darabját is megkapják. De tudom, hogy jó helyre kerülnek.

Voltak igazán nagy kedvenceim is, a Mulan című meséből készítettem el Mushu-t, a sárkányt, vagy a mini Hohoho horgász.

A legmesszebbre jutott figurám több mint 7000 km-t utazott az Egyesült Államokba, de elmondhatom, hogy Magyarországon kívül Európa több pontjára is eljutottak „Ildiesített” Ildikó design termékeim.

A rajzolás szenvedély: szabadon szárnyalhat

- A rajzolás kislány korom óta szenvedélyem. Mai napig gyermekkori énemmel szeretem megmutatni az általam álmodott világot! Szabadon szárnyalok a papír felett, minden megkötöttség nélkül, mivel vagy kedvtelésből vagy tematikusan egy pályázatra készülvén ragadok papírt, ceruzát, ecsetet.

Akvarell képeimen aranyos figurákat, erős érzelmeket, különböző élethelyzeteket jelenítek meg, szinte minden helyet kap a papíron, amiben egy kis fantáziát látok.

Gyakran élek a humor és az irónia eszközével. Szívesen tanulok meg új technikákat és élek minden új elém kerülő lehetőséggel.

Gyermekként gyakran eljátszottam a gondolattal, hogy éjszakánként a mesevilág szereplői életre kelnek. Mivel lehetőségem nyílt a fotózásba is belekóstolni, így új területek nyíltak meg előttem.

Az általam készített éjszakai fotókat és az akvarell képeimet a digitális technika segítségével egyesítem, így létrejön a valóság és a mese tökéletes párosítása,

amiből egyébként már két kiállítás is szerveződött.

De büszkén vallhatom be, hogy több pályázaton is díjakkal jutalmazták egy-egy alkotásomat.

A legnagyobb örömöt pedig az jelentette, mikor egy irodalmi és mesepedagógiai tehetséggondozó program keretén belül több alkotásom is bekerült a Mesém című könyvbe illusztrációként, és emellett aranyokleveles illusztrátor lehettem.

A párommal közösen szerveztünk egy kiállítás Valóság és Mese címmel. Az elkészült fényképeket a saját akvarell festményeimmel kombinálva jönnek létre. A mai napig szívesen készítek fényképeket, és utána megalkotom a mese világot is.

Idén januárban a FehérvART tagjai fiatal művészek számára találtak ki lokálpatrióta pályázatot, melyen három képemet is kiállították.

A napjaim ugyanúgy telnek, mint bármelyik másik anyukának. A családom számára természetesé vált, hogy anya horgol. Ez olyan alapvető tevékenységgé vált az életemben, akár a fogmosás. Bárhová megyek, nálam mindig van horgolótű és minden pillanatot kihasználok. A legkülönbözőbb járműveken, hivatalokban, mindenhol horgoltam már.

Hozzá kellett szoknom az emberek döbbent tekintetéhez. Sokan úgy gondolják, a horgolás egy „nagymamaféle” tevékenység, és a kandalló lobogó tüze előtt, egy karosszékben ülve történik.

Igen, a mesében ez pontosan így van, de manapság egyre többen hódolnak ennek a szenvedélynek kandalló tüze nélkül is. Mindig adódnak új lehetőségek és megpróbálok ezekkel maximálisan élni, fejlődni és fejleszteni.

Fotók és képek forrása: Ildikó Design


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
SIKERSZTORIK

Ő Karikó Katalin magyar kollégája, Pardi Norbert, akinek szintén nagy szerepe volt a Pfizer-BioNTech vakcina kifejlesztésében

A Pennsylvania-i Egyetem biokémikus professzora a Klubrádióban mesélt arról, hogyan került kapcsolatba Karikó Katalinnal, és hogyan jutott el az Egyesült Államokba kutatóként. De a kutatása részleteiről is beszámolt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 08.

hirdetés

A Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájának kapcsán Karikó Katalin nevét ismerhettük meg először magyar vonatkozásban. A Kisújszállásról származó biokémikus mellett azonban más magyar tudósok is részt vettek az mRNS-technológia fejlesztésében.

Karikó Katalin már a Szeretlek Magyarországnak adott interjújában is mesélt magyar kollégáiról, többek között Pardi Norbertről.

A Pennsylvania-i Egyetem biokémikus professzora most a Klubrádióban beszélt arról, hogyan került kapcsolatba Karikó Katalinnal, és hogyan jutott el az Egyesült Államokba kutatóként.

Pardi Norbert elmesélte, hogy a nagyapja és Karikó Katalin édesapja mindketten hentesek voltak, együtt dolgoztak Kisújszálláson, ők pedig már ekkor ismerték egymást. Aztán később Pardi Norbert még egyetemi hallgatóként kereste meg az akkor már Amerikában tevékenykedő biokémikust, hogy tanácsokat kérjen karrierjével kapcsolatban. Ezt követően minden alkalommal találkoztak, amikor Karikó hazalátogatott a mindkettejük otthonát jelentő Kisújszállásra. Amikor végzett a tanulmányaival, Katalin hívására ment Amerikába és csatlakozott hozzájuk. Közös kutatási eredményük pedig az egyik legígéretesebb koronavírus elleni vakcina alapja lett.

hirdetés

Pardi Norbert az RNS-technológiáról elmondta: kezdetben az volt a probléma, hogy a szervezetbe jutva az RNS, mint a legtöbb vírus esetében heves, jellemzően súlyos gyulladással járó immunválaszt vált ki. Ezt a problémát oldotta meg Karikó Katalin és Drew Weissmann, akik szabadalmukkal bebizonyították, hogy "ha az RNS bizonyos építőköveit kicseréljük, akkor ki tudjuk cselezni az immunrendszert".

"Amikor kiérkeztem az Egyesül Államokba 2011-ben, akkor már tudtuk azt, hogy milyen RNS-t szeretnénk használni terápiára (...), de nem tudtuk bevinni úgy például állatokba, állatmodellekbe, hogy az ne bomoljon le nagyon gyorsan. Tehát az RNS egy nagyon érzékeny molekula és azonnal lebontják a különböző lebontóenzimek. Évekig keresgettük, hogy mibe kellene rakni, hogyan kellene "csomagolni", és az én szerepem ez volt" - mesélte Pardi Norbert.

Végül 2014-ben rátaláltak azokra a speciális zsírmolekulákra, amelyekben az RNS több napig, jó esetben néhány hétig meg tudott maradni a kísérleti állat szervezetében.

"A legnagyobb dolog, amit hozzátettem talán ehhez az egészhez, az az, hogy 2017 tavaszán - tehát lassan 4 éve - a legeslegelső publikáció, amiben megmutattuk, hogy ez ténylegesen használható vakcinálásra ez a platform, azt mi követtük el. Ez a Nature című folyóiratban jelent meg, én vagyok az első szerző. És természetesen Katalin és Drew Weissmann is aktívan közreműködtek ebben"

- mesélte Pardi Norbert.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Az egészségügyi dolgozók nyerték el az Év Embere díjat 2020-ban

Tíz jelölt közül választhattak a nézők, talán nem meglepő, hogy így döntöttek.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 03.

hirdetés

Az egészségügyi dolgozók nyerték el az RTL Híradó Év Embere díját 2020-ban - jelentették be a vasárnap esti adásban.

A csatornánál már hét éve minden decemberben megszavaztatják a nézőkkel, hogy szerintük a jelöltek közül ki érdemli meg leginkább ezt az elismerést. A szerkesztőség olyanokat jelöl a díjra, akik szerintük munkájukkal, eredményeikkel kiemelkedtek, példát mutattak az adott évben.

Idén a tíz jelölt közül kollektíven a magyar egészségügyi dolgozóknak ítélték meg a nézők az Év Embere címet.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
A Rovatból
hirdetés

Egy magyar orvosprofesszort is lovaggá üt II. Erzsébet

Szakmány Tamás a súlyos betegek kórházi ellátását koordinálta a koronavírus-járvány alatt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 02.

hirdetés

Közzétették azoknak a névsorát, akiket 2021 beköszönte előtt II. Erzsébet királynő a lovagrendek tagjaivá kívánt emelni, érdemeik elismeréseképpen. Örömmel nyugtázhatjuk, hogy a hosszú, a lapokban négy teljes oldalt betöltő listán magyar név is szerepel: Szakmány Tamás Walesben élő orvosprofesszor a Brit Birodalmi Rend tagja lett - írja az Infostart.

A lap szerint Szakmány Tamás Érden érettségizett a Vörösmarty Gimnáziumban, majd a pécsi Tudományegyetem orvosi karán lett az aneszteziológia doktora. 2004-ben tapasztalatszerzés miatt ment Angliába, Liverpoolban dolgozott és ott értesült arról, hogy Pécsett, az egyetemi klinikán leépítéseket terveznek, ezért a kintmaradás mellett döntött. Öt éve lett Wales-ben a Gwenti Kórház súlyos betegeket ellátó részlegének az orvosa, majd vezetője. Hamarosan a Cardiffi Egyetem is igényt tartott a szaktudására, meghívta professzorának.

A koronavírus-járvány kitörésekor rendkívül fontos szerepet kaptak az anesztezológus szakorvosok, Szakmány professzor a súlyos betegek kórházi ellátásának walesi koordinátora lett.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Alig akarta elhinni a magyar orvos, hogy Erzsébet királynő kitüntette őt a munkájáért

Szakmány Tamás a súlyos betegek ellátását koordinálta, emellett többek közt kutatómunkájával is segítette a járvány elleni harcot Walesben.
Fotó: MTI/AP/PA Pool/Victoria Jones - szmo.hu
2021. január 04.

hirdetés

Mint azt megírtuk, egy magyar orvosprofesszort is magas rangú kitüntetést kapott II. Erzsébet brit királynő érdemei elismeréseképpen:

a Walesben élő és dolgozó Szakmány Tamás a Brit Birodalmi Rend tagja lett.

A szakember Érden érettségizett, majd a pécsi Tudományegyetem orvosi karán lett az aneszteziológia doktora. 2004-ben tapasztalatszerzés miatt ment Angliába, Liverpoolban dolgozott. Miután értesült róla, hogy a pécsi egyetemi klinikán leépítéseket terveznek, úgy döntött, az Egyesült Királyságban marad. Öt éve lett Walesben a newporti Gwent Kórház súlyos betegeket ellátó részlegének orvosa, majd vezetője, emellett a Cardiffi Egyetem professzora is.

A BBC cikke szerint

Szakmány Tamás idén dupla annyi időt töltött a kórházban, mint békeidőkben.

Több mint 50 beteget ő maga gondozott. Amellett, hogy koordinálta a súlyos betegek ellátását, kutatásokat végzett a koronavírussal kapcsolatban, számos online szemináriumon és konferenciahíváson vett részt, hogy megossza az intenzív osztályon szerzett tapasztalatait.

hirdetés

Azt mondta, nagyon meglepődött, amikor egy e-mailben tájékoztatták arról, hogy királynői elismerésben részesül a brit egészségügyért tett szolgálataiért.

"Láttam, hogy jött egy email, de kétszer is meg kellett néznem, hogy ez tényleg igaz-e, nem egy átverés"

- mondta a magyar szakember.

Hozzátette, hogy ez elismerés minden klinikai orvoscsoport, kutatócsoport és a súlyos betegek osztályán dolgozók számára, akik minden megtesznek azért, hogy a rájuk nehezedő nyomás ellenére minden páciens megkapja a megfelelő ellátást.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: