SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Ki ez a magyar lány, akiért megőrül a világ?

Csemer Boglárka nevét pár nap alatt ismerte meg a világ. De ki is ő tulajdonképpen?

Link másolása

Néhány nap alatt több mint egymillióan nézték meg egy magyar énekesnő videoklipjét világszerte. Csemer Boglárka és Boggie elnevezésű jazzy pop formációja a Parfüm című dal klipjével vált egy csapásra rendkívül népszerűvé. A klip ugyan több mint egy hónapja kijött, ám az olyan portáloknak köszönhetően, mint amilyen a Gizmodo, néhány napja vált széles körben ismertté az interneten.

De mi lehet a siker titka? Bár a dal szép, és Boglárka hangja is gyönyörű, szinte biztos, hogy a világsiker ebben az esetben elsősorban a klipnek tudható be. A videóban ugyanis az éneklő Boglárkát "mozgó képen" retusálják ki egy Photoshophoz hasonló programmal. Megváltoztatják a bőre színét, a haját, a szeme színét - és még ezernyi apró részletet, miközben a lány folyamatosan mozog, énekel.

Videó: Parfüm - a dal magyar verziója

fbtrokannora

Fotó: Boggie Facebook-oldala / Trokán Nóra

Csemer Boglárka bemutatása a Tom-Tom Records honlapján

Boglárka több mint 2 éve aktív, ismert és sikeres résztvevője a budapesti és vidéki klub-és fesztivál életnek.

Saját szerzeményével, a Japánkert című dallal a Jazzy dalverseny Magyar Jazz Szövetség Különdíjasa.

Zenekarával pedig a Művészetek Palotájában megrendezésre kerülő Jazz Showcase-en képviselték a kortárs jazz zenét 2012 januárjában.

Zongoristájával és szerzőtársával, Sebestyén Áronnal, a 2011-es Csillag Születikben keltettek nagyobb fetűnést és tettek szert szélesebb körű ismertségre.

Boglárka a 2012 márciusában megrendezésre kerülő Országos Sanzon verseny zsűrijébe is meghívást kapott a Francia Intézettől.

BOGGIE elnevezésű jazzy pop formációja idén jelenteti meg első albumát!

A formáció már 2012 áprilisában meghívást kapott a Frankfurtban megrendezésre kerülő Light&Buildings kiállításra fellépő művészként és a neves párizsi Sunset&Sunside Jazz Clubba 2012 októberében.

Valószínű, ez az oka, hogy a klip ilyen gyorsan futótűzként terjed a világhálón, hiszen eddig csak olyan, ehhez hasonló "retusvideókat" láthattunk, ahol egy állóképen látható hölgyet alakítanak át bombázóvá. Egy ilyen videóról, ami szintén bejárta a netet, korábban mi is beszámoltunk - itt nézhetitek meg, ahogy egy átlagos nőből szupermodellt "photoshoppolnak".

Ez nem is véletlen: ugyanis ilyen program, amit ez a klip ábrázol, jelenleg nem létezik. Talán ennek köszönhető, hogy ennyire ráharapott a közönség - no meg annak, hogy igen népszerű kérdést feszeget: a magazinokból és a médiából ömlő, mindenféle technikákkal kiretusált "tökéletes nőkre" hívja fel a figyelmet, akiknek (amiknek?) semmi közük nincs a valóságos, hús-vér nőkhöz.

„A koncepció sem véletlen, hiszen a dal üzenete is ez. A valódi szépség a belső világunkban, a felszínes ékektől, mesterséges illatoktól távol keresendő. Csodás lenne, ha minden nő képes lenne a saját smink nélküli arcát szeretni, hinni magában annyira, hogy meglássa a természetes szépség igazi erejét” - mondta Boglárka a klip premierjét beharangozó cikkben a Recorder blognak.

A klipben a bájos fiatal lányból megszületik az énekesnő – a rendezői koncepció Lőrincz Nándor és Nagy Bálint párostól érkezett, akik szintén debütálnak, hiszen ez az első saját rendezésű videójuk. Ők - ugyancsak a Recordernek - elmondták, hogy korántsem volt egyszerű a klip elkészítése:

„Három fő fázisa volt a munkának az egész klip aprólékos megtervezése, a mindössze fél napig tartó forgatás és a négy hónapig tartó utómunka. Technikailag le kellett modellezni az ötletet, több sminkelési stációt vettünk fel, többféle hajviseletet, négy világítást és fényviszonyt. Ezután jött az utómunka, mely során először trekkelni kellett az arcot, azaz a különböző felvételeket szinkronba hozni egymással, hogy úgy tűnjön mintha egyetlen felvételt látnánk, majd erre jöttek a különböző layerek, melyek az arc átalakulását követték le és természetesen az álszoftver az ikonokkal.”

Boggie névjegye a hivatalos Facebook-oldalán

A Jazz sur Seine fesztivál egyedüli magyar fellépője a frankofón énekesnő, Boggie, aki már kisgyermek kora óta a zene szerelmese. Klasszikus majd a jazz zenén keresztül sok mindenbe belekóstolt már a fiatal dalszerző, aki zongoristájával karöltve alkotja saját dalait.

Első közös sikerük a Magyar Jazz Szövetség által is jutalmazott Japánkert volt.

Boggie már több éve tagja a budapesti Francia Intézet által szervezett sanzon verseny zsűrijének. Nem véletlen, hogy frissen megjelent albumán három nyelven is énekel. Az album a egyik legnagyobb magyar független kiadó, a Tom Tom Records gondozásában jelent meg 2013 áprilisában, és egészen a Mahasz lemezeladási lista 4. helyéig kúszott.

A Sziget Fesztivál, Művészetek Palotája vagy a párizsi Sunset&Sunside jazz club Boggie virágzó karrierjének éppúgy fontos állomásai mint a budapesti, bécsi vagy frankfurti fellépései.

2012-ben kapott már ízelítőt a párizsi közönség Boggie bájából, játékos dalaiból és vibráló hangjából. 2013-ban ismét bámultba ejti majd a párizsi közönséget, dalaival pedig egy érzelmekkel, gondolatokkal teli világba kalauzol bennünket.

fb

Fotó: Boggie Facebook-oldala

Ezt tegnap írta hivatalos Facebook-oldalára Boglárka:

290.000 views - VIMEO

150 countries!

140.000 views - YOUTUBE

IN 1 DAY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Nem tudok ma aludni......Nagyon köszönöm, hogy szeretitek, hogy nézitek és hogy megosztjátok!

A siker váratlanul, szinte egy csapásra tört be Boglárka életébe. „Nem is tudom, hogy mit gondoljak, nem is tudtam aludni, egész éjszaka ezen gondolkodtam, hogy mekkora ereje van egyetlen klipnek, hogy mennyire megérte a befektetett munka, hogy hirtelen sok százezer ember látja és a világon mindenhol értik az üzenetet. És egyetlen nap alatt rengeteg megkeresés érkezett amerikai tévéshow-tól brit portálokig” - nyilatkozta a Recordernek. „Rengeteg interjúmegkeresést kapok külföldi oldalaktól, az arizonai állami televízió pedig szeretné megkapni a klip jogait is, hogy levetíthesse” – erősítette meg az énekesnő a hvg.hu-nak is.dsc_1492_vice_970x435

A Parfüm szövege

Dalszöveg

Parfümök százai, virágok álmai,

Édes kis kesernyés, mézédes felejtés,

Rózsa és leander, karcsú kis üveggel,

Ó, elkábít!

Mirha és mandula, kis helyre bezárva,

Orgonák, violák, titkos kis fiolák,

Cseppenként, permetként, próbálom egyenként,

Úgy elbódít!

Most mind kidobom,

Torz tükröm elhajítom,

Kabátom szárnyra nyitom,

Lélegezz szabadon!

Refrén

Szél repít, a Nap hevít,

Néha megsebzett felhőkből sírsz,

Ha ég az ősz, új álmot szősz,

Szívemben édesen, füstösen, szédülten száll az élet,

Illata, illata.

Parfümnek varázsa, szirmoknak virága,

Vágyaink kínzása, selymeknek siklása,

Keletnek fűszere, buja kis meséje,

Úgy elbódít!

Most mind kidobom,

Torz tükröm elhajítom,

Kabátom szárnyra nyitom,

Lélegezz szabadon!

Refrén

Szél repít, a Nap hevít,

Néha megsebzett felhőkből sírsz,

Ha ég az ősz, új álmot szősz,

Szívemben édesen, füstösen, szédülten száll az élet,

Illata!

yeah, ooh

Szél repít, a Nap hevít,

Néha megsebzett felhőkből sírsz,

Ha ég az ősz, új álmot szősz,

Szívemben édesen, füstösen, szédülten száll az élet,

Illata, illata... padam... illata....

Videó - a Parfüm eredeti, francia nyelvű változata

Nyomj egy lájkot, ha neked is tetszik a videó!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


SIKERSZTORIK
A Rovatból
Az év elhivatott fiatal szakdolgozója: „12 órákat húztam le a Covid-osztályon, miközben Barbie-babának néztek”
Tisóczki Evelin édesapjánál egy ritka, idegrendszeri autoimmun betegséget diagnosztizáltak. Mikor Evelin 13 éves lett, meg akarta gyógyítani – ezért ment ápolónak.

Link másolása

A Békés megyei Gádorosról indult Tisóczki Evelin lett az idei év Elhivatott Fiatal Szakdolgozója. A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Doktori Iskolájának hallgatója, a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház Kistarcsai Telephelyének osztályvezető főnővére. A gyönyörű, fiatal nő azért választotta hivatásának az ápolói szakmát, mert beteg édesapján akart segíteni. Ekkor még csak 13 éves volt. Egész életében keményen kellett dolgoznia. Sokszor hajnali 5-kor kelt, hogy a fóliában segítsen paradicsomot, salátát, babot, retket ültetni, miközben külseje miatt folyamatosan afféle "Barbie-babának" nézték, akinek biztos, hogy minden könnyen megy.

– Nem is gondolná az ember, hogy ennyire kemény élethelyzeteket él meg valaki, amíg eljut az év Elhivatott Fiatal Szakdolgozója címig. Honnan jött az ötlet, hogy erre a pályára lép?

– A vidéki élet már gyermekként megtanított a kitartásra, és arra, hogy soha ne adjam fel. Amit egyszer elkezdek, azt be is fejezem. Emellett már akkor is szívemen viseltem például a szenvedő kisállatoknak sorsát. Ha találtam egy törött szárnyú galambot, akkor hazavittem, és vigyáztam rá, amíg meggyógyult, vagy ha elpusztult, eltemettem a hátsó kertben.

Már gyermekként azt éreztem, hogy adni jó. És ez nemcsak annak ad örömet, akinek adom, hanem nekem is. Jó érzéssel töltött el, hogy segíthettem.

Azt is éreztem, hogy az igazi, őszinte szeretet hegyeket képes megmozgatni. Sokszor csak ültem az udvaron, és arra vágytam, hogy nekem is legyen egy nagy, fehér színű felhőm azon a gyönyörű azúrkék égbolton, ahonnan mindent látnék, és mindenkire tudnék vigyázni.

– Tehát nagy az empátiája. De amikor az ember gyerekként bekerül a kórházba, nem feltétlenül érzi magát annyira boldognak. Önnel másképp volt?

– Kiskoromban sokat fájt a hasam, emiatt sok időt töltöttem a szentesi kórház sebészeti osztályán. Végül kétszer megoperáltak vakbélgyulladással, három hónapos különbséggel. Emlékszem arra, hogy Dr. Molnár Gábor sebészorvos operált meg. Valósággal vártam a varratszedést. Magával ragadott az a kórházi légkör, ami ott fogadott. Imádtam a kórház és a fertőtlenítő illatát, a sebészet zöld színét, az orvosok és ápolók fehér köpenyeit, és azt a miliőt, ami akkor ott körbevett. Az ápolók olyanok voltak számomra, mint az angyalok, akik vigyáznak rám. Akkor döntöttem el, hogy én is az egészségügyi pályát fogom választani, ha egyszer nagy leszek.

– Az év elhivatott Fiatal Szakdolgozójának elhiszem, hogy várta a varratszedést, bár elég bizarrnak hat. Volt-e más motivációja is?

– Az, hogy édesapám egyik napról a másikra beteg lett. Ekkor 13 éves voltam. Egy ritka idegrendszeri autoimmun betegséget állapítottak meg nála. Három hónapot töltött a szegedi neurológiai klinikán, élet-halál között. Kettős látás, eltorzult arc, bénulás, egy külsőre megváltozott Édesapa. Ezek a képek jelennek meg előttem, mind a mai napig. Annyira belém vésődött az az időszak, hogy arra is emlékszem, édesapám milyen színű köntöst viselt a kórházban, az eltorzult hangjára, hogy a szegedi neurológián melyik ágyban feküdt. Megviselte az egész családot. De az a borzasztó időszak erősítette meg bennem azt, hogy az igazi erős szeretet, a családi összetartás és a hit mekkora varázserő, valamint az élni akarás. Az egyik orvos azt mondta nekünk, „készüljenek fel a legrosszabbra”. Emlékszem arra, hogy mikor meglátogattam apukámat, mindig megmasszíroztam a kezeimmel és arra gondoltam

meggyógyítalak, mert szükségem van Rád. Te vagy az apukám, és nagyon szeretlek, nem mehetsz az angyalok közé! Még nem. Nem lehet itt az ideje. Túl korán van.

– És miért nem lett orvos inkább?

– Először a szegedi orvosira jelentkeztem, ahová két pont híján nem nyertem felvételt. Ezt követően jelentkeztem újra, majd ismét két pont kellett volna a sikeres felvételihez. Harmadjára már nem adtam be (ekkor már egyetemista voltam), pedig abban az évben felvettek volna az orvosképzésre. Végül a Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi-és Szociális Képzési Karán végeztem diplomás ápolóként. Ma már úgy gondolom, hogy ápolónőnek születtem, és örülök annak, hogy akkor nem vettek fel az orvosira. Ápolónőként több időt tudok törődni a betegekkel, és hiszem, hogy a lélekkel is foglalkoznom kell. Abban hiszek, hogy minden betegség lelki eredetű, és akkor jelentkezik fizikailag is, amikor már nagy a teher, és a szervezet nem bírja el.

Az ápolói egy nagyon nehéz hivatás, de mégis a legszebb! Ha ma újrakezdeném, ugyanígy döntenék.

Évekig váltott 12 órás műszakban dolgoztam. Ez idő alatt megtanulja az ember, mik az életben az igazán fontos dolgok, és mik nem. Ápolónőként megismertem a halált, a szenvedést, az elmúlást és az élet kezdetét.

– Az elmúlt éveket, évtizedeket megnézve a hiányszakmák közé tartozott az ápolói, most a Covid-járvány idején azonban megtudhatta ország-világ, milyen helytállást is tanúsítanak Önök. Hogy tekint ma a szakmájára?

– Hiszek abban, hogy mindenkinek végig kell járnia a ranglétrát azért, hogy magába szívja a tudást, és hogy elsajátíthassa azokat a képességeket, melyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy a következő lépcsőfokra léphessen. Nem építhetsz fel egy jó, stabil házat biztos alapok nélkül. Dolgoztam segédápolóként, beosztott ápolóként, főnővérként. Ez idő alatt sok pozitív és negatív tapasztalatot is szereztem. Nagyon fontos az emberi hozzáállás és a gondolkodásmód. Amikor egy negatív dolog ér, meg kell nézni azt, hogy mit tanulhatsz belőle, mit tud adni neked az az adott helyzet. Olyan ember vagyok, aki megbocsát, de nem felejt. Főnővéri teendőim mellett a Covid-fertőző osztályon 12 órás műszakokat vállaltam. Ápolónőként ott kell segíteni, ahol tudsz. Úgy gondolom nagyon fontos szerepe van az egészségügyi ellátórendszerben az orvosnak, az ápolónak, a betegszállítónak, a műtőssegédnek, a takarítónak, az aneszteziológus asszisztensnek, vagy épp az informatikai-műszaki és gazdasági dolgozóknak egyaránt. Mindenkinek óriási szerepe van, egymás nélkül nem tudunk működni! Ez egy láncolat. Egymást partnerként kell kezelni.

– Az elhivatottsága kézzel fogható, de biztosan sokan megkérdezték már, hogy ilyen külsővel nem gondolt az egészségügyi pálya helyett mondjuk a modellszakmára?

– Szerintem jó helyen vagyok, ahol vagyok. Amikor gyerek voltam, a családomnak volt fóliája. Volt, hogy hajnali 5-kor keltünk és mentünk ki dolgozni. Ahol megtanultam paradicsomot, salátát, babot, retket ültetni, csomózni, kacsolni. Fóliát vasalni, kerítést festeni, ásni. Mamám és anyukám megtanított főzni és sütni. Sokan soha nem gondolták volna rólam, hogy értek ilyesmikhez. Mert a „Barbie-baba” sztereotípiába ez nem fért volna bele. Amiért megdolgozol, annak édes az íze, ha valamit tálcán megkapsz, az nem ad ugyanolyan érzést. Én mindenért tisztességesen megdolgoztam az életben. A külsőm miatt sokszor éreztem magam beskatulyázva. Van az a tipikus „szőke hajú nő” sztereotípia. Én sokáig éreztem azt, hogy emiatt nekem duplán kell bizonyítanom.

Be akartam bizonyítani, hogy nem vagyok „tipikus szőke nő”. Ma már ez nem érdekel. Ma már senkinek nem akarok bizonyítani. Már senkinek nem akarok megfelelni.

Aki mindössze a külső alapján ítél meg valakit, meg egy hajszín alapján, az az ő szegénységi bizonyítványa. Emlékszem arra, amikor a gyakorlatomat töltöttem a szegedi intenzív osztályon, akkor egy reggeli vizit alkalmával egy kezdő rezidens orvossal álltunk egymás mellett. Majd megszólalt egy másik kolléga: „Ott van Barbie és Ken”. Ma már ezen csak jót mosolygok.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

SIKERSZTORIK
Második lett a magyar csapat a Bocuse d'Or szakácsverseny európai döntőjén
Fotókon láthatod, hogy milyen finomságokat készített a magyar csapat, akik ezzel az eredménnyel jövőre részt vehetnek a Bocuse d'Or lyoni világdöntőjén.

Link másolása

A dán csapat után és a norvégokat megelőzve

második lett a Dalnoki Bence séf és Nyikos Patrik commis alkotta magyar csapat a Bocuse d'Or szakácsverseny európai kontinensdöntőjén,

amelyet szerdán és csütörtökön rendeztek meg Budapesten.

A magyar csapat így jövőre részt vehet a Bocuse d'Or lyoni világdöntőjén.

A verseny legjobb commis-jának (segédjének) járó díjat a svéd Thilda Martensson kapta, a legjobb hústál szintén a svédeké, a legjobb tányértéma a brit csapaté lett.

A Sirha Budapest nemzetközi gasztronómiai szakkiállítás részeként megrendezett kontinensdöntőn 17 nemzet csapata készíthette el fogásait, a magyar csapat - Dalnoki Bence, a Michelin-csillagos Stand Étterem sous chefje és commis-ja, Nyikos Patrik - csütörtökön versenyzett. Széll Tamás coachként segítette a csapatot, melynek elnöke Szulló Szabina volt.

A magyar csapat ételeiről Dalnoki Bence ezt mondta:

"Téma egy tányéron": Krumpli & zöldségek a tiltott hozzávalókkal, szarvasgomba & kaviár. "A tiltott dolgoknak van egy titkos bája” - Cornelius Tacitus.

Ennek a fogásnak a megalkotásában az a kihívás, hogy a tavasz gyönyörű arcait harmóniában mutassuk meg az összes különböző textúrával. Az ébredés időszaka számomra a zöld színét, a friss hangulatot és az élénk, körülölelt ízeket jelenti. Örömömre szolgál, hogy olyan fogást készíthetek nektek, ami tud játszani az érzékszerveitekkel, mivel az elemek nem igazán azok, aminek kinéznek.

"Téma tálcán": Az erdő között, a természet közelében lenni életem egyik leginspirálóbb dolga. Minden hang és az erdő színek változatossága bennem van, arra várva, hogy újjászülethessek ebben a fogásban - a játék királynője, a szarvashús alapján. Büszkén mutatják be a magyar konyha emblematikus alapanyagait - Tokaji bor, túró és tejföl is. Kóstold meg Magyarországot, mint Európa fűszerét" - írják a közösségi oldalon.

Dalnoki Bence az eredményhirdetés után az MTI-nek elmondta, hogy szerinte a rengeteg munka ennek az eredmények a titka: "minden egyes tételt, amit kitaláltunk, próbáltuk a tökélyre fejleszteni, és a lehető legtöbbet kihozni az alapanyagokból, mindezt szépen. Rengeteget dolgoztunk rajta, belefektettünk mindent, amit csak tudtunk" - hangsúlyozta.

Mint hozzátette, az eredményhez hozzájárult az is, hogy a Stand Étteremben együtt dolgoznak Széll Tamással és Szulló Szabinával. "Nagyon sokat számított az, hogy összeszokott csapat vagyunk és természetesen az ő szakmai tudásuk, a Bocuse d'Orral kapcsolatos tudásuk. Rengeteg mindent köszönhetek nekik" - méltatta társait a magyar csapat séfje.

Az idei verseny alapanyagairól szólva elmondta:

az őz mindenféleképpen közel áll a szívéhez és a kezéhez is. "Az étteremben is sokat dolgozunk vele, nagyon szeretjük használni, hiszen nagyon jó minőségű a magyar őz".

A burgonya viszonylag könnyű alapanyag, de éppen emiatt nehezebb egy olyan arcát megmutatni, ami igazán érdekes - mondta Dalnoki Bence az idei tányértéma fő hozzávalójáról, hozzátéve azonban: úgy érzi, ez mégis sikerült.

Dalnoki Bence a 2023-as lyoni döntőre kitekintve kiemelte: ez a második hely csak még jobban motiválja, hogy még nagyobb erőbedobással és lendülettel készüljön arra, hogy még feljebb lépjenek.

Az előző, 2016-os budapesti kontinensdöntőn versenyzőként első helyet szerzett Széll Tamás az MTI kérdésére elmondta, biztosan sokat számított az, hogy Magyarország tíz éve jelen van a Bocuse d'Oron.

"Ezalatt rengeteg know-how-t sikerült összegyűjteni, és megtanultuk azt is, hogyan kell versenyezni. Nagyon sok múlik azon, hogy a konyhai munka, a kommunikáció hogyan van megszervezve" - jegyezte meg Széll Tamás.

A 2023-as lyoni fináléra a Bocuse d'Or Europe első tíz helyezettje kvalifikálta magát. Dánia, Magyarország és Norvégia mögött sorrendben Svédország, Izland, Finnország, Franciaország, Nagy-Britannia, Svájc és Belgium jutott ki a világdöntőre.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


SIKERSZTORIK
Egy magyar fotós szuper „Vissza a jövőbe” fotókat készített egy LEGO DeLorean segítségével
Lampert Benedek fotós a LEGO újdonságát, a Vissza a jövőbe ikonikus autóját készítette el. Azt is megmutatta, hogyan.

Link másolása

Lampert Benedek fotós a LEGO ujdonságát, a Vissza a jövőbe ikonikus autóját készítette el.

Lampert Benedek magyar fotográfus gyönyörű fotósorozatot forgatott a Vissza a jövőbe című ikonikus sci-fi film autójáról. Megmutatta, hogy mindegyik képet LEGO DeLorean autóval és egyszerű gyakorlati effektusokkal hozta létre.

A fotós már több öt éve kezdett kísérletezni a figurafotó (toy photography) műfajában, az évek során pedig folyamatosan fejlesztette a technikákat, hogyan tud minél élethűbb, miniatűr világot megjeleníteni.

Fotóinak különlegessége, hogy az effekteket manipuláció nélkül a kamera előtt készíti el, így a ködöt, a hófúvást vagy a bemozdulást is a valóságban hozza létre.

VIDEÓ: A makett kicsomagolása

Egy videóban pedig elárulta, hogyan készültek a szuper fotók:

VIDEÓ: A makett készítése

A fotós képeket is mutatott:

Meg több érdekességet az Instagram- es Facebook-oldalán látni:

Lampert Benedeknek, a figurafotó hazai mesterének korábbi alkotását is megmutattuk már:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SIKERSZTORIK
A Rovatból
Tudományos szenzáció: Magyar csillagász fedezett fel egy kisbolygót, ami két órával később felrobbant és a tengerbe zuhant
Ez volt az ötödik alkalom, hogy a becsapódása előtt észleltek egy kisbolygót. Az előző négyet Amerikából jelezték, így Magyarország a világon a második ország, ahol ez megtörtént.

Link másolása

Kisbolygó robbant fel a Föld légkörében, majd a darabjai az óceánba zuhantak Izland közelében.

A körülbelül 3-4 méteres aszteroidát a becsapódás előtt két órával fedezte fel Sárneczky Krisztián, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont munkatársa

- számolt be róla az RTL Híradó.

"Ez volt az ötödik az emberiség történetében abból a szempontból, hogy megtaláltuk a föld légkörét elérő égitestet, még mielőtt ez megtörtént"

- mondja a magyar csillagász.

Az előző négyet Amerikából észlelték, így neki köszönhetően Magyarország a világon a második ország, ahol ez megtörtént. A Piszkés-tetői obszervatóriumban dolgozó csillagász pénteken este a Földtől 100 ezer kilométerre, vagyis körülbelül harmad holdtávolságra vette észre a kisbolygót az égbolton.

Sárneczky Krisztián azt is elmondta, hogy mint minden ismert kisbolygó, vagy földközeli égitest, ez is a naprendszerben keringett sok millió évig, most azonban letért a pályájáról és elindult a Föld felé. A tudós szerint az ilyen égitestek általában már a levegőben felrobbannak, ezt a megfelelő műszerekkel mérni is lehet.

"Létezik egy infrahang detektáló hálózat, és annak a grönlandi, izlandi állomásán is észlelték azt a hanghullámot, amit ez a légköri robbanás okozott"

- mondta a magyar csillagász.

Izland északi részén pár másodperces villanást is láttak. Sárneczky Krisztián szerint ezt a robbanás okozhatta, ami után a törmelékek a tengerbe zuhantak. Az előző négy robbanás fele szárazföld felett történt, mind a kettő Afrika területén. Az azokból visszamaradó kőzetdarabokat megtalálták.

Az RTL Híradó riportja:

Link másolása
KÖVESS MINKET: