Kecskesajttal töltött fánk
A kecskesajt karakteres íze jól passzol a káposztás fánk ízéhez, hozzá pedig zöldfűszeres mártogatót készítettem. Nagyon ízlett a családnak, azt hiszem, többször is el fogom készíteni.
20 dkg főtt burgonya
1 kis fej káposzta reszelve (80-90 dkg)
30 dkg + a nyújtáshoz liszt
1 dl tej
csipet cukor
2 dkg élesztő
2 tojássárgája
1 evőkanál tejföl
2 evőkanál olaj
só, bors
15 dkg lágy kecskesajt
1/2 csokor friss metélőhagyma
olaj a sütéshez
a tálaláshoz:
3 dl tejföl, vagy joghurt
1/2 csokor friss metélőhagyma
1/2 csokor friss petrezselyem
néhány levél friss bazsalikom
Elkészítés
A káposztát, nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük, kissé megsózzuk, állni hagyjuk. Majd jól kinyomkodjuk a levét, és serpenyőben 2 evőkanál olajon megpirítjuk, megszórjuk őrölt borssal, és ha még szükséges, utána sózunk. Hagyjuk kihűlni. A burgonyát sós vízben, héjában megfőzzük, miután megfőtt, meghámozzuk, összetörjük, és hagyjuk kihűlni.
A lisztet hozzászitáljuk a tört burgonyához, és hozzáadjuk a langyosra hűlt káposztát is. Az élesztőt a langyos tejben egy csipet cukorral felfuttatjuk. Hozzáadjuk a lisztes burgonyához, beletesszük a tojássárgákat, egy evőkanál tejfölt, kevés sót, borsot, vigyázva nehogy túl sok legyen, mert a káposzta is sózva, borsozva van. Összegyúrjuk, bedagasztjuk a tésztát, kb. 45-50 percig letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük.
Miután megkelt, ujjnyi vastagra nyújtjuk. A kecskesajtból kisebb darabokat vágunk illetve morzsolunk, ráhalmozzuk (egyenlő távolságra egymástól) a tészta egyik felén. A metélőhagymát apróra vágva, mindegyik sajtkupac tetejére teszünk egy kicsit, majd a tészta másik felét ráhajtva, a sajthalmok körül, kisebb fánkszaggatóval kiszaggatjuk, a széleit összedolgozzuk, és sütés előtt 15 percig pihentetjük.
Nem túl forró olajban, mindkét felüket aranybarnára sütjük. Miután megsültek, papírtörlőre szedjük.Tálaláshoz a zöldfűszereket összeaprítjuk, belekeverjük a tejfölbe (vagy joghurtba) picit sózzuk, borsozzuk, és a fánkok mellé tálaljuk.
Ajánld másoknak is, ha tetszett a recept!