SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Kecskeméten van a világ legtöbb rendszáma

A Kenyeres fivérek egyedülálló gyűjteménye a Guinness Rekordok gyűjteményébe is bekerült.

Link másolása

Életünk során rengeteg szám- és betűsorsor határoz meg bennünket: a nevünk, a születési dátumunk, PIN kódok, TAJ szám, adószám, személyi szám, belépők, jelszavak és a többi. Ezek persze nem csak kódok, de sorsok, történetek és életutak is.

Valahogy úgy, ahogy a rendszámok az autók esetében. Mert egy rendszám nem csak fémtábla betűkkel és számokkal, de történelem és életút is négy keréken robogva.

Valahova és valakihez való tartozást jelent, időben és térben megtett utak bújnak meg mögötte. Talán valami hasonló gondolat ragadhatta magával azt a kecskeméti testvérpárt, akik huszonöt évvel ezelőtt kezdtek el rendszámtáblákat gyűjteni és akiket különös szenvedélyük a Guinness Rekordok Könyvébe is beírt.

"Épp a postáról hívtak, hogy Kanadából, valaki a címünket kérdezte, rendszámtáblát szeretne nekünk küldeni. Őszintén szólva, fogalmam sincs, ki az, de gyakran megesik, hogy ismeretlenektől kapunk csomagot" meséli Kenyeres Tamás a kecskeméti családi ház garázsára nyíló kapuban.

garázs

IMG_1235

phoca_thumb_l_garage2

Figyelek arra, amit mond persze, de csak fél szemmel. Mert az udvarba lépve nem nagyon hiszem el, amit látok:

rendszámtáblák szoros ölelésben, katonás sorokban a kerítésen, a házfalon, a kerti kúton, végig a garázsba vezető úton, az egész garázsfalon, egyszerűen mindenhol.

Kell egy pár perc néma ámulat mielőtt bármit is kérdeznék, aztán ez a nagyon fontos szempont vetődik fel bennem először: "Anyukátok mit szólt ahhoz, hogy teleaggattátok a kertjét és a házfalát rendszámokkal?"

"Nem volt más választása - kezdi Kenyeres Péter a történetet a Mathiász utca 4. alatti garázs ajtaján belépve. - Tulajdonképpen úgy indult az egész, hogy édesapánk 1991-ben vett egy autót Németországban, ami egy ideiglenes vámrendszámmal lépett be Magyarország területére. Így lett az AD-W 734 a gyűjtemény első darabja. Ez az azóta is féltve őrzött ereklye először a gyerekszoba radiátorára került, de nem bírta a meleget, ezért kivittük a garázsba. Aztán a garázs falára. És akkor már jött mellé a többi. Ezt a barátok és a szomszédok is meglátták és beindult a lavina, ami mára tizenháromezer darabos gyűjteményt görget maga előtt."

phoca_thumb_l_tomi_peti2

phoca_thumb_l_garage

Akkor végül is, az édesanya még jól is járt, hogy nem a hálószobája falán hagyott lenyomatot fiai különleges hobbija, gondoltam magamban. Amikor kicsit kezdett bennem leülepedni a látvány, észrevettem, hogy kint a szériatáblák sorakoznak, a különleges darabok bent díszelegnek a falon és a plafonon.

"
Ez a B7-es jelű, magyar címerrel díszített darab különleges kincs.

"Egy mindössze tizenhatos sorozat talán utolsó létező darabja. De nálunk van az egykori Elnöki Tanács elnökének, Losonczi Pál csajkájának 0001-es számú rendszámtáblája is, ami ’45 és ’48 között ékesítette az autót."

Ha ezek a táblák csak a felét elmesélnék annak, amit pályafutásuk során láttak, évekig ebben a garázsban ülnék és csak hallgatnék– gondolom magamban, miközben Tamás megmutat egy német birodalmi motorkerékpár, egy lövéstől sérült iraki katonai és egy bambuszból készült koreai rendszámot is.

phoca_thumb_l_b 7

phoca_thumb_l_kerites

"Azok ott a nehezen beszerezhető amerikai taxirendszámok, a legrégebbi egy kanadai tartományból származik, de az USA minden államát képviseli egy-egy darab a falon."

"
A magyarok közül a Monarchia idejéből valók állnak a legközelebb hozzánk, ezeket eredeti állapotukban, restaurálás nélkül állítjuk ki.
A Kenyeres testvérek 2011. áprilisában másodszorra írták be magukat a Guiness-rekordok könyvébe, ekkor a hitelesítő bizottság 11.345 rendszámtáblát számolt össze.

Ha szeretnétek felvenni a versenyt rendszámtábla-gyűjtésben, vagy csak kíváncsiak vagytok, mennyibe kerülnek az egyes darabok, kezdhetitek a keresést internetes aukciókon.

Ha pedig tovább olvasnátok a témában, itt rengeteg érdekes adatot, történetet találtok.

rendszam2

phoca_thumb_l_p1020625

phoca_thumb_l_nevtelen20

phoca_thumb_l_p1020627

phoca_thumb_l_packard5

"Közel kilencszáz ember segítségével jött össze a gyűjtemény. Internetes aukciókról, bátyánktól, édesapánktól, ismeretlenektől, ismerősöktől. Olyan híres, vagy köztiszteletben álló nevek is vannak a listán, amiket nem árulhatunk el" - meséli a testvérpár.

"
Körülbelül százharminc konzulátusnak küldtünk ki levelet, amiben rendszámtáblát kértünk az adott országból. Többségük persze nem értette, mit szeretnénk.

"De például a Sao Pauló-i Nagykövetség fel is újíttatott nekünk egy rendszámtáblát és a nagykövet hidegpecsétjével és aláírásával ellátott csomagot küldött nekünk. Az Ankarai Köztársasági Hivatal, vagy a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság is segített, még rendőrségi rendszámtábláink is vannak."

Ahhoz pedig azért, hogy valaki egyenesen a rendőrségtől kapjon hivatali rendszámtáblát, kell egy nagy adag bizalom, az biztos. Kenyeresék különleges hobbija gyakorlatilag "kis rendőrségi alosztállyá" alakította a kecskeméti bázist.

Mint elmondták, az együttműködés a rendőrséggel kölcsönös. Rendszámtábla-szakértőként sokszor keresik meg őket, hogy segítsenek nekik beazonosítani egy-egy táblát. Van, hogy tudni lehet a betű– és számsort, de olykor csak színekről, ábrákról, alakzatokról áll rendelkezésre információ. A fivéreknek már ez is kiindulópont lehet. Ilyen esetekben, mikor a segítségüket kérik, tudják, hogy bűncselekményekről van szó, ezért nem kérdezősködnek a rendőröknél.

Mint minden azonosításra szolgáló adat, a rendszám is felhasználható rossz célra, megtévesztésre, átverésre, ezért ezen a területen is virágzik a feketepiac. "Előfordult többször az is, hogy ismeretlenek azt kérdezték a Kenyeres-testvérektől, van-e lopott rendszám a gyűjteményben. De sem ilyen, sem bűncselekményben érintett tábla nincs a birtokukban. Sőt, a rendőrséggel olyan megállapodást kötöttek, amely szerint minden hozzájuk kerülő táblát felvesznek egy adatbázisba, hogy visszakereshető legyen. Az is előfordult már, hogy valaki annak reményében hívta fel a fivéreket, hogy hátha náluk van az elveszett rendszámtáblája."

rendszam4

rendszam1

A rendszámtáblák sokszor azonkívül, hogy hova és milyen korból valók csak az őket maró rozsdában őrzik meg egykori tulajdonosaik történetét. De az is előfordul, hogy egy-egy szerzeménnyel egy-egy életmese érkezik a Kenyeres testvérek garázsába.

"Sokszor nem csak rendszámok, de teljes hagyatékok kerülnek hozzánk. Nálunk van például egy rehabilitált ötvenhatos forradalmár teljes hagyatéka: forgalmi engedélye, jogosítványa, a rehabilitáció dokumentumai, egy Corvin-zászló. Tényleg sokszor élettörténetek, a történelem kerül hozzánk egy-egy rendszámtáblával. Ilyenkor napokon át tartó kutakodás veszi kezdetét: minden információt lejegyzünk."

A kincseket Péter és Tamás nem tartja meg magának, bárki megnézheti a különleges kecskeméti gyűjteményt.

rendszam3

"Lengyelországból, Németországból, Ausztriából, de Amerikából, sőt Ománból is jártak már látogatók a kecskeméti garázsban. Előfordul, hogy nem csak érdeklődők, de gyűjtőtársak jelentkeznek be, akik szódásszifont, telefonkártyát, bélyeget hoznak nekünk rendszámtábláért cserébe."

Szövevényes kapcsolati háló, kordokumentumok, adattárak őrzője a kecskeméti Mathiasz utca. A befektetett energia felbecsülhetetlen, az elköltött összeg pedig mára hétszámjegyűre rúg, a testvérek mégsem válnak meg a gyűjteménytől, holott lenne rá jelentkező. "Egy cégvezető arab sejkkel folytattunk sokáig tárgyalásokat, de végül úgy döntöttünk, nem kötünk üzletet. A gyűjtemény marad!"

A gyűjtés pedig folytatódik. És bár jelenleg száznegyvennégy ország rendszámtábláit őrzi a Kenyeres család, mégis akadnak még hézagok: „Közép-Afrikában, Ázsia egyes részein és a volt Szovjetunió területén sok még a sötét folt. Úgyhogy bárkinek volna rendszámtáblája ezekről a helyekről, ne feledkezzen meg rólunk!”

És látogasson el Kecskemétre Kenyeresékhez. Lehet bátran autóval érkezni, nem kell félni, minden tartozék a helyén marad. De persze azért Péter és Tamás mindig örül egy bizonyos, lapos, fémtárgyat tartalmazó csomagnak, amiben sokunknak csak betűk és számok bújnak meg, számukra ezek a táblák mégis életek, történelem és utak hordozói.

Ha érdekesnek találod a gyűjteményt, ajánld másoknak is a cikket!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


SIKERSZTORIK
A Rovatból
Az év elhivatott fiatal szakdolgozója: „12 órákat húztam le a Covid-osztályon, miközben Barbie-babának néztek”
Tisóczki Evelin édesapjánál egy ritka, idegrendszeri autoimmun betegséget diagnosztizáltak. Mikor Evelin 13 éves lett, meg akarta gyógyítani – ezért ment ápolónak.

Link másolása

A Békés megyei Gádorosról indult Tisóczki Evelin lett az idei év Elhivatott Fiatal Szakdolgozója. A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Doktori Iskolájának hallgatója, a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház Kistarcsai Telephelyének osztályvezető főnővére. A gyönyörű, fiatal nő azért választotta hivatásának az ápolói szakmát, mert beteg édesapján akart segíteni. Ekkor még csak 13 éves volt. Egész életében keményen kellett dolgoznia. Sokszor hajnali 5-kor kelt, hogy a fóliában segítsen paradicsomot, salátát, babot, retket ültetni, miközben külseje miatt folyamatosan afféle "Barbie-babának" nézték, akinek biztos, hogy minden könnyen megy.

– Nem is gondolná az ember, hogy ennyire kemény élethelyzeteket él meg valaki, amíg eljut az év Elhivatott Fiatal Szakdolgozója címig. Honnan jött az ötlet, hogy erre a pályára lép?

– A vidéki élet már gyermekként megtanított a kitartásra, és arra, hogy soha ne adjam fel. Amit egyszer elkezdek, azt be is fejezem. Emellett már akkor is szívemen viseltem például a szenvedő kisállatoknak sorsát. Ha találtam egy törött szárnyú galambot, akkor hazavittem, és vigyáztam rá, amíg meggyógyult, vagy ha elpusztult, eltemettem a hátsó kertben.

Már gyermekként azt éreztem, hogy adni jó. És ez nemcsak annak ad örömet, akinek adom, hanem nekem is. Jó érzéssel töltött el, hogy segíthettem.

Azt is éreztem, hogy az igazi, őszinte szeretet hegyeket képes megmozgatni. Sokszor csak ültem az udvaron, és arra vágytam, hogy nekem is legyen egy nagy, fehér színű felhőm azon a gyönyörű azúrkék égbolton, ahonnan mindent látnék, és mindenkire tudnék vigyázni.

– Tehát nagy az empátiája. De amikor az ember gyerekként bekerül a kórházba, nem feltétlenül érzi magát annyira boldognak. Önnel másképp volt?

– Kiskoromban sokat fájt a hasam, emiatt sok időt töltöttem a szentesi kórház sebészeti osztályán. Végül kétszer megoperáltak vakbélgyulladással, három hónapos különbséggel. Emlékszem arra, hogy Dr. Molnár Gábor sebészorvos operált meg. Valósággal vártam a varratszedést. Magával ragadott az a kórházi légkör, ami ott fogadott. Imádtam a kórház és a fertőtlenítő illatát, a sebészet zöld színét, az orvosok és ápolók fehér köpenyeit, és azt a miliőt, ami akkor ott körbevett. Az ápolók olyanok voltak számomra, mint az angyalok, akik vigyáznak rám. Akkor döntöttem el, hogy én is az egészségügyi pályát fogom választani, ha egyszer nagy leszek.

– Az év elhivatott Fiatal Szakdolgozójának elhiszem, hogy várta a varratszedést, bár elég bizarrnak hat. Volt-e más motivációja is?

– Az, hogy édesapám egyik napról a másikra beteg lett. Ekkor 13 éves voltam. Egy ritka idegrendszeri autoimmun betegséget állapítottak meg nála. Három hónapot töltött a szegedi neurológiai klinikán, élet-halál között. Kettős látás, eltorzult arc, bénulás, egy külsőre megváltozott Édesapa. Ezek a képek jelennek meg előttem, mind a mai napig. Annyira belém vésődött az az időszak, hogy arra is emlékszem, édesapám milyen színű köntöst viselt a kórházban, az eltorzult hangjára, hogy a szegedi neurológián melyik ágyban feküdt. Megviselte az egész családot. De az a borzasztó időszak erősítette meg bennem azt, hogy az igazi erős szeretet, a családi összetartás és a hit mekkora varázserő, valamint az élni akarás. Az egyik orvos azt mondta nekünk, „készüljenek fel a legrosszabbra”. Emlékszem arra, hogy mikor meglátogattam apukámat, mindig megmasszíroztam a kezeimmel és arra gondoltam

meggyógyítalak, mert szükségem van Rád. Te vagy az apukám, és nagyon szeretlek, nem mehetsz az angyalok közé! Még nem. Nem lehet itt az ideje. Túl korán van.

– És miért nem lett orvos inkább?

– Először a szegedi orvosira jelentkeztem, ahová két pont híján nem nyertem felvételt. Ezt követően jelentkeztem újra, majd ismét két pont kellett volna a sikeres felvételihez. Harmadjára már nem adtam be (ekkor már egyetemista voltam), pedig abban az évben felvettek volna az orvosképzésre. Végül a Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi-és Szociális Képzési Karán végeztem diplomás ápolóként. Ma már úgy gondolom, hogy ápolónőnek születtem, és örülök annak, hogy akkor nem vettek fel az orvosira. Ápolónőként több időt tudok törődni a betegekkel, és hiszem, hogy a lélekkel is foglalkoznom kell. Abban hiszek, hogy minden betegség lelki eredetű, és akkor jelentkezik fizikailag is, amikor már nagy a teher, és a szervezet nem bírja el.

Az ápolói egy nagyon nehéz hivatás, de mégis a legszebb! Ha ma újrakezdeném, ugyanígy döntenék.

Évekig váltott 12 órás műszakban dolgoztam. Ez idő alatt megtanulja az ember, mik az életben az igazán fontos dolgok, és mik nem. Ápolónőként megismertem a halált, a szenvedést, az elmúlást és az élet kezdetét.

– Az elmúlt éveket, évtizedeket megnézve a hiányszakmák közé tartozott az ápolói, most a Covid-járvány idején azonban megtudhatta ország-világ, milyen helytállást is tanúsítanak Önök. Hogy tekint ma a szakmájára?

– Hiszek abban, hogy mindenkinek végig kell járnia a ranglétrát azért, hogy magába szívja a tudást, és hogy elsajátíthassa azokat a képességeket, melyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy a következő lépcsőfokra léphessen. Nem építhetsz fel egy jó, stabil házat biztos alapok nélkül. Dolgoztam segédápolóként, beosztott ápolóként, főnővérként. Ez idő alatt sok pozitív és negatív tapasztalatot is szereztem. Nagyon fontos az emberi hozzáállás és a gondolkodásmód. Amikor egy negatív dolog ér, meg kell nézni azt, hogy mit tanulhatsz belőle, mit tud adni neked az az adott helyzet. Olyan ember vagyok, aki megbocsát, de nem felejt. Főnővéri teendőim mellett a Covid-fertőző osztályon 12 órás műszakokat vállaltam. Ápolónőként ott kell segíteni, ahol tudsz. Úgy gondolom nagyon fontos szerepe van az egészségügyi ellátórendszerben az orvosnak, az ápolónak, a betegszállítónak, a műtőssegédnek, a takarítónak, az aneszteziológus asszisztensnek, vagy épp az informatikai-műszaki és gazdasági dolgozóknak egyaránt. Mindenkinek óriási szerepe van, egymás nélkül nem tudunk működni! Ez egy láncolat. Egymást partnerként kell kezelni.

– Az elhivatottsága kézzel fogható, de biztosan sokan megkérdezték már, hogy ilyen külsővel nem gondolt az egészségügyi pálya helyett mondjuk a modellszakmára?

– Szerintem jó helyen vagyok, ahol vagyok. Amikor gyerek voltam, a családomnak volt fóliája. Volt, hogy hajnali 5-kor keltünk és mentünk ki dolgozni. Ahol megtanultam paradicsomot, salátát, babot, retket ültetni, csomózni, kacsolni. Fóliát vasalni, kerítést festeni, ásni. Mamám és anyukám megtanított főzni és sütni. Sokan soha nem gondolták volna rólam, hogy értek ilyesmikhez. Mert a „Barbie-baba” sztereotípiába ez nem fért volna bele. Amiért megdolgozol, annak édes az íze, ha valamit tálcán megkapsz, az nem ad ugyanolyan érzést. Én mindenért tisztességesen megdolgoztam az életben. A külsőm miatt sokszor éreztem magam beskatulyázva. Van az a tipikus „szőke hajú nő” sztereotípia. Én sokáig éreztem azt, hogy emiatt nekem duplán kell bizonyítanom.

Be akartam bizonyítani, hogy nem vagyok „tipikus szőke nő”. Ma már ez nem érdekel. Ma már senkinek nem akarok bizonyítani. Már senkinek nem akarok megfelelni.

Aki mindössze a külső alapján ítél meg valakit, meg egy hajszín alapján, az az ő szegénységi bizonyítványa. Emlékszem arra, amikor a gyakorlatomat töltöttem a szegedi intenzív osztályon, akkor egy reggeli vizit alkalmával egy kezdő rezidens orvossal álltunk egymás mellett. Majd megszólalt egy másik kolléga: „Ott van Barbie és Ken”. Ma már ezen csak jót mosolygok.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

SIKERSZTORIK
Második lett a magyar csapat a Bocuse d'Or szakácsverseny európai döntőjén
Fotókon láthatod, hogy milyen finomságokat készített a magyar csapat, akik ezzel az eredménnyel jövőre részt vehetnek a Bocuse d'Or lyoni világdöntőjén.

Link másolása

A dán csapat után és a norvégokat megelőzve

második lett a Dalnoki Bence séf és Nyikos Patrik commis alkotta magyar csapat a Bocuse d'Or szakácsverseny európai kontinensdöntőjén,

amelyet szerdán és csütörtökön rendeztek meg Budapesten.

A magyar csapat így jövőre részt vehet a Bocuse d'Or lyoni világdöntőjén.

A verseny legjobb commis-jának (segédjének) járó díjat a svéd Thilda Martensson kapta, a legjobb hústál szintén a svédeké, a legjobb tányértéma a brit csapaté lett.

A Sirha Budapest nemzetközi gasztronómiai szakkiállítás részeként megrendezett kontinensdöntőn 17 nemzet csapata készíthette el fogásait, a magyar csapat - Dalnoki Bence, a Michelin-csillagos Stand Étterem sous chefje és commis-ja, Nyikos Patrik - csütörtökön versenyzett. Széll Tamás coachként segítette a csapatot, melynek elnöke Szulló Szabina volt.

A magyar csapat ételeiről Dalnoki Bence ezt mondta:

"Téma egy tányéron": Krumpli & zöldségek a tiltott hozzávalókkal, szarvasgomba & kaviár. "A tiltott dolgoknak van egy titkos bája” - Cornelius Tacitus.

Ennek a fogásnak a megalkotásában az a kihívás, hogy a tavasz gyönyörű arcait harmóniában mutassuk meg az összes különböző textúrával. Az ébredés időszaka számomra a zöld színét, a friss hangulatot és az élénk, körülölelt ízeket jelenti. Örömömre szolgál, hogy olyan fogást készíthetek nektek, ami tud játszani az érzékszerveitekkel, mivel az elemek nem igazán azok, aminek kinéznek.

"Téma tálcán": Az erdő között, a természet közelében lenni életem egyik leginspirálóbb dolga. Minden hang és az erdő színek változatossága bennem van, arra várva, hogy újjászülethessek ebben a fogásban - a játék királynője, a szarvashús alapján. Büszkén mutatják be a magyar konyha emblematikus alapanyagait - Tokaji bor, túró és tejföl is. Kóstold meg Magyarországot, mint Európa fűszerét" - írják a közösségi oldalon.

Dalnoki Bence az eredményhirdetés után az MTI-nek elmondta, hogy szerinte a rengeteg munka ennek az eredmények a titka: "minden egyes tételt, amit kitaláltunk, próbáltuk a tökélyre fejleszteni, és a lehető legtöbbet kihozni az alapanyagokból, mindezt szépen. Rengeteget dolgoztunk rajta, belefektettünk mindent, amit csak tudtunk" - hangsúlyozta.

Mint hozzátette, az eredményhez hozzájárult az is, hogy a Stand Étteremben együtt dolgoznak Széll Tamással és Szulló Szabinával. "Nagyon sokat számított az, hogy összeszokott csapat vagyunk és természetesen az ő szakmai tudásuk, a Bocuse d'Orral kapcsolatos tudásuk. Rengeteg mindent köszönhetek nekik" - méltatta társait a magyar csapat séfje.

Az idei verseny alapanyagairól szólva elmondta:

az őz mindenféleképpen közel áll a szívéhez és a kezéhez is. "Az étteremben is sokat dolgozunk vele, nagyon szeretjük használni, hiszen nagyon jó minőségű a magyar őz".

A burgonya viszonylag könnyű alapanyag, de éppen emiatt nehezebb egy olyan arcát megmutatni, ami igazán érdekes - mondta Dalnoki Bence az idei tányértéma fő hozzávalójáról, hozzátéve azonban: úgy érzi, ez mégis sikerült.

Dalnoki Bence a 2023-as lyoni döntőre kitekintve kiemelte: ez a második hely csak még jobban motiválja, hogy még nagyobb erőbedobással és lendülettel készüljön arra, hogy még feljebb lépjenek.

Az előző, 2016-os budapesti kontinensdöntőn versenyzőként első helyet szerzett Széll Tamás az MTI kérdésére elmondta, biztosan sokat számított az, hogy Magyarország tíz éve jelen van a Bocuse d'Oron.

"Ezalatt rengeteg know-how-t sikerült összegyűjteni, és megtanultuk azt is, hogyan kell versenyezni. Nagyon sok múlik azon, hogy a konyhai munka, a kommunikáció hogyan van megszervezve" - jegyezte meg Széll Tamás.

A 2023-as lyoni fináléra a Bocuse d'Or Europe első tíz helyezettje kvalifikálta magát. Dánia, Magyarország és Norvégia mögött sorrendben Svédország, Izland, Finnország, Franciaország, Nagy-Britannia, Svájc és Belgium jutott ki a világdöntőre.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


SIKERSZTORIK
Egy magyar fotós szuper „Vissza a jövőbe” fotókat készített egy LEGO DeLorean segítségével
Lampert Benedek fotós a LEGO újdonságát, a Vissza a jövőbe ikonikus autóját készítette el. Azt is megmutatta, hogyan.

Link másolása

Lampert Benedek fotós a LEGO ujdonságát, a Vissza a jövőbe ikonikus autóját készítette el.

Lampert Benedek magyar fotográfus gyönyörű fotósorozatot forgatott a Vissza a jövőbe című ikonikus sci-fi film autójáról. Megmutatta, hogy mindegyik képet LEGO DeLorean autóval és egyszerű gyakorlati effektusokkal hozta létre.

A fotós már több öt éve kezdett kísérletezni a figurafotó (toy photography) műfajában, az évek során pedig folyamatosan fejlesztette a technikákat, hogyan tud minél élethűbb, miniatűr világot megjeleníteni.

Fotóinak különlegessége, hogy az effekteket manipuláció nélkül a kamera előtt készíti el, így a ködöt, a hófúvást vagy a bemozdulást is a valóságban hozza létre.

VIDEÓ: A makett kicsomagolása

Egy videóban pedig elárulta, hogyan készültek a szuper fotók:

VIDEÓ: A makett készítése

A fotós képeket is mutatott:

Meg több érdekességet az Instagram- es Facebook-oldalán látni:

Lampert Benedeknek, a figurafotó hazai mesterének korábbi alkotását is megmutattuk már:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SIKERSZTORIK
A Rovatból
Tudományos szenzáció: Magyar csillagász fedezett fel egy kisbolygót, ami két órával később felrobbant és a tengerbe zuhant
Ez volt az ötödik alkalom, hogy a becsapódása előtt észleltek egy kisbolygót. Az előző négyet Amerikából jelezték, így Magyarország a világon a második ország, ahol ez megtörtént.

Link másolása

Kisbolygó robbant fel a Föld légkörében, majd a darabjai az óceánba zuhantak Izland közelében.

A körülbelül 3-4 méteres aszteroidát a becsapódás előtt két órával fedezte fel Sárneczky Krisztián, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont munkatársa

- számolt be róla az RTL Híradó.

"Ez volt az ötödik az emberiség történetében abból a szempontból, hogy megtaláltuk a föld légkörét elérő égitestet, még mielőtt ez megtörtént"

- mondja a magyar csillagász.

Az előző négyet Amerikából észlelték, így neki köszönhetően Magyarország a világon a második ország, ahol ez megtörtént. A Piszkés-tetői obszervatóriumban dolgozó csillagász pénteken este a Földtől 100 ezer kilométerre, vagyis körülbelül harmad holdtávolságra vette észre a kisbolygót az égbolton.

Sárneczky Krisztián azt is elmondta, hogy mint minden ismert kisbolygó, vagy földközeli égitest, ez is a naprendszerben keringett sok millió évig, most azonban letért a pályájáról és elindult a Föld felé. A tudós szerint az ilyen égitestek általában már a levegőben felrobbannak, ezt a megfelelő műszerekkel mérni is lehet.

"Létezik egy infrahang detektáló hálózat, és annak a grönlandi, izlandi állomásán is észlelték azt a hanghullámot, amit ez a légköri robbanás okozott"

- mondta a magyar csillagász.

Izland északi részén pár másodperces villanást is láttak. Sárneczky Krisztián szerint ezt a robbanás okozhatta, ami után a törmelékek a tengerbe zuhantak. Az előző négy robbanás fele szárazföld felett történt, mind a kettő Afrika területén. Az azokból visszamaradó kőzetdarabokat megtalálták.

Az RTL Híradó riportja:

Link másolása
KÖVESS MINKET: