?> /sikersztorik/kecskemeten-van-a-vilag-legtobb-rendszama/ Kecskeméten van a világ legtöbb rendszáma | szmo.hu
hirdetés

SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Kecskeméten van a világ legtöbb rendszáma

A Kenyeres fivérek egyedülálló gyűjteménye a Guinness Rekordok gyűjteményébe is bekerült.

Link másolása

hirdetés

Életünk során rengeteg szám- és betűsorsor határoz meg bennünket: a nevünk, a születési dátumunk, PIN kódok, TAJ szám, adószám, személyi szám, belépők, jelszavak és a többi. Ezek persze nem csak kódok, de sorsok, történetek és életutak is.

Valahogy úgy, ahogy a rendszámok az autók esetében. Mert egy rendszám nem csak fémtábla betűkkel és számokkal, de történelem és életút is négy keréken robogva.

Valahova és valakihez való tartozást jelent, időben és térben megtett utak bújnak meg mögötte. Talán valami hasonló gondolat ragadhatta magával azt a kecskeméti testvérpárt, akik huszonöt évvel ezelőtt kezdtek el rendszámtáblákat gyűjteni és akiket különös szenvedélyük a Guinness Rekordok Könyvébe is beírt.

"Épp a postáról hívtak, hogy Kanadából, valaki a címünket kérdezte, rendszámtáblát szeretne nekünk küldeni. Őszintén szólva, fogalmam sincs, ki az, de gyakran megesik, hogy ismeretlenektől kapunk csomagot" meséli Kenyeres Tamás a kecskeméti családi ház garázsára nyíló kapuban.

hirdetés

garázs

IMG_1235

phoca_thumb_l_garage2

Figyelek arra, amit mond persze, de csak fél szemmel. Mert az udvarba lépve nem nagyon hiszem el, amit látok:

rendszámtáblák szoros ölelésben, katonás sorokban a kerítésen, a házfalon, a kerti kúton, végig a garázsba vezető úton, az egész garázsfalon, egyszerűen mindenhol.

Kell egy pár perc néma ámulat mielőtt bármit is kérdeznék, aztán ez a nagyon fontos szempont vetődik fel bennem először: "Anyukátok mit szólt ahhoz, hogy teleaggattátok a kertjét és a házfalát rendszámokkal?"

"Nem volt más választása - kezdi Kenyeres Péter a történetet a Mathiász utca 4. alatti garázs ajtaján belépve. - Tulajdonképpen úgy indult az egész, hogy édesapánk 1991-ben vett egy autót Németországban, ami egy ideiglenes vámrendszámmal lépett be Magyarország területére. Így lett az AD-W 734 a gyűjtemény első darabja. Ez az azóta is féltve őrzött ereklye először a gyerekszoba radiátorára került, de nem bírta a meleget, ezért kivittük a garázsba. Aztán a garázs falára. És akkor már jött mellé a többi. Ezt a barátok és a szomszédok is meglátták és beindult a lavina, ami mára tizenháromezer darabos gyűjteményt görget maga előtt."

phoca_thumb_l_tomi_peti2

phoca_thumb_l_garage

Akkor végül is, az édesanya még jól is járt, hogy nem a hálószobája falán hagyott lenyomatot fiai különleges hobbija, gondoltam magamban. Amikor kicsit kezdett bennem leülepedni a látvány, észrevettem, hogy kint a szériatáblák sorakoznak, a különleges darabok bent díszelegnek a falon és a plafonon.

"
Ez a B7-es jelű, magyar címerrel díszített darab különleges kincs.

"Egy mindössze tizenhatos sorozat talán utolsó létező darabja. De nálunk van az egykori Elnöki Tanács elnökének, Losonczi Pál csajkájának 0001-es számú rendszámtáblája is, ami ’45 és ’48 között ékesítette az autót."

Ha ezek a táblák csak a felét elmesélnék annak, amit pályafutásuk során láttak, évekig ebben a garázsban ülnék és csak hallgatnék– gondolom magamban, miközben Tamás megmutat egy német birodalmi motorkerékpár, egy lövéstől sérült iraki katonai és egy bambuszból készült koreai rendszámot is.

phoca_thumb_l_b 7

phoca_thumb_l_kerites

"Azok ott a nehezen beszerezhető amerikai taxirendszámok, a legrégebbi egy kanadai tartományból származik, de az USA minden államát képviseli egy-egy darab a falon."

"
A magyarok közül a Monarchia idejéből valók állnak a legközelebb hozzánk, ezeket eredeti állapotukban, restaurálás nélkül állítjuk ki.
A Kenyeres testvérek 2011. áprilisában másodszorra írták be magukat a Guiness-rekordok könyvébe, ekkor a hitelesítő bizottság 11.345 rendszámtáblát számolt össze.

Ha szeretnétek felvenni a versenyt rendszámtábla-gyűjtésben, vagy csak kíváncsiak vagytok, mennyibe kerülnek az egyes darabok, kezdhetitek a keresést internetes aukciókon.

Ha pedig tovább olvasnátok a témában, itt rengeteg érdekes adatot, történetet találtok.

rendszam2

phoca_thumb_l_p1020625

phoca_thumb_l_nevtelen20

phoca_thumb_l_p1020627

phoca_thumb_l_packard5

"Közel kilencszáz ember segítségével jött össze a gyűjtemény. Internetes aukciókról, bátyánktól, édesapánktól, ismeretlenektől, ismerősöktől. Olyan híres, vagy köztiszteletben álló nevek is vannak a listán, amiket nem árulhatunk el" - meséli a testvérpár.

"
Körülbelül százharminc konzulátusnak küldtünk ki levelet, amiben rendszámtáblát kértünk az adott országból. Többségük persze nem értette, mit szeretnénk.

"De például a Sao Pauló-i Nagykövetség fel is újíttatott nekünk egy rendszámtáblát és a nagykövet hidegpecsétjével és aláírásával ellátott csomagot küldött nekünk. Az Ankarai Köztársasági Hivatal, vagy a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság is segített, még rendőrségi rendszámtábláink is vannak."

Ahhoz pedig azért, hogy valaki egyenesen a rendőrségtől kapjon hivatali rendszámtáblát, kell egy nagy adag bizalom, az biztos. Kenyeresék különleges hobbija gyakorlatilag "kis rendőrségi alosztállyá" alakította a kecskeméti bázist.

Mint elmondták, az együttműködés a rendőrséggel kölcsönös. Rendszámtábla-szakértőként sokszor keresik meg őket, hogy segítsenek nekik beazonosítani egy-egy táblát. Van, hogy tudni lehet a betű– és számsort, de olykor csak színekről, ábrákról, alakzatokról áll rendelkezésre információ. A fivéreknek már ez is kiindulópont lehet. Ilyen esetekben, mikor a segítségüket kérik, tudják, hogy bűncselekményekről van szó, ezért nem kérdezősködnek a rendőröknél.

Mint minden azonosításra szolgáló adat, a rendszám is felhasználható rossz célra, megtévesztésre, átverésre, ezért ezen a területen is virágzik a feketepiac. "Előfordult többször az is, hogy ismeretlenek azt kérdezték a Kenyeres-testvérektől, van-e lopott rendszám a gyűjteményben. De sem ilyen, sem bűncselekményben érintett tábla nincs a birtokukban. Sőt, a rendőrséggel olyan megállapodást kötöttek, amely szerint minden hozzájuk kerülő táblát felvesznek egy adatbázisba, hogy visszakereshető legyen. Az is előfordult már, hogy valaki annak reményében hívta fel a fivéreket, hogy hátha náluk van az elveszett rendszámtáblája."

rendszam4

rendszam1

A rendszámtáblák sokszor azonkívül, hogy hova és milyen korból valók csak az őket maró rozsdában őrzik meg egykori tulajdonosaik történetét. De az is előfordul, hogy egy-egy szerzeménnyel egy-egy életmese érkezik a Kenyeres testvérek garázsába.

"Sokszor nem csak rendszámok, de teljes hagyatékok kerülnek hozzánk. Nálunk van például egy rehabilitált ötvenhatos forradalmár teljes hagyatéka: forgalmi engedélye, jogosítványa, a rehabilitáció dokumentumai, egy Corvin-zászló. Tényleg sokszor élettörténetek, a történelem kerül hozzánk egy-egy rendszámtáblával. Ilyenkor napokon át tartó kutakodás veszi kezdetét: minden információt lejegyzünk."

A kincseket Péter és Tamás nem tartja meg magának, bárki megnézheti a különleges kecskeméti gyűjteményt.

rendszam3

"Lengyelországból, Németországból, Ausztriából, de Amerikából, sőt Ománból is jártak már látogatók a kecskeméti garázsban. Előfordul, hogy nem csak érdeklődők, de gyűjtőtársak jelentkeznek be, akik szódásszifont, telefonkártyát, bélyeget hoznak nekünk rendszámtábláért cserébe."

Szövevényes kapcsolati háló, kordokumentumok, adattárak őrzője a kecskeméti Mathiasz utca. A befektetett energia felbecsülhetetlen, az elköltött összeg pedig mára hétszámjegyűre rúg, a testvérek mégsem válnak meg a gyűjteménytől, holott lenne rá jelentkező. "Egy cégvezető arab sejkkel folytattunk sokáig tárgyalásokat, de végül úgy döntöttünk, nem kötünk üzletet. A gyűjtemény marad!"

A gyűjtés pedig folytatódik. És bár jelenleg száznegyvennégy ország rendszámtábláit őrzi a Kenyeres család, mégis akadnak még hézagok: „Közép-Afrikában, Ázsia egyes részein és a volt Szovjetunió területén sok még a sötét folt. Úgyhogy bárkinek volna rendszámtáblája ezekről a helyekről, ne feledkezzen meg rólunk!”

És látogasson el Kecskemétre Kenyeresékhez. Lehet bátran autóval érkezni, nem kell félni, minden tartozék a helyén marad. De persze azért Péter és Tamás mindig örül egy bizonyos, lapos, fémtárgyat tartalmazó csomagnak, amiben sokunknak csak betűk és számok bújnak meg, számukra ezek a táblák mégis életek, történelem és utak hordozói.

Ha érdekesnek találod a gyűjteményt, ajánld másoknak is a cikket!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk