/sikersztorik/katinkae-az-egesz-vilag/
NULL
hirdetés

SIKERSZTORIK

Katinkáé az egész világ

Meghódította a világot Hosszú Katinka, ez nem kétséges. A jelenleg is tartó Világkupa sorozatban 36 érmet nyert eddig, ebből 20 arany, és még van három állomás.
Fotók: Hosszú Katinka Facebook-oldala - szmo.hu
2013. október 23.

hirdetés

„Érmek az elmúlt három Vilagkupa állomásról. Most itthon vagyunk egy pár napot, majd indulunk Ázsiába, az utolsó három állomásra. Alig várom” – írta Facebookjára Katinka.

Az úszónő jelenleg a rövidpályás világkupa-sorozatban versenyzik. Eddig összesen 36 dobogós helyezést zsebelt be, ezek közül 20-szor végzett az első helyen. Nem véletlen a fotó az érmeiről. A képen 12 arany-, hét ezüst- és hét bronzérem látható.katinka1

Nem véletlen viszont, hogy Katinka ennyire sikeres, hiszen még a nemzeti ünnepen is edzett.katinka2

"Az álmok valóra válnak! Az egész uszi az enyém talán azért mert ünnep van?..."

Az előnye szinte behozhatatlan, toronymagasan vezeti a pontszerző listát 579 ponttal, összetettben pedig 392 ponttal. A végső győzelem mellé 100 ezer dolláros fődíj is jár, amit nem csak mi, hanem a szurkolói is neki ítélnének.

hirdetés

Róbert: nem azért mert ünnep van, te vagy a víznek királynője!!!!!!

István: Azért, mert óriási tehetség vagy, és az akaraterőd csodálatos!

Vasas Úszók: Nem csak egy egész uszodát, de egy királyságot is megérdemelsz. Ha már a világ a tied :) <3 <3 <3

Gyaraki Sándorné: Én neked is adnám. Ha már Botlábovits Béla stadiont kap, ez a minimum.

Ildikó: Csodálatos sportoló vagy!! Annyira jó,hogy vagy nekünk:))))

Réka: Másnak egy élet nem elég ennyi fém összegyűjtéséhez! Gratulálok!katinka3

"Érmek az elmúlt három Világkupa állomásról. Most itthon vagyunk egy pár napot, majd indulunk Ázsiába, az utolsó három állomásra. Alig várom."

A bajai születésű Hosszú Katinka már igazán rutinos versenyzőnek számít, hiszen az ifjúsági korosztályban elért sikerei után 2004-ben Bécsben már a felnőttek között szerzett rövid pályán bronzérmet 400 vegyesen. Első igazán nagy egyéni sikere a római világbajnoksághoz köthető, amikor is 2009-ben egy arany- (400 vegyes) és két bronzérmet (200 pillangó, 200 vegyes) nyert. A 400 vegyesen elért ideje új világbajnoki és egyben Európa-csúcs volt.

Hazai közönség előtt már kétszer is nagyszerűen szerepelt: 2010-ben a budapesti Európa-bajnokságon 3 arany- és 1 ezüstérem jutott, két évvel később Debrecenben ugyanilyen elosztásban állhatott dobogóra.

A londoni olimpián 400 vegyesen lemaradt a dobogóról és 4. helyen zárt, két másik számában pedig nem került döntőbe. Kritizáltak is, hogy talán nem megfelelő volt a felkészülése az Egyesült Államokban, ahol egyetemista éveit töltötte, de Katinka nem hagyta magát megtörni, diplomát szervezve hazaköltözött Magyarországra, és immár férje, Shane Tossup irányításával edz.katinka4

Hosszú Katinka és Shane Tossup

Hogy valóban megrázta magát, azt már csak abból is sejteni lehetett, hogy 2012 őszétől sorra nyerte a versenyeket. A 2013-as világbajnokságon aztán ez be is igazolódott: összesen 3 érmet gyűjtött be.

Ha szerinted is nagyszerű sportember Katinka, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


NULL
hirdetés
SIKERSZTORIK

Ő Karikó Katalin magyar kollégája, Pardi Norbert, akinek szintén nagy szerepe volt a Pfizer-BioNTech vakcina kifejlesztésében

A Pennsylvania-i Egyetem biokémikus professzora a Klubrádióban mesélt arról, hogyan került kapcsolatba Karikó Katalinnal, és hogyan jutott el az Egyesült Államokba kutatóként. De a kutatása részleteiről is beszámolt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 08.

hirdetés

A Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájának kapcsán Karikó Katalin nevét ismerhettük meg először magyar vonatkozásban. A Kisújszállásról származó biokémikus mellett azonban más magyar tudósok is részt vettek az mRNS-technológia fejlesztésében.

Karikó Katalin már a Szeretlek Magyarországnak adott interjújában is mesélt magyar kollégáiról, többek között Pardi Norbertről.

A Pennsylvania-i Egyetem biokémikus professzora most a Klubrádióban beszélt arról, hogyan került kapcsolatba Karikó Katalinnal, és hogyan jutott el az Egyesült Államokba kutatóként.

Pardi Norbert elmesélte, hogy a nagyapja és Karikó Katalin édesapja mindketten hentesek voltak, együtt dolgoztak Kisújszálláson, ők pedig már ekkor ismerték egymást. Aztán később Pardi Norbert még egyetemi hallgatóként kereste meg az akkor már Amerikában tevékenykedő biokémikust, hogy tanácsokat kérjen karrierjével kapcsolatban. Ezt követően minden alkalommal találkoztak, amikor Karikó hazalátogatott a mindkettejük otthonát jelentő Kisújszállásra. Amikor végzett a tanulmányaival, Katalin hívására ment Amerikába és csatlakozott hozzájuk. Közös kutatási eredményük pedig az egyik legígéretesebb koronavírus elleni vakcina alapja lett.

hirdetés

Pardi Norbert az RNS-technológiáról elmondta: kezdetben az volt a probléma, hogy a szervezetbe jutva az RNS, mint a legtöbb vírus esetében heves, jellemzően súlyos gyulladással járó immunválaszt vált ki. Ezt a problémát oldotta meg Karikó Katalin és Drew Weissmann, akik szabadalmukkal bebizonyították, hogy "ha az RNS bizonyos építőköveit kicseréljük, akkor ki tudjuk cselezni az immunrendszert".

"Amikor kiérkeztem az Egyesül Államokba 2011-ben, akkor már tudtuk azt, hogy milyen RNS-t szeretnénk használni terápiára (...), de nem tudtuk bevinni úgy például állatokba, állatmodellekbe, hogy az ne bomoljon le nagyon gyorsan. Tehát az RNS egy nagyon érzékeny molekula és azonnal lebontják a különböző lebontóenzimek. Évekig keresgettük, hogy mibe kellene rakni, hogyan kellene "csomagolni", és az én szerepem ez volt" - mesélte Pardi Norbert.

Végül 2014-ben rátaláltak azokra a speciális zsírmolekulákra, amelyekben az RNS több napig, jó esetben néhány hétig meg tudott maradni a kísérleti állat szervezetében.

"A legnagyobb dolog, amit hozzátettem talán ehhez az egészhez, az az, hogy 2017 tavaszán - tehát lassan 4 éve - a legeslegelső publikáció, amiben megmutattuk, hogy ez ténylegesen használható vakcinálásra ez a platform, azt mi követtük el. Ez a Nature című folyóiratban jelent meg, én vagyok az első szerző. És természetesen Katalin és Drew Weissmann is aktívan közreműködtek ebben"

- mesélte Pardi Norbert.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

NULL
hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Az egészségügyi dolgozók nyerték el az Év Embere díjat 2020-ban

Tíz jelölt közül választhattak a nézők, talán nem meglepő, hogy így döntöttek.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 03.

hirdetés

Az egészségügyi dolgozók nyerték el az RTL Híradó Év Embere díját 2020-ban - jelentették be a vasárnap esti adásban.

A csatornánál már hét éve minden decemberben megszavaztatják a nézőkkel, hogy szerintük a jelöltek közül ki érdemli meg leginkább ezt az elismerést. A szerkesztőség olyanokat jelöl a díjra, akik szerintük munkájukkal, eredményeikkel kiemelkedtek, példát mutattak az adott évben.

Idén a tíz jelölt közül kollektíven a magyar egészségügyi dolgozóknak ítélték meg a nézők az Év Embere címet.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


NULL
hirdetés
A Rovatból
hirdetés

Egy magyar orvosprofesszort is lovaggá üt II. Erzsébet

Szakmány Tamás a súlyos betegek kórházi ellátását koordinálta a koronavírus-járvány alatt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 02.

hirdetés

Közzétették azoknak a névsorát, akiket 2021 beköszönte előtt II. Erzsébet királynő a lovagrendek tagjaivá kívánt emelni, érdemeik elismeréseképpen. Örömmel nyugtázhatjuk, hogy a hosszú, a lapokban négy teljes oldalt betöltő listán magyar név is szerepel: Szakmány Tamás Walesben élő orvosprofesszor a Brit Birodalmi Rend tagja lett - írja az Infostart.

A lap szerint Szakmány Tamás Érden érettségizett a Vörösmarty Gimnáziumban, majd a pécsi Tudományegyetem orvosi karán lett az aneszteziológia doktora. 2004-ben tapasztalatszerzés miatt ment Angliába, Liverpoolban dolgozott és ott értesült arról, hogy Pécsett, az egyetemi klinikán leépítéseket terveznek, ezért a kintmaradás mellett döntött. Öt éve lett Wales-ben a Gwenti Kórház súlyos betegeket ellátó részlegének az orvosa, majd vezetője. Hamarosan a Cardiffi Egyetem is igényt tartott a szaktudására, meghívta professzorának.

A koronavírus-járvány kitörésekor rendkívül fontos szerepet kaptak az anesztezológus szakorvosok, Szakmány professzor a súlyos betegek kórházi ellátásának walesi koordinátora lett.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


NULL
hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Alig akarta elhinni a magyar orvos, hogy Erzsébet királynő kitüntette őt a munkájáért

Szakmány Tamás a súlyos betegek ellátását koordinálta, emellett többek közt kutatómunkájával is segítette a járvány elleni harcot Walesben.
Fotó: MTI/AP/PA Pool/Victoria Jones - szmo.hu
2021. január 04.

hirdetés

Mint azt megírtuk, egy magyar orvosprofesszort is magas rangú kitüntetést kapott II. Erzsébet brit királynő érdemei elismeréseképpen:

a Walesben élő és dolgozó Szakmány Tamás a Brit Birodalmi Rend tagja lett.

A szakember Érden érettségizett, majd a pécsi Tudományegyetem orvosi karán lett az aneszteziológia doktora. 2004-ben tapasztalatszerzés miatt ment Angliába, Liverpoolban dolgozott. Miután értesült róla, hogy a pécsi egyetemi klinikán leépítéseket terveznek, úgy döntött, az Egyesült Királyságban marad. Öt éve lett Walesben a newporti Gwent Kórház súlyos betegeket ellátó részlegének orvosa, majd vezetője, emellett a Cardiffi Egyetem professzora is.

A BBC cikke szerint

Szakmány Tamás idén dupla annyi időt töltött a kórházban, mint békeidőkben.

Több mint 50 beteget ő maga gondozott. Amellett, hogy koordinálta a súlyos betegek ellátását, kutatásokat végzett a koronavírussal kapcsolatban, számos online szemináriumon és konferenciahíváson vett részt, hogy megossza az intenzív osztályon szerzett tapasztalatait.

hirdetés

Azt mondta, nagyon meglepődött, amikor egy e-mailben tájékoztatták arról, hogy királynői elismerésben részesül a brit egészségügyért tett szolgálataiért.

"Láttam, hogy jött egy email, de kétszer is meg kellett néznem, hogy ez tényleg igaz-e, nem egy átverés"

- mondta a magyar szakember.

Hozzátette, hogy ez elismerés minden klinikai orvoscsoport, kutatócsoport és a súlyos betegek osztályán dolgozók számára, akik minden megtesznek azért, hogy a rájuk nehezedő nyomás ellenére minden páciens megkapja a megfelelő ellátást.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: