hirdetés

SIKERSZTORIK

Juhász Edit a világ 3. legjobb kávéhab-művésze

Latte art kategóriában sosem értünk még el ilyen jó helyezést.

Link másolása

hirdetés

Az ausztráliai Melbourne-ben rendezett Nemzetközi Kávé Expón dobogós helyet szerzett a magyar csapat latte art kategóriában. A barista világbajnokságnak is nevezett versenyen Juhász Edit ismét bizonyította, hogy a magyar baristák ott vannak a világ élvonalában. A 32 induló ország versenyzői közül latte art kategóriában az első helyet a német Christian Ullrich, a másodikat pedig az olasz Chiara Bergonzi szerezte meg - adta hírül a kávékorzó.hu

verseny

A versenyen minden résztvevő beleadott apait, anyait

3kavek

hirdetés

Íme Edit bronzérmes műalkotásai

edit

Juhász Edit - Fotó: Juhász Edit Facebook-oldala; archív kép

Magyar baristák már szereztek világbajnoki győzelmet, azonban latte art kategóriában, amiben Edit versenyez, most először értünk el ilyen előkelő helyezést. Edit a harmadik helyet egy magyar népművészeti motívumokkal díszített habos kávéval nyerte el. A dobogós helyezést persze nem adják ingyen: Edit nagyon intenzív felkészülésen van túl, amely során hetente több kiló kávéból és több liter tejből készített rengeteg fantasztikus mintázatú kávét.

Latte art

A tejhabkészítés és öntés szinte művészi módja. A bársonyos állagú tejhabból és a kávé felszínén lévő krémből mintázat alakítható ki. Gyakori minta a szív és a virág, de terjed a színes cukrokkal való tejhabfestés divatja is.

Forrás: kávéházak.hu

Így dolgozott Juhász Edit a 2012-es Latte Art országos bajnokságon

Mi is az a barista?

A barista (bariszta, magyar kifejezéssel kávépincér) olyan személy, aki főként espresso és egyéb kávéfajták elkészítésével és felszolgálásával foglalkozik.

A baristák tudásukat tanfolyamokon vagy gyakorlat során szerzik meg. Ismerniük szükséges a kávékészítés teljes folyamatát, gyakorlatilag a szüreteléstől kezdve: a kávénövényt és annak fajtáit, annak szüretelését és tárolását, a pörkölés módjait és folyamatát, a darálás módszereit, a kávé megfelelő tömörítését, az elkészítéshez szükséges anyagok fizikai jellemzőit, valamint képesnek kell lenniük a vendég ízlését figyelembe véve megfelelő kávét ajánlani.

A barista szó olasz eredetű, eredetileg „bárpulti felszolgálót” jelentett, akinek egyik feladata volt a kávé elkészítése, de emellett hideg (alkoholos) italfelszolgálással is foglalkozott. Magyarországon már több száz éve létezett a kávépincér fogalma, és a 18. században Budapestet mint „a kávéházak városát” is emlegették, ekkor a tisztséghez hosszú évek gyakorlata volt szükséges.

2000 óta rendeznek nemzetközi vetélkedőket baristáknak; hazánkban 2003-ban rendeztek először Barista versenyt.

Forrás: Wikipédia

elso

A kategória első helyezettje, Christian Ullrich ezeket készítette

masodik

A második helyezett Chiara Bergonzi munkái

A versenyen nem Juhász Edit volt az egyetlen magyar versenyző. Cserkó Péter 13. helyezést ért el a Cup Tasting versenyen, Béndek Tamásnak pedig a 15. helyezésig sikerült menetelnie a Coffee and Good Spirit kategóriában.

Ha te is gratulálnál Editnek, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: