SIKERSZTORIK
A Rovatból

"Igyekszem formabontó, modern formákban gondolkodni" – Különleges kalapok személyes üzenettel

Egy hölgy a hímzéseinek keresett megfelelő helyet, amit a kalapokon talált meg, és egy beszélgetés után álmodja meg mindenkinek a személyre szóló fejfedőt.

Link másolása

Mi is az a PandArte blog? Bánhidi Dóra több mint három éve a fejébe vette, hogy minden olyan dolgot megismertet a világgal, ami kreatív ötletből született. "Blogomon rengeteg hazai tervezőről, innovatív ötletről, helyről és designról írok, mert ezzel szeretném inspirálni az embereket arra, hogy megtalálják önmaguk 'ajándékát', vagyis azt, hogy ők miben a legkreatívabbak" - írja Dóra.

Huh, nekem nagyon tetszik ez a téma! Képzeljétek, Sütő Andi nagyon különleges és egyénre szabott kalapokat tervez és készít, amik ráadásul még személyes üzeneteinket is hordozzák. Hogy miért pont ezt az utat választotta? A cikkből kiderül, izgalmas!

Amikor Andi megkeresett, nagyon örültem Neki, mert egyáltalán nem írtam még kalaptervezőről, úgyhogy minél hamarabb egyeztettünk is egy időpontot, amikor személyesen találkoztunk a bemutatótermében. Én akkor mondtam neki, hogy nagyon érdekel ez a téma, mert igazán különleges és hiányszakmát választott, de nekem tuti nem találunk majd olyan kalapot, ami jól áll és jól is érzem magam benne. Nem vagyok egy "kalapos" lány, mindig is csodálattal figyeltem azokat a nőket és férfiakat, akik tök lazán viselik ezeket a kiegészítőket!

Aztán Adni nem adta meg magát nekem, csak azért is készített egy teljesen egyedi darabot, ami abszolút telitalálat lett! Nagyon tetszik a színe, az extra fazonja és még kényelmes is, mert ugyan a képen nem látszik, de hátul van egy pici fésű, amitől tök simán a fejemen marad, nincs az az érzésem, hogy megmozdulok, és leesik. Szuper darab különleges eseményekre vagy napokra, alig várom, hogy viselhessem valahol! Szóval Andit kérdeztem a csoda munkáiról.

Miért éppen kalapok?

- Az úgy indult, hogy én a hímzés, a különböző hímzett motívumok szerelmese vagyok. Nagyon érdekelt a téma, és kicsit a mélyére akartam ásni a dolgoknak, kisebb fajta szimbólumkutatásba kezdtem, aminek a végén azt a következtetést tudtam levonni, hogy a régi időkben, az ún. szerves kultúrákban, arra törekedtek, hogy megjelenítsék azt az alapvető igazságot, hogy "minden mindennel összefügg". Ezt például maga a magyar nyelv is jól tükrözi, de ez jelenik meg az ábrázolásokon, a különböző művészeti ágakban, így a hímzéseken is!

Ez az egész kérdéskör nagyon izgatott, és én is el kezdtem azon tűnődni, hogy hol lehetne minél jobb helye azoknak a hímzéseknek, képeknek, amik megfogalmazódtak bennem, és az előtt csak szó szerint, bekeretezett képekben öltöttek testet. Azt kerestem, hogy hol tudnának funkcióba helyezkedni jobban. És akkor jött az ötlet, hogy hol máshol, mint az ember fején, ami ugyebár a szellemi központunk. Ha valamit el szeretnénk mondani magunkról, az egyéniségünket szeretnénk kifejezni, akkor azt nagyon kézenfekvően meg lehet tenni egy jól eltalált kalappal, sapkával... Így jutottam el a kalapkészítéshez.

Itthon sajnos már nem igazán foglalkoznak kalapokkal, mennyire volt rögös az út a tanulási folyamatban?

Körülbelül három éve volt, amikor a család hazaköltözött Svájcból. Nagy lendülettel bele is vetettem magam, hogy na, akkor gyerünk, most megtanulunk kalapot készíteni. Mondanom sem kell, vaskos falakba ütköztem. Tanfolyam semmi, kalaposhoz pedig szinte lehetetlen elszegődni tanulni, mert nincsenek is sokan, és féltik az üzletüket, leginkább nem akarják vállalni a konkurencia kinevelését. Én három helyen kopogtattam, három helyen találtam zárt ajtókat.

Persze nem az a fajta vagyok, aki könnyen feladja, gondoltam akkor megpróbálom egyedül. Sok technikát kipróbáltam, hogy hogyan tudnék jó formákat készíteni, most úgy gondolom, hogy megtaláltam az igazit. És ugye, mint tudjuk, minden rosszban van valami jó, mivel nem a klasszikus vonalat tanultam, ezért azt gondolom, hogy kalapjaim sem teljesen klasszikusak. Igyekszem formabontó, modern formákban gondolkodni, ami a hagyományos fa kalapformákkal lehetetlen lenne. Így csak a fantáziám szab határt annak, hogy milyen formát hozok létre.

A hímzés szerintem bátor dolog, nem szoktak tőle félni?

- Nagyon szeretem azt a folyamatot, amikor a formát gondolom ki. Igazából nem is kalaptervezőnek definiálnám magam, én sokkal inkább szobrászkodni szeretek. A végén mindig nagy izgalommal várom, hogy ha ráhúzom a formára az anyagot, akkor mi lesz belőle. Olyankor ugyanis teljesen új életre kel. Teljesen mást mutat ugyanaz a forma más színnel, más anyagminőséggel... És akkor még hozzá sem kezdtem a hímzéshez, ami szintén teljesen újjá tud varázsolni egy kalapot.

Sokan egyébként félnek a hímzéstől. Mindig elmondom, hogy alapvetően nem matyó hímzésre kell gondolni (persze ha az a kívánság, olyat is tudok), hanem inkább valamiféle elvont, sematikus, ábrázolásra. Persze abban is van igazság, hogy ha nagyon merészek vagyunk, és színben eltér a hímzés a kalap alapszínétől, az korlátozza kicsit a hordhatóságát, mert kisebb eséllyel passzol majd a ruhánkhoz, de erre szoktam én mondani viccesen, hogy nincs mese, minden szetthez külön kalap kell! Persze nem erőltetek semmit, egyszerűen, simán, díszítés nélkül is szép tud lenni egy kalap, de érdekes módon, utólag mindenki egyet szokott érteni abban, hogy mégis feldobta a kalapot a hímzés. És persze kicsit ez amolyan védjegyem is, nem szívesen válok meg egy "üres" kalaptól, ami tudom, hogy lehetett volna jobb is.

A márkanév is valahol erről szól: Annity, ami az "antique"és a "modernity" szavak összevonásából keletkezett. Maga a hímzés ugyebár egy ősi tevékenység, amelyet megpróbálok modern formákon, modern anyagokkal összeházasítani.

Milyen alapanyagokkal dolgozol és hogyan készülnek a kalapok?

- Az alapanyagot beszerzem, nem én nemezelek, mert az sohasem lesz olyan minőségű, mint amit gyárilag, nagy nyomás alatt tudnak elérni. Ez az úgynevezett tomp. Ezt lehet kapni nyúlszőrből, és gyapjúból. Természetesen a nyúlszőr sokkal finomabb, vékonyabb, elegánsabb, és persze drágább is. Én főként ezzel szeretek dolgozni, sokkal jobban formálható, és a végeredmény is szebb. Ezt a tompot vizes, forró gőzzel átjárt állapotban kell ráhúzni a formára, és ott hagyni megszáradni. Új forma készítésénél ez elég sok időt vesz igénybe, mert egy napi száradás után veszem csak le, fel kell próbálnom a kalapot, és csak utána döntök arról, hogy hogyan alakítgatom tovább a formát, akkor kezdődik az egész folyamat elölről.

Persze ez a kedvenc részem, meglévő, jól bejáratott formára nem kihívás ráhúzni egy anyagot, nem is nagyon jött még ki két egyforma kalap a kezeim közül. Szeretek elegáns kalapokat is készíteni, csinos ruhához, kosztümhöz, de nagyobb kihívás, és folyton azon gondolkodom, hogy mit lehetne hordani farmerhez, rohangálni, laza ruhában, ami nem baseball sapka, nem is Fedora jellegű kalap, ami vagány is, hordható is, de nagyon feldobja a viselőjét. Tehát elsősorban a fiatalokat szeretném megcélozni, kicsit vissza is hozni a kalapviselést hordható formákkal. Ez nem tűnik teljesen reménytelennek, mert egyébként is kezd divatba jönni kicsit a kalap mostanában, de itt meg kell jegyeznem, hogy Nyugaton ennek sokkal nagyobb kultúrája van. Valahogy ott sokkal bátrabbak a fiatalok, és nagyon jó kalapokat lehet látni, nagyon jól áll nekik.

Hogyan lesz teljesen egyedi és személyes valakinek a kalapja?

- Amikor eljön hozzám valaki egy személyes találkozóra, kicsit beszélgetünk, megismerkedünk, megbeszéljük a fő vonalakat, felpróbál formákat, hogy mi áll jól az arcformájához, stílusához... és ha megegyezünk abban, hogy lehet rajta hímzés, abban a pillanatban sosem tudom megmondani, hogy az milyen lesz. Az mindig egy ráhangolódás után, közben alakul ki, és szinte magától válik világossá, hogy igen, neki ez lesz a jó, a minta szinte magától jön létre. Ez a másik kedvenc részem a munkafolyamatban.

Általánosságban tehát azt tudom mondani, hogy mindenképpen kell egy személyes találkozó, ha valaki egyedi kalapot szeretne, persze ha valami megtetszik valakinek a honlapomon, vagy Facebookon, akkor így is tudok megrendelésre küldeni kalapot, de erre eddig még nem volt példa.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


SIKERSZTORIK
A Rovatból
28 milliós jutalmat kapott a Google-től egy magyar fiú, mert talált egy súlyos biztonsági hibát
A 21 éves Schütz Dávidot kissé megváratta a Google, de végül kijavították a hibát, a fiú pedig megkapta a megérdemelt jutalmat.

Link másolása

Egy véletlennek köszönhetően sikerült felfedeznie egy súlyos biztonsági hibát a Google-nél egy magyar fiatalembernek, akit ezért a cég 28 millió forinttal jutalmazott meg. Schütz Dávid a Szegedi Napnak mesélte el, hogy érte ezt el.

Egy hosszú útról ért haza, amikor annyira le volt merülve a mobilja, hogy egy fontos üzenet közben ki is kapcsolt. Gyorsan feltette töltőre, a telefon pedig ekkor a SIM-kártya kódját kérte. Mivel a fiatal férfi háromszor is elrontotta a PIN-kódot, letiltotta a SIM-kártya, és immár a PUK-kódot kellett megadnia. Szerencsére megtalálta ezt a kódot a SIM-kártya dobozában, és miután beírta, új PIN-kódot adott meg a SIM-kártyához. Ezután azonban furcsán kezdett el viselkedni a telefonja: az ujjlenyomatot kérte bekapcsolás után, utána pedig egy fura, beragadt helyzetbe került, és úgy maradt a képernyő is. A problémát újraindítással sikerült megoldani, de felmerült benne a gyanú, hogy ez talán nem csak funkcionális hiba, hanem biztonsági problémát is okozhat.

Nem is hagyta ezt annyiban, elkezdte tüzetesebben megvizsgálni a hibát.

Feltűnt neki, hogy ha nem indítja újra a telefont és úgy állítja vissza a SIM-kártya kódját a PUK-kóddal, akkor nem lefagy a telefon, hanem feloldódik. Ezt egy régi telefonján is kipróbálta, és mivel azon is sikerült, már tudta, hogy ez egy több eszközt érintő hiba.

Ez azért veszélyes, mert bárki feloldhatja bárkinek a telefonját a feloldó kód nélkül is úgy, hogy a készülékbe helyezi a saját SIM-kártyáját, amihez tudja a PUK-kódot.

A 21 éves fiú egy óra múlva már jelezte is a hibát a Google-nek, ahol 34 percen belül be is fogadták, de csak egy hónappal később reagáltak. Akkor azt írták, hogy a hibát már más is jelezte korábban, ezért Dávid nem számított arra, hogy pénzt kap. Mivel azonban súlyosnak gondolta a hibát, többször is rákérdezett a cégnél, majd a Google mérnökei előtt, élőben is produkálta a hibát.

Végül elismerték, hogy ez valóban komoly hiba, november elején ki is javították. A szegedi fiatalnak pedig jutalmul 28 millió forintnyi jutalmat adtak.

Akinek a telefonja a "November 5, 2022" nevű biztonsági frissítést mutatja, akkor azon már nem jelentkezik ez a hiba. Ha korábbi a legutóbbi frissítés, akkor érdemes a legújabbra frissíteni.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
SIKERSZTORIK
A Rovatból
Másfél éve még járni sem tudott, most világbajnoki címet szerzett a 15 éves fehérvári parasportoló
A gyakorlata végén a közönség és a bírók is felállva tapsolták meg Porga Zsaklint a parapole világbajnokságon.

Link másolása

Aranyérmet nyert Porga Zsaklin a decemberi rúdsport világbajnokságon. A székesfehérvári MÁV Előre SC mindössze 15 éves para rúsportolója százharminchat pontos eredményt ért el a parapole elit versenykategóriában - írja a MÁV Előre SC.

Az olaszországi Cesenaticóban rendezett világbajnokságon harminc ország száznyolcvan sportolója indult, köztük a huszonhárom fős magyar válogatott is. A székesfehérvári klub sportolója 136 pontos eredménnyel lett világbajnok a parapole elit versenykategóriában.

„Felemelő érzés volt, amikor a himnusz hallgatása közben felemelhettem a magyar zászlót, mert nekem kiskorom óta, amióta elkezdtem űzni ezt a sportot, ez volt az álmom. Nagyon jól esett, hogy dicsőséget szerezhettem Magyarországnak és magamnak ezzel az eredménnyel”

– mondta Porga Zsaklin.

A rúdsportoló célja az volt, hogy bemutassa képességeit a korlátai ellenére. A beszámoló szerint gyakorlata végén a közönség és a bírók is felállva tapsolták meg a lányt.

„Nagyon sok munka volt ebben a vb-címben, mert ez volt az a koreográfia, amiben százszázalékos teljesítményt szerettem volna nyújtani a versenyen. Viszont ez nagyon összetett, mert a mozdulataim minden egyes apró részletét először fejben kellett megértenem, átgondolnom és csak utána tudtam begyakorolni, és ezt követően illesztettük be a koreográfiába. Igazából ez az a folyamat, amin folyamatosan keresztül megyünk. Ennél a nagyértékű produkciónál viszont az is jelen volt, hogy a jobb teljesítmény érdekében olyan elemeket is beépítettünk, amiket azért gyorsabban kellett elsajátítanom, hogy ezt a táncot még jobban tökéletesítsük. Én ezzel a sporttal már hét éve óriási falakat döntök le a félelmeimben és ezzel együtt a korlátaimban is”

— mesélte az ifjú világbajnok.

Porga Zsaklin oxigénhiányos állapotban született, ezért izomzsugorodás alakult ki a testében. Ám gyerekkora óta folyamatosan javult az állapota és másfél éve már járni is tud két bot segítségével.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

SIKERSZTORIK
A Rovatból
28 millió forintot kapott a Google-től egy magyar fiatal, aki felfedezett egy biztonsági hibát
Meglepően egyszerű módon törte fel képernyőzárját Dávid, az óriáscég nem volt hálátlan.
Fotó: PhotoMIX-Company / Pixabay (illusztráció) - szmo.hu
2022. november 24.


Link másolása

28 millió forintot kapott a Google-tól az a 21 éves magyar fiatal, aki felfedezett egy súlyos biztonsági hibát – írja az RTL.

Schütz Dávid középiskolás kora óta foglalkozik bug bounty-val, azaz biztonsági hiba kereséssel, a legnagyobb „fogására” azonban véletlenül bukkant. Felfedezte, hogy egy meglepően egyszerű módszer segítségével fel tudja oldani a telefon képernyőzárját, anélkül, hogy tudta volna a kódot.

A hibát beküldte a Google-nek, a cég pedig 70 ezer dollárral, azaz 28 millió forinttal jutalmazta Dávidot.

Dávid minden érdeklődőt arra biztat, hogy bátran vágjon bele a bug bounty-ba, az interneten található számos ingyenesen letölthető tananyaggal ugyanis bárki elsajátíthatja a módszert, ami pénzkereseti forrásnak sem utolsó.

Az RTL Híradó teljes riportja

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

SIKERSZTORIK
A Rovatból
Magas lánynak lenni igenis menő- ezt mutatják Bures-Berek Márta ruhái
A magas lányok rendszeresen kapnak beszólásokat, és a ruhavásárlás is igazi kihívás számukra. A Magas Nők Bázisa nemcsak divatos ruhákat kínál nekik, hanem közösséget is.
- szmo.hu
2022. december 05.


Link másolása

Ötödik születésnapját ünnepelte a budapesti Magas Nők Bázisa, amely kifejezetten magas lányoknak és asszonyoknak kínál minőségi ruhákat. Bures-Berek Márta 2016-ban nyitotta meg webshopját, rá egy évre pedig az üzletét. Maga is rengeteget küzdött azzal, hogy 190 centire nőtt. Azt mondja, élménnyé szeretné tenni a hozzá hasonlóknak a divatot.

— Öt év szép hosszú idő egy ilyen nemes küldetésnek, mennyire jött be az ötlet?

— Mára az egész országból járnak hozzánk vásárolni, és most már azt vesszük észre, hogy nagyon sok külföldön élő magyar is meglátogat minket. Ők általában egy-két ruhadarabot vesznek, vagy van arra is precedens, hogy egy nagyobb bevásárlást tartanak. Nekem emellett van egy 3500 tagot számláló Facebook-csoportom is, ott csak magas csajok vannak. Nem csak vásárlók! A csoport egyébként megelőzte az üzletet, meg a webáruház gondolatát. Velük azért is szerettem volna sokat beszélgetni, mert én se nőttem alacsonyra, és kerestem hasonló barátokat.

— Egy magas lánynak mik a legnagyobb gondjai?

— A legnépszerűbb téma a szerelem, sok az alacsony pasi... Aztán kicsi a konyhapult, nagyobb ágy kell, hogy kényelmes legyen, nagyobb szekrény, hogy elférjen kényelmesen, szóval nem egyszerű. Az autó sem mindegy, mekkora. Nekem most a babakocsi volt aktuális, hiszen kilenc hónapja született meg a kislányom, az mennyire masszív, meg ahhoz se kelljen azért lehajolni, meg persze a baba is nagyobb az átlaghoz képest, szóval az egész életet körülöleli.

Nyilván a lelki része a legnehezebb, hiszen a magas lányok általában nagyon érzékenyek és rendszeresen kapnak beszólásokat.

Ezeket rendre igyekszünk csoporton belül kezelni, próbálom a csajokat pozitív irányba terelni. Nekem az segített, hogy belegondoltam annak a helyébe magam, aki beszól a magasságom miatt. Ő nem tudja, milyen érzés ez. Nagyon sok problémám volt az önértékelésemmel, és szülés után meg pláne újra kellett kezdenem.

— Térjünk át a ruhákra. Ezek extra méretek. Partnerrel oldjátok meg, vagy saját magatok varrjátok a ruhákat?

—Saját tervezés, saját szabásminták, saját elképzelés, meg a csajoknak az igényei. Ha mondjuk bejön egy tini, akkor igyekszem az ő méretére is készíteni ruhát, ha bejön egy molettebb hölgy, és neki 52-es vagy 54-es nadrág kell, akkor igyekszem a következő szériát már úgy csinálni, hogy ő is tudjon válogatni. A pólóinkon vannak kifejezetten a magasságra utaló grafikák is, ezekkel aranyosan lehet oldani a feszültséget, amit a csajok éreznek, és afelé terelni őket, hogy magasnak lenni igenis menő.

— Sikerül mindenkinek azt nyújtani, amit szeretne?

— Maximalista vagyok, de természetesen nem tudok mindenkinek megfelelni. Ezt most már el is engedtem. Azt szeretném, hogy aki ide bejön, legalább egy nadrágot találjon magának, ami a stílusának megfelelő. Nyilván én is rengeteget fejlődtem. Először olyan ruháim voltak, amelyek nekem tetszettek, de aztán rájöttem, hogy mások ízlése sokkal fontosabb. Most például az egyszínű dolgok divatosak. Menő például a bézs, a fekete, a fehér, és amit például most készítettem, az egyszínű csavart nyakú felsők is nagy népszerűségnek örvendenek.

— Mit jelent az, amit itt talál, egy magas lánynak?

— Sokat. Anno anyukám engem is férfi boltba vitt farmert vagy férfi cipőt venni, tehát az volt, amit talált ránk. Ellenben

amikor ide belép egy magas lány, leveszi a polcról vagy a fogasról a kedvenc ruhadarabját, bemegy a próbafülkébe, és ugyanazt az élményt kapja, mint bármelyik lány a plázában.

Nem elég a nadrág hosszát nézni. Fontos, hogy a fenekén jól álljon, a fazon is megfeleljen. Én fontosnak tartom, hogy butik hangulat legyen, ne álljon meg egy nadrágnál, örülve annak, hogy az hosszú, hanem igenis szánjunk arra időt, hogy a neki legmegfelelőbbet vigye haza. A magas lányoknál is fontos az alkati adottság, más áll jól mindenkinek, én ezt fontosnak tartom.

— Minden méretből tart?

— Nem, sajnos a nadrág belső szárhosszát nem tudom mindig az összes lehetséges magasságra elkészíteni. Egyrészt nem férnék el, másrészt nem tudnám számon tartani. Ezért maradok annál, hogy a nadrág egy két méteres hölgynek is jó legyen, és túl hosszú, akkor rövidebbre szabjuk. Viszont a vádli az tényleg a vádlinál van. Mondjuk egy trapéz nadrágnál, ha nem vagy elég magas, ott a fazonja miatt elmehet a trapéz. Egyszer felkeresett egy 160 centis hölgy is, hogy neki mennyire tetszenek a blúzaink. Nagyon figyelek a dekoltázs takarására, ha valaki szereti a testvonalat követő fazonokat, ezeket is úgy oldom meg, hogy dekoltázsnál gombbal lezárom.

— Mindig is érdekelte a divat?

— Először nem, teljesen átképeztem magam. Egy hotelben voltam pénzügyi vezető, és jó pár iskolát kijártam. Kezdtem a stylist sulival, aztán jött a stílus- és színtanácsadás, most pedig elvégeztem a varrónői képzést májusban. A kislányom februárban született, így kézenfekvő volt, hogy még ezt is megcsináljam. Fontosnak tartottam, hogy mindent tudjak, ha már átnyergeltem egy másik szakmába, azt csináljam profin, nem?

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk