SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Így születnek a gyönyörű hazai porcelánok

Tűzből származnak a világszerte híres magyarországi darabok: 1300 fokon égetik őket.
Forrás: Archifirka blog - szmo.hu
2015. szeptember 06.


Link másolása

Mióta elkezdtem kerámiával foglalkozni, egyik vágyam, hogy eljussak mindhárom híres hazai porcelángyárba. Hollóházára, Herendre és Pécsre. Ebből most az egyik sikerült is, a híres Rothschild minta, a csodás „chinoiserie”-k, és a több száz éves porcelán-hagyományok világába: herendi élménybeszámoló.

herendi16

Egy élő oximoron: porcelánoroszlán

herendi2

herendi17

Ránk borul a porcelándoboz

herendi19

Az egykori hatalmas égetőkemence

Mi is az a porcelán?

Porcelán szavunk idegen eredetű, a vénuszkagylót, porceláncsigát jelentő olasz porcellana szóból került át nyelvünkbe, és arra utalt, hogy az anyag fehérségét, különlegességét a kagyló héjához hasonlították. A porcelán a legnemesebb kerámiaféleség, magastűzön, mázasan 1200 °C és 1400 °C között tömörre kiégetett, kagylós törésű anyag.

A kőcserépből fejlődött ki a gyártása, kaolin, kvarc és földpát keverékéből áll. Keménységét és további fizikai tulajdonságait leginkább a mullitnak köszönheti, amely tipikusan 1100 °C fölött keletkezik a porcelán egyik fő alapanyagából, a kaolinból. Nevét fő lelőhelyéről a kínai Gaoling hegyről kapta.

herendi18

A Minimanufaktúra porcelánfestő műhelye belülről

herendi3

herendi4

A porcelán alapanyagai:kaolin, földpát, kvarc

Pár perc késéssel foglaltuk el helyünket a vetítőteremben, ahol a vezetett Minimanufaktúra-látogatás kezdődött. A valóban lenyűgöző marketingfilmet 3D-s szemüveggel nézhettük meg. A több száz éves titkokból élő porcelángyár, semmi kétség, lépést tart a 21. századdal. Még fel sem ocsúdhattunk ebből a megállapításból, a túra első állomásán találtuk magunkat, ahol megmutatták, hogyan is néz ki a porcelánmassza, hogyan történik a rá,- és bekorongolása a sorozatgyártott csészének és csészealjnak, illetve mi a titka a fejét lehajtó agancsos szarvas megmintázásának.

A porcelán legfőbb alapanyaga a kaolin, amelynek legtöbb tulajdonságát köszönheti. A kaolin önmagában csak igen magas hőmérsékleten égethető tömörré, ezért olvasztó hatású anyagokat, földpátokat, meszet adagolnak a porcelán-masszákhoz, csökkentve azok tömörödési hőmérsékletét. Az így kapott massza viszont még nem eléggé plasztikus, nem eléggé formázható, a hozzáadott olvasztó hatású anyagok csökkentik a kaolin amúgy sem kiugró plasztikusságát. A harmadik fő komponens a finomra őrölt kvarc, mely a porcelánok áttetszőségéért felelős, szintén csökkenti a massza alakíthatóságát.

herendi5

A díszdoboz kikerül a formából

herendi6

Rákorongolás

herendi7

Kisplasztika készítés

herendi8

Rizsszemmintás doboz készül: az áttört dobozokon több száz apró lyukat kell kivágni, ha egyet is elrontanak belőle, már selejtnek minősül

herendi9

Harlequin születése

herendi10

Készül a 'spagetti-kosár'

herendi11

A rózsát olaj hozzáadásával formázzák

herendi12

Ebből bizony lószobor lesz...

A kaolin tartalom növelése a hőállóságot fokozza, a földpát biztosítja az áttetszőséget, míg a kvarc és a földpát együttes növelése a mechanikai szilárdságot növeli. A klasszikus európai keményporcelán összetétele: 50% kaolin - 25%földpát - 25% kvarc. Az olvasztó hatású földpátot különböző anyagokkal helyettesíthetik, így létrejöhet: frittpocelán, csontporcelán, mész,- vagy magnéziaporcelán stb. A kínai típusú porcelán lágyporcelán, amelyet 1200-1320°C-on, az európai porcelán keményporcelán, amelyet 1320-1410°C-on égetnek tömörre.

Kezdtem lassan magamhoz térni, egyszerre próbáltam figyelni és fényképezni, hogy befogadhassam a tetemes mennyiségű értékes információt. A következő terem a ’porcelánspagetti-kosár’, az áttört dobozok és a rózsák szülőhelye volt. A Minimanufaktúra tulajdonképpen azért épült, hogy bemutathassa mindazokat a legfőbb műveleteket, amelyek a készítés során a gyárban zajlanak, ahová viszont a halandó porcelánrajongó szinte soha nem teheti be a lábát.

herendi13

Mintarajzolás szénporral

herendi14

A boszorkánykonyha alapanyagai...

herendi15

A porcelánfestő munkában

A termekben csend, rend, tisztaság és fegyelem honolt, hiszen ezek a műveletek nagy odafigyelést igényelnek. Az áttört dobozokon több száz apró lyukat kell kivágni, ha egyet is elrontanak belőle, már selejtnek minősül. A vitrinekben félkész tárgyak, szobrok öntésére szolgáló sokdarabos gipszformák ejtik ámulatba a látogatót. Égetőkemencék kicsinyített másai illusztrálják, hol veszik fel végleges állapotukat e törékeny darabok.

Egy szinttel lentebb ereszkedve jutottunk a tekinteteket lebilincselő porcelánfestők birodalmába. Feltárulnak az apró titkok. A mintákat vonalak mentén kilyukasztott pauszpapíron keresztül, szénporral viszik fel a tárgyakra. Mókusszőr ecseteket mártanak a terpentin,- vagy vastagolajból és színes festékporból álló keverékekbe, hogy aztán a jól ismert minták kanyarodjanak ki ecsetjeik nyomán. Jelenleg német készítményeket használnak, ezüst, platina és arany festékekkel is dolgoznak, amelyek igen drágák.

Miről szól az Archifirka blog?

Emőke és Gabi fiatal építészek. Alapvető, a mindennapokat érintő építészeti problémákra keresnek és adnak válaszokat érdeklődő laikusoknak, fiatal kollégáiknak, és nem utolsó sorban maguknak.

Korábban egy-egy porcelánfestő akár húsz éven keresztül is festhette ugyanazt a mintát, ma azonban már megkövetelik tőlük a rugalmasságot, sokféle mintát, stílust kell tudniuk festeni. Kérdésemre sajnos semmilyen izgalmas belső anekdotát nem tudtak felidézni, talán szégyenlősségből, ellenben szívesen beszéltek a munkájukról, milyen a Minimanufaktúrában látogatókkal körülvéve dolgozni a gyár monoton zsongásához képest, vagy melyik mintát szeretik a legjobban. A herendi alapelvek, higiénia, tisztaság, eredményesség, rendtartás, etika, naprakészség, dolgosság és fegyelem, mind-mind tükröződött a tárgyakat és készítőiket, díszítőiket látva.

Bár a kerámia iránti szenvedélyem vezetett a gyárba, és a befogadó épületet a maga idejében a legtöbb valamire való szakmai orgánum méltatta, azért én is igyekeztem néhány pillantást vetni építész szemmel is a múzeumra. A téglaburkolatba belesimuló kerámia és üveg elemek elegáns díszei a bástyaszerű falak által határolt épületnek, amelyek védelmezőn borulnak százéves hagyományainkat megőrző kezek és szándékok fölé.

herendi1

Viktória mintás tányérok

herendi20

Herendi díszkút részlete, összesen 2664 áttöréssel, 1000 munkaóra árán

herendi21

Eszterházy minta

Kívülről semmi sem utal a belsőkben folyó lágy szépségre. Mint egy hosszantartó élvezet, amikor a roppanós csoki alól szétfolyik a szánkban a töltelék. A klasszikus és minőségi belsőépítészeti elemek visszafogottan adják meg a keretet az épületnél fontosabb belső tartalomnak: a porcelánnak. Az utca szemközti oldalán elhelyezkedő korabeli múzeum (és egyben gyár) épületben megőrzött egykori égetőkemence láttán pedig az jutott eszembe, hogy akár ez a forma is ihlethette az új épületegyüttes külső megjelenését.

A számtalan gyönyörű porcelántárgyból álló kiállítást óriási feladat lenne csak írásban és képekben visszaadni, egy szemvillanás erejéig azért megpróbálkozom vele.

Fischer Mór megrendelőiről, mecénásairól nevezte el jellegzetes díszítményeit, a hatalmas repertoárban így könnyebb is volt azonosítani őket. Az Eszterházy család volt egyik legfőbb pártfogója, akik az igényes, egyedi, kézi festésű művészi porcelánok felé ösztökélték őt. Emléküket egy eredetileg kínai díszítmény őrzi, amelyet őseik Szentpétervárról hoztak Magyarországra: vöröses alapon fehér apróvirágos fűcsomók. Legendás herendi díszítmények: Eszterházy, Gödöllő (Sissy személyes használatára), Miramare (Miksa mexikói császárnak), Viktória, Wales, Rothschild, Lichtenstein, Waldstein, Humboldt.

herendi22

Imari stílusú tál

herendi23

Farkasházy Fischer mázkísérletei

herendi24

Magyar népi motívumokkal díszített tálak

A herendi „chinoiserie”-k, vagyis kínai ízlésű porcelánok Fischer Mór keze nyomán egyedülálló, sokszínű és változatos tárgyakká változtak, amelyek így korának eklektikus szemléletét tükrözték. A chinoiserie nemcsak a kínai művészetből merít, hanem japán, indiai és közel-keleti elemeket is egyesít az európai ízlés szerint. A 18. századi porcelánfestészet nagyon kedvelte a híres japán Imari porcelánok máz alatti kobalttal és máz feletti vörössel és arannyal festett díszítményeiket. A kínai festők az ornamentikát folyamatosan, lendületes ecsetvonásokkal festették fel, míg Fischer díszítményein a festők először a rajz körvonalát rögzítették, azután töltötték ki a körvonalon belüli részeket, ezért domborodnak ki jobban a máz feletti festékek, mint eredeti társaikon.

A millenniumra való készülődés Herendet is felpezsdítette. Farkasházy Fischer Jenő európai utazásai során ismerte meg azokat a különleges máztechnikákat, amelyeket Herenden is meg szeretett volna honosítani. A coulé (folyatott) lágy porcelánmázak, a kristálymázak, a lüszterek és a finom pate sur pate (massza a masszán) technikával készült vázái és díszítményei a szecesszió világkiállításán 1900-ban Párizsban aranyérmet nyertek.

Számos híresség polcán díszeleg Herendi porcelán. A legemlékezetesebb ajándékok a múzeumban is láthatók. Bizony, már Overdoos is herendi porcelánon...

herendi25

herendi_ck

Nemrég valaki azon a véleményen volt, hogy elcsépelt már Tokajit vagy Herendit ajándékozni egy külföldinek. Én akkor hirtelen nem nagyon tudtam mit válaszolni erre, mert abban igazat adtam neki, hogy a kortárs képző és iparművészek alkotásai is nemzetközi elismerést érdemelnek. Most, hogy a saját szememmel is láttam egy darabot ebből a hungarikumból, semmi kétségem felőle, hogy van miért Herendit birtokolni. Mert nemcsak egy darab szép porcelán, hanem az alkotó munka megtestesülése is, amit megfizetni talán nem is lehet. Ide kívánkozik egy idézet is, amely az építészekre éppúgy igaz:

"
Ha független kézművestől vásárolsz, többet veszel egy képnél, egy szappannál, egy táskánál. Megveszed tőle egyúttal órák ezreit, amelyeket kísérletezéssel töltött, és megveszed elkövetett hibáinak százait is. Napokat, heteket, hónapokat, éveket veszel, amelyek kudarcokkal és örömökkel teltek. - Rebekah Joy Plett

A Viktória mintás csészéből teát kortyolgatva (amelyet a belépő mellé kaptunk ajándékba) a lépcsős csodakupolát bámulva, lenyűgözve a sok szépségtől és eltikkadva a több órás koncentrálástól és fényképezéstől, egy pillanatra én is királynőnek éreztem magam Herenden...

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


SIKERSZTORIK
A Rovatból
Az év elhivatott fiatal szakdolgozója: „12 órákat húztam le a Covid-osztályon, miközben Barbie-babának néztek”
Tisóczki Evelin édesapjánál egy ritka, idegrendszeri autoimmun betegséget diagnosztizáltak. Mikor Evelin 13 éves lett, meg akarta gyógyítani – ezért ment ápolónak.

Link másolása

A Békés megyei Gádorosról indult Tisóczki Evelin lett az idei év Elhivatott Fiatal Szakdolgozója. A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Doktori Iskolájának hallgatója, a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház Kistarcsai Telephelyének osztályvezető főnővére. A gyönyörű, fiatal nő azért választotta hivatásának az ápolói szakmát, mert beteg édesapján akart segíteni. Ekkor még csak 13 éves volt. Egész életében keményen kellett dolgoznia. Sokszor hajnali 5-kor kelt, hogy a fóliában segítsen paradicsomot, salátát, babot, retket ültetni, miközben külseje miatt folyamatosan afféle "Barbie-babának" nézték, akinek biztos, hogy minden könnyen megy.

– Nem is gondolná az ember, hogy ennyire kemény élethelyzeteket él meg valaki, amíg eljut az év Elhivatott Fiatal Szakdolgozója címig. Honnan jött az ötlet, hogy erre a pályára lép?

– A vidéki élet már gyermekként megtanított a kitartásra, és arra, hogy soha ne adjam fel. Amit egyszer elkezdek, azt be is fejezem. Emellett már akkor is szívemen viseltem például a szenvedő kisállatoknak sorsát. Ha találtam egy törött szárnyú galambot, akkor hazavittem, és vigyáztam rá, amíg meggyógyult, vagy ha elpusztult, eltemettem a hátsó kertben.

Már gyermekként azt éreztem, hogy adni jó. És ez nemcsak annak ad örömet, akinek adom, hanem nekem is. Jó érzéssel töltött el, hogy segíthettem.

Azt is éreztem, hogy az igazi, őszinte szeretet hegyeket képes megmozgatni. Sokszor csak ültem az udvaron, és arra vágytam, hogy nekem is legyen egy nagy, fehér színű felhőm azon a gyönyörű azúrkék égbolton, ahonnan mindent látnék, és mindenkire tudnék vigyázni.

– Tehát nagy az empátiája. De amikor az ember gyerekként bekerül a kórházba, nem feltétlenül érzi magát annyira boldognak. Önnel másképp volt?

– Kiskoromban sokat fájt a hasam, emiatt sok időt töltöttem a szentesi kórház sebészeti osztályán. Végül kétszer megoperáltak vakbélgyulladással, három hónapos különbséggel. Emlékszem arra, hogy Dr. Molnár Gábor sebészorvos operált meg. Valósággal vártam a varratszedést. Magával ragadott az a kórházi légkör, ami ott fogadott. Imádtam a kórház és a fertőtlenítő illatát, a sebészet zöld színét, az orvosok és ápolók fehér köpenyeit, és azt a miliőt, ami akkor ott körbevett. Az ápolók olyanok voltak számomra, mint az angyalok, akik vigyáznak rám. Akkor döntöttem el, hogy én is az egészségügyi pályát fogom választani, ha egyszer nagy leszek.

– Az év elhivatott Fiatal Szakdolgozójának elhiszem, hogy várta a varratszedést, bár elég bizarrnak hat. Volt-e más motivációja is?

– Az, hogy édesapám egyik napról a másikra beteg lett. Ekkor 13 éves voltam. Egy ritka idegrendszeri autoimmun betegséget állapítottak meg nála. Három hónapot töltött a szegedi neurológiai klinikán, élet-halál között. Kettős látás, eltorzult arc, bénulás, egy külsőre megváltozott Édesapa. Ezek a képek jelennek meg előttem, mind a mai napig. Annyira belém vésődött az az időszak, hogy arra is emlékszem, édesapám milyen színű köntöst viselt a kórházban, az eltorzult hangjára, hogy a szegedi neurológián melyik ágyban feküdt. Megviselte az egész családot. De az a borzasztó időszak erősítette meg bennem azt, hogy az igazi erős szeretet, a családi összetartás és a hit mekkora varázserő, valamint az élni akarás. Az egyik orvos azt mondta nekünk, „készüljenek fel a legrosszabbra”. Emlékszem arra, hogy mikor meglátogattam apukámat, mindig megmasszíroztam a kezeimmel és arra gondoltam

meggyógyítalak, mert szükségem van Rád. Te vagy az apukám, és nagyon szeretlek, nem mehetsz az angyalok közé! Még nem. Nem lehet itt az ideje. Túl korán van.

– És miért nem lett orvos inkább?

– Először a szegedi orvosira jelentkeztem, ahová két pont híján nem nyertem felvételt. Ezt követően jelentkeztem újra, majd ismét két pont kellett volna a sikeres felvételihez. Harmadjára már nem adtam be (ekkor már egyetemista voltam), pedig abban az évben felvettek volna az orvosképzésre. Végül a Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi-és Szociális Képzési Karán végeztem diplomás ápolóként. Ma már úgy gondolom, hogy ápolónőnek születtem, és örülök annak, hogy akkor nem vettek fel az orvosira. Ápolónőként több időt tudok törődni a betegekkel, és hiszem, hogy a lélekkel is foglalkoznom kell. Abban hiszek, hogy minden betegség lelki eredetű, és akkor jelentkezik fizikailag is, amikor már nagy a teher, és a szervezet nem bírja el.

Az ápolói egy nagyon nehéz hivatás, de mégis a legszebb! Ha ma újrakezdeném, ugyanígy döntenék.

Évekig váltott 12 órás műszakban dolgoztam. Ez idő alatt megtanulja az ember, mik az életben az igazán fontos dolgok, és mik nem. Ápolónőként megismertem a halált, a szenvedést, az elmúlást és az élet kezdetét.

– Az elmúlt éveket, évtizedeket megnézve a hiányszakmák közé tartozott az ápolói, most a Covid-járvány idején azonban megtudhatta ország-világ, milyen helytállást is tanúsítanak Önök. Hogy tekint ma a szakmájára?

– Hiszek abban, hogy mindenkinek végig kell járnia a ranglétrát azért, hogy magába szívja a tudást, és hogy elsajátíthassa azokat a képességeket, melyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy a következő lépcsőfokra léphessen. Nem építhetsz fel egy jó, stabil házat biztos alapok nélkül. Dolgoztam segédápolóként, beosztott ápolóként, főnővérként. Ez idő alatt sok pozitív és negatív tapasztalatot is szereztem. Nagyon fontos az emberi hozzáállás és a gondolkodásmód. Amikor egy negatív dolog ér, meg kell nézni azt, hogy mit tanulhatsz belőle, mit tud adni neked az az adott helyzet. Olyan ember vagyok, aki megbocsát, de nem felejt. Főnővéri teendőim mellett a Covid-fertőző osztályon 12 órás műszakokat vállaltam. Ápolónőként ott kell segíteni, ahol tudsz. Úgy gondolom nagyon fontos szerepe van az egészségügyi ellátórendszerben az orvosnak, az ápolónak, a betegszállítónak, a műtőssegédnek, a takarítónak, az aneszteziológus asszisztensnek, vagy épp az informatikai-műszaki és gazdasági dolgozóknak egyaránt. Mindenkinek óriási szerepe van, egymás nélkül nem tudunk működni! Ez egy láncolat. Egymást partnerként kell kezelni.

– Az elhivatottsága kézzel fogható, de biztosan sokan megkérdezték már, hogy ilyen külsővel nem gondolt az egészségügyi pálya helyett mondjuk a modellszakmára?

– Szerintem jó helyen vagyok, ahol vagyok. Amikor gyerek voltam, a családomnak volt fóliája. Volt, hogy hajnali 5-kor keltünk és mentünk ki dolgozni. Ahol megtanultam paradicsomot, salátát, babot, retket ültetni, csomózni, kacsolni. Fóliát vasalni, kerítést festeni, ásni. Mamám és anyukám megtanított főzni és sütni. Sokan soha nem gondolták volna rólam, hogy értek ilyesmikhez. Mert a „Barbie-baba” sztereotípiába ez nem fért volna bele. Amiért megdolgozol, annak édes az íze, ha valamit tálcán megkapsz, az nem ad ugyanolyan érzést. Én mindenért tisztességesen megdolgoztam az életben. A külsőm miatt sokszor éreztem magam beskatulyázva. Van az a tipikus „szőke hajú nő” sztereotípia. Én sokáig éreztem azt, hogy emiatt nekem duplán kell bizonyítanom.

Be akartam bizonyítani, hogy nem vagyok „tipikus szőke nő”. Ma már ez nem érdekel. Ma már senkinek nem akarok bizonyítani. Már senkinek nem akarok megfelelni.

Aki mindössze a külső alapján ítél meg valakit, meg egy hajszín alapján, az az ő szegénységi bizonyítványa. Emlékszem arra, amikor a gyakorlatomat töltöttem a szegedi intenzív osztályon, akkor egy reggeli vizit alkalmával egy kezdő rezidens orvossal álltunk egymás mellett. Majd megszólalt egy másik kolléga: „Ott van Barbie és Ken”. Ma már ezen csak jót mosolygok.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

SIKERSZTORIK
Második lett a magyar csapat a Bocuse d'Or szakácsverseny európai döntőjén
Fotókon láthatod, hogy milyen finomságokat készített a magyar csapat, akik ezzel az eredménnyel jövőre részt vehetnek a Bocuse d'Or lyoni világdöntőjén.

Link másolása

A dán csapat után és a norvégokat megelőzve

második lett a Dalnoki Bence séf és Nyikos Patrik commis alkotta magyar csapat a Bocuse d'Or szakácsverseny európai kontinensdöntőjén,

amelyet szerdán és csütörtökön rendeztek meg Budapesten.

A magyar csapat így jövőre részt vehet a Bocuse d'Or lyoni világdöntőjén.

A verseny legjobb commis-jának (segédjének) járó díjat a svéd Thilda Martensson kapta, a legjobb hústál szintén a svédeké, a legjobb tányértéma a brit csapaté lett.

A Sirha Budapest nemzetközi gasztronómiai szakkiállítás részeként megrendezett kontinensdöntőn 17 nemzet csapata készíthette el fogásait, a magyar csapat - Dalnoki Bence, a Michelin-csillagos Stand Étterem sous chefje és commis-ja, Nyikos Patrik - csütörtökön versenyzett. Széll Tamás coachként segítette a csapatot, melynek elnöke Szulló Szabina volt.

A magyar csapat ételeiről Dalnoki Bence ezt mondta:

"Téma egy tányéron": Krumpli & zöldségek a tiltott hozzávalókkal, szarvasgomba & kaviár. "A tiltott dolgoknak van egy titkos bája” - Cornelius Tacitus.

Ennek a fogásnak a megalkotásában az a kihívás, hogy a tavasz gyönyörű arcait harmóniában mutassuk meg az összes különböző textúrával. Az ébredés időszaka számomra a zöld színét, a friss hangulatot és az élénk, körülölelt ízeket jelenti. Örömömre szolgál, hogy olyan fogást készíthetek nektek, ami tud játszani az érzékszerveitekkel, mivel az elemek nem igazán azok, aminek kinéznek.

"Téma tálcán": Az erdő között, a természet közelében lenni életem egyik leginspirálóbb dolga. Minden hang és az erdő színek változatossága bennem van, arra várva, hogy újjászülethessek ebben a fogásban - a játék királynője, a szarvashús alapján. Büszkén mutatják be a magyar konyha emblematikus alapanyagait - Tokaji bor, túró és tejföl is. Kóstold meg Magyarországot, mint Európa fűszerét" - írják a közösségi oldalon.

Dalnoki Bence az eredményhirdetés után az MTI-nek elmondta, hogy szerinte a rengeteg munka ennek az eredmények a titka: "minden egyes tételt, amit kitaláltunk, próbáltuk a tökélyre fejleszteni, és a lehető legtöbbet kihozni az alapanyagokból, mindezt szépen. Rengeteget dolgoztunk rajta, belefektettünk mindent, amit csak tudtunk" - hangsúlyozta.

Mint hozzátette, az eredményhez hozzájárult az is, hogy a Stand Étteremben együtt dolgoznak Széll Tamással és Szulló Szabinával. "Nagyon sokat számított az, hogy összeszokott csapat vagyunk és természetesen az ő szakmai tudásuk, a Bocuse d'Orral kapcsolatos tudásuk. Rengeteg mindent köszönhetek nekik" - méltatta társait a magyar csapat séfje.

Az idei verseny alapanyagairól szólva elmondta:

az őz mindenféleképpen közel áll a szívéhez és a kezéhez is. "Az étteremben is sokat dolgozunk vele, nagyon szeretjük használni, hiszen nagyon jó minőségű a magyar őz".

A burgonya viszonylag könnyű alapanyag, de éppen emiatt nehezebb egy olyan arcát megmutatni, ami igazán érdekes - mondta Dalnoki Bence az idei tányértéma fő hozzávalójáról, hozzátéve azonban: úgy érzi, ez mégis sikerült.

Dalnoki Bence a 2023-as lyoni döntőre kitekintve kiemelte: ez a második hely csak még jobban motiválja, hogy még nagyobb erőbedobással és lendülettel készüljön arra, hogy még feljebb lépjenek.

Az előző, 2016-os budapesti kontinensdöntőn versenyzőként első helyet szerzett Széll Tamás az MTI kérdésére elmondta, biztosan sokat számított az, hogy Magyarország tíz éve jelen van a Bocuse d'Oron.

"Ezalatt rengeteg know-how-t sikerült összegyűjteni, és megtanultuk azt is, hogyan kell versenyezni. Nagyon sok múlik azon, hogy a konyhai munka, a kommunikáció hogyan van megszervezve" - jegyezte meg Széll Tamás.

A 2023-as lyoni fináléra a Bocuse d'Or Europe első tíz helyezettje kvalifikálta magát. Dánia, Magyarország és Norvégia mögött sorrendben Svédország, Izland, Finnország, Franciaország, Nagy-Britannia, Svájc és Belgium jutott ki a világdöntőre.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


SIKERSZTORIK
Egy magyar fotós szuper „Vissza a jövőbe” fotókat készített egy LEGO DeLorean segítségével
Lampert Benedek fotós a LEGO újdonságát, a Vissza a jövőbe ikonikus autóját készítette el. Azt is megmutatta, hogyan.

Link másolása

Lampert Benedek fotós a LEGO ujdonságát, a Vissza a jövőbe ikonikus autóját készítette el.

Lampert Benedek magyar fotográfus gyönyörű fotósorozatot forgatott a Vissza a jövőbe című ikonikus sci-fi film autójáról. Megmutatta, hogy mindegyik képet LEGO DeLorean autóval és egyszerű gyakorlati effektusokkal hozta létre.

A fotós már több öt éve kezdett kísérletezni a figurafotó (toy photography) műfajában, az évek során pedig folyamatosan fejlesztette a technikákat, hogyan tud minél élethűbb, miniatűr világot megjeleníteni.

Fotóinak különlegessége, hogy az effekteket manipuláció nélkül a kamera előtt készíti el, így a ködöt, a hófúvást vagy a bemozdulást is a valóságban hozza létre.

VIDEÓ: A makett kicsomagolása

Egy videóban pedig elárulta, hogyan készültek a szuper fotók:

VIDEÓ: A makett készítése

A fotós képeket is mutatott:

Meg több érdekességet az Instagram- es Facebook-oldalán látni:

Lampert Benedeknek, a figurafotó hazai mesterének korábbi alkotását is megmutattuk már:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SIKERSZTORIK
A Rovatból
Tudományos szenzáció: Magyar csillagász fedezett fel egy kisbolygót, ami két órával később felrobbant és a tengerbe zuhant
Ez volt az ötödik alkalom, hogy a becsapódása előtt észleltek egy kisbolygót. Az előző négyet Amerikából jelezték, így Magyarország a világon a második ország, ahol ez megtörtént.

Link másolása

Kisbolygó robbant fel a Föld légkörében, majd a darabjai az óceánba zuhantak Izland közelében.

A körülbelül 3-4 méteres aszteroidát a becsapódás előtt két órával fedezte fel Sárneczky Krisztián, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont munkatársa

- számolt be róla az RTL Híradó.

"Ez volt az ötödik az emberiség történetében abból a szempontból, hogy megtaláltuk a föld légkörét elérő égitestet, még mielőtt ez megtörtént"

- mondja a magyar csillagász.

Az előző négyet Amerikából észlelték, így neki köszönhetően Magyarország a világon a második ország, ahol ez megtörtént. A Piszkés-tetői obszervatóriumban dolgozó csillagász pénteken este a Földtől 100 ezer kilométerre, vagyis körülbelül harmad holdtávolságra vette észre a kisbolygót az égbolton.

Sárneczky Krisztián azt is elmondta, hogy mint minden ismert kisbolygó, vagy földközeli égitest, ez is a naprendszerben keringett sok millió évig, most azonban letért a pályájáról és elindult a Föld felé. A tudós szerint az ilyen égitestek általában már a levegőben felrobbannak, ezt a megfelelő műszerekkel mérni is lehet.

"Létezik egy infrahang detektáló hálózat, és annak a grönlandi, izlandi állomásán is észlelték azt a hanghullámot, amit ez a légköri robbanás okozott"

- mondta a magyar csillagász.

Izland északi részén pár másodperces villanást is láttak. Sárneczky Krisztián szerint ezt a robbanás okozhatta, ami után a törmelékek a tengerbe zuhantak. Az előző négy robbanás fele szárazföld felett történt, mind a kettő Afrika területén. Az azokból visszamaradó kőzetdarabokat megtalálták.

Az RTL Híradó riportja:

Link másolása
KÖVESS MINKET: