hirdetés

SIKERSZTORIK

Így készül az igazi csokoládé

A Zangio csokimanufaktúrában jártunk, ahol valódi alapanyagokból készül a különleges kézműves csokoládé.

Link másolása

hirdetés

Két és fél éve kezdett el bolti mennyiségben bonbonokat készíteni a Pap-Kelemen házaspár a családi házuk alagsori helyiségében kialakított manufaktúrában. Az apró családi cég bonbonjai a legjobb minőségűek közé tartoznak Magyarországon, hiszen kiváló minőségű alapanyagokból és nagy hozzáértéssel készülnek.

Pap Zoltán francia tanfolyamokon sajátította el a csokoládékészítés csínját-bínját, ma is francia és belga eredetű csokoládét használ a bonbonok készítéséhez, a minőséghez elengedhetetlen, hogy megbízható helyről szerezze be az alapanyagot. Csakúgy, mint az ízesítésnél, a fűszerezésnél. Zoltán szeret kísérletezni az ízekkel, hosszan próbálgatja, mire egy-egy bonbonból elkészül a végső változat. Amikor megmutatja, hogy milyen fahéjat, borsot használ, rájövünk, hogy ami a mi konyhánkba kerül, az a lebutított, szánalmas változata a valódi fűszereknek.

5

3

hirdetés

1

11

A kakaó

A kakaófa

A növény Dél-Amerikából származik, de mára a világ kakaótermelésének körülbelül 70 százalékát Afrika országai (Elefántcsontpart,Ghána, Nigéria és Kamerun) adják. A mezőgazdasági bevételek több mint 50 százalékát teszi ki a kakaótermelés. A világ éves kakaótermelése körülbelül négymillió tonna.

kakao1

Legnagyobb része az igénytelenebb Forestero fajta (80 százalék), mindössze 5 százaléka jobb minőségű, ám kényesebb Criollo és a maradék a kettő hibridje, a Trinitario. Kevesen tudják, hogy a növény termését feldolgozva először italként fogyasztották az indiánok. Nagyon sokáig luxusnak számított Európában, a 19. századig kellett várni, míg a tömegtermelés beindulhatott, főként a tejcsokoládé feltalálásakor.

"Nagyon nehéz itthon állandó minőségű alapanyagra találni. A 'Nem tudom' szilvalekvár ízesítésű bonbonhoz találtunk Szatmárban egy tökéletes szilvalekvárt. Már a következő évben sem kaptuk meg ugyanazt a minőséget, például magokat hagytak benne" - magyarázta Pap Zoltán.

Otthon kezdte el a konyhában a csokifőzést, bizonyos mértékig ma is ehhez a kézműves technológiához hasonlít a munka, a miniüzemben (amely csak kicsit nagyobb, mint egy konyha) tökéletes a tisztaság, mi is csak cipő- és hajvédőben léphetünk be.

A manufaktúrában található technológia is francia, illetve belga, nem kell bonyolult dolgokra gondolni, a szeletelő például hasonlít egy túlméretes konyhai tojásszeletelőre, csak persze rozsdamentes acélból készül, és több kilós. Ami a bonbonkészítéshez felhasznált csokikat illeti, a francia Valrhona, vagy a Cacao Barry cég termékei például állandóan magas minőséget biztosítanak. Egyes csokik hatalmas táblákban állnak, megtekinthettük például a szeletelőgépet működés közben, a többkilós tábláról hajszálvékony csokiszeletkéket képes leszelni, amelyek egy pillanat alatt elolvadnak a kezünkben. A kakaóvaj ugyanis 34,6 fokon olvad, ezt mindig vegyük figyelembe a csokik tárolásakor.

6

7

15

14

13

A kakaópor

A kakaófa 25 méterre is megnőhet, ám az ültetvényeken maximum háromméteresre hagyják. A kakaóbabot a szüret után fermentálják, majd megszárítják. A pörkölés ezután következik, amely gyakorlatilag befejezi az erjedési fázist. A kakaóbab mintegy fele kakaóvajból áll, ami egy meglehetősen stabil zsiradék, évekig nem avasodik. A kakaóbab hatóanyaga a teobromin, amely a szervezetben részben koffeinné bomlik le. A kakaópor (melyet először a holland Van Hauten készített) már jóval kevesebb kakaóvajat tartalmaz, 22%-ot, a zsírszegény változat 10-12-öt.

Gyerekeknek mindenképp, de felnőtteknek is látványos az egy másik gépből sugárban kifolyó csokoládé, vagy a tábla formába öntött bonbonkrém, amely egy-két nap alatt megszilárdulva kis kockákká szeletelhető. Az ízesítés, a díszítés is mind aprólékos, láthatóan kissé pepecselős munka, de a végeredmény számít csak, az pedig csodálatos. Az ízeknek úgy kell egymás után érkezniük a szánkban, ahogy az összetétel megkívánja, az egyik bonbonnál a Tabasco szósz, amiből egy pici kerül csak bele, nem szabad, hogy uralkodjon, először a csoki, aztán a fő íz érződik, végül a lenyelés után a garatban érezzük szinte az enyhén csípős ízt, ennek mindig így kell lennie.

Zoltán hosszan magyarázza a kakaófajták, és a csokoládékészítés rejtelmeit, még némi történeti áttekintést is kapunk, miközben a különböző helyekről származó kakaóból készült mini pasztillákat kóstoljuk. Mint kiderül, ez amolyan hobbi, ami egyre több idejüket elviszi, de ha ebből kellene élniük, az bizony kockázatos lenne. Megrendelőik, illetve a VII. kerületi kis boltjukban a vásárlóik nagy része a cégek és a külföldiek közül kerül ki.

A csokoládé

A csokoládé kedveltsége a benn lévő kakaótartalomtól függ. Ha valaki kóstolt 100 százalékos csokoládét, nem feltétlen érte pozitív élmény, elég keserű, fajtától függően némi savanykás ízt is lehet rajta érezni. A 80 százalékos már 20 százaléknyi cukrot tartalmaz, esetleg egy pici szójalecitint. Az EU-ban 28 százaléktól lehet csokoládénak nevezni a terméket. A fehér csoki például nem tartalmaz már kakaót, csak kakaóvajat. Kézműves csokikba nemigen tesznek lecitint, természetes ízesítésként maximum vaníliát használnak. Nem mindegy, milyen kakaót használnak, ínyencek és rutinos kakaókészítők és -kóstolók felismerik az országot, de még a terület- és ültetvényszelektált variációkat is. A tejcsoki feltalálása a svájci Nestlé, illetve Peters nevéhez fűződik, Nestlé tejport, Peters tejcsokit készített tejpor felhasználásával. Rögtön le is védették az eljárást, mire az amerikaiak egy másik technológiát találtak ki, hogy ne fizessenek érte.

20

19

18

17

- Mitől rosszak a csokoládék, amikhez olcsón lehet hozzájutni – kérdeztük Zoltánt. Természetesen az olcsó és igénytelen kakaó, a kevés kakaótartalom és a sok adalékanyag, illetve helyettesítő használata teszi tönkre a csokikat. Közgazdászként pontosan elmagyarázza, hogy lehet ügyesen csökkenteni a fajlagos költséget azzal, hogy olcsó kakaót használnak kis mennyiségben, valamint még a kakaóvajat is kiváltják valamilyen másféle, olcsó zsiradékkal. A költségcsökkentő eljárások következménye például az alig ehető húsvéti csokinyuszi vagy csokitojás, valamint a Mikulásra árult csokitélapó, amelynek az íze már csak nyomokban emlékeztet a csokoládéra.

Amikor az olcsó „csokik” és a drága valódi csokibonbonok árait összehasonlítjuk, számoljuk bele a drága alapanyagot, a manufakturális előállítás költségeit, valamint a hozzáértést és a belefektetett munkát.

A bolt és a csokiüzem

Hely: A Zangio boltja a Wesselényi utca 6-ban található.

(A Wesselényi és Rumbach Sebestyén utca kereszteződése, a Dohány utcai Zsinagóga kertjével szemben)

Nyitva tartás: H-P 12-19 Szo-V: Zárva

A csokiüzemet előre egyeztetett időpontokban látogatni is lehet: Budakeszi, Szanatórium köz 6. (Budapestről az első buszmegállónál jobbra)

Ha szívesen belekóstolnál a Zangio csokijaiba, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Bicikligumiból övet, teherautó-abroncsból aranyat érő port készít két magyar vállalkozás

Szabó László és Vékony Miklós vállalkozása is azon dolgozik, hogy újrahasznosítsák a gumiabroncsokat, és megoldásukkal bevezessék azt a körforgásos gazdaság szemléletébe.

Link másolása

hirdetés

A Deutsche Welle magyar szerkesztőségének riportjában mutattak be két magyar vállalkozást, akik a gumiabroncsok újrahasznosítására találtak ki egy-egy új megoldást.

A videó egyik főszereplője Szabó László, aki bicikligumikból készít dizájntermékeket.

Övet, pénztárcát, sőt bicikliláncból még kulcstartót is csinált. Munkájuk során évente több ezer abroncsnak adnak új formát, és a maradék gumikat is újrahasznosítják. Vevőik pedig a világ minden tájáról keresik a termékeiket.

A riportban bemutattak egy eljárást is, amelyet Vékony Miklós és csapata fejlesztett ki Tiszalökön. A kísérleteik arról szólnak, hogyan tudnak magas nyomású víz segítségével szétrobbantani gumiabroncsokat. Ezt a folyamatot szeretnék egyre hatékonyabbá és mobillá tenni, miközben az eljárás maga igyekszik minden ponton környezetbarát maradni.

A Deutsche Welle riportja:

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Egy bajba került majomról készült a világ idei legviccesebb természetfotója

A verseny döntőjébe a magyar Kránitz Roland két képe is bejutott.

Link másolása

hirdetés

A brit BBC One tévécsatornán hirdették ki kedd este a legviccesebb természetfotókat kereső Comedy Wildlife Photography Awards verseny eredményét – írja a Sokszínű vidék.

Az idén hetedik alkalommal kiírt pályázatra több ezer nevezés érkezett, volt köztük például kuncogó fóka, zsiráfon lovagló majom és nevető kígyó is.

A magyar vonatkozást pedig az adta, hogy a tavalyi közönségdíjas, Kránitz Roland ezúttal két, ürgékről készült fotójával is döntőbe jutott, így esélyes volt a végső győzelemre.

Ez volt az említett két kép:

Fotó: Kránitz Roland

Fotó: Kránitz Roland

hirdetés

Végül most nem sikerült a bravúr, de az is nagyon szép eredmény, hogy felkerültek a fotók a szűkített listára. A versenyt idén Ken Jensen nyerte egy bajba került majmot ábrázoló fotóval, ami itt látható:

Fotó: Ken Jensen

A fényképész szerint állat arckifejezése valójában agressziót közvetít, a pillanatképen azonban úgy tűnik, mintha fájdalmai lennének.

Az összes idei díjazottat ezen a linken lehet böngészni.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

150 autó, napi 4500 megrendelés 75 településen – mi a Kifli sikerének titka?

A cseh cég alig két év alatt olyan fejlődést és növekedést tudott felmutatni, amit csak kevesen.

Link másolása

hirdetés

2019. december 15-én lesz két éve, hogy belépett a magyar piacra a nálunk Kiflire keresztelt, cseh anyavállalattal rendelkező cég. Akkor még 10 autóból állt a flottájuk, és mindössze párszáz címre szállítottak. Mára 150 autójuk napi 4500 megrendelést teljesít, és 75 településen vannak jelen.

De miért más ez a cég, mint a többi? Mi a Kifli titka? Vásárlói oldalról közelítettük meg a kérdést.

Emlékszem az első találkozásomra egy Kifli hirdetéssel. Valami ilyesmit gondoltam akkor: “Egy újabb cég, ami leírva jónak tűnik, amit akár ki is tudnék használni, de úgyse lesznek ezek sem jobbak a többinél.” Az előítéletességem pedig abból fakadt, hogy az összes házhozszállítós céggel volt már dolgom, és mindegyikben csalódtam. Sok esetben küldtek hozzám sérült, romlott árut, és ha éppen nem volt az, amit rendeltem, teljesen random helyettesítő termékekkel küldték ki a futárt, akivel aztán lehetett jókat vitatkozni, hogy miért nem fogadom el a spagetti helyett a pennét, vagy a kedvenc jeges teám helyett a sajátmárkásat… Ha egyáltalán időre odaért hozzám, vagy hajlandó volt feljönni az ötödikre...

A Kifli első ránézésre nem tud sokkal többet, mint a konkurens márkák: online bevásárlást kínálnak egyszerűen, nagyjából olyan kínálattal, amit egy szupermarketben talál az ember.

De ha megnézzük közelebbről, könnyen rájövünk, hogy egy átlagos élelmiszerüzletnél azért jóval bővebb kínálattal rendelkeznek. Ha pedig megtapasztaljuk a velük való vásárlás élményét, nehéz lesz szabadulni tőlük, vagy másra váltani.

A marketingszöveg helyett elmondom, hogy én mit tapasztaltam. Én, aki magánemberként, lassan másfél éve vásárolok tőlük.

Én, aki a normál boltba járásomat abszolút megszüntettem miattuk. Én, aki azonnal váltottam prémiumra, mert meg vagyok győződve róla, hogy náluk éri meg a legjobban VIP-nak lenni.

hirdetés

A Kifli előnyei egy mezei vásárló szemszögéből

Az online felület jól használható. Mindenhez van kép, megfelelő leírás. Nagyon sok termék van, és nagyon sok olyan tétel, ami csak gourmet- vagy bioboltokban lenne fellelhető.

Mindig van egy csomó izgalmas újdonság, és sokszor jár ajándék is a vásárláshoz. És vannak kategóriák, amikben kifejezetten élvezet válogatni.

Az olcsóbban elhozható, szavidős áruk, vagy az újdonságok, esetleg a csak náluk fellelhető Marks & Spencer termékek engem például mindig kattintásra csábítanak.

Bizonyos termékek talán drágábbak, mint a sarki boltban, de a különbség nem számottevő, és itt valóban friss és minőségi portékát kap az ember. Ez húsoknál, zöldségeknél és gyümölcsöknél nagyon nem mindegy.

Ha pedig valami nem stimmel, nem megfelelő állapotú, pár kattintással vissza lehet igényelni az árát, és nem fog veled egy morcos ügyintéző sem vitatkozni miatta.

A kiszállítási idősávokat is jobban oldották meg, mint a konkurencia. Nem fél napokat várod otthon a futárt, hanem csak egy adott órán belül kell otthon lenned. Sőt! Ha előfizetsz prémiumra, akkor 15 perces idősávok közül választhatsz. És ha délután 4-ig leadod a rendelésed, garantálják, hogy még aznap meg is kapod. Na ezért vagyok én is prémiumos!

Az ügyfélszolgálatosok és futárok kedvessége is meglepő. Köszönnek, mosolyognak, normális hangon kommunikálnak veled, készséggel oda teszik-viszik a szatyrot, ahova kéred. Én más cégnél ezt az állandó korrekt és kedves hozzáállást még nem tapasztaltam!

És bár a Kifli egy cseh anyacéghez tartozik, mindig az adott országhoz igazodnak. Így Magyarországon is rengeteg helyi márkával és gazdasággal állnak kapcsolatban. Mondok pár példát.

A ráckeresztúri Martontej finomságai például a személyes kedvenceim. A Martontej Kft. közel 1000 állatot számláló Holstein-fríz marhaállománya első osztályú tejet termel, köszönhetően a monodietikus, GMO-mentes takarmányozásnak. A takarmány 80%-át maguk termelik és állítják elő. Sajátosságuk, hogy a növénytermesztéstől az állattenyésztésig, a feldolgozástól a termék boltokba juttatásáig mindent saját kézben tartanak. A Martontej alapelve a termékek gyártásánál, hogy mesterséges adalékanyag, színezék és ízesítőanyag-mentesek legyenek, ezáltal kizárólag gondosan tesztelt és bevizsgált összetevők kerülhetnek termékeikbe. Mennyivel jobb ilyen tejet és joghurtot rendelni nap mint nap, ugye?

De ha a gyümölcsök vagy zöldségek között keresgélünk, akkor is rengeteg magyar terméket találunk, és ez jól láthatóan megjelenik a leírásokban is. Csak hogy egy szezonális példánál maradjak, sütőtököt venni például iszonyat nagy lutri. De nem a Kiflinél! A tök az Ortofrutta névre hallgató magyar cégtől érkezik, és sütés után minden darab édes és krémes! (Saját tapasztalat!)

Ráadásul az oldalon az alapanyagok mellett találunk recepteket is, így azonnal össze is dobhatunk egy bevásárlólistát egy jó sütőtök krémleveshez.

Ha tojást szeretnénk, könnyedén találunk náluk szabadtartású tyúkoktól származót. Ha friss húsra vagyunk, ott vannak például a Pro-Duck termékei. Ez is egy magyar cég, aminek a fő profilja a prémium minőségű hízott kacsa és liba húsok.

Nekem fontos, hogy minőségi alkoholt is be tudok tőlük szerezni. Mióta a Kifliről rendelek, nem is nagyon járok más borboltba vagy alkoholszaküzletbe.

És hogy ide is konkrét példát hozzak, a jóáras bor éppúgy a raktárkészlet részét képezi, mint a magasabb kategóriás. Frittmannból például van Cserszegi Fűszeres, ami 1300 forintba kerül, de elérhető a Gold Ezerjó pezsgőjük is, ami 5000 forintba kerül, és szerintem maximálisan meg is éri az árát.

Érzem, hogy fontos vagyok

Sok helyen találkozik hasonló mottóval az ember, csak aztán ez a valóságot nem tükrözi. A Kifli számára tényleg fontos a vevő és az ő véleménye, és ezt pár hónap alatt meg is tapasztalja az ember.

Mivel ez a cég fejlődni szeretne, és meg szeretné változtatni a házhoz szállítás piacát, ezért tényleg fontos nekik az, hogy te mit rendelsz, mivel vagy elégedett és mivel nem, és hogy mire vágysz még.

Nem gyűlölnek azért, ha elmondod a véleményedet, kritikádat, javaslatodat, hanem kifejezetten örülnek neki, és tanulni próbálnak belőle, fejlődni általa.

Számos kérdőívet töltöttem ki nekik én is mezei vásárlóként, majd pár hónap múlva tapasztaltam a változást, amit a beérkező válaszok alapján eszközöltek. Így lett például egyre szélesebb a pékáruk palettája, vagy a jó boroké.

Szóval a Kifli könnyedén válik a hétköznapok szerves részévé, és a bevásárlással, étkezéssel kapcsolatos stresszes helyzeteket üti ki.

Két év alatt olyan fejlődést és növekedést tudtak felmutatni, amit kevesen. A jövőjük pedig elég fényes, mert a visszajelzések alapján az emberek szívesen fizetik meg a minőséget, a gyorsaságot és a kiemelten pozitív élményt hagyó kommunikációt.

Te fizetnél azért egy kicsivel többet, hogy a bevásárlás ilyen élmény legyen? Akkor ajánlom a Kiflit!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Bejárta a világot és még Új-Zélandon is szüretelt Homoky Dorka negyedik generációs borász

Szülei, nagyszülei, dédszülei is a szőlőnek és a bornak szentelték az életüket, ám nem sokon múlt, hogy Dorka ne folytassa a családi hagyományokat.
Tomka Tivadar - szmo.hu
2021. november 22.


Link másolása

hirdetés

Homoky Dorka szülei, nagyszülei, dédszülei is a szőlőnek és a bornak szentelték az életüket. Dorka bejárta a világot, kezdetben filmelméletet és filozófiát tanult, és nem sokon múlt, hogy ne folytassa a családi hagyományokat.

– Miért nem azonnal lettél borász?

– Alapvetően, mert számomra mindig természetes volt, hogy a családom ezzel foglalkozik. Eszembe sem jutott eleinte, magamnak kellett végigjárni az utat, eltávolodni a famíliától, hogy újra érdekes legyen a számomra és más aspektusból közelítsek a birtokhoz, tudatosabb legyek és hasznos tapasztalatokat szerezzek másutt. Más szemmel nézni arra, mi van Tokajban és mit lehet másképp csinálni, mint eddig. Amíg távol voltam, addig a bölcsészkarra jártam, ahol filmelméletet és filozófiát tanultam. Ha már beszéltem a szemléletről, a kisfilmek készítése a gasztronómiáról, borászatról, szőlőről az egyetemi évek alatt is szerves része volt az életemnek.

– Amikor visszatértél a családhoz, szüleid mit szóltak mindehhez?

– Természetesen nagyon örültek, mert éppen azon gondolkodtak, hogy mi lesz a birtokkal, ha a hagyomány megszakad. Eladják? Megtartsák? Amikor hazatértem, mindez egy csapásra megoldódott. Soha nem tették kötelezővé sem nekem, sem a húgomnak, hogy ezzel kell foglalkoznunk, mi dönthettük el, hogy mi érdekel bennünket. Gyermekkoromban besegítettünk a szüretelésbe, ám akkor sem határozták meg, mikor és mennyit dolgozzunk.

hirdetés
A visszatérésemet követően kezdetben édesapám adott néhány parcellát, és azzal indított utamra, hogy gondozzam a szőlőt, készüljön el a bor, aztán legyen értékesítve.

Csupán ennyi volt a kérés... Miután jól debütáltam, egyre több területet adott át nekem évről-évre, tehát a bizalom a részéről töretlen volt már akkor is. Egyébként itt hadd jegyezzem meg, hogy kevés a jó generációváltás a borászoknál, magunkról elmondhatom, ez sikeresen megtörtént.

– Laikusként kérdezem: mit jelent a natúr bor kifejezés?

– Ha egy mondattal kellene válaszolnom, akkor azt mondom, semmit nem veszünk el belőle és semmit sem teszünk hozzá. Organikus a művelés, és minden természetes, ami a pincében van. Sokat tanultam a családtól, de szakmailag én is folyamatosan képeztem magam, így kerültem fél évre Lyonba is egy Erasmus-ösztöndíjjal, ott szőlészet és borászat szakra jártam.

Számtalan kóstoláson vettem részt, és figyeltem, mik az újdonságok a világban. 2019-ben még Új-Zélandon is voltam egy szüreten. Idehaza is megismertem sok borászt.

Mindezek olyan élményeket adtak, amiket most a családi borászatunkba integrálhatok.

– Mik a közeli és távoli integrációs terveid?

– A közeljövőben Balogh Leventével, a Szentkirályi Magyarország elnök-tulajdonosával közösen, aki befektetésével támogat, - megkezdjük Tállyán a borászat kiépítését, újítását, fejlesztését. A legfontosabb, hogy az ott élő embereknek lehetőséget adjunk, legyen miért ott maradni, és hogy szakképzett munkaerőt képezzünk.

Ha hosszú távra tekintek előre, akkor Tokaj formálása a célom, arculat, kommunikáció és infrastruktúra szinten is. Lassan haladnak a fejlesztések, ami a borászoknak is nehézséget jelent. A másik, hogy a vásárlóknak ne csak az édes borok, hanem a száraz borok is eszükbe jussanak, ha meghallják a település nevét.

Egyébként egyre nagyobb az igény világszinten a natúr borok iránt.

– A nap minden percében dolgozol?

– Nem unatkozom. Főleg az őszi időszakban, mert akkor a hétvégéim is foglaltak. Rengeteg kóstolót tartunk több borászattal közösen. Kitaláltunk egy eseménysorozatot is programokkal teletűzdelve, amelynek Zsendülés a neve. Szeretnénk felpezsdíteni az itteni mindennapokat az itt lakók és a turisták számára is.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: