SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Így dolgozik egy magánnyomozó Magyarországon

Tényleg kalapot és ballonkabátot hordanak, mint a filmekben? Telefonokat is lehallgathatnak? Utánajártunk a szakma rejtélyeinek.

Link másolása

Arról a szóról, hogy magánnyomozó, az emberek többségének jó eséllyel Columbo vagy Sherlock Holmes jut eszébe. Ezek a legendás figurák kitörölhetetlen részei lettek a popkultúrának, a mai napig születnek újabb és újabb feldolgozások a történeteikből. Azt viszont kevesen tudják, pontosan mivel foglalkozik és milyen módszereket használ a valóságban, aki ezt a szakmát űzi.

Magyarországon ma körülbelül 1600 ember rendelkezik érvényes magánnyomozói igazolvánnyal.

Persze ez önmagában nem sokat ér, annál is inkább, mivel néhány éve már egyetemi végzettség sem kell a megszerzéséhez, elég hozzá egy féléves OKJ-s tanfolyam. Viszont aki valóban élni akar vele, annak vagy alkalmazottként kell elhelyezkedni valahol, vagy saját vállalkozást indítani.

Egyik sem annyira egyszerű feladat, mivel a piac nagyon telített. A leendő ügyfeleknek ezért nem árt minden alkalommal meggyőződniük a választott személy vagy cég referenciáiról és megbízhatóságáról – figyelmeztet Baráth György, a Baráth és Partnerei Biztonsági Tanácsadó és Magánnyomozó Ügynökség vezetője, valamint egyben a Magyar Detektív Szövetség elnöke.

Ő maga az országban elsők között kezdett ezzel foglalkozni, közel két évtizede alapította vállalkozását. Korábban a titkosszolgálatoknál dolgozott, de a '90-es évek végén úgy döntött, hogy a magánszférában hasznosítja megszerzett tudását.

barathgy

Belvárosi irodájukban találkozunk, ugyanott, ahol megbízóikat is fogadják. Az apró, félhomályos helyiség teljesen megfelel annak a képnek, ami látatlanban előttem volt. Később azért kiderült, hogy a magánnyomozókkal kapcsolatos sztereotípiák nagy része korántsem fedi a valóságot, de ne szaladjunk ennyire előre.

Megfigyelés, hűségteszt: legfontosabb a diszkréció

Minden cég esetében eltérő, mit vállalnak: sokan egy-egy kisebb területre fókuszálnak, míg másoknak szélesebb a profiljuk. Baráthék megbízásainak többsége üzleti jellegű (átvilágítások, versenypiaci hírszerzés és hasonlók), de igény esetén bűncselekmények felderítésén át párkapcsolati ügyekig számos dologgal foglalkoznak. Tavaly például egy vegyes házasságból származó kisfiút kutattak fel és hoztak haza Ausztriából, akit az apja láthatás címén elvitt, majd elrejtett. Amerikában pedig egy magáról életjelet nem adó személyt találtak meg.

A legnagyobb szervezésre és elővigyázatosságra mások megfigyelése során van szükség. Ez ugyebár az a tevékenység, ami a filmekben is a leggyakoribb: adott egy nyomozó, aki rátapad a célszemélyre, sokszor akár órákig várakozik egy kocsiban az illető háza előtt, majd a megfelelő pillanatban a nyomába ered.

A valóságban a fentiekből legalább egy dolog biztosan másképp van. Mindig az adott esettől függ, pontosan hányan figyelnek valakit, de soha nem egyetlen ember. Elég belegondolni abba, a budapesti csúcsforgalomban milyen könnyen szem elől lehetne téveszteni bárkit, ha mindössze egyvalaki követné.

SONY DSC

De egy kistelepülésen sem egyszerűbb a helyzet, csak ott nem a dugók és az útlezárások okozhatnak gondot, hanem épp az ellenkezője: a figyelő nagyon hamar gyanús lehet egy olyan környezetben, ahol mindenki ismer mindenkit. Mindez folyamatos koncentrációt, csapatmunkát és villámgyors döntéshozatalt követel a munkában résztvevőktől.

Nem véletlen, hogy

a megfigyelés a legdrágább szolgáltatási ág: napi többszázezer forintos nagyságrenddel kell számolnia a megrendelőnek.

Ezért az esetek többségében legfeljebb 2-3 napig tart, bár Baráth György cégének olyan megbízója is akadt már, aki egy teljes hónapig figyeltetett valakit.

Az érdeklődőknek a költségek csökkentése miatt azt tanácsolják, teremtsenek olyan szituációt, ami elősegítheti a kívánt eredményt. Például aki arra gyanakszik, hogy megcsalják, mondja azt párjának, hogy néhány napra vidékre vagy külföldre utazik. Ilyenkor a célszemély úgy érezheti, semmiképp nem bukhat le, így nagyobb eséllyel szolgáltat bizonyítékokat a figyelők számára.

Mennyit változtak az eszközök?

A technológia folyamatos fejlődésével természetesen ez a szakma is átalakult. A mai napig használnak teleobjektíves fényképezőgépet, de olyan eszközök is megjelentek, amelyek jóval kisebb méretűek, mégis hasonló képminőségre képesek. Az internet, különösen a közösségi oldalak elterjedése szintén hatalmas segítséget ad a nyomozásoknál.

A megbízások jelentős része ma már nem is igényel fizikai jelenlétet, el tudják intézni az irodából. Persze ez a megfigyelésre nem vonatkozik, de például egy cég átvilágítását sokszor anélkül is meg lehet oldani, hogy kimozdulnának. A házastársi hűtlenségre szintén plusz bizonyítékot szolgáltathatnak a Facebook-posztok és kommentek, habár ezek felderítéséhez sokszor magánnyomozóra sincs szükség.

mnyom3

A párkapcsolati megfigyeléseknél körülbelül 50-50 százalék a férfi és a női megbízók aránya – ezt már Tóth Szabolcstól, a Sasszem Magánnyomozó és Tanácsadó Iroda vezetőjétől tudom, akik nagyrészt ilyen ügyekre specializálódtak.

Mint mondja, tapasztalataik szerint

a félrelépés gyanúja csak nagyjából minden második esetben igazolódik be, sokszor egészen más áll a háttérben. Leginkább túlzott féltékenység vagy paranoia, de arra is volt már példa, hogy a megcsalással vádolt személy valójában eltitkolt szerencsejáték-függőség miatt maradozott ki.

A megfigyelés mellett sokszor az álcázott adatgyűjtés is eredményes lehet. Ilyenkor a magánnyomozók az illető munkatársait vagy szomszédjait keresik fel, és tőlük próbálnak információkhoz jutni. A célszemély természetesen nem tudhatja meg, hogy érdeklődtek utána, ezért minden esetben valamilyen hihető fedősztorit alkalmaznak.

Speciális formája a párkapcsolati jellegű megbízásoknak a hűségteszt, ami arra az elvi kérdésre ad egy szintén elvi választ, benne van-e valakiben a hajlam a félrelépésre. A dolog úgy működik, hogy a cég beépített embere kapcsolatba lép az illetővel egy előre kidolgozott forgatókönyv szerint, és megpróbálja őt elcsábítani.

Baráth György nem kedveli túlzottan ezt a módszert, az ügyfelek zsebéből való pénzkihúzásnak tartja, ezért mindenkit igyekszik lebeszélni róla. A Sasszem portfóliójában viszont szerepel, és ha nem is ez a leggyakoribb, átlagosan 2-3 havonta élni szoktak a lehetőséggel.

Igaz, Tóth Szabolcs is hozzáteszi, hogy rengeteg tényező befolyásolhatja a teszt eredményét. Szélsőséges esetben például előfordulhat, hogy az illetőnek éppen az adott pillanatban is van viszonya, még egyet pedig már nem akar bevállalni, emiatt mond nemet a kísértésre.

Jelentős életesemények, például házasságkötés vagy összeköltözés előtt viszont mindig akadnak olyanok, akiknek ilyen jellegű bizonyosság kell. Sokszor nem is a házastárs: előfordult már, hogy após kérte a leendő vejére, vagy anyós a menyére.

A Sasszem Magánnyomozó és Tanácsadó Iroda bemutatkozó kisfilmje:

Amit szabad és amit nem

Azzal kapcsolatban is sok a tévhit, pontosan mit tehet meg legálisan egy magánnyomozó, miközben a munkáját végzi. A szakmára természetesen szigorú szabályozások vonatkoznak, a Polgári és a Büntető törvénykönyv rendelkezései is több ponton kötelezik őket.

Közterületen alapesetben készíthetnek kép- és videofelvételt, amit polgári peres ügyekben akár bizonyítékként is elfogadnak a bíróságon.

A dolgot ugyanakkor bonyolítja, hogy az adatvédelmi törvény és az új PTK. pár évvel ezelőtti szigorítása miatt ezzel személyiségi jogokat sértenek, hiszen senkit nem lehet megörökíteni a beleegyezése nélkül.

Tehát egyfajta paradox csapdahelyzet áll elő, a "róka fogta csuka" tipikus esete. Baráth Györgyéknek még nem származott problémájuk ebből, más ügynökségeknél viszont elmondása szerint már előfordult, hogy a megfigyelt személy utólag perrel fenyegetett.

Az ideális az lenne, ha A-tól Z-ig részletesen szabályoznák a magánnyomozást, az etikai normáktól a szükséges végzettségen át a legálisan hozzáférhető adatbázisok köréig. A legnagyobb gond ugyanis az, hogy jelenleg mindössze két paragrafus foglalkozik vele, míg más országokban külön törvényt és saját kamarát is kaptak. Tevékenységük jelentős része nálunk így a szürke zónába esik.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Ami viszont biztos: a politikai pártokkal összefüggő megfigyelés teljesen ki van zárva, a hatályos jogszabályok is tiltják. Más kérdés, ha egy politikus magánemberként félrelép, partnere pedig gyanút fog és nyomoztatni kezd utána. Az ilyen megbízást vállalnák, de Baráth eddigi pályafutása során nem volt még rá példa.

Az se túl életszerű – válaszolja a kérdésemre –, hogy egy megszállott rajongó valamelyik híresség követésére bérelje fel őket. Belegondolva nem csoda, hiszen kicsi az esélye, hogy bárkinek felesleges százezrei, sőt inkább milliói lennének erre. Az ilyesmi amúgy is inkább a lesifotósok profiljába tartozik.

Még egy dolog, amivel sok ügyfél nincs tisztában, mikor megkeresi őket:

a telefonok lehallgatása szigorúan tilos számukra, ahogy híváslistákat sem kérhetnek ki és e-mail vagy Facebook-fiókokat sem törhetnek fel.

Jeladót se vehetnek igénybe a követés során, kivéve ha a megbízó maga szereli be a saját járművébe, amit például a nyomozók által figyelt felesége használ.

Viszony a rendőrséggel

A magánnyomozók nem rendelkeznek hatósági jogkörrel, ezért a követett személlyel szemben semmilyen kényszerítő intézkedést nem alkalmazhatnak, még akkor sem, ha az illető egy bűnügy gyanúsítottja. Tulajdonképpen leginkább a talpraesettségüktől függ, milyen adatokat tudnak beszerezni.

Ugyanakkor munkájuk során gyakran működnek együtt a rendőrséggel, segítve a hatóságok tevékenységét. Erre nagy szükség is van, hiszen előbbiek iszonyúan leterheltek, így sok ember a rendőri feljelentés mellett (vagy akár helyett) eleve magánnyomozót is fogad.

Baráth Györgyék már külföldi szervek munkáját is több alkalommal segítették. Bő tíz éve például valaki betört egy nagy elektronikai cég hálózatába, ahol haditechnikai fejlesztések terveihez is hozzáfért. Az illető állam rendőrsége és kémelhárítása egy nemzetközi ügynökséget is megbízott, Baráthék pedig alvállalkozóként szálltak be, mivel elkövető egy magyar fiatalember volt. Végül ők kutatták fel a célszemélyt, akit nyomozásuk eredményeként külföldi utazása során vettek őrizetbe.

mnyom2

Forrás: Stidham Reconstruction Office

Mi a helyzet a ballonkabáttal?

A magánnyomozók körében szinte senki nem veri nagy dobra, hogy ezzel foglalkozik, az arcképüket főleg csak nagyon kevesen teszik közzé. Baráth György kivétel, már csak azért is, mert a Detektív Szövetség elnökeként a médiában is rendszeresen szerepel.

De mint mondja, az egészből nem feltétlenül kell nagy ügyet csinálni, elvégre a követett személyek aligha szakítanak időt arra, hogy végigböngésszék a magánnyomozó cégek honlapjait, és memorizálják az arcképeket. Hiszen ideális esetben nem is sejtik, hogy megfigyelés alatt állnak.

Ebből kifolyólag a figyelést végző személyek öltözete is teljesen hétköznapi: a pipázó, kalapos, ballonkabátos magánnyomozó-figura csak a filmekben létezik, valójában senki nem néz ki így.

"
Egy jó figyelő arról ismerhető fel, hogy nem ismerhető fel.

Tóth Szabolcs is rengeteg emberrel találkozik munkája során. Elmondása szerint legyen szó akár ügyfélről, akár bármilyen más ismerőséről, tízből heten azt mondják neki, hogy egyáltalán nem néznék őt magánnyomozónak. És szerinte ez a legnagyobb elismerés, amit ebben a szakmában kapni lehet.

A cikkben szereplő képek (kivéve az első és az utolsó) megfigyelések során készültek, Baráth György bocsátotta őket rendelkezésünkre. A valamennyire felismerhető arcokat mi homályosítottuk el.

Ha tetszett a cikk, oszd meg!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


SIKERSZTORIK
A Rovatból
Az év elhivatott fiatal szakdolgozója: „12 órákat húztam le a Covid-osztályon, miközben Barbie-babának néztek”
Tisóczki Evelin édesapjánál egy ritka, idegrendszeri autoimmun betegséget diagnosztizáltak. Mikor Evelin 13 éves lett, meg akarta gyógyítani – ezért ment ápolónak.

Link másolása

A Békés megyei Gádorosról indult Tisóczki Evelin lett az idei év Elhivatott Fiatal Szakdolgozója. A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Doktori Iskolájának hallgatója, a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház Kistarcsai Telephelyének osztályvezető főnővére. A gyönyörű, fiatal nő azért választotta hivatásának az ápolói szakmát, mert beteg édesapján akart segíteni. Ekkor még csak 13 éves volt. Egész életében keményen kellett dolgoznia. Sokszor hajnali 5-kor kelt, hogy a fóliában segítsen paradicsomot, salátát, babot, retket ültetni, miközben külseje miatt folyamatosan afféle "Barbie-babának" nézték, akinek biztos, hogy minden könnyen megy.

– Nem is gondolná az ember, hogy ennyire kemény élethelyzeteket él meg valaki, amíg eljut az év Elhivatott Fiatal Szakdolgozója címig. Honnan jött az ötlet, hogy erre a pályára lép?

– A vidéki élet már gyermekként megtanított a kitartásra, és arra, hogy soha ne adjam fel. Amit egyszer elkezdek, azt be is fejezem. Emellett már akkor is szívemen viseltem például a szenvedő kisállatoknak sorsát. Ha találtam egy törött szárnyú galambot, akkor hazavittem, és vigyáztam rá, amíg meggyógyult, vagy ha elpusztult, eltemettem a hátsó kertben.

Már gyermekként azt éreztem, hogy adni jó. És ez nemcsak annak ad örömet, akinek adom, hanem nekem is. Jó érzéssel töltött el, hogy segíthettem.

Azt is éreztem, hogy az igazi, őszinte szeretet hegyeket képes megmozgatni. Sokszor csak ültem az udvaron, és arra vágytam, hogy nekem is legyen egy nagy, fehér színű felhőm azon a gyönyörű azúrkék égbolton, ahonnan mindent látnék, és mindenkire tudnék vigyázni.

– Tehát nagy az empátiája. De amikor az ember gyerekként bekerül a kórházba, nem feltétlenül érzi magát annyira boldognak. Önnel másképp volt?

– Kiskoromban sokat fájt a hasam, emiatt sok időt töltöttem a szentesi kórház sebészeti osztályán. Végül kétszer megoperáltak vakbélgyulladással, három hónapos különbséggel. Emlékszem arra, hogy Dr. Molnár Gábor sebészorvos operált meg. Valósággal vártam a varratszedést. Magával ragadott az a kórházi légkör, ami ott fogadott. Imádtam a kórház és a fertőtlenítő illatát, a sebészet zöld színét, az orvosok és ápolók fehér köpenyeit, és azt a miliőt, ami akkor ott körbevett. Az ápolók olyanok voltak számomra, mint az angyalok, akik vigyáznak rám. Akkor döntöttem el, hogy én is az egészségügyi pályát fogom választani, ha egyszer nagy leszek.

– Az év elhivatott Fiatal Szakdolgozójának elhiszem, hogy várta a varratszedést, bár elég bizarrnak hat. Volt-e más motivációja is?

– Az, hogy édesapám egyik napról a másikra beteg lett. Ekkor 13 éves voltam. Egy ritka idegrendszeri autoimmun betegséget állapítottak meg nála. Három hónapot töltött a szegedi neurológiai klinikán, élet-halál között. Kettős látás, eltorzult arc, bénulás, egy külsőre megváltozott Édesapa. Ezek a képek jelennek meg előttem, mind a mai napig. Annyira belém vésődött az az időszak, hogy arra is emlékszem, édesapám milyen színű köntöst viselt a kórházban, az eltorzult hangjára, hogy a szegedi neurológián melyik ágyban feküdt. Megviselte az egész családot. De az a borzasztó időszak erősítette meg bennem azt, hogy az igazi erős szeretet, a családi összetartás és a hit mekkora varázserő, valamint az élni akarás. Az egyik orvos azt mondta nekünk, „készüljenek fel a legrosszabbra”. Emlékszem arra, hogy mikor meglátogattam apukámat, mindig megmasszíroztam a kezeimmel és arra gondoltam

meggyógyítalak, mert szükségem van Rád. Te vagy az apukám, és nagyon szeretlek, nem mehetsz az angyalok közé! Még nem. Nem lehet itt az ideje. Túl korán van.

– És miért nem lett orvos inkább?

– Először a szegedi orvosira jelentkeztem, ahová két pont híján nem nyertem felvételt. Ezt követően jelentkeztem újra, majd ismét két pont kellett volna a sikeres felvételihez. Harmadjára már nem adtam be (ekkor már egyetemista voltam), pedig abban az évben felvettek volna az orvosképzésre. Végül a Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi-és Szociális Képzési Karán végeztem diplomás ápolóként. Ma már úgy gondolom, hogy ápolónőnek születtem, és örülök annak, hogy akkor nem vettek fel az orvosira. Ápolónőként több időt tudok törődni a betegekkel, és hiszem, hogy a lélekkel is foglalkoznom kell. Abban hiszek, hogy minden betegség lelki eredetű, és akkor jelentkezik fizikailag is, amikor már nagy a teher, és a szervezet nem bírja el.

Az ápolói egy nagyon nehéz hivatás, de mégis a legszebb! Ha ma újrakezdeném, ugyanígy döntenék.

Évekig váltott 12 órás műszakban dolgoztam. Ez idő alatt megtanulja az ember, mik az életben az igazán fontos dolgok, és mik nem. Ápolónőként megismertem a halált, a szenvedést, az elmúlást és az élet kezdetét.

– Az elmúlt éveket, évtizedeket megnézve a hiányszakmák közé tartozott az ápolói, most a Covid-járvány idején azonban megtudhatta ország-világ, milyen helytállást is tanúsítanak Önök. Hogy tekint ma a szakmájára?

– Hiszek abban, hogy mindenkinek végig kell járnia a ranglétrát azért, hogy magába szívja a tudást, és hogy elsajátíthassa azokat a képességeket, melyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy a következő lépcsőfokra léphessen. Nem építhetsz fel egy jó, stabil házat biztos alapok nélkül. Dolgoztam segédápolóként, beosztott ápolóként, főnővérként. Ez idő alatt sok pozitív és negatív tapasztalatot is szereztem. Nagyon fontos az emberi hozzáállás és a gondolkodásmód. Amikor egy negatív dolog ér, meg kell nézni azt, hogy mit tanulhatsz belőle, mit tud adni neked az az adott helyzet. Olyan ember vagyok, aki megbocsát, de nem felejt. Főnővéri teendőim mellett a Covid-fertőző osztályon 12 órás műszakokat vállaltam. Ápolónőként ott kell segíteni, ahol tudsz. Úgy gondolom nagyon fontos szerepe van az egészségügyi ellátórendszerben az orvosnak, az ápolónak, a betegszállítónak, a műtőssegédnek, a takarítónak, az aneszteziológus asszisztensnek, vagy épp az informatikai-műszaki és gazdasági dolgozóknak egyaránt. Mindenkinek óriási szerepe van, egymás nélkül nem tudunk működni! Ez egy láncolat. Egymást partnerként kell kezelni.

– Az elhivatottsága kézzel fogható, de biztosan sokan megkérdezték már, hogy ilyen külsővel nem gondolt az egészségügyi pálya helyett mondjuk a modellszakmára?

– Szerintem jó helyen vagyok, ahol vagyok. Amikor gyerek voltam, a családomnak volt fóliája. Volt, hogy hajnali 5-kor keltünk és mentünk ki dolgozni. Ahol megtanultam paradicsomot, salátát, babot, retket ültetni, csomózni, kacsolni. Fóliát vasalni, kerítést festeni, ásni. Mamám és anyukám megtanított főzni és sütni. Sokan soha nem gondolták volna rólam, hogy értek ilyesmikhez. Mert a „Barbie-baba” sztereotípiába ez nem fért volna bele. Amiért megdolgozol, annak édes az íze, ha valamit tálcán megkapsz, az nem ad ugyanolyan érzést. Én mindenért tisztességesen megdolgoztam az életben. A külsőm miatt sokszor éreztem magam beskatulyázva. Van az a tipikus „szőke hajú nő” sztereotípia. Én sokáig éreztem azt, hogy emiatt nekem duplán kell bizonyítanom.

Be akartam bizonyítani, hogy nem vagyok „tipikus szőke nő”. Ma már ez nem érdekel. Ma már senkinek nem akarok bizonyítani. Már senkinek nem akarok megfelelni.

Aki mindössze a külső alapján ítél meg valakit, meg egy hajszín alapján, az az ő szegénységi bizonyítványa. Emlékszem arra, amikor a gyakorlatomat töltöttem a szegedi intenzív osztályon, akkor egy reggeli vizit alkalmával egy kezdő rezidens orvossal álltunk egymás mellett. Majd megszólalt egy másik kolléga: „Ott van Barbie és Ken”. Ma már ezen csak jót mosolygok.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

SIKERSZTORIK
Második lett a magyar csapat a Bocuse d'Or szakácsverseny európai döntőjén
Fotókon láthatod, hogy milyen finomságokat készített a magyar csapat, akik ezzel az eredménnyel jövőre részt vehetnek a Bocuse d'Or lyoni világdöntőjén.

Link másolása

A dán csapat után és a norvégokat megelőzve

második lett a Dalnoki Bence séf és Nyikos Patrik commis alkotta magyar csapat a Bocuse d'Or szakácsverseny európai kontinensdöntőjén,

amelyet szerdán és csütörtökön rendeztek meg Budapesten.

A magyar csapat így jövőre részt vehet a Bocuse d'Or lyoni világdöntőjén.

A verseny legjobb commis-jának (segédjének) járó díjat a svéd Thilda Martensson kapta, a legjobb hústál szintén a svédeké, a legjobb tányértéma a brit csapaté lett.

A Sirha Budapest nemzetközi gasztronómiai szakkiállítás részeként megrendezett kontinensdöntőn 17 nemzet csapata készíthette el fogásait, a magyar csapat - Dalnoki Bence, a Michelin-csillagos Stand Étterem sous chefje és commis-ja, Nyikos Patrik - csütörtökön versenyzett. Széll Tamás coachként segítette a csapatot, melynek elnöke Szulló Szabina volt.

A magyar csapat ételeiről Dalnoki Bence ezt mondta:

"Téma egy tányéron": Krumpli & zöldségek a tiltott hozzávalókkal, szarvasgomba & kaviár. "A tiltott dolgoknak van egy titkos bája” - Cornelius Tacitus.

Ennek a fogásnak a megalkotásában az a kihívás, hogy a tavasz gyönyörű arcait harmóniában mutassuk meg az összes különböző textúrával. Az ébredés időszaka számomra a zöld színét, a friss hangulatot és az élénk, körülölelt ízeket jelenti. Örömömre szolgál, hogy olyan fogást készíthetek nektek, ami tud játszani az érzékszerveitekkel, mivel az elemek nem igazán azok, aminek kinéznek.

"Téma tálcán": Az erdő között, a természet közelében lenni életem egyik leginspirálóbb dolga. Minden hang és az erdő színek változatossága bennem van, arra várva, hogy újjászülethessek ebben a fogásban - a játék királynője, a szarvashús alapján. Büszkén mutatják be a magyar konyha emblematikus alapanyagait - Tokaji bor, túró és tejföl is. Kóstold meg Magyarországot, mint Európa fűszerét" - írják a közösségi oldalon.

Dalnoki Bence az eredményhirdetés után az MTI-nek elmondta, hogy szerinte a rengeteg munka ennek az eredmények a titka: "minden egyes tételt, amit kitaláltunk, próbáltuk a tökélyre fejleszteni, és a lehető legtöbbet kihozni az alapanyagokból, mindezt szépen. Rengeteget dolgoztunk rajta, belefektettünk mindent, amit csak tudtunk" - hangsúlyozta.

Mint hozzátette, az eredményhez hozzájárult az is, hogy a Stand Étteremben együtt dolgoznak Széll Tamással és Szulló Szabinával. "Nagyon sokat számított az, hogy összeszokott csapat vagyunk és természetesen az ő szakmai tudásuk, a Bocuse d'Orral kapcsolatos tudásuk. Rengeteg mindent köszönhetek nekik" - méltatta társait a magyar csapat séfje.

Az idei verseny alapanyagairól szólva elmondta:

az őz mindenféleképpen közel áll a szívéhez és a kezéhez is. "Az étteremben is sokat dolgozunk vele, nagyon szeretjük használni, hiszen nagyon jó minőségű a magyar őz".

A burgonya viszonylag könnyű alapanyag, de éppen emiatt nehezebb egy olyan arcát megmutatni, ami igazán érdekes - mondta Dalnoki Bence az idei tányértéma fő hozzávalójáról, hozzátéve azonban: úgy érzi, ez mégis sikerült.

Dalnoki Bence a 2023-as lyoni döntőre kitekintve kiemelte: ez a második hely csak még jobban motiválja, hogy még nagyobb erőbedobással és lendülettel készüljön arra, hogy még feljebb lépjenek.

Az előző, 2016-os budapesti kontinensdöntőn versenyzőként első helyet szerzett Széll Tamás az MTI kérdésére elmondta, biztosan sokat számított az, hogy Magyarország tíz éve jelen van a Bocuse d'Oron.

"Ezalatt rengeteg know-how-t sikerült összegyűjteni, és megtanultuk azt is, hogyan kell versenyezni. Nagyon sok múlik azon, hogy a konyhai munka, a kommunikáció hogyan van megszervezve" - jegyezte meg Széll Tamás.

A 2023-as lyoni fináléra a Bocuse d'Or Europe első tíz helyezettje kvalifikálta magát. Dánia, Magyarország és Norvégia mögött sorrendben Svédország, Izland, Finnország, Franciaország, Nagy-Britannia, Svájc és Belgium jutott ki a világdöntőre.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


SIKERSZTORIK
Egy magyar fotós szuper „Vissza a jövőbe” fotókat készített egy LEGO DeLorean segítségével
Lampert Benedek fotós a LEGO újdonságát, a Vissza a jövőbe ikonikus autóját készítette el. Azt is megmutatta, hogyan.

Link másolása

Lampert Benedek fotós a LEGO ujdonságát, a Vissza a jövőbe ikonikus autóját készítette el.

Lampert Benedek magyar fotográfus gyönyörű fotósorozatot forgatott a Vissza a jövőbe című ikonikus sci-fi film autójáról. Megmutatta, hogy mindegyik képet LEGO DeLorean autóval és egyszerű gyakorlati effektusokkal hozta létre.

A fotós már több öt éve kezdett kísérletezni a figurafotó (toy photography) műfajában, az évek során pedig folyamatosan fejlesztette a technikákat, hogyan tud minél élethűbb, miniatűr világot megjeleníteni.

Fotóinak különlegessége, hogy az effekteket manipuláció nélkül a kamera előtt készíti el, így a ködöt, a hófúvást vagy a bemozdulást is a valóságban hozza létre.

VIDEÓ: A makett kicsomagolása

Egy videóban pedig elárulta, hogyan készültek a szuper fotók:

VIDEÓ: A makett készítése

A fotós képeket is mutatott:

Meg több érdekességet az Instagram- es Facebook-oldalán látni:

Lampert Benedeknek, a figurafotó hazai mesterének korábbi alkotását is megmutattuk már:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SIKERSZTORIK
A Rovatból
Tudományos szenzáció: Magyar csillagász fedezett fel egy kisbolygót, ami két órával később felrobbant és a tengerbe zuhant
Ez volt az ötödik alkalom, hogy a becsapódása előtt észleltek egy kisbolygót. Az előző négyet Amerikából jelezték, így Magyarország a világon a második ország, ahol ez megtörtént.

Link másolása

Kisbolygó robbant fel a Föld légkörében, majd a darabjai az óceánba zuhantak Izland közelében.

A körülbelül 3-4 méteres aszteroidát a becsapódás előtt két órával fedezte fel Sárneczky Krisztián, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont munkatársa

- számolt be róla az RTL Híradó.

"Ez volt az ötödik az emberiség történetében abból a szempontból, hogy megtaláltuk a föld légkörét elérő égitestet, még mielőtt ez megtörtént"

- mondja a magyar csillagász.

Az előző négyet Amerikából észlelték, így neki köszönhetően Magyarország a világon a második ország, ahol ez megtörtént. A Piszkés-tetői obszervatóriumban dolgozó csillagász pénteken este a Földtől 100 ezer kilométerre, vagyis körülbelül harmad holdtávolságra vette észre a kisbolygót az égbolton.

Sárneczky Krisztián azt is elmondta, hogy mint minden ismert kisbolygó, vagy földközeli égitest, ez is a naprendszerben keringett sok millió évig, most azonban letért a pályájáról és elindult a Föld felé. A tudós szerint az ilyen égitestek általában már a levegőben felrobbannak, ezt a megfelelő műszerekkel mérni is lehet.

"Létezik egy infrahang detektáló hálózat, és annak a grönlandi, izlandi állomásán is észlelték azt a hanghullámot, amit ez a légköri robbanás okozott"

- mondta a magyar csillagász.

Izland északi részén pár másodperces villanást is láttak. Sárneczky Krisztián szerint ezt a robbanás okozhatta, ami után a törmelékek a tengerbe zuhantak. Az előző négy robbanás fele szárazföld felett történt, mind a kettő Afrika területén. Az azokból visszamaradó kőzetdarabokat megtalálták.

Az RTL Híradó riportja:

Link másolása
KÖVESS MINKET: