hirdetés

SIKERSZTORIK

Így dolgozik egy magánnyomozó Magyarországon

Tényleg kalapot és ballonkabátot hordanak, mint a filmekben? Telefonokat is lehallgathatnak? Utánajártunk a szakma rejtélyeinek.
Láng Dávid, címkép: Stidham Reconstruction Office - szmo.hu
2016. január 27.

hirdetés

Arról a szóról, hogy magánnyomozó, az emberek többségének jó eséllyel Columbo vagy Sherlock Holmes jut eszébe. Ezek a legendás figurák kitörölhetetlen részei lettek a popkultúrának, a mai napig születnek újabb és újabb feldolgozások a történeteikből. Azt viszont kevesen tudják, pontosan mivel foglalkozik és milyen módszereket használ a valóságban, aki ezt a szakmát űzi.

Magyarországon ma körülbelül 1600 ember rendelkezik érvényes magánnyomozói igazolvánnyal.

Persze ez önmagában nem sokat ér, annál is inkább, mivel néhány éve már egyetemi végzettség sem kell a megszerzéséhez, elég hozzá egy féléves OKJ-s tanfolyam. Viszont aki valóban élni akar vele, annak vagy alkalmazottként kell elhelyezkedni valahol, vagy saját vállalkozást indítani.

Egyik sem annyira egyszerű feladat, mivel a piac nagyon telített. A leendő ügyfeleknek ezért nem árt minden alkalommal meggyőződniük a választott személy vagy cég referenciáiról és megbízhatóságáról – figyelmeztet Baráth György, a Baráth és Partnerei Biztonsági Tanácsadó és Magánnyomozó Ügynökség vezetője, valamint egyben a Magyar Detektív Szövetség elnöke.

Ő maga az országban elsők között kezdett ezzel foglalkozni, közel két évtizede alapította vállalkozását. Korábban a titkosszolgálatoknál dolgozott, de a '90-es évek végén úgy döntött, hogy a magánszférában hasznosítja megszerzett tudását.

hirdetés

barathgy

Belvárosi irodájukban találkozunk, ugyanott, ahol megbízóikat is fogadják. Az apró, félhomályos helyiség teljesen megfelel annak a képnek, ami látatlanban előttem volt. Később azért kiderült, hogy a magánnyomozókkal kapcsolatos sztereotípiák nagy része korántsem fedi a valóságot, de ne szaladjunk ennyire előre.

Megfigyelés, hűségteszt: legfontosabb a diszkréció

Minden cég esetében eltérő, mit vállalnak: sokan egy-egy kisebb területre fókuszálnak, míg másoknak szélesebb a profiljuk. Baráthék megbízásainak többsége üzleti jellegű (átvilágítások, versenypiaci hírszerzés és hasonlók), de igény esetén bűncselekmények felderítésén át párkapcsolati ügyekig számos dologgal foglalkoznak. Tavaly például egy vegyes házasságból származó kisfiút kutattak fel és hoztak haza Ausztriából, akit az apja láthatás címén elvitt, majd elrejtett. Amerikában pedig egy magáról életjelet nem adó személyt találtak meg.

A legnagyobb szervezésre és elővigyázatosságra mások megfigyelése során van szükség. Ez ugyebár az a tevékenység, ami a filmekben is a leggyakoribb: adott egy nyomozó, aki rátapad a célszemélyre, sokszor akár órákig várakozik egy kocsiban az illető háza előtt, majd a megfelelő pillanatban a nyomába ered.

A valóságban a fentiekből legalább egy dolog biztosan másképp van. Mindig az adott esettől függ, pontosan hányan figyelnek valakit, de soha nem egyetlen ember. Elég belegondolni abba, a budapesti csúcsforgalomban milyen könnyen szem elől lehetne téveszteni bárkit, ha mindössze egyvalaki követné.

SONY DSC

De egy kistelepülésen sem egyszerűbb a helyzet, csak ott nem a dugók és az útlezárások okozhatnak gondot, hanem épp az ellenkezője: a figyelő nagyon hamar gyanús lehet egy olyan környezetben, ahol mindenki ismer mindenkit. Mindez folyamatos koncentrációt, csapatmunkát és villámgyors döntéshozatalt követel a munkában résztvevőktől.

Nem véletlen, hogy

a megfigyelés a legdrágább szolgáltatási ág: napi többszázezer forintos nagyságrenddel kell számolnia a megrendelőnek.

Ezért az esetek többségében legfeljebb 2-3 napig tart, bár Baráth György cégének olyan megbízója is akadt már, aki egy teljes hónapig figyeltetett valakit.

Az érdeklődőknek a költségek csökkentése miatt azt tanácsolják, teremtsenek olyan szituációt, ami elősegítheti a kívánt eredményt. Például aki arra gyanakszik, hogy megcsalják, mondja azt párjának, hogy néhány napra vidékre vagy külföldre utazik. Ilyenkor a célszemély úgy érezheti, semmiképp nem bukhat le, így nagyobb eséllyel szolgáltat bizonyítékokat a figyelők számára.

Mennyit változtak az eszközök?

A technológia folyamatos fejlődésével természetesen ez a szakma is átalakult. A mai napig használnak teleobjektíves fényképezőgépet, de olyan eszközök is megjelentek, amelyek jóval kisebb méretűek, mégis hasonló képminőségre képesek. Az internet, különösen a közösségi oldalak elterjedése szintén hatalmas segítséget ad a nyomozásoknál.

A megbízások jelentős része ma már nem is igényel fizikai jelenlétet, el tudják intézni az irodából. Persze ez a megfigyelésre nem vonatkozik, de például egy cég átvilágítását sokszor anélkül is meg lehet oldani, hogy kimozdulnának. A házastársi hűtlenségre szintén plusz bizonyítékot szolgáltathatnak a Facebook-posztok és kommentek, habár ezek felderítéséhez sokszor magánnyomozóra sincs szükség.

mnyom3

A párkapcsolati megfigyeléseknél körülbelül 50-50 százalék a férfi és a női megbízók aránya – ezt már Tóth Szabolcstól, a Sasszem Magánnyomozó és Tanácsadó Iroda vezetőjétől tudom, akik nagyrészt ilyen ügyekre specializálódtak.

Mint mondja, tapasztalataik szerint

a félrelépés gyanúja csak nagyjából minden második esetben igazolódik be, sokszor egészen más áll a háttérben. Leginkább túlzott féltékenység vagy paranoia, de arra is volt már példa, hogy a megcsalással vádolt személy valójában eltitkolt szerencsejáték-függőség miatt maradozott ki.

A megfigyelés mellett sokszor az álcázott adatgyűjtés is eredményes lehet. Ilyenkor a magánnyomozók az illető munkatársait vagy szomszédjait keresik fel, és tőlük próbálnak információkhoz jutni. A célszemély természetesen nem tudhatja meg, hogy érdeklődtek utána, ezért minden esetben valamilyen hihető fedősztorit alkalmaznak.

Speciális formája a párkapcsolati jellegű megbízásoknak a hűségteszt, ami arra az elvi kérdésre ad egy szintén elvi választ, benne van-e valakiben a hajlam a félrelépésre. A dolog úgy működik, hogy a cég beépített embere kapcsolatba lép az illetővel egy előre kidolgozott forgatókönyv szerint, és megpróbálja őt elcsábítani.

Baráth György nem kedveli túlzottan ezt a módszert, az ügyfelek zsebéből való pénzkihúzásnak tartja, ezért mindenkit igyekszik lebeszélni róla. A Sasszem portfóliójában viszont szerepel, és ha nem is ez a leggyakoribb, átlagosan 2-3 havonta élni szoktak a lehetőséggel.

Igaz, Tóth Szabolcs is hozzáteszi, hogy rengeteg tényező befolyásolhatja a teszt eredményét. Szélsőséges esetben például előfordulhat, hogy az illetőnek éppen az adott pillanatban is van viszonya, még egyet pedig már nem akar bevállalni, emiatt mond nemet a kísértésre.

Jelentős életesemények, például házasságkötés vagy összeköltözés előtt viszont mindig akadnak olyanok, akiknek ilyen jellegű bizonyosság kell. Sokszor nem is a házastárs: előfordult már, hogy após kérte a leendő vejére, vagy anyós a menyére.

A Sasszem Magánnyomozó és Tanácsadó Iroda bemutatkozó kisfilmje:

Amit szabad és amit nem

Azzal kapcsolatban is sok a tévhit, pontosan mit tehet meg legálisan egy magánnyomozó, miközben a munkáját végzi. A szakmára természetesen szigorú szabályozások vonatkoznak, a Polgári és a Büntető törvénykönyv rendelkezései is több ponton kötelezik őket.

Közterületen alapesetben készíthetnek kép- és videofelvételt, amit polgári peres ügyekben akár bizonyítékként is elfogadnak a bíróságon.

A dolgot ugyanakkor bonyolítja, hogy az adatvédelmi törvény és az új PTK. pár évvel ezelőtti szigorítása miatt ezzel személyiségi jogokat sértenek, hiszen senkit nem lehet megörökíteni a beleegyezése nélkül.

Tehát egyfajta paradox csapdahelyzet áll elő, a "róka fogta csuka" tipikus esete. Baráth Györgyéknek még nem származott problémájuk ebből, más ügynökségeknél viszont elmondása szerint már előfordult, hogy a megfigyelt személy utólag perrel fenyegetett.

Az ideális az lenne, ha A-tól Z-ig részletesen szabályoznák a magánnyomozást, az etikai normáktól a szükséges végzettségen át a legálisan hozzáférhető adatbázisok köréig. A legnagyobb gond ugyanis az, hogy jelenleg mindössze két paragrafus foglalkozik vele, míg más országokban külön törvényt és saját kamarát is kaptak. Tevékenységük jelentős része nálunk így a szürke zónába esik.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Ami viszont biztos: a politikai pártokkal összefüggő megfigyelés teljesen ki van zárva, a hatályos jogszabályok is tiltják. Más kérdés, ha egy politikus magánemberként félrelép, partnere pedig gyanút fog és nyomoztatni kezd utána. Az ilyen megbízást vállalnák, de Baráth eddigi pályafutása során nem volt még rá példa.

Az se túl életszerű – válaszolja a kérdésemre –, hogy egy megszállott rajongó valamelyik híresség követésére bérelje fel őket. Belegondolva nem csoda, hiszen kicsi az esélye, hogy bárkinek felesleges százezrei, sőt inkább milliói lennének erre. Az ilyesmi amúgy is inkább a lesifotósok profiljába tartozik.

Még egy dolog, amivel sok ügyfél nincs tisztában, mikor megkeresi őket:

a telefonok lehallgatása szigorúan tilos számukra, ahogy híváslistákat sem kérhetnek ki és e-mail vagy Facebook-fiókokat sem törhetnek fel.

Jeladót se vehetnek igénybe a követés során, kivéve ha a megbízó maga szereli be a saját járművébe, amit például a nyomozók által figyelt felesége használ.

Viszony a rendőrséggel

A magánnyomozók nem rendelkeznek hatósági jogkörrel, ezért a követett személlyel szemben semmilyen kényszerítő intézkedést nem alkalmazhatnak, még akkor sem, ha az illető egy bűnügy gyanúsítottja. Tulajdonképpen leginkább a talpraesettségüktől függ, milyen adatokat tudnak beszerezni.

Ugyanakkor munkájuk során gyakran működnek együtt a rendőrséggel, segítve a hatóságok tevékenységét. Erre nagy szükség is van, hiszen előbbiek iszonyúan leterheltek, így sok ember a rendőri feljelentés mellett (vagy akár helyett) eleve magánnyomozót is fogad.

Baráth Györgyék már külföldi szervek munkáját is több alkalommal segítették. Bő tíz éve például valaki betört egy nagy elektronikai cég hálózatába, ahol haditechnikai fejlesztések terveihez is hozzáfért. Az illető állam rendőrsége és kémelhárítása egy nemzetközi ügynökséget is megbízott, Baráthék pedig alvállalkozóként szálltak be, mivel elkövető egy magyar fiatalember volt. Végül ők kutatták fel a célszemélyt, akit nyomozásuk eredményeként külföldi utazása során vettek őrizetbe.

mnyom2

Forrás: Stidham Reconstruction Office

Mi a helyzet a ballonkabáttal?

A magánnyomozók körében szinte senki nem veri nagy dobra, hogy ezzel foglalkozik, az arcképüket főleg csak nagyon kevesen teszik közzé. Baráth György kivétel, már csak azért is, mert a Detektív Szövetség elnökeként a médiában is rendszeresen szerepel.

De mint mondja, az egészből nem feltétlenül kell nagy ügyet csinálni, elvégre a követett személyek aligha szakítanak időt arra, hogy végigböngésszék a magánnyomozó cégek honlapjait, és memorizálják az arcképeket. Hiszen ideális esetben nem is sejtik, hogy megfigyelés alatt állnak.

Ebből kifolyólag a figyelést végző személyek öltözete is teljesen hétköznapi: a pipázó, kalapos, ballonkabátos magánnyomozó-figura csak a filmekben létezik, valójában senki nem néz ki így.

"
Egy jó figyelő arról ismerhető fel, hogy nem ismerhető fel.

Tóth Szabolcs is rengeteg emberrel találkozik munkája során. Elmondása szerint legyen szó akár ügyfélről, akár bármilyen más ismerőséről, tízből heten azt mondják neki, hogy egyáltalán nem néznék őt magánnyomozónak. És szerinte ez a legnagyobb elismerés, amit ebben a szakmában kapni lehet.

A cikkben szereplő képek (kivéve az első és az utolsó) megfigyelések során készültek, Baráth György bocsátotta őket rendelkezésünkre. A valamennyire felismerhető arcokat mi homályosítottuk el.

Ha tetszett a cikk, oszd meg!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
SIKERSZTORIK

Ő Karikó Katalin magyar kollégája, Pardi Norbert, akinek szintén nagy szerepe volt a Pfizer-BioNTech vakcina kifejlesztésében

A Pennsylvania-i Egyetem biokémikus professzora a Klubrádióban mesélt arról, hogyan került kapcsolatba Karikó Katalinnal, és hogyan jutott el az Egyesült Államokba kutatóként. De a kutatása részleteiről is beszámolt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 08.

hirdetés

A Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájának kapcsán Karikó Katalin nevét ismerhettük meg először magyar vonatkozásban. A Kisújszállásról származó biokémikus mellett azonban más magyar tudósok is részt vettek az mRNS-technológia fejlesztésében.

Karikó Katalin már a Szeretlek Magyarországnak adott interjújában is mesélt magyar kollégáiról, többek között Pardi Norbertről.

A Pennsylvania-i Egyetem biokémikus professzora most a Klubrádióban beszélt arról, hogyan került kapcsolatba Karikó Katalinnal, és hogyan jutott el az Egyesült Államokba kutatóként.

Pardi Norbert elmesélte, hogy a nagyapja és Karikó Katalin édesapja mindketten hentesek voltak, együtt dolgoztak Kisújszálláson, ők pedig már ekkor ismerték egymást. Aztán később Pardi Norbert még egyetemi hallgatóként kereste meg az akkor már Amerikában tevékenykedő biokémikust, hogy tanácsokat kérjen karrierjével kapcsolatban. Ezt követően minden alkalommal találkoztak, amikor Karikó hazalátogatott a mindkettejük otthonát jelentő Kisújszállásra. Amikor végzett a tanulmányaival, Katalin hívására ment Amerikába és csatlakozott hozzájuk. Közös kutatási eredményük pedig az egyik legígéretesebb koronavírus elleni vakcina alapja lett.

hirdetés

Pardi Norbert az RNS-technológiáról elmondta: kezdetben az volt a probléma, hogy a szervezetbe jutva az RNS, mint a legtöbb vírus esetében heves, jellemzően súlyos gyulladással járó immunválaszt vált ki. Ezt a problémát oldotta meg Karikó Katalin és Drew Weissmann, akik szabadalmukkal bebizonyították, hogy "ha az RNS bizonyos építőköveit kicseréljük, akkor ki tudjuk cselezni az immunrendszert".

"Amikor kiérkeztem az Egyesül Államokba 2011-ben, akkor már tudtuk azt, hogy milyen RNS-t szeretnénk használni terápiára (...), de nem tudtuk bevinni úgy például állatokba, állatmodellekbe, hogy az ne bomoljon le nagyon gyorsan. Tehát az RNS egy nagyon érzékeny molekula és azonnal lebontják a különböző lebontóenzimek. Évekig keresgettük, hogy mibe kellene rakni, hogyan kellene "csomagolni", és az én szerepem ez volt" - mesélte Pardi Norbert.

Végül 2014-ben rátaláltak azokra a speciális zsírmolekulákra, amelyekben az RNS több napig, jó esetben néhány hétig meg tudott maradni a kísérleti állat szervezetében.

"A legnagyobb dolog, amit hozzátettem talán ehhez az egészhez, az az, hogy 2017 tavaszán - tehát lassan 4 éve - a legeslegelső publikáció, amiben megmutattuk, hogy ez ténylegesen használható vakcinálásra ez a platform, azt mi követtük el. Ez a Nature című folyóiratban jelent meg, én vagyok az első szerző. És természetesen Katalin és Drew Weissmann is aktívan közreműködtek ebben"

- mesélte Pardi Norbert.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Az egészségügyi dolgozók nyerték el az Év Embere díjat 2020-ban

Tíz jelölt közül választhattak a nézők, talán nem meglepő, hogy így döntöttek.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 03.

hirdetés

Az egészségügyi dolgozók nyerték el az RTL Híradó Év Embere díját 2020-ban - jelentették be a vasárnap esti adásban.

A csatornánál már hét éve minden decemberben megszavaztatják a nézőkkel, hogy szerintük a jelöltek közül ki érdemli meg leginkább ezt az elismerést. A szerkesztőség olyanokat jelöl a díjra, akik szerintük munkájukkal, eredményeikkel kiemelkedtek, példát mutattak az adott évben.

Idén a tíz jelölt közül kollektíven a magyar egészségügyi dolgozóknak ítélték meg a nézők az Év Embere címet.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
A Rovatból
hirdetés

Egy magyar orvosprofesszort is lovaggá üt II. Erzsébet

Szakmány Tamás a súlyos betegek kórházi ellátását koordinálta a koronavírus-járvány alatt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 02.

hirdetés

Közzétették azoknak a névsorát, akiket 2021 beköszönte előtt II. Erzsébet királynő a lovagrendek tagjaivá kívánt emelni, érdemeik elismeréseképpen. Örömmel nyugtázhatjuk, hogy a hosszú, a lapokban négy teljes oldalt betöltő listán magyar név is szerepel: Szakmány Tamás Walesben élő orvosprofesszor a Brit Birodalmi Rend tagja lett - írja az Infostart.

A lap szerint Szakmány Tamás Érden érettségizett a Vörösmarty Gimnáziumban, majd a pécsi Tudományegyetem orvosi karán lett az aneszteziológia doktora. 2004-ben tapasztalatszerzés miatt ment Angliába, Liverpoolban dolgozott és ott értesült arról, hogy Pécsett, az egyetemi klinikán leépítéseket terveznek, ezért a kintmaradás mellett döntött. Öt éve lett Wales-ben a Gwenti Kórház súlyos betegeket ellátó részlegének az orvosa, majd vezetője. Hamarosan a Cardiffi Egyetem is igényt tartott a szaktudására, meghívta professzorának.

A koronavírus-járvány kitörésekor rendkívül fontos szerepet kaptak az anesztezológus szakorvosok, Szakmány professzor a súlyos betegek kórházi ellátásának walesi koordinátora lett.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Alig akarta elhinni a magyar orvos, hogy Erzsébet királynő kitüntette őt a munkájáért

Szakmány Tamás a súlyos betegek ellátását koordinálta, emellett többek közt kutatómunkájával is segítette a járvány elleni harcot Walesben.
Fotó: MTI/AP/PA Pool/Victoria Jones - szmo.hu
2021. január 04.

hirdetés

Mint azt megírtuk, egy magyar orvosprofesszort is magas rangú kitüntetést kapott II. Erzsébet brit királynő érdemei elismeréseképpen:

a Walesben élő és dolgozó Szakmány Tamás a Brit Birodalmi Rend tagja lett.

A szakember Érden érettségizett, majd a pécsi Tudományegyetem orvosi karán lett az aneszteziológia doktora. 2004-ben tapasztalatszerzés miatt ment Angliába, Liverpoolban dolgozott. Miután értesült róla, hogy a pécsi egyetemi klinikán leépítéseket terveznek, úgy döntött, az Egyesült Királyságban marad. Öt éve lett Walesben a newporti Gwent Kórház súlyos betegeket ellátó részlegének orvosa, majd vezetője, emellett a Cardiffi Egyetem professzora is.

A BBC cikke szerint

Szakmány Tamás idén dupla annyi időt töltött a kórházban, mint békeidőkben.

Több mint 50 beteget ő maga gondozott. Amellett, hogy koordinálta a súlyos betegek ellátását, kutatásokat végzett a koronavírussal kapcsolatban, számos online szemináriumon és konferenciahíváson vett részt, hogy megossza az intenzív osztályon szerzett tapasztalatait.

hirdetés

Azt mondta, nagyon meglepődött, amikor egy e-mailben tájékoztatták arról, hogy királynői elismerésben részesül a brit egészségügyért tett szolgálataiért.

"Láttam, hogy jött egy email, de kétszer is meg kellett néznem, hogy ez tényleg igaz-e, nem egy átverés"

- mondta a magyar szakember.

Hozzátette, hogy ez elismerés minden klinikai orvoscsoport, kutatócsoport és a súlyos betegek osztályán dolgozók számára, akik minden megtesznek azért, hogy a rájuk nehezedő nyomás ellenére minden páciens megkapja a megfelelő ellátást.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: