hirdetés

SIKERSZTORIK

Hogyan lesz kézműves kávé a nyers, zöld kávébabból? Eláruljuk a titkot!

Egy magyar kézműves kávékészítő, Varga Marianna mesélt nekünk a kávépörkölés rejtelmeiről és arról, hogyan lett sikertörténet egy régóta dédelgetett álomból.
Dobó Maitz Petra - szmo.hu
2018. február 27.

hirdetés

Azt hiszem, köztünk szólva, itt az idő bevallanom, hogy tényleg öregszem. Ezt többek között onnan szűröm le, hogy lassan tényleg egy-egy nap fénypontja, ha nyugodtan, rituálészerűen le tudok ülni egy gőzölgő és illatos kávé társaságában és élvezem az énidőt.

Korábban nem foglalkoztam azzal, mi kerül a csészémbe, úgy voltam vele, a kávé az kávé és nincs különbség. Egészen addig ringattam magamat ebben a véleményben, amíg egy-egy vásáron, áruházban vagy valamilyen gasztronómiai fesztiválon nem kóstoltam meg valamely szemenként válogatott, elmondhatatlan műgonddal készített, házi pörkölésű finomságot, aminek az ízét még órákkal később is a számban érezhettem.

Nem hittem el, hogy Magyarországon is működnek kézműves pörkölőüzemek, ahová megérkezik a Föld túlfeléből egy zsáknyi kávébab, amiből majd megszületik a végeredmény, egyenesen bele a csészémbe.

Varga Mariannával beszélgetek, az OfficeKávé kézműves kávé készítőjével:

Hogyan lesz zöld kávébabszemekből a reggel elengedhetetlen itala?

hirdetés

60-70 kilós zsákokban, hajón érkezik Európába a kávé, ami már eleve olyan romantikus, ahogy elképzeled. A zsákok le vannak varrva, minőségi pecséttel vannak ellátva.kávé1

A velünk dolgozó pörkölő üzem ezeket a zsákokat kapja meg és indulhat a munka. A pörkölőmesterünk felfűti a pörkölőgépet 220 Celsius fokra, majd körülbelül 25-30 kilónyi nyers zöld kávét önt bele. A hideg kávészemek lehűtik a hőmérsékletet 180 fokra, majd közel 15 perc alatt visszanyerik a gép által diktált hőfokot. Ennyi idő alatt meg is pörkölődnek a szemek.

A pörkölőmesternek nagyon nagy figyelemre, fegyelemre, szaktudásra és tapasztalatra van szüksége, hiszen a legvilágosabb bécsi és a legsötétebb olasz pörkölési szintek között is maximum 1-2 percnyi eltérés van. Egy nap hűtés után csomagoljuk a kávét.

Én nagyon szeretem az olasz kávékat. Egyáltalán létezik ez a fogalom "olaszos kávé", vagy csupán egyes ismert cégek használják ezt a frázist?

Sokan keresik az "olasz" kávét. Elárulom, hogy az olasz kávé is ugyanúgy Brazíliából, Costa Ricáról, Kolumbiából, Afrikából származik, akárcsak a mi keverékeink, csak azokat Olaszországban pörkölik. Valamint utalhat a pörkölés módjára, legsötétebb pörkölést nevezzük olasz pörkölésnek, de a köznyelvben nem hiszem, hogy egy átlagfogyasztó erre gondol.

Tény, hogy az olaszok értenek hozzá, de ma már nagyon sok kiváló magyar pörkölőmester szakember is dolgozik.

Hogyan jött az ötlet, hogy Magyarországon egy ilyen vállalkozást indítsatok?

Az OfficeKávé létrejötte egy régóta dédelgetett álom megvalósulása. Igazi családi vállalkozás, amelyben én, Varga Marianna vagyok a kávészakértő, míg párom, Kovács Tamás foglalkozik a beszerzéssel, a logisztikával. Az ötlet eredetileg Angliában fogalmazódott meg bennünk, mivel hat évig dolgoztunk Londonban. Ott a fő munkánk kávé- és teakereskedelem volt, de készítettünk kapucsínót, szerveztünk kávékóstolókat.

A britek inkább teafogyasztók, nem igaz?

Tényleg azok, napi 165 millió csészényi teát képesek magukba dönteni, viszont a kávét is imádják, abból is elfogy napi 70 millió csészényi. Ők ráadásul maximálisan a hagyományok rabjai, nem csupán a teázásnak van szertartása, de a kávézás, a munkahelyi kávézás, az otthoni rituális kávézás is szent a számukra.

Milyen a kézműves magyar kávé? Illetve milyen az általatok megálmodott és megalkotott kávé?

Az OfficeKávé kávécsalád termékei a mi saját büszkeségünk. Hosszas kóstolgatás és kevergetés után állt össze a recept tudásunk legjavát felhasználva.kávé2

Megalkottunk egy harmonikus hétköznapi reggeli kávét, az Office Blendet, egy erősebb, testesebb keveréket a "kis fekete" kedvelőinek, ez lett az Eszpresszó Blend. Az ínyenceket sem hagytuk ki: pörköltetünk Dél-Amerika legjobb kávéiból egy harmonikus, 100% Arabica keveréket is, ez az Arabica Blend. De a lényege mind a három kávénknak, hogy frissen pörköltetjük őket a kis családi pörkölő üzemben.

Miért vegyen valaki kézműves kávét?

A megpörkölt szemeket hűteni kell kevergetéssel, majd jól szellőző zsákokba kerülnek egy napra. Erre azért van szükség, hogy a pörkölést követően felszabadult gázok távozni tudjanak (különben szétrobbanthatja a zacskókat), majd ezután jöhet a csomagolás és a címkézés. Nagyüzemi pörkölésnél, ahol egy nap alatt több mázsa, vagy akár több tonna kávé is pörkölődik, ezt a lépést kihagyják.kávé3

A kézműves kávék összehasonlíthatatlanul frissebbek, mint a gyáriak, amelyek akár hónapokon át utaznak vagy állnak a boltok polcain.

Nem győzöm hangsúlyozni, hogy legjobb kávé a friss kávé. És attól, hogy egy márkás kávét vesztek, szép színes csomagolásban, jól hangzó márkanévvel, esetleg trendinek tűnő formás kis kapszulákban, lehet, sőt valószínű hogy jó minőséget kaptok, de az is lehet, hogy már egy fél éve pörkölték és darálták, és nálam az semmiképp nem tud labdába rúgni a frissen pörkölt, kézműves kávékkal szemben.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
SIKERSZTORIK

Ő Karikó Katalin magyar kollégája, Pardi Norbert, akinek szintén nagy szerepe volt a Pfizer-BioNTech vakcina kifejlesztésében

A Pennsylvania-i Egyetem biokémikus professzora a Klubrádióban mesélt arról, hogyan került kapcsolatba Karikó Katalinnal, és hogyan jutott el az Egyesült Államokba kutatóként. De a kutatása részleteiről is beszámolt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 08.

hirdetés

A Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájának kapcsán Karikó Katalin nevét ismerhettük meg először magyar vonatkozásban. A Kisújszállásról származó biokémikus mellett azonban más magyar tudósok is részt vettek az mRNS-technológia fejlesztésében.

Karikó Katalin már a Szeretlek Magyarországnak adott interjújában is mesélt magyar kollégáiról, többek között Pardi Norbertről.

A Pennsylvania-i Egyetem biokémikus professzora most a Klubrádióban beszélt arról, hogyan került kapcsolatba Karikó Katalinnal, és hogyan jutott el az Egyesült Államokba kutatóként.

Pardi Norbert elmesélte, hogy a nagyapja és Karikó Katalin édesapja mindketten hentesek voltak, együtt dolgoztak Kisújszálláson, ők pedig már ekkor ismerték egymást. Aztán később Pardi Norbert még egyetemi hallgatóként kereste meg az akkor már Amerikában tevékenykedő biokémikust, hogy tanácsokat kérjen karrierjével kapcsolatban. Ezt követően minden alkalommal találkoztak, amikor Karikó hazalátogatott a mindkettejük otthonát jelentő Kisújszállásra. Amikor végzett a tanulmányaival, Katalin hívására ment Amerikába és csatlakozott hozzájuk. Közös kutatási eredményük pedig az egyik legígéretesebb koronavírus elleni vakcina alapja lett.

hirdetés

Pardi Norbert az RNS-technológiáról elmondta: kezdetben az volt a probléma, hogy a szervezetbe jutva az RNS, mint a legtöbb vírus esetében heves, jellemzően súlyos gyulladással járó immunválaszt vált ki. Ezt a problémát oldotta meg Karikó Katalin és Drew Weissmann, akik szabadalmukkal bebizonyították, hogy "ha az RNS bizonyos építőköveit kicseréljük, akkor ki tudjuk cselezni az immunrendszert".

"Amikor kiérkeztem az Egyesül Államokba 2011-ben, akkor már tudtuk azt, hogy milyen RNS-t szeretnénk használni terápiára (...), de nem tudtuk bevinni úgy például állatokba, állatmodellekbe, hogy az ne bomoljon le nagyon gyorsan. Tehát az RNS egy nagyon érzékeny molekula és azonnal lebontják a különböző lebontóenzimek. Évekig keresgettük, hogy mibe kellene rakni, hogyan kellene "csomagolni", és az én szerepem ez volt" - mesélte Pardi Norbert.

Végül 2014-ben rátaláltak azokra a speciális zsírmolekulákra, amelyekben az RNS több napig, jó esetben néhány hétig meg tudott maradni a kísérleti állat szervezetében.

"A legnagyobb dolog, amit hozzátettem talán ehhez az egészhez, az az, hogy 2017 tavaszán - tehát lassan 4 éve - a legeslegelső publikáció, amiben megmutattuk, hogy ez ténylegesen használható vakcinálásra ez a platform, azt mi követtük el. Ez a Nature című folyóiratban jelent meg, én vagyok az első szerző. És természetesen Katalin és Drew Weissmann is aktívan közreműködtek ebben"

- mesélte Pardi Norbert.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Az egészségügyi dolgozók nyerték el az Év Embere díjat 2020-ban

Tíz jelölt közül választhattak a nézők, talán nem meglepő, hogy így döntöttek.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 03.

hirdetés

Az egészségügyi dolgozók nyerték el az RTL Híradó Év Embere díját 2020-ban - jelentették be a vasárnap esti adásban.

A csatornánál már hét éve minden decemberben megszavaztatják a nézőkkel, hogy szerintük a jelöltek közül ki érdemli meg leginkább ezt az elismerést. A szerkesztőség olyanokat jelöl a díjra, akik szerintük munkájukkal, eredményeikkel kiemelkedtek, példát mutattak az adott évben.

Idén a tíz jelölt közül kollektíven a magyar egészségügyi dolgozóknak ítélték meg a nézők az Év Embere címet.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
A Rovatból
hirdetés

Egy magyar orvosprofesszort is lovaggá üt II. Erzsébet

Szakmány Tamás a súlyos betegek kórházi ellátását koordinálta a koronavírus-járvány alatt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 02.

hirdetés

Közzétették azoknak a névsorát, akiket 2021 beköszönte előtt II. Erzsébet királynő a lovagrendek tagjaivá kívánt emelni, érdemeik elismeréseképpen. Örömmel nyugtázhatjuk, hogy a hosszú, a lapokban négy teljes oldalt betöltő listán magyar név is szerepel: Szakmány Tamás Walesben élő orvosprofesszor a Brit Birodalmi Rend tagja lett - írja az Infostart.

A lap szerint Szakmány Tamás Érden érettségizett a Vörösmarty Gimnáziumban, majd a pécsi Tudományegyetem orvosi karán lett az aneszteziológia doktora. 2004-ben tapasztalatszerzés miatt ment Angliába, Liverpoolban dolgozott és ott értesült arról, hogy Pécsett, az egyetemi klinikán leépítéseket terveznek, ezért a kintmaradás mellett döntött. Öt éve lett Wales-ben a Gwenti Kórház súlyos betegeket ellátó részlegének az orvosa, majd vezetője. Hamarosan a Cardiffi Egyetem is igényt tartott a szaktudására, meghívta professzorának.

A koronavírus-járvány kitörésekor rendkívül fontos szerepet kaptak az anesztezológus szakorvosok, Szakmány professzor a súlyos betegek kórházi ellátásának walesi koordinátora lett.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Alig akarta elhinni a magyar orvos, hogy Erzsébet királynő kitüntette őt a munkájáért

Szakmány Tamás a súlyos betegek ellátását koordinálta, emellett többek közt kutatómunkájával is segítette a járvány elleni harcot Walesben.
Fotó: MTI/AP/PA Pool/Victoria Jones - szmo.hu
2021. január 04.

hirdetés

Mint azt megírtuk, egy magyar orvosprofesszort is magas rangú kitüntetést kapott II. Erzsébet brit királynő érdemei elismeréseképpen:

a Walesben élő és dolgozó Szakmány Tamás a Brit Birodalmi Rend tagja lett.

A szakember Érden érettségizett, majd a pécsi Tudományegyetem orvosi karán lett az aneszteziológia doktora. 2004-ben tapasztalatszerzés miatt ment Angliába, Liverpoolban dolgozott. Miután értesült róla, hogy a pécsi egyetemi klinikán leépítéseket terveznek, úgy döntött, az Egyesült Királyságban marad. Öt éve lett Walesben a newporti Gwent Kórház súlyos betegeket ellátó részlegének orvosa, majd vezetője, emellett a Cardiffi Egyetem professzora is.

A BBC cikke szerint

Szakmány Tamás idén dupla annyi időt töltött a kórházban, mint békeidőkben.

Több mint 50 beteget ő maga gondozott. Amellett, hogy koordinálta a súlyos betegek ellátását, kutatásokat végzett a koronavírussal kapcsolatban, számos online szemináriumon és konferenciahíváson vett részt, hogy megossza az intenzív osztályon szerzett tapasztalatait.

hirdetés

Azt mondta, nagyon meglepődött, amikor egy e-mailben tájékoztatták arról, hogy királynői elismerésben részesül a brit egészségügyért tett szolgálataiért.

"Láttam, hogy jött egy email, de kétszer is meg kellett néznem, hogy ez tényleg igaz-e, nem egy átverés"

- mondta a magyar szakember.

Hozzátette, hogy ez elismerés minden klinikai orvoscsoport, kutatócsoport és a súlyos betegek osztályán dolgozók számára, akik minden megtesznek azért, hogy a rájuk nehezedő nyomás ellenére minden páciens megkapja a megfelelő ellátást.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: