/sikersztorik/hatszel-es-protekcio-nelkul-mongol-magyar-gondolkodasmoddal-csinalt-karriert/
NULL
hirdetés

SIKERSZTORIK

Hátszél és protekció nélkül, mongol-magyar gondolkodásmóddal csinált karriert

Zorigt Batjin a foci és atlétika után egy Viva Comet-győztes tinibandának is tagja volt. Aztán úgy döntött, hogy beindítja az életpályáját. Abból is profitált, hogy az iskolatársai a szemüket húzogatva kínaizták.
Szenes Laura - szmo.hu
2016. július 16.

hirdetés

A budapesti születésű Zorigt Batjin Stefano Favaronál, Talmácsi Gábor korábbi menedzserének vállalatánál kezdte példaértékű karrierjét. Huszonévesen már egy nemzetközi cég magyarországi képviseletének ügyvezetője lett, a Lenovo pedig az általa kidolgozott koncepció szerint vezette be okostelefonjait tizenhárom országban. Bat jelenleg a HPS reklámügynökség PR divíziójának vezetője. A harmincéves fiatalember a sportnak, a mongol és a magyar kultúra közötti különbségekből adódó rálátásának és a dolgokhoz való hozzáállásának épp annyira köszönheti karrierjét, mint a BNF együttesnek.bat6

– Nemrég jöttél haza a foci Eb-ről. A Facebookodra csupa olyan fotó került ki, amelyen piros-fehér zöld arcfestéssel ugrálsz. Teljes egészében magyarnak tartod magad?

Is-is. Legtöbbször magyar vagyok, mongol gondolkodásmóddal, de gyakran mongol vagyok, magyar szellemiséggel és szívvel.

– Ha Voksán Virág teóriájával feltennénk, hogy az Eb-n Mongólia is játszhat, akkor melyik nemzetnek szurkolnál?

A meccs szempontjából a gyengébb félnek szurkolni mindig izgalmasabb, így Mongóliának szurkolnék, de komoly tét esetén már a magyaroknak.

hirdetés
bat3

– Mit jelent a neved?

Azonos eredetű a tatárjárás seregét vezető Batu Kán nevével, aki Dzsingisz Kán unokája. Az öcsémmel és a húgommal együtt mindannyian Dzsingisz Kán családnevéből származó nevet kaptunk.

– A testvéreid is Magyarországon élnek?

Igen, az egész családunk. A szüleim mongolok és ide nyertek ösztöndíjat egyetemista korukban, majd itt is ismerkedtek össze. Én már Budapesten születtem, de ezt követően tíz évre visszaköltöztünk Mongóliába. Ez alatt született meg a két kistestvérem. Mikor aztán tízéves lettem, a szüleim úgy döntöttek, visszaköltözünk Magyarországra, mert itt jobbak a lehetőségek, és biztosabb a jövőkép számunkra.

– Teljesen más a mongol és a magyar gondolkodásmód?

Eléggé, főleg a dolgokhoz való hozzáállásban. A magyarok jobban átgondolják egy-egy döntésüket, ugyanakkor lazábbak és közvetlenebbek. Mongóliában ezzel ellentétben borzasztóan fontos a tiszteletteljes viselkedés. Ott azt is magázni kell, aki csak egy évvel idősebb, míg itthon sokan megsértődnek, ha így "öregítik" őket.

– Mit profitáltál a kettős kultúrából?

Nyitottságot, alázatot és erős alkalmazkodási készséget nyertem belőle. Az elsőt a magyaroktól, a másik kettőt a mongoloktól. Úgy gondolom, hogy minden cselekedetemmel és megnyilvánulásommal képviselem mindkét országot, a szakmámat, a munkahelyemet, a kollégáimat és a barátaimat. Így nagyon fontosnak tartom, hogy bárhol járok, bárkivel találkozom a magánéletemben is, az engem körülvevő dolgokról pozitív képet építsek és hagyjak ott. Hiszek abban, hogy csakis akkor tud működni minden, és csakis akkor jönnek lehetőségek az életben, ha pozitív emberi kapcsolatokat építünk.bat5

– A karrieredet nehezebbé vagy könnyebbé tette a származásod?

Úgy gondolom, hogy sok dologban inkább megnehezítette, mivel nem voltak családi kapcsolataink, protekcióm, ezért mind anyagi, mind kapcsolati téren hátrány az, ha valaki külföldön kezd új életet. Nem beszélve arról, hogy az ázsiai származásom, kinézetem okozta megkülönböztetések miatt gyerekkorom óta számos belső feszültségen, konfliktuson mentem át. Ez idővel megedzett, így sokkal empatikusabb, alkalmazkodóképesebb és türelmesebb lettem.

Mivel az egzotikus külsőm miatt mindig rivaldafényben voltam - legyen szó ügyes vagy ügyetlen húzásomról -, így mindig többet kellett bizonyítanom. Viszont az idővel rám ragadt nyitottságnak és bizonyítási vágynak köszönhetően jöttek a lehetőségek is, amelyekkel egész életemben igyekeztem, igyekszem élni, mert az élet minden területén maximalista vagyok… magammal szemben túlságosan is. A közösségi élet szerves része a mindennapjaimnak, mindig csapatban dolgoztam, mozogtam, legyen szó az atletizálásról, a focizásról, a zenekarról vagy a munkahelyi kollégákkal való kapcsolatról.

– Mi a legfontosabb, amit a sporttól kaptál?

Gimis koromban a heti 8 atlétika és 4 fociedzés igen sokat formált a gondolkodásomban. Az atlétika azt tanította meg, hogy minden fejben dől el. Túl fáradt vagyok és feladom, vagy átlendülök és tovább csinálom – mindkét döntés csakis a fejben születik meg. A focival pedig a csapatmunkát, illetve az irányítási, vezetési képességeket, gyors döntéshozási készségeket lehet elsajátítani. Úgy gondolom, a foci alatt tanultam meg azt, hogy mennyire fontos a csapatszellem, hiszen az egyéni jó teljesítmény mit sem ér, ha nincs meg mögötted a csapattársaid támogatása, elfogadása, amelyeken a meccsek eredményei múlnak. Egyébként a mai napig rendszeresen focizom a barátaimmal, mert ez tud a legjobban kikapcsolni.

– Ez alapján milyen vezető vagy a munkahelyeden?

Folyamatosan arra törekszem, hogy egy csapatként evezzünk közösen a hajóban, ugyanazt az ambíciót nyújtsa mindenki, és nem pedig egy felülről jövő irányítás legyen, hanem közös céljaink és motivációink legyen, mert szerintem az már rég rossz, ha valaki csak azért csinál meg valamit, mert megkell, és nem azért mert meg akarja.bat1

– Nem félsz, hogy a fejedre nőnek? Komolyan vesznek így?

Függetlenül attól, hogy pár fős vagy nagyobb csapatról van szó, minden fiatal vezetőnek nehéz dolog megtalálni a helyes egyensúlyt, így figyelnem kell arra, hogy ezt én is fenntartsam és ne essek bele a „jófejség csapdájába”. Ne gondolják azt a munkatársaim, hogy egy határidőt elég lesz félvállról venniük, hiszen úgysem jár komoly büntetés a csúszásért. Az az én nagy szerencsém, hogy szuper jó mentorokkal hozott össze a sors. Mind a sport edzőim, mind a karrierem során irányító emberek. Munka terén az olasz Stefano Favaro, Talmácsi Gábor korábbi menedzsere volt az első mentorom. Fiatal korban az a legfontosabb, hogy bölcs, idős és tapasztalt embereket, mentorokat követhess, idővel pedig inkább az válik lényegessé, hogy fiatal, inspiratív közeg vegyen körül, akik képben vannak a legújabb trendekkel és lendületet adnak. Szerencsére a mostani, HPS-es vezetőim is ilyenek, akik példaértékűen építettek fel egy sikeres reklámügynökséget.

– Hogyan ismerkedtél össze Stefano Favaroval?

Egyetemista koromban, a zenekarom szponzorációja kapcsán találkoztunk. Miután elmeséltem neki, hogy kommunikáció, PR, marketing területen szeretnék majd elhelyezkedni, felvett gyakornoknak a cégéhez. Úgy gondolom, hogy proaktív voltam és gyorsan megtaláltam mindenkivel a közös hangot, így hamar beilleszkedtem. Az Stefanónál töltött két év alatt rengeteg szakmai tapasztaltra és kapcsolatokra tudtam szert tenni, nem beszélve arról a hozzáállásról, amit Stefanótól tanultam. Viszont mindenképp szerettem volna egy nemzetközi szintű cégnél kamatoztatni a tapasztalataimat és a referenciáimat, ígyegy nap aztán megpillantottam a Lewis Global Communications PR-tanácsadói álláshirdetését, ahová felvettek.

– Itt mit tapasztaltál?

Rengeteget kaptam ettől a helytől is, de a legfontosabb élményem az volt, amikor a Lenovónak készített okostelefon-kampányommal bekerültem a Lewisnál a Rising Stars programba, ahol a cég nemzetközi szinten a 48 irodájából a legjobb 8 feltörekvő embert választotta ki egy továbbképzésre. Ez azt jelentette, hogy kimehettem San Diegóba, ahol több nemzetközi marketingvezetőtől és szakembertől tanulhattam különböző területekről. Temérdek plusz tudásra tettem szert, így két év PR-tanácsadás után ügyvezetővé választottak a munkahelyemen.bat_uzlet

– Nem volt ijesztő ilyen fiatalon ügyvezetővé válni?

Nagyon is szerettem volna újabb szintet lépni a karrieremben, így jelentkeztem két óriáscéghez, akiktől kaptam is ajánlatot. Ezután jött az ügyvezetői lehetőség a Lewisnál. Elsőre azt gondoltam, nem lesz nehéz, hiszen előtte is a csapattal együtt dolgoztam, elfogadtak, az ügyfelek elismertek - de közben rájöttem, hogy ügyvezetőként teljesen másképpen látja az ember a dolgokat, más oldalról is kell megközelíti a feladatokat és a csapatot.

– Hány évig voltál ügyvezető?

Kettő. Aztán átjöttem a HPS-hez, Magyarország egyik legnagyobb reklámügynökségéhez. Nagyon jól érzem itt magam.

– Beajánlottak?

Nem, csak jelentkeztem egy internetes álláshirdetésre. Igaz, azt egy ismerősömön keresztül pillantottam meg. Mindenképpen érdekelt egy ekkora ügynökségnél való munka, számos izgalmas ügyféllel, nagy projektekkel és iszonyat inspiratív fiatal kollégákkal!

– Sokan vannak, akik vért izzadva küzdenek, mégis csak álmodozhatnak hasonló karrierről.

Azt hiszem, nagyon erősen bebizonyosodott számomra, hogy a siker az emberi hozzáálláson múlik. Én magam is a hozzáállásommal győztem meg a munkáltatóimat. Nagyon nagy probléma például, hogy a legtöbb álláskereső rövidtávon gondolkodik. Amikor én keresek embert a csapatomba, nem is elsősorban a tudást nézem, mert az átadható. Sokkal fontosabb, hogy megbízhatónak és motiváltnak érezzem az illetőt, aki nem csak "valami" munkát akar.batsound

– 2006 és 2011 között rendszeresen láttalak, hiszen csoporttársak voltunk az egyetemen. Őszinte leszek: nem néztem ki belőled akkor, hogy később világcégeknél töltesz majd be tanácsadói és vezetői pozíciót. Te kinézted magadból?

Cseppet sem meglepő, amit mondasz, a legtöbben nem hitték volna rólam mindezt. Elmondom, mit olvastam erről: egy kutatás szerint a színjeles tanulók nem igazán tudnak magasra törni karrier-téren, ugyanis a könyvek fölött ülve sokkal kevésbé tanulják meg a szociális szabályszerűségeket, a kapcsolatépítés és a kommunikáció fortélyait, mint a rosszabb tanulók. Nos, én nem voltam színötös tanuló: szelektáltam, hogy mely tantárgyak érdekelnek, azokkal sokat foglalkoztam. A többiből általában hármasokat szereztem. A szabadidőmben pedig rengeteget szocializálódtam. Szóval azt hiszem, igen, megvolt bennem az elképzelés már az egyetem alatt is.

– Öntörvényű gyerek voltál?

Nagyon. És nehezen kezelhető. Gimnázium alatt Árpa Attilát tekintettem példaképemnek. Jóképű, öltönyös, menő PR-szakember volt. Eldöntöttem, hogy én is olyan leszek, mint ő. Pedig akkor még azt sem tudtam, mi az, hogy PR.

– Nem hagyhatjuk ki a BNF-témát...

Siófokon, egy karaoke-klubban ismerkedtem össze a későbbi bandánk énekesével. Egy gitáros és egy vokalista ismerős is csatlakozott hozzánk, aztán még dobost kellett szerezni és beindult az együttes. Kihagyhatatlan élmény volt, épp, amikor még a VIVA-s tini popkultúra dübörgött.bat_bnf

– Sok fellépésetek volt?

Abban az időben, amikor megnyertük a VIVA Comet díjat mint legjobb új előadó, rengeteg fellépésünk és megkeresésünk volt, ami természetesen nagyon jó érzéssel töltött el. Felismertek az utcán, odajöttek és rajongtak értünk, ami egy idő után fárasztóvá is vált, de nem bánom, hisz jó érzés volt mindezt megtapasztalni és átélni. Amikor egy nap már két vagy három koncertünk volt és az utcán is állandóan odajöttek hozzánk, éreztem, hogy nekem elég lesz, nem szeretnék és Magyarországon nem is lehet ebből hosszú távon megélni.bat4

Videó: a Bűnös című dal videoklipje, benne a ravasz jóbaráttal, Battal

– Külföldi útjaidról mi a legemlékezetesebb tapasztalatod?

Leginkább az emberek felfogása, az élethez és az egymáshoz való hozzáállása. Például az is érdekes tapasztalat volt számomra, hogy ahogy nyugattól keletre megyünk, úgy egyre pesszimistábbak és egyre kevésbé nyitottak, barátságosak az emberek. Amikor hazajöttem Amerikából, egyszerűen pokolian éreztem magam. Persze aztán ez elmúlt, de megjegyeztem, milyen hatalmas a különbség az emberi mentalitás és udvariasság terén. Nagyon tetszett például az, amikor Mexikóban egy taxis úgy vitt el mindössze öt dollárért a határtól a belvárosba, hogy közben a La Bambát énekelte vidáman, és folyamatosan csacsogott. Eközben itthon az ember rosszul érzi magát, ha beül egy taxiba, és nem ad elég borravalót az amúgy is méregdrága fuvarért. Kambodzsában is szörnyülködtem, amikor először láttam, hogy utcán, mezítláb rohangálnak a gyerekek, és azt a szegénységet, amiben élnek… De idővel rájöttem, hogy ott például egyáltalán nem akkora gond az anyagi javak kérdése. Több mosolygó embert láttam, mint Európában. Nyilván ez a jóval alacsonyabb ingerküszöbnek is köszönhető. Mindenesetre az utazás szerintem egy nagyon jó dolog. Segít megismerni más gondolkodást, mentalitást, és több szemszögből mutatja meg a dolgokat.

Ha inspirálónak tartod Bat sikersztoriját, oszd meg a cikket!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


NULL
hirdetés
SIKERSZTORIK

Ő Karikó Katalin magyar kollégája, Pardi Norbert, akinek szintén nagy szerepe volt a Pfizer-BioNTech vakcina kifejlesztésében

A Pennsylvania-i Egyetem biokémikus professzora a Klubrádióban mesélt arról, hogyan került kapcsolatba Karikó Katalinnal, és hogyan jutott el az Egyesült Államokba kutatóként. De a kutatása részleteiről is beszámolt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 08.

hirdetés

A Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájának kapcsán Karikó Katalin nevét ismerhettük meg először magyar vonatkozásban. A Kisújszállásról származó biokémikus mellett azonban más magyar tudósok is részt vettek az mRNS-technológia fejlesztésében.

Karikó Katalin már a Szeretlek Magyarországnak adott interjújában is mesélt magyar kollégáiról, többek között Pardi Norbertről.

A Pennsylvania-i Egyetem biokémikus professzora most a Klubrádióban beszélt arról, hogyan került kapcsolatba Karikó Katalinnal, és hogyan jutott el az Egyesült Államokba kutatóként.

Pardi Norbert elmesélte, hogy a nagyapja és Karikó Katalin édesapja mindketten hentesek voltak, együtt dolgoztak Kisújszálláson, ők pedig már ekkor ismerték egymást. Aztán később Pardi Norbert még egyetemi hallgatóként kereste meg az akkor már Amerikában tevékenykedő biokémikust, hogy tanácsokat kérjen karrierjével kapcsolatban. Ezt követően minden alkalommal találkoztak, amikor Karikó hazalátogatott a mindkettejük otthonát jelentő Kisújszállásra. Amikor végzett a tanulmányaival, Katalin hívására ment Amerikába és csatlakozott hozzájuk. Közös kutatási eredményük pedig az egyik legígéretesebb koronavírus elleni vakcina alapja lett.

hirdetés

Pardi Norbert az RNS-technológiáról elmondta: kezdetben az volt a probléma, hogy a szervezetbe jutva az RNS, mint a legtöbb vírus esetében heves, jellemzően súlyos gyulladással járó immunválaszt vált ki. Ezt a problémát oldotta meg Karikó Katalin és Drew Weissmann, akik szabadalmukkal bebizonyították, hogy "ha az RNS bizonyos építőköveit kicseréljük, akkor ki tudjuk cselezni az immunrendszert".

"Amikor kiérkeztem az Egyesül Államokba 2011-ben, akkor már tudtuk azt, hogy milyen RNS-t szeretnénk használni terápiára (...), de nem tudtuk bevinni úgy például állatokba, állatmodellekbe, hogy az ne bomoljon le nagyon gyorsan. Tehát az RNS egy nagyon érzékeny molekula és azonnal lebontják a különböző lebontóenzimek. Évekig keresgettük, hogy mibe kellene rakni, hogyan kellene "csomagolni", és az én szerepem ez volt" - mesélte Pardi Norbert.

Végül 2014-ben rátaláltak azokra a speciális zsírmolekulákra, amelyekben az RNS több napig, jó esetben néhány hétig meg tudott maradni a kísérleti állat szervezetében.

"A legnagyobb dolog, amit hozzátettem talán ehhez az egészhez, az az, hogy 2017 tavaszán - tehát lassan 4 éve - a legeslegelső publikáció, amiben megmutattuk, hogy ez ténylegesen használható vakcinálásra ez a platform, azt mi követtük el. Ez a Nature című folyóiratban jelent meg, én vagyok az első szerző. És természetesen Katalin és Drew Weissmann is aktívan közreműködtek ebben"

- mesélte Pardi Norbert.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

NULL
hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Az egészségügyi dolgozók nyerték el az Év Embere díjat 2020-ban

Tíz jelölt közül választhattak a nézők, talán nem meglepő, hogy így döntöttek.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 03.

hirdetés

Az egészségügyi dolgozók nyerték el az RTL Híradó Év Embere díját 2020-ban - jelentették be a vasárnap esti adásban.

A csatornánál már hét éve minden decemberben megszavaztatják a nézőkkel, hogy szerintük a jelöltek közül ki érdemli meg leginkább ezt az elismerést. A szerkesztőség olyanokat jelöl a díjra, akik szerintük munkájukkal, eredményeikkel kiemelkedtek, példát mutattak az adott évben.

Idén a tíz jelölt közül kollektíven a magyar egészségügyi dolgozóknak ítélték meg a nézők az Év Embere címet.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


NULL
hirdetés
A Rovatból
hirdetés

Egy magyar orvosprofesszort is lovaggá üt II. Erzsébet

Szakmány Tamás a súlyos betegek kórházi ellátását koordinálta a koronavírus-járvány alatt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 02.

hirdetés

Közzétették azoknak a névsorát, akiket 2021 beköszönte előtt II. Erzsébet királynő a lovagrendek tagjaivá kívánt emelni, érdemeik elismeréseképpen. Örömmel nyugtázhatjuk, hogy a hosszú, a lapokban négy teljes oldalt betöltő listán magyar név is szerepel: Szakmány Tamás Walesben élő orvosprofesszor a Brit Birodalmi Rend tagja lett - írja az Infostart.

A lap szerint Szakmány Tamás Érden érettségizett a Vörösmarty Gimnáziumban, majd a pécsi Tudományegyetem orvosi karán lett az aneszteziológia doktora. 2004-ben tapasztalatszerzés miatt ment Angliába, Liverpoolban dolgozott és ott értesült arról, hogy Pécsett, az egyetemi klinikán leépítéseket terveznek, ezért a kintmaradás mellett döntött. Öt éve lett Wales-ben a Gwenti Kórház súlyos betegeket ellátó részlegének az orvosa, majd vezetője. Hamarosan a Cardiffi Egyetem is igényt tartott a szaktudására, meghívta professzorának.

A koronavírus-járvány kitörésekor rendkívül fontos szerepet kaptak az anesztezológus szakorvosok, Szakmány professzor a súlyos betegek kórházi ellátásának walesi koordinátora lett.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


NULL
hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Alig akarta elhinni a magyar orvos, hogy Erzsébet királynő kitüntette őt a munkájáért

Szakmány Tamás a súlyos betegek ellátását koordinálta, emellett többek közt kutatómunkájával is segítette a járvány elleni harcot Walesben.
Fotó: MTI/AP/PA Pool/Victoria Jones - szmo.hu
2021. január 04.

hirdetés

Mint azt megírtuk, egy magyar orvosprofesszort is magas rangú kitüntetést kapott II. Erzsébet brit királynő érdemei elismeréseképpen:

a Walesben élő és dolgozó Szakmány Tamás a Brit Birodalmi Rend tagja lett.

A szakember Érden érettségizett, majd a pécsi Tudományegyetem orvosi karán lett az aneszteziológia doktora. 2004-ben tapasztalatszerzés miatt ment Angliába, Liverpoolban dolgozott. Miután értesült róla, hogy a pécsi egyetemi klinikán leépítéseket terveznek, úgy döntött, az Egyesült Királyságban marad. Öt éve lett Walesben a newporti Gwent Kórház súlyos betegeket ellátó részlegének orvosa, majd vezetője, emellett a Cardiffi Egyetem professzora is.

A BBC cikke szerint

Szakmány Tamás idén dupla annyi időt töltött a kórházban, mint békeidőkben.

Több mint 50 beteget ő maga gondozott. Amellett, hogy koordinálta a súlyos betegek ellátását, kutatásokat végzett a koronavírussal kapcsolatban, számos online szemináriumon és konferenciahíváson vett részt, hogy megossza az intenzív osztályon szerzett tapasztalatait.

hirdetés

Azt mondta, nagyon meglepődött, amikor egy e-mailben tájékoztatták arról, hogy királynői elismerésben részesül a brit egészségügyért tett szolgálataiért.

"Láttam, hogy jött egy email, de kétszer is meg kellett néznem, hogy ez tényleg igaz-e, nem egy átverés"

- mondta a magyar szakember.

Hozzátette, hogy ez elismerés minden klinikai orvoscsoport, kutatócsoport és a súlyos betegek osztályán dolgozók számára, akik minden megtesznek azért, hogy a rájuk nehezedő nyomás ellenére minden páciens megkapja a megfelelő ellátást.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: