SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Fantasztikus étterem egy alföldi kisvárosban

Bánfi István a hódmezővásárhelyi Kispiaccal kisebbfajta csodát művelt. Megkérdeztük, hogy csinálta.

Link másolása

Bánfi István tiszteletreméltó vállalkozásba fogott két évvel ezelőtt. A fine diningot közelítő, minőségi alapanyagokból dolgozó, de mégis elérhető árú ételeket főz egy kisvendéglőben Hódmezővásárhelyen. Nincs egyszerű dolga, egyszerre kell megküzdenie a megkövesedett szokásokkal, a bürokráciával, mindennapos gond, hogy honnan szerezze be a megfelelő alapanyagot (az Alföld kellős közepén...), és hogy jó szakácsokat találjon. De a Kispiac működik, ma már van állandó vendégköre, szerintünk kihagyhatatlan: ha akár csak Szegeden jártok is, érdemes átugrani egy ebédre. Nyugalom, van csirkepörkölt is, és milyen jó!

- Hogy jutott eszébe Hódmezővásárhelyen ilyen éttermet nyitni? Mit csinált előtte?

- Sok helyen dolgoztam korábban, vállalkozóként is próbálkoztam, de az utóbbi 10 évben inkább a gyorséttermi vonalon mozogtam, és megvallom őszintén, nagyon hiányzott a szakma. Ezt a vonalat nemigen csinálta senki itt, Szegeden is kevesen. Az ötlet persze régebbi, 2008-ban már terveztem, de nem úgy alakult, végül 2013 szeptemberében indult a Kispiac. Meghallottam, hogy üres a helyiség, és kevés hely van, amely alkalmas erre, a nulláról meg őrületes pénz lett volna megcsinálni.

- Mi kell hozzá?

- Szinte mindent átalakítottunk, a konyhát is a nulláról kellett berendezni. Közben még megvolt az előző hely is, amit aztán eladtam. Nem volt elég áram, ezért majdnem kicsúsztunk az időből, végül gázos eszközöket szereztünk be, és azok is maradtak.

- Mi volt a koncepció?

- Menet közben is sokat alakult, először csak arra gondoltam, hogy különbözzön a többitől. Ne egy nagy, hosszú étlapos étterem legyen, hanem szezonális, friss alapanyagokkal szerettem volna dolgozni.

"
Először nem igazán értették a vásárhelyiek, nem értették az ételek neveit, furcsálltak sok mindent, míg például a nagyvárosokból vagy külföldről érkező vendégeknek kifejezetten tetszett.

Aztán próbáltunk variálni, átállni a déli menüre, de először az se nagyon működött. Utána találtuk ki ezt a koncepciót, hogy heti két váltásban kínálunk az étlap árainál kedvezőbben szintén friss alapanyagokból készülő szezonális menüt, és ez már inkább bejött. Most már sokan visszajárnak, kezd állandó vendégkör is kialakulni, szóval megszokták, megszerették, azt hiszem.

kep

Bánfi István nemcsak főz, néha pincérnek is beugrik

talalas kozben2

kispiac_etterem012

kispiac_etterem014

- Honnan szerzi be az alapanyagot?

- Nagyon nehéz dolog ez. A csúcséttermekben is vannak trükkök, mert iszonyúan nehéz mindent megoldani termelőktől. Nagyon nehéz olyan termelőt találni, akitől mindig olyan minőségű árut kapok, amilyenre szükségem van. A termeléstől a szállításig sok buktatója van ennek. Nehéz megtalálni a minőséget, és nehéz megfelelő áron tartani. Az, hogy kimenjek a piacra, és napi szinten beszerezzem a hozzávalókat, itt helyben elképzelhetetlen. Majdnem az a helyzet, hogy a hipermarketekben vagy a diszkontokban nagyobb vagy jobb a kínálat...

- Az nem lehet megoldás, hogy egy kertésszel összefogni, aki csak ide termel? Mint ahogy a franciáknál ez jól működik.

- Igen, ezt franciáknál, olaszoknál meg lehet csinálni, de ott más a kultúrája ennek. Azon kívül mások az árak, más a kereslet. A francia ember, egy nap egyszer megfordul egy vendéglátóhelyen, míg a magyar van, hogy hónapokig sem. Nem is teheti meg. Ebben nem nagyon lehet a franciákkal versenyezni. A jobb alapanyag drágább is, de egy ilyen kisvárosi étterem vendégköre nehezen bírja el azt az árszínvonalat, amelyet tartani kellene. És akkor még a vállalkozásokat sújtó terhekről nem beszéltünk, ahogy az adminisztrációról sem.

- Nehéz mindennek megfelelni?

- Majdhogynem lehetetlen.

"
Elképesztően sok mindent szabályoznak, néha azt érzed, hogy ha akarnak, úgyis találnak valami szabálytalanságot.

Az adminisztráció pedig akkora, olyan sok időt vesz el, hogy a munkaidőm fele erre megy el.

csirkemell spenotos-kecskesajtos pappardellevel

Csirkemell spenótos-kecskesajtos pappardellével

sertesborda sultpaprika szosszal

Sertesborda sültpaprika-szósszal

ZAM9821_a_2

Libamájkrémleves körtegolyókkal

- Nem állunk messze a valóságtól, ha azt mondjuk, hogy egy embert külön erre lehetne felvenni?

- Nem, de azt úgysem tudnám kigazdálkodni. Ebbe a vállalkozásba nem fér bele ezért plusz egy ember. Úgyhogy magam próbálom valahogy megoldani. Állandóan fennáll a lehetősége, hogy beleszaladsz valami büntetésbe, ami több havi hasznod viszi el.

- Hány ember dolgozik itt?

- Minimális létszám, rajtam kívül hat ember. Ez a maximum, amelyet elvisel a cég.

"
Az van, hogy beállok reggel nyolckor, tegnap például reggel árubeszerző voltam, aztán pultos, felszolgáló, segítettem a konyhán is, délután elmentem a nyomdába az új étlapot intézni, majd este még újra a konyhán főztem.

Ilyen egy átlagos nap.

- Nehéz jó szakácsot találni?

- Nagyon. Ritka az ambiciózus, igazán jó szakács. Pincér ugyanígy. Most hallottam, hogy a helyi szakácsképzésben 28-ból 8 jutott el idén a vizsgáig. Aki igazán jó, az persze kimegy külföldre, mert azt hallja, hogy ott vannak igazán jó lehetőségei. Tanulni persze most már itthon is lehetne.

_borokas_marhapofa_kortevel

Borókás marhapofa körtével

_diobundaban_sult_kecskesajt

Dióbundában sült kecskesajt

suto

Mézes sütőtök püré mascarponehabbal

- Az étlap hogy áll össze?

- Van állandó étlap, amely szezonálisan, évente 4-5 alkalommal változik, van mellette táblás ajánlatunk, tematikus hétvégéink, borvacsoráink, igyekszünk színesíteni a kínálatot.

- Mit szeret a legjobban főzni?

- Mindent, de

"
az esik legjobban, ha új dolog jut eszembe, amit még nem főztem, és ez összetalálkozik a vendégek ízlésével.

Nekem ennyi elég. Amúgy én mindent megeszek, mindent megkóstolok, ha látok egy alapanyagot, arról beugrik az étel is, amit majd fogok készíteni, sokszor olyan, amelyet nemhogy nem kóstoltam, nem is láttam még sehol. Persze van alkotói válság is, amikor nem jut eszembe semmi, de azért előbb-utóbb mindig kitalálok valamit.

- Mit szeret a legjobban enni? Ha elmegy étterembe, mit választ?

- Nekem jólesik egy bográcsos pörkölt is, az hibátlan tud lenni, de anyósom csirkepörköltje is. Ha étterembe megyek, akkor igyekszem olyat választani, amit még nem ettem, ami valamilyen szempontból különleges, a hely specialitása. Amiből elleshetek valamit, új ötleteket adnak, azokat a fogásokat keresem.

- Ha minden ideális lenne, és minden a rendelkezésére állna, milyen éttermet nyitna, és hol?

- Azt hiszem, ugyanilyet és ugyanitt. Én mindig itt éltem, nagyon szeretek itt lakni, még Szegedre se szívesen járnék át dolgozni. Gondolkodtam rajta sokszor, hogy máshol jobban megérné, de én itt érzem otthon magam.

Kispiac étterem

Cím: 6800 Hódmezővásárhely, Zrínyi u. 7.

Asztalfoglalás: +36 62 / 200 040

Nyitva tartás:

Hétfőtől szombatig: 11-22h

Vasárnap: 11-17h

Ha még ételfotókat akartok nézegetni, esetleg az étlapot átböngészni, akkor itt megtehetitek

_ZAM9832

Libamell vöröslencse-salátával

_ZAM9848

Konfitált libazúza lecsókrémmel és rakott burgonyával

ZAM9873_a_2

Sütőtökös máktorta csokoládéval

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


SIKERSZTORIK
A Rovatból
Az év elhivatott fiatal szakdolgozója: „12 órákat húztam le a Covid-osztályon, miközben Barbie-babának néztek”
Tisóczki Evelin édesapjánál egy ritka, idegrendszeri autoimmun betegséget diagnosztizáltak. Mikor Evelin 13 éves lett, meg akarta gyógyítani – ezért ment ápolónak.

Link másolása

A Békés megyei Gádorosról indult Tisóczki Evelin lett az idei év Elhivatott Fiatal Szakdolgozója. A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Doktori Iskolájának hallgatója, a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház Kistarcsai Telephelyének osztályvezető főnővére. A gyönyörű, fiatal nő azért választotta hivatásának az ápolói szakmát, mert beteg édesapján akart segíteni. Ekkor még csak 13 éves volt. Egész életében keményen kellett dolgoznia. Sokszor hajnali 5-kor kelt, hogy a fóliában segítsen paradicsomot, salátát, babot, retket ültetni, miközben külseje miatt folyamatosan afféle "Barbie-babának" nézték, akinek biztos, hogy minden könnyen megy.

– Nem is gondolná az ember, hogy ennyire kemény élethelyzeteket él meg valaki, amíg eljut az év Elhivatott Fiatal Szakdolgozója címig. Honnan jött az ötlet, hogy erre a pályára lép?

– A vidéki élet már gyermekként megtanított a kitartásra, és arra, hogy soha ne adjam fel. Amit egyszer elkezdek, azt be is fejezem. Emellett már akkor is szívemen viseltem például a szenvedő kisállatoknak sorsát. Ha találtam egy törött szárnyú galambot, akkor hazavittem, és vigyáztam rá, amíg meggyógyult, vagy ha elpusztult, eltemettem a hátsó kertben.

Már gyermekként azt éreztem, hogy adni jó. És ez nemcsak annak ad örömet, akinek adom, hanem nekem is. Jó érzéssel töltött el, hogy segíthettem.

Azt is éreztem, hogy az igazi, őszinte szeretet hegyeket képes megmozgatni. Sokszor csak ültem az udvaron, és arra vágytam, hogy nekem is legyen egy nagy, fehér színű felhőm azon a gyönyörű azúrkék égbolton, ahonnan mindent látnék, és mindenkire tudnék vigyázni.

– Tehát nagy az empátiája. De amikor az ember gyerekként bekerül a kórházba, nem feltétlenül érzi magát annyira boldognak. Önnel másképp volt?

– Kiskoromban sokat fájt a hasam, emiatt sok időt töltöttem a szentesi kórház sebészeti osztályán. Végül kétszer megoperáltak vakbélgyulladással, három hónapos különbséggel. Emlékszem arra, hogy Dr. Molnár Gábor sebészorvos operált meg. Valósággal vártam a varratszedést. Magával ragadott az a kórházi légkör, ami ott fogadott. Imádtam a kórház és a fertőtlenítő illatát, a sebészet zöld színét, az orvosok és ápolók fehér köpenyeit, és azt a miliőt, ami akkor ott körbevett. Az ápolók olyanok voltak számomra, mint az angyalok, akik vigyáznak rám. Akkor döntöttem el, hogy én is az egészségügyi pályát fogom választani, ha egyszer nagy leszek.

– Az év elhivatott Fiatal Szakdolgozójának elhiszem, hogy várta a varratszedést, bár elég bizarrnak hat. Volt-e más motivációja is?

– Az, hogy édesapám egyik napról a másikra beteg lett. Ekkor 13 éves voltam. Egy ritka idegrendszeri autoimmun betegséget állapítottak meg nála. Három hónapot töltött a szegedi neurológiai klinikán, élet-halál között. Kettős látás, eltorzult arc, bénulás, egy külsőre megváltozott Édesapa. Ezek a képek jelennek meg előttem, mind a mai napig. Annyira belém vésődött az az időszak, hogy arra is emlékszem, édesapám milyen színű köntöst viselt a kórházban, az eltorzult hangjára, hogy a szegedi neurológián melyik ágyban feküdt. Megviselte az egész családot. De az a borzasztó időszak erősítette meg bennem azt, hogy az igazi erős szeretet, a családi összetartás és a hit mekkora varázserő, valamint az élni akarás. Az egyik orvos azt mondta nekünk, „készüljenek fel a legrosszabbra”. Emlékszem arra, hogy mikor meglátogattam apukámat, mindig megmasszíroztam a kezeimmel és arra gondoltam

meggyógyítalak, mert szükségem van Rád. Te vagy az apukám, és nagyon szeretlek, nem mehetsz az angyalok közé! Még nem. Nem lehet itt az ideje. Túl korán van.

– És miért nem lett orvos inkább?

– Először a szegedi orvosira jelentkeztem, ahová két pont híján nem nyertem felvételt. Ezt követően jelentkeztem újra, majd ismét két pont kellett volna a sikeres felvételihez. Harmadjára már nem adtam be (ekkor már egyetemista voltam), pedig abban az évben felvettek volna az orvosképzésre. Végül a Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi-és Szociális Képzési Karán végeztem diplomás ápolóként. Ma már úgy gondolom, hogy ápolónőnek születtem, és örülök annak, hogy akkor nem vettek fel az orvosira. Ápolónőként több időt tudok törődni a betegekkel, és hiszem, hogy a lélekkel is foglalkoznom kell. Abban hiszek, hogy minden betegség lelki eredetű, és akkor jelentkezik fizikailag is, amikor már nagy a teher, és a szervezet nem bírja el.

Az ápolói egy nagyon nehéz hivatás, de mégis a legszebb! Ha ma újrakezdeném, ugyanígy döntenék.

Évekig váltott 12 órás műszakban dolgoztam. Ez idő alatt megtanulja az ember, mik az életben az igazán fontos dolgok, és mik nem. Ápolónőként megismertem a halált, a szenvedést, az elmúlást és az élet kezdetét.

– Az elmúlt éveket, évtizedeket megnézve a hiányszakmák közé tartozott az ápolói, most a Covid-járvány idején azonban megtudhatta ország-világ, milyen helytállást is tanúsítanak Önök. Hogy tekint ma a szakmájára?

– Hiszek abban, hogy mindenkinek végig kell járnia a ranglétrát azért, hogy magába szívja a tudást, és hogy elsajátíthassa azokat a képességeket, melyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy a következő lépcsőfokra léphessen. Nem építhetsz fel egy jó, stabil házat biztos alapok nélkül. Dolgoztam segédápolóként, beosztott ápolóként, főnővérként. Ez idő alatt sok pozitív és negatív tapasztalatot is szereztem. Nagyon fontos az emberi hozzáállás és a gondolkodásmód. Amikor egy negatív dolog ér, meg kell nézni azt, hogy mit tanulhatsz belőle, mit tud adni neked az az adott helyzet. Olyan ember vagyok, aki megbocsát, de nem felejt. Főnővéri teendőim mellett a Covid-fertőző osztályon 12 órás műszakokat vállaltam. Ápolónőként ott kell segíteni, ahol tudsz. Úgy gondolom nagyon fontos szerepe van az egészségügyi ellátórendszerben az orvosnak, az ápolónak, a betegszállítónak, a műtőssegédnek, a takarítónak, az aneszteziológus asszisztensnek, vagy épp az informatikai-műszaki és gazdasági dolgozóknak egyaránt. Mindenkinek óriási szerepe van, egymás nélkül nem tudunk működni! Ez egy láncolat. Egymást partnerként kell kezelni.

– Az elhivatottsága kézzel fogható, de biztosan sokan megkérdezték már, hogy ilyen külsővel nem gondolt az egészségügyi pálya helyett mondjuk a modellszakmára?

– Szerintem jó helyen vagyok, ahol vagyok. Amikor gyerek voltam, a családomnak volt fóliája. Volt, hogy hajnali 5-kor keltünk és mentünk ki dolgozni. Ahol megtanultam paradicsomot, salátát, babot, retket ültetni, csomózni, kacsolni. Fóliát vasalni, kerítést festeni, ásni. Mamám és anyukám megtanított főzni és sütni. Sokan soha nem gondolták volna rólam, hogy értek ilyesmikhez. Mert a „Barbie-baba” sztereotípiába ez nem fért volna bele. Amiért megdolgozol, annak édes az íze, ha valamit tálcán megkapsz, az nem ad ugyanolyan érzést. Én mindenért tisztességesen megdolgoztam az életben. A külsőm miatt sokszor éreztem magam beskatulyázva. Van az a tipikus „szőke hajú nő” sztereotípia. Én sokáig éreztem azt, hogy emiatt nekem duplán kell bizonyítanom.

Be akartam bizonyítani, hogy nem vagyok „tipikus szőke nő”. Ma már ez nem érdekel. Ma már senkinek nem akarok bizonyítani. Már senkinek nem akarok megfelelni.

Aki mindössze a külső alapján ítél meg valakit, meg egy hajszín alapján, az az ő szegénységi bizonyítványa. Emlékszem arra, amikor a gyakorlatomat töltöttem a szegedi intenzív osztályon, akkor egy reggeli vizit alkalmával egy kezdő rezidens orvossal álltunk egymás mellett. Majd megszólalt egy másik kolléga: „Ott van Barbie és Ken”. Ma már ezen csak jót mosolygok.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

SIKERSZTORIK
Második lett a magyar csapat a Bocuse d'Or szakácsverseny európai döntőjén
Fotókon láthatod, hogy milyen finomságokat készített a magyar csapat, akik ezzel az eredménnyel jövőre részt vehetnek a Bocuse d'Or lyoni világdöntőjén.

Link másolása

A dán csapat után és a norvégokat megelőzve

második lett a Dalnoki Bence séf és Nyikos Patrik commis alkotta magyar csapat a Bocuse d'Or szakácsverseny európai kontinensdöntőjén,

amelyet szerdán és csütörtökön rendeztek meg Budapesten.

A magyar csapat így jövőre részt vehet a Bocuse d'Or lyoni világdöntőjén.

A verseny legjobb commis-jának (segédjének) járó díjat a svéd Thilda Martensson kapta, a legjobb hústál szintén a svédeké, a legjobb tányértéma a brit csapaté lett.

A Sirha Budapest nemzetközi gasztronómiai szakkiállítás részeként megrendezett kontinensdöntőn 17 nemzet csapata készíthette el fogásait, a magyar csapat - Dalnoki Bence, a Michelin-csillagos Stand Étterem sous chefje és commis-ja, Nyikos Patrik - csütörtökön versenyzett. Széll Tamás coachként segítette a csapatot, melynek elnöke Szulló Szabina volt.

A magyar csapat ételeiről Dalnoki Bence ezt mondta:

"Téma egy tányéron": Krumpli & zöldségek a tiltott hozzávalókkal, szarvasgomba & kaviár. "A tiltott dolgoknak van egy titkos bája” - Cornelius Tacitus.

Ennek a fogásnak a megalkotásában az a kihívás, hogy a tavasz gyönyörű arcait harmóniában mutassuk meg az összes különböző textúrával. Az ébredés időszaka számomra a zöld színét, a friss hangulatot és az élénk, körülölelt ízeket jelenti. Örömömre szolgál, hogy olyan fogást készíthetek nektek, ami tud játszani az érzékszerveitekkel, mivel az elemek nem igazán azok, aminek kinéznek.

"Téma tálcán": Az erdő között, a természet közelében lenni életem egyik leginspirálóbb dolga. Minden hang és az erdő színek változatossága bennem van, arra várva, hogy újjászülethessek ebben a fogásban - a játék királynője, a szarvashús alapján. Büszkén mutatják be a magyar konyha emblematikus alapanyagait - Tokaji bor, túró és tejföl is. Kóstold meg Magyarországot, mint Európa fűszerét" - írják a közösségi oldalon.

Dalnoki Bence az eredményhirdetés után az MTI-nek elmondta, hogy szerinte a rengeteg munka ennek az eredmények a titka: "minden egyes tételt, amit kitaláltunk, próbáltuk a tökélyre fejleszteni, és a lehető legtöbbet kihozni az alapanyagokból, mindezt szépen. Rengeteget dolgoztunk rajta, belefektettünk mindent, amit csak tudtunk" - hangsúlyozta.

Mint hozzátette, az eredményhez hozzájárult az is, hogy a Stand Étteremben együtt dolgoznak Széll Tamással és Szulló Szabinával. "Nagyon sokat számított az, hogy összeszokott csapat vagyunk és természetesen az ő szakmai tudásuk, a Bocuse d'Orral kapcsolatos tudásuk. Rengeteg mindent köszönhetek nekik" - méltatta társait a magyar csapat séfje.

Az idei verseny alapanyagairól szólva elmondta:

az őz mindenféleképpen közel áll a szívéhez és a kezéhez is. "Az étteremben is sokat dolgozunk vele, nagyon szeretjük használni, hiszen nagyon jó minőségű a magyar őz".

A burgonya viszonylag könnyű alapanyag, de éppen emiatt nehezebb egy olyan arcát megmutatni, ami igazán érdekes - mondta Dalnoki Bence az idei tányértéma fő hozzávalójáról, hozzátéve azonban: úgy érzi, ez mégis sikerült.

Dalnoki Bence a 2023-as lyoni döntőre kitekintve kiemelte: ez a második hely csak még jobban motiválja, hogy még nagyobb erőbedobással és lendülettel készüljön arra, hogy még feljebb lépjenek.

Az előző, 2016-os budapesti kontinensdöntőn versenyzőként első helyet szerzett Széll Tamás az MTI kérdésére elmondta, biztosan sokat számított az, hogy Magyarország tíz éve jelen van a Bocuse d'Oron.

"Ezalatt rengeteg know-how-t sikerült összegyűjteni, és megtanultuk azt is, hogyan kell versenyezni. Nagyon sok múlik azon, hogy a konyhai munka, a kommunikáció hogyan van megszervezve" - jegyezte meg Széll Tamás.

A 2023-as lyoni fináléra a Bocuse d'Or Europe első tíz helyezettje kvalifikálta magát. Dánia, Magyarország és Norvégia mögött sorrendben Svédország, Izland, Finnország, Franciaország, Nagy-Britannia, Svájc és Belgium jutott ki a világdöntőre.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


SIKERSZTORIK
Egy magyar fotós szuper „Vissza a jövőbe” fotókat készített egy LEGO DeLorean segítségével
Lampert Benedek fotós a LEGO újdonságát, a Vissza a jövőbe ikonikus autóját készítette el. Azt is megmutatta, hogyan.

Link másolása

Lampert Benedek fotós a LEGO ujdonságát, a Vissza a jövőbe ikonikus autóját készítette el.

Lampert Benedek magyar fotográfus gyönyörű fotósorozatot forgatott a Vissza a jövőbe című ikonikus sci-fi film autójáról. Megmutatta, hogy mindegyik képet LEGO DeLorean autóval és egyszerű gyakorlati effektusokkal hozta létre.

A fotós már több öt éve kezdett kísérletezni a figurafotó (toy photography) műfajában, az évek során pedig folyamatosan fejlesztette a technikákat, hogyan tud minél élethűbb, miniatűr világot megjeleníteni.

Fotóinak különlegessége, hogy az effekteket manipuláció nélkül a kamera előtt készíti el, így a ködöt, a hófúvást vagy a bemozdulást is a valóságban hozza létre.

VIDEÓ: A makett kicsomagolása

Egy videóban pedig elárulta, hogyan készültek a szuper fotók:

VIDEÓ: A makett készítése

A fotós képeket is mutatott:

Meg több érdekességet az Instagram- es Facebook-oldalán látni:

Lampert Benedeknek, a figurafotó hazai mesterének korábbi alkotását is megmutattuk már:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SIKERSZTORIK
A Rovatból
Tudományos szenzáció: Magyar csillagász fedezett fel egy kisbolygót, ami két órával később felrobbant és a tengerbe zuhant
Ez volt az ötödik alkalom, hogy a becsapódása előtt észleltek egy kisbolygót. Az előző négyet Amerikából jelezték, így Magyarország a világon a második ország, ahol ez megtörtént.

Link másolása

Kisbolygó robbant fel a Föld légkörében, majd a darabjai az óceánba zuhantak Izland közelében.

A körülbelül 3-4 méteres aszteroidát a becsapódás előtt két órával fedezte fel Sárneczky Krisztián, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont munkatársa

- számolt be róla az RTL Híradó.

"Ez volt az ötödik az emberiség történetében abból a szempontból, hogy megtaláltuk a föld légkörét elérő égitestet, még mielőtt ez megtörtént"

- mondja a magyar csillagász.

Az előző négyet Amerikából észlelték, így neki köszönhetően Magyarország a világon a második ország, ahol ez megtörtént. A Piszkés-tetői obszervatóriumban dolgozó csillagász pénteken este a Földtől 100 ezer kilométerre, vagyis körülbelül harmad holdtávolságra vette észre a kisbolygót az égbolton.

Sárneczky Krisztián azt is elmondta, hogy mint minden ismert kisbolygó, vagy földközeli égitest, ez is a naprendszerben keringett sok millió évig, most azonban letért a pályájáról és elindult a Föld felé. A tudós szerint az ilyen égitestek általában már a levegőben felrobbannak, ezt a megfelelő műszerekkel mérni is lehet.

"Létezik egy infrahang detektáló hálózat, és annak a grönlandi, izlandi állomásán is észlelték azt a hanghullámot, amit ez a légköri robbanás okozott"

- mondta a magyar csillagász.

Izland északi részén pár másodperces villanást is láttak. Sárneczky Krisztián szerint ezt a robbanás okozhatta, ami után a törmelékek a tengerbe zuhantak. Az előző négy robbanás fele szárazföld felett történt, mind a kettő Afrika területén. Az azokból visszamaradó kőzetdarabokat megtalálták.

Az RTL Híradó riportja:

Link másolása
KÖVESS MINKET: