Ezek lesznek 2015-ben a legtrendibb bio alapanyagok
Teff
A teff a világ legapróbb szemű gabonája (kb.150 teff szem súlya egyezik meg, 1 szem búza tömegével), amely Etiópiából származik. A teff igen előkelő helyen áll az etióp gasztronómiai toplistán, mivel nemcsak fogyasztásra kész kenyeret sütnek belőle, hanem a jellegzetes, lapos péksüteményt evőeszközként is használják: az étel egyéb részeit abba bugyolálva teszik a szájukba.
Mivel a teff gluténmentes, az európai gasztronómiában is egyre meghatározóbb szerepet tölt be nemcsak a paleolit étrend követői, hanem a lisztérzékenyek étrendjében is. Hazánkban a teff liszt, és pehely formában kapható.
Teljes kiőrlésű lisztje korpában és csírában gazdag, melynek köszönhetően javítja az emésztést. Kalciumtartalma kiemelkedő, de jelentős mennyiségű vasat, foszfort és cinket is tartalmaz. B vitamin-tartalma – a többi gabonaféléhez hasonlóan – kiemelkedő.
Lisztje felhasználható kenyerek, péksütemények alapanyagaként. Érdemes más gluténmentes liszttel, lisztkeverékkel keverni, hogy a tészta megfelelően formázható, nyújtható legyen. Ha piskótát készítünk belőle, nagyobb arányban is felhasználható, de alkalmas főzelékek, mártások, levesek sűrítéséhez is.
A teffpelyhet reggelire joghurttal, gyümölcslével, növényi tejekkel a müzlibe keverve tökéletes napindítóra tehetünk szert. Vásárlás előtt győződjünk meg róla, hogy a termék nyomokban sem tartalmaz glutént!
Nyírfavíz
A nyírfanedv (tájanként más-más elnevezéssel, pl. virics, nyírlé, nyírvíz, boza, csiger, nyirics) a nyírfa “vére”. Ez a különleges anyag egy évben egyszer, három hétig gyűjthető.
Nyáron a nyírfák magukba szívják és elraktározzák a napfényből származó energiát és egyéb tápanyagokat, hogy a következő évben használják fel azokat a növekedéséhez. Ahogy az őszi nappalok rövidebbé és hidegebbé válnak, a nyírfák a nyár alatt felhalmozott energiát a gyökereikben tárolják, várva a tavaszt és a fa felébredését. A hosszú és hideg tél alatt a nyírfák pihennek.
Energiaraktáraik biztonságban vannak a gyökerekben. Amint megjön a tavasz, a nappalok hosszabbak lesznek és a hó olvadni kezd, a nyírfák felébrednek és a gyökerükben tárolt energiával készen állnak az új növekedési időszakra. A nyírfaerdő tavaszi ébredését jelzi, ha letörünk egy ágat, és az a törésnél csöpögni kezd. Ez a biztos jele annak, hogy a nyírfavíz a gyökerekből az ágak felé áramlik.
A csapolás úgy történik, hogy a nyírfát 58 cm mélyen meglékelik, és csöveket raknak bele, amelyeken keresztül kifolyik a nyírfalé. (A fának ez az eljárás nem árt, mert csupán a tápanyag egy része folyik ki, és a megcsapolás helyei a növekedés során automatikusan benőnek, akár csak egy emberi vérvételnél.)
A nyírfavíz az emberi szervezet belső egyensúlyának visszaállításában vesz részt. Az egyensúly felborulásáért felelős méreganyagokat, salakanyagokat magába zárja, míg kolloidális összetevőit a sejtjeink hasznosítják, ez által méregtelenítő és lúgosító hatást fejt ki.
Energetizál, erősíti az immunrendszert és tisztítja a nyirokrendszert. Felgyorsítja az anyagcserét, ezért a fogyókúra során – kiegyensúlyozott, szénhidrátszegény táplálkozás mellett – sikerrel alkalmazható. Izotóniás italként is működik.
Az edzések és a versenyek alatt a sportolók vízfogyasztását korlátozzák, mivel a víz nem szívódik fel azonnal az emberi testben, amitől a gyomor nagyon nehéz lesz. A nyírfanedv könnyedén felszívódik, az izmokat oxigénnel látja el az anyagcsere folyamatokban. A nyírfanedv természetes elemei segítik a test só–víz háztartásának fenntartását.
A nyírfavíz molekuláris szerkezete a bőr számára fontos alapanyag. Táplálja, és sejtszinten hidratálja a bőrt, pH-értékét egyensúlyba állítja. Gyulladáscsökkentő tulajdonságai felületi hámsérülések, sebek, fekélyek, bőrproblémák (pattanások, psoriasis, ekcéma) kezelésére is alkalmassá teszik. Csökkenti a hisztamintermelést, így az asztmás, allergiás tüneteket is.
Zöldbanánliszt
Az újévben újabb gluténmentes liszttel bővíthetik palettájukat a lisztérzékenyek és a paleolit étrend követői, ugyanis megérkezett Magyarországra a zöldbanánliszt. Nevével ellentétben nem banánízű, és nem is zöld, ugyanis még azelőtt megőrlik a gyümölcsöt, hogy elkezdene érni. Így jön létre a sárgás, homokszínű őrlemény.
A zöldbanánliszt magas rosttartalmánál, alacsony szénhidrát- és kalóriatartalmánál, valamint egyedi, rezisztens keményítő-tartalmánál fogva nemcsak az ételintoleranciában szenvedők és az önként gluténmentessséget vállalók számára nagy kincs, hanem a fogyókúrázók, cukorbetegek is egyszerűen beilleszthetik étrendjükbe.
A benne lévő rostoknak köszönhetően lassan szívódik fel és a belőle készült élelmiszerek fogyasztása után később leszünk újra éhesek. A benne lévő egyedi keményítő szervezetben történő felszívódása és az anyagcserére való hatása eltér a többi keményítőfajtától.
Ha mégsem sütemény készítéséhez használnátok a zöldbanánlisztet, sűrítsetek vele bátran szószokat, főzelékeket, vagy adjátok bébiételhez, a reggeli zabkásához! A zöldbanánliszt két esetben nem fogyasztható: ha valaki allergiás a banánra vagy latexérzékeny, mivel pl. a nyírfapollen keresztallergiát válthat ki.
Oszd meg barátaiddal is, ha érdekes volt a cikk!