hirdetés

SIKERSZTORIK

Ez a magyar fejlesztésű játék forradalmasíthatná a matekoktatást

Lehetséges a matekot élvezetesen tanulni? A Matherminds játék fejlesztőinek ez is sikerült! Mutatjuk a részleteket!
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2016. május 25.

hirdetés

A matematikatanulás nem tartozik a világ legizgalmasabb dolgai közé. Sok gyermek ódzkodik tőle, azonban létezik egy magyar találmány, a MathterMinds/Lapot kérünk!, amely alapjaiban szeretné megváltoztatni a tantárgyhoz fűződő, sok gyermek számára negatív tapasztalatokat. Ezzel a játékkal szeretnének sikerélményt kínálni nekik.

Emlékszel, hogyan tanultad a matematikát annak idején? Amikor csak az órát bámultad és még a másodperc mutató is alig akart megmozdulni? Szülőként, tanárként még most is nehéznek érzed, hogy rávedd a gyerkőcöket a matektanulásra? Sajnos a matematikatanulás nem a legizgalmasabb a világon.

Ezen szerettek volna változtatni a játék megálmodói. Szerettek volna segíteni a gyerekeknek, szülőknek és a tanároknak, hogy megkönnyítsék mindannyiuk számára a matektanulást és a tanítást.

lapot-kerunk_matematika-jatek-foto1

hirdetés

A fejlesztők célja az, hogy a gyerekeket bevonják az élvezetes tanulásba, és hogy felkeltsék a tanulók érdeklődését. Ezzel is ösztönözve őket arra, hogy folytassák a tanulást. Miközben a gyerekek játszanak, észre sem veszik, hogy matekot tanulnak. Nem csak a gyerekeknek élvezhető, hanem a család többi tagja számára is érdekes lehet, akár közös családi játékká is válhat.

VIDEO: MathterMinds

A MathterMinds/Lapot kérünk! nevű kártya- és táblajátékkészletet 10 évvel ezelőtt kezdte fejleszteni Auth Andrea, mert a hagyományos módszerekkel nem boldogult a matekoktatással az akkori osztályában. A fejlesztés minden pontjába bevonták a felhasználókat, amivel azt szerették volna elősegíteni, hogy az eszköz a valós igényekre, szükségletekre reagálva fejlődhessen.

MathterMinds kedvezménnyel

Hogy a kedvezményt megkapd, az online vásárlás során az “Apply Coupon” mezőbe kell beírnod a “EXTRA15” kuponkódot, mely után az összegből automatikusan levonódik a 15% kedvezmény!

A játékot használó gyerekek, tanárok, szülők és kutatók egyaránt sikerről és jó eredményekről számoltak be, sőt sokat le is gyártottak belőle a nagy érdeklődésre való tekintettel. 2004-ben, az első fejlesztési periódusban 22 tanulóval kezdték, majd mikor 2012-ben átadták az iskolai készletüket 168 tanár kezdte el használni, 2014-re már 260 iskolába jutott el.

matherminds

A MathterMinds egy játékalapú fejlesztőeszköz, amelyet arra terveztek, hogy a matematika alapjait vidám és játékos módon tanulhassák meg a gyerekek. A kiadás tartalmaz számlálást, számolást, összeadást, kivonást, osztást, szorzást, becslést, törteket, csoportosítást, relációkat, szöveges feladványokat és számost tanító játékot.

Már több mint 260 magyar általános iskolában bizonyított a MathterMinds (“Matekmesterelmék”) eszközkészlete, amely az oktatás és a szórakoztatás ötvözése révén az 5-10 éves korosztály számára teszi könnyebbé a matematikatanuláshoz szükséges készségek elsajátítását.

A Kickstarter-kampányuk nem az Iskolai Dobozt, hanem a játék családi verzióját célozta, vagyis, hogy létrehozzák az eredeti kiadás kistesóját, lehetőleg több nyelven is, és be is vezessék az európai piacra. Egy hónap alatt a célösszeg 107 százaléka, majdnem 20 ezer angol font gyűlt össze a támogatóktól, a MathterMinds Family Edition 1. sorsa azóta már szerencsére sínen van és meg is vásárolható.

VIDEO: Így tanulnak a gyerekek a MathterMinds-al játszva

2007-ben a Pécsi Tudományegyetem (PTE) adjunktusa, Arató Ferenc a projekthez való csatlakozása révén lehetőség nyílt a módszer további fejlesztésére, illetve hatásának mérésére. A neveléstudományi szakértő szerint MathterMinds eszközkészletét használva a gyermekek motiváltsága a matektanulásra könnyebb és hatékonyabb, mint a hagyományos matematikatanítási módszerekkel. Azt is megfigyelte, hogy a gyerekek sokkal több műveletet végeznek el így, mint klasszikus tanórai módszereket használva, ráadásul teljesen észrevétlenül. Az eredmény pedig jóval több sikerélmény és sokkal kevesebb szorongás matektanulás során.

mathtermind-matematika-altalanos-iskola-jatek1

A családi csomag nagyjából 17 ezer forintba kerül, az Iskolai Doboz pedig jelenleg 48 ezerbe. Ebből az összegből kerül levonásra a 15% amennyiben megrendeled valamelyik terméküket. A kampány alatt az utóbbiból több mint százat adtak el, és általában nem az iskolák vásárolták meg, hanem szülők, osztályközösségek, és lelkes támogatók.

Részleteket a játékról hivatalos oldalukon és Facebook oldalukon találtok.

A Lapot kérünk! családi és iskolai csomag egyaránt kitűnően alkalmas arra, hogy a gyerekek ne felejtsék el a nyáron, amit matematikából megtanultak évközben, hogy felkészüljenek a következő évkezdésre, vagy akár az iskolába lépők biztos alapokkal induljanak neki az első osztálynak! Mindez ráadásul nem egyéni foglalkoztató füzetek, matekfeladatok formájában, hanem az egész családot bevonó játékos, élvezetes formában történik!

A kertben, az udvaron, a hűvös teraszon, vagy akár a strandon, tengerparton az uno, a römi, a poker és a további társasjátékok mellett a Lapot kérünk! olyan családi élményt biztosít, amely nemcsak szórakoztat, hanem észrevétlenül fejleszti és bevési a matematikai ismereteket, gyakorlottá teszi a gyerekeket a matek feladatok megoldásában, miközben a felnőttekkel, vagy társaikkal, testvéreikkel együtt játszanak!

A családi csomag 5-8 éves korig, az iskolai csomag viszont 5-10 éves korig, negyedik osztály végéig tartalmazza a kihívásokat, így az utóbbi különösen alkalmas arra, hogy a gyerekek egy végigjátszott nyár után sikeresen vegyék az akadályt a felsőbe lépve, az ötödik osztályban!

Ha tetszik a kezdeményezés, oszd meg másokkal is!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
SIKERSZTORIK

Ő Karikó Katalin magyar kollégája, Pardi Norbert, akinek szintén nagy szerepe volt a Pfizer-BioNTech vakcina kifejlesztésében

A Pennsylvania-i Egyetem biokémikus professzora a Klubrádióban mesélt arról, hogyan került kapcsolatba Karikó Katalinnal, és hogyan jutott el az Egyesült Államokba kutatóként. De a kutatása részleteiről is beszámolt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 08.

hirdetés

A Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájának kapcsán Karikó Katalin nevét ismerhettük meg először magyar vonatkozásban. A Kisújszállásról származó biokémikus mellett azonban más magyar tudósok is részt vettek az mRNS-technológia fejlesztésében.

Karikó Katalin már a Szeretlek Magyarországnak adott interjújában is mesélt magyar kollégáiról, többek között Pardi Norbertről.

A Pennsylvania-i Egyetem biokémikus professzora most a Klubrádióban beszélt arról, hogyan került kapcsolatba Karikó Katalinnal, és hogyan jutott el az Egyesült Államokba kutatóként.

Pardi Norbert elmesélte, hogy a nagyapja és Karikó Katalin édesapja mindketten hentesek voltak, együtt dolgoztak Kisújszálláson, ők pedig már ekkor ismerték egymást. Aztán később Pardi Norbert még egyetemi hallgatóként kereste meg az akkor már Amerikában tevékenykedő biokémikust, hogy tanácsokat kérjen karrierjével kapcsolatban. Ezt követően minden alkalommal találkoztak, amikor Karikó hazalátogatott a mindkettejük otthonát jelentő Kisújszállásra. Amikor végzett a tanulmányaival, Katalin hívására ment Amerikába és csatlakozott hozzájuk. Közös kutatási eredményük pedig az egyik legígéretesebb koronavírus elleni vakcina alapja lett.

hirdetés

Pardi Norbert az RNS-technológiáról elmondta: kezdetben az volt a probléma, hogy a szervezetbe jutva az RNS, mint a legtöbb vírus esetében heves, jellemzően súlyos gyulladással járó immunválaszt vált ki. Ezt a problémát oldotta meg Karikó Katalin és Drew Weissmann, akik szabadalmukkal bebizonyították, hogy "ha az RNS bizonyos építőköveit kicseréljük, akkor ki tudjuk cselezni az immunrendszert".

"Amikor kiérkeztem az Egyesül Államokba 2011-ben, akkor már tudtuk azt, hogy milyen RNS-t szeretnénk használni terápiára (...), de nem tudtuk bevinni úgy például állatokba, állatmodellekbe, hogy az ne bomoljon le nagyon gyorsan. Tehát az RNS egy nagyon érzékeny molekula és azonnal lebontják a különböző lebontóenzimek. Évekig keresgettük, hogy mibe kellene rakni, hogyan kellene "csomagolni", és az én szerepem ez volt" - mesélte Pardi Norbert.

Végül 2014-ben rátaláltak azokra a speciális zsírmolekulákra, amelyekben az RNS több napig, jó esetben néhány hétig meg tudott maradni a kísérleti állat szervezetében.

"A legnagyobb dolog, amit hozzátettem talán ehhez az egészhez, az az, hogy 2017 tavaszán - tehát lassan 4 éve - a legeslegelső publikáció, amiben megmutattuk, hogy ez ténylegesen használható vakcinálásra ez a platform, azt mi követtük el. Ez a Nature című folyóiratban jelent meg, én vagyok az első szerző. És természetesen Katalin és Drew Weissmann is aktívan közreműködtek ebben"

- mesélte Pardi Norbert.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Az egészségügyi dolgozók nyerték el az Év Embere díjat 2020-ban

Tíz jelölt közül választhattak a nézők, talán nem meglepő, hogy így döntöttek.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 03.

hirdetés

Az egészségügyi dolgozók nyerték el az RTL Híradó Év Embere díját 2020-ban - jelentették be a vasárnap esti adásban.

A csatornánál már hét éve minden decemberben megszavaztatják a nézőkkel, hogy szerintük a jelöltek közül ki érdemli meg leginkább ezt az elismerést. A szerkesztőség olyanokat jelöl a díjra, akik szerintük munkájukkal, eredményeikkel kiemelkedtek, példát mutattak az adott évben.

Idén a tíz jelölt közül kollektíven a magyar egészségügyi dolgozóknak ítélték meg a nézők az Év Embere címet.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
A Rovatból
hirdetés

Egy magyar orvosprofesszort is lovaggá üt II. Erzsébet

Szakmány Tamás a súlyos betegek kórházi ellátását koordinálta a koronavírus-járvány alatt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 02.

hirdetés

Közzétették azoknak a névsorát, akiket 2021 beköszönte előtt II. Erzsébet királynő a lovagrendek tagjaivá kívánt emelni, érdemeik elismeréseképpen. Örömmel nyugtázhatjuk, hogy a hosszú, a lapokban négy teljes oldalt betöltő listán magyar név is szerepel: Szakmány Tamás Walesben élő orvosprofesszor a Brit Birodalmi Rend tagja lett - írja az Infostart.

A lap szerint Szakmány Tamás Érden érettségizett a Vörösmarty Gimnáziumban, majd a pécsi Tudományegyetem orvosi karán lett az aneszteziológia doktora. 2004-ben tapasztalatszerzés miatt ment Angliába, Liverpoolban dolgozott és ott értesült arról, hogy Pécsett, az egyetemi klinikán leépítéseket terveznek, ezért a kintmaradás mellett döntött. Öt éve lett Wales-ben a Gwenti Kórház súlyos betegeket ellátó részlegének az orvosa, majd vezetője. Hamarosan a Cardiffi Egyetem is igényt tartott a szaktudására, meghívta professzorának.

A koronavírus-járvány kitörésekor rendkívül fontos szerepet kaptak az anesztezológus szakorvosok, Szakmány professzor a súlyos betegek kórházi ellátásának walesi koordinátora lett.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Alig akarta elhinni a magyar orvos, hogy Erzsébet királynő kitüntette őt a munkájáért

Szakmány Tamás a súlyos betegek ellátását koordinálta, emellett többek közt kutatómunkájával is segítette a járvány elleni harcot Walesben.
Fotó: MTI/AP/PA Pool/Victoria Jones - szmo.hu
2021. január 04.

hirdetés

Mint azt megírtuk, egy magyar orvosprofesszort is magas rangú kitüntetést kapott II. Erzsébet brit királynő érdemei elismeréseképpen:

a Walesben élő és dolgozó Szakmány Tamás a Brit Birodalmi Rend tagja lett.

A szakember Érden érettségizett, majd a pécsi Tudományegyetem orvosi karán lett az aneszteziológia doktora. 2004-ben tapasztalatszerzés miatt ment Angliába, Liverpoolban dolgozott. Miután értesült róla, hogy a pécsi egyetemi klinikán leépítéseket terveznek, úgy döntött, az Egyesült Királyságban marad. Öt éve lett Walesben a newporti Gwent Kórház súlyos betegeket ellátó részlegének orvosa, majd vezetője, emellett a Cardiffi Egyetem professzora is.

A BBC cikke szerint

Szakmány Tamás idén dupla annyi időt töltött a kórházban, mint békeidőkben.

Több mint 50 beteget ő maga gondozott. Amellett, hogy koordinálta a súlyos betegek ellátását, kutatásokat végzett a koronavírussal kapcsolatban, számos online szemináriumon és konferenciahíváson vett részt, hogy megossza az intenzív osztályon szerzett tapasztalatait.

hirdetés

Azt mondta, nagyon meglepődött, amikor egy e-mailben tájékoztatták arról, hogy királynői elismerésben részesül a brit egészségügyért tett szolgálataiért.

"Láttam, hogy jött egy email, de kétszer is meg kellett néznem, hogy ez tényleg igaz-e, nem egy átverés"

- mondta a magyar szakember.

Hozzátette, hogy ez elismerés minden klinikai orvoscsoport, kutatócsoport és a súlyos betegek osztályán dolgozók számára, akik minden megtesznek azért, hogy a rájuk nehezedő nyomás ellenére minden páciens megkapja a megfelelő ellátást.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: