hirdetés

SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Először kapta nő a matematikai Nobel-díjat

Egy iráni matematikus hölgynek ítélték oda a hatalmas szakmai elismerést jelentő Fields-érmet, melyet eddig csak férfiak kaptak meg.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2014. augusztus 14.

hirdetés

Maryam Mirzakhani az első nő, aki megkapta a matematikai Nobel-díjként is emlegetett Fields-érmet. Az iráni matematikus hölgy a komplex geometria területén kifejtett tevékenységéért kaphatta meg a nagy szakmai elismerésnek számító díjat.

A négy évenként megrendezett konferencián a Nemzetközi Matematikus Szövetség idén négy díjat osztott ki. A BBC-nek a díjat elbíráló testület egyik tagja azt nyilatkozta, hogy már régen esedékes volt ez a fordulópont.

Fields-érem:

FieldsMedalFrontArchimedes

John Charles Fields kanadai matematikus 1931-ben alapította a díjat. A célja az volt, hogy a végrendeletében hátrahagyott 46 ezer kanadai dolláros alapból a matematikai kutatók munkáját ismerjék el, mivel ezt a szakterületet nem jutalmazzák Nobel-díjjal. A kitüntetés nagy szakmai dicsőség. A kitüntetett a cím mellé 15 ezer kanadai dollár jutalmat kap. A Fields-érmet csak negyven évesnél fiatalabb matematikus nyerheti el. A díjat 1936 óta 52 férfi vehette át.

hirdetés
Maryam Mirzakhani:

matek2

A most harminchét éves iráni tudós Teheránban végezte középiskoláját. Két alkalommal (1994, 1995) megnyerte a nemzetközi matematikai diákolimpiát is. A Harvardon 2004-ban doktori fokozatot ért el. A matematika professzora a Princeton Egyetemen és a Stanford Egyetemen tanít. A most kapott elismeréssel a rendkívüli és eredeti munkásságát ismerték el, mellyel hozzájárult a hajlított felületek szimmetriájának megismeréséhez.

VIDEÓ: Maryam Mirzakhaniról (angol nyelven)

Idén még Martin Hairer, Artur Avila, Manjul Bhargava részesült a kitüntetésben.

matek1

Ha te is gratulálsz nekik, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk