hirdetés

SIKERSZTORIK

Egyedi kitűzők, amikkel különlegessé teheted ruhádat

Udvardi Ramóna saját készítésű kitűzőit szeretné viszontlátni sok-sok kabáton és dzsekin.
NeighbourART blog - szmo.hu
2016. január 13.

hirdetés

NeighbourART blog sorozata

Ismerd meg a körülöttünk élő tehetségeket! Fiatal magyar művészek azonos kérdésekre adott, eltérő válaszait olvashatjátok életről, emlékekről és alkotásról portálunkon.

"Egy íróasztal, illetve az az asztal, amely a mindennapi életük része, sok mindent elárulhat..."

Ramóna szívesen bújna J.K. Rowling bőrébe, hogy új Harry Potter-könyveket írhasson magának. Amikor senki sem figyel, bajuszt formál a hajából és mély hangon dörmög hozzá, megszállott mormota-rajongó, stílusa „cuki, állatkás, betűs”.

Imádja a Margit hidat és bármily meglepő: kitűzőket gyűjt.

hirdetés

kituzo8

Udvardi Ramóna, aki kitűzőket álmodott a kabátokra

"1988-ban születtem Tatabányán, Oroszlányon éltem 18 éves koromig. Mindig is szerettem rajzolni, mindig érdekelt a vizuális kultúra, érettségi után mégis a Közgázon szereztem pénzügyes diplomát 2011-ben. Az egyetem alatt kezdtem el 2009-ben a Saatchi&Saatchi nevű reklámügynökségnél junior art directorként dolgozni, 2012 óta pedig a Gawker Medianál dolgozom digital designerként.

2014-ben felvételiztem a New York-i Cooper Union egyetem kurzusára, ahol betűtervezői oklevelet szereztem. 2015-ben indítottuk el a barátommal a POPpins nevű kitűzős projektünket."

ramona

1. Milyen típusú emlékek inspirálnak jobban: a jók vagy a rosszak?

Egyértelműen a jók, szerencsére ebből van több. A rossz élményekből próbálok inkább tanulni, de jobban szeretek a pozitív dolgokra koncentrálni, nem vagyok az a mélabús típus.

2. Ha újjászülethetnél egy ma élő vagy már halott művész személyében, kit választanál?

Egy napra bárkinek a bőrébe szívesen bújnék. Érdekelnek az emberek. Ha muszáj művészt mondani, akkor J. K. Rowling szeretnék lenni, hogy új Harry Potter-könyveket írhassak magamnak, na jó, lehet, hogy megmutatnám másoknak is.

3. Kinek mutatod meg először az új alkotásodat?

A barátomnak, Csepregi Daninak, akivel a POPpinst is közösen csináljuk. Nagyon jó szeme van, annak ellenére, hogy nem szakmabeli. Mindig nagyon konstruktív kritikákat kapok tőle, mindig a legjobbat hozza ki belőlem. Viszont neki is csak a szerintem már kész munkákat mutatom meg. Hiába küzdök ellene évek óta, nagyon szégyenlős vagyok a vázlatokat, félkész munkákat illetően.

kituzo1

Ramóna asztala

kituzo4

4. Mit érzel, amikor egy másik művész a tiédhez hasonló munkát készít?

Szerintem ez elkerülhetetlen, az én munkáimban is vannak olyan jegyek, amiket akarva-akaratlanul “ellestem”, egyszerűen azért, mert mindig van egy korszellem, ami mindenkire hat valamilyen formában. Nem lehet a nulláról kreatívnak lenni, csak jól és újszerűen kell keresztezni a meglévő tudást.

5. Gyűjtesz valamit?

Kitűzőket!

6. Kedvenc budapesti pillanat?

Átjönni a Margit hídon. Mindegy, hogy gyalog, biciklivel, busszal, villamossal, reggel, délelőtt, délben, délután, este, éjjel.

kituzo11

kituzo3

7. Van olyan gyerekes szokásod, amit akkor csinálsz, amikor senki nem figyel?

Bajuszt formálok a hajamból és mély hangon dörmögök hozzá.

8. Mi volt a legnagyobb őrültség, amit eddig csináltál?

Belevágni a POPpinsba még akkor is, ha itt van Dani, aki mindenben segít és támogat :)

9. Van-e napi rutinod?

A napom akkor indul jól, ha ébredés után van 1-1,5 órám, amit nyugodtan tölthetek, reggelizéssel, kávézással, Instagram-pörgetéssel, készülődéssel.

10. Van egy jól körülhatárolható hangulat, amikor könnyebb számodra az alkotás?

Egyedüllét, sok fény, csend, nagy asztalfelület. Ezekből általában kettő szokott egyszerre teljesülni, de az már jó kiindulópont.

11. Sör vagy bor?

Egyik sem. Már egy jó ideje évi 1-2 alkalommal iszom csak alkoholt, akkor viszont egyetlen pohár bármitől fejre állok :)

12. Kutya vagy macska?

Mormota! Megszállott mormota-rajongó vagyok. Hogy a sors akarta így, vagy csak túl sokszor láttam az Idétlen időkiget, ki tudja?

13. Milyen a stílusod?

Cuki, állatkás, betűs.

kituzo9

14. Mi az, ami a leginkább feltölt?

Ha belemerülök abba, amit csinálok és nem bírok megállni, és amikor ezt az érzést a pozitív visszajelzések egyre nagyobbra dagasztják.

When I get so lost in what I’m doing that I cannot stop and when this feeling gets even more amplified by the positive feedback I get.

15. Kedvenc város?

Budapest, New York, London. Mindegyikben otthon tudom érezni magam.

16. Hol leszel 10 év múlva?

Remélhetően nagyon sok kedves idegen kabátján, táskáján, pulcsiján, sapkáján. Mármint csak a kitűzők, nem én :)

kituzo6

17. Kedvenc étel?

Dani olasz húsgombóca, nagyon ritkán készíti sajnos, de zseniális.

18. Kedvenc évszak?

Tavasz és ősz, farmerdzseki, bőrdzseki, kiskabát, nagyon sok teletűznivaló felület :)

19. Mi a legrosszabb tulajdonságod?

Türelmetlen vagyok és könnyen pánikolok.

kituzo7

20. Melyik korban élnél szívesen?

Bármelyikben, csak internet legyen meg térerő.

21. Mi az az alkotás, amit mindenképpen meg kell csinálnod, mielőtt meghalsz?

Daninak megígértem, hogy lefestem egyszer magunkat, ahogy ő egy kandalló előtt egy bársonykarosszékben ül, bordó köntösben, fehér perzsa macskával az ölében, és én mögötte állok a kezemet a vállán nyugtatva. És mindennek egy végletekig giccses keretben kell majd az otthonunkban függnie, körülbelül 1*2 méteres valójában :) Még nem álltam neki.

22. Ha egyetlen tanácsot kellene adni más, esetleg még kezdő tehetségeknek, mi lenne az?

Legyenek céltudatosak, viszont ha úgy érzik, hogy mégsem a saját maguk által kijelölt csapásvonalon haladnak, ne ijedjenek meg. Attól, mert letérünk a kijelölt útról, még kilyukadhatunk ott, ahol szerettünk volna.

Ramóna munkáit ITT és ITT nézhetitek meg. Még több sikeres, fiatal művészt pedig ITT ismerhettek meg!

Ajánld az ismerőseidnek, ha tetszettek Ramóna kitűzői!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
SIKERSZTORIK

Ő Karikó Katalin magyar kollégája, Pardi Norbert, akinek szintén nagy szerepe volt a Pfizer-BioNTech vakcina kifejlesztésében

A Pennsylvania-i Egyetem biokémikus professzora a Klubrádióban mesélt arról, hogyan került kapcsolatba Karikó Katalinnal, és hogyan jutott el az Egyesült Államokba kutatóként. De a kutatása részleteiről is beszámolt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 08.

hirdetés

A Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájának kapcsán Karikó Katalin nevét ismerhettük meg először magyar vonatkozásban. A Kisújszállásról származó biokémikus mellett azonban más magyar tudósok is részt vettek az mRNS-technológia fejlesztésében.

Karikó Katalin már a Szeretlek Magyarországnak adott interjújában is mesélt magyar kollégáiról, többek között Pardi Norbertről.

A Pennsylvania-i Egyetem biokémikus professzora most a Klubrádióban beszélt arról, hogyan került kapcsolatba Karikó Katalinnal, és hogyan jutott el az Egyesült Államokba kutatóként.

Pardi Norbert elmesélte, hogy a nagyapja és Karikó Katalin édesapja mindketten hentesek voltak, együtt dolgoztak Kisújszálláson, ők pedig már ekkor ismerték egymást. Aztán később Pardi Norbert még egyetemi hallgatóként kereste meg az akkor már Amerikában tevékenykedő biokémikust, hogy tanácsokat kérjen karrierjével kapcsolatban. Ezt követően minden alkalommal találkoztak, amikor Karikó hazalátogatott a mindkettejük otthonát jelentő Kisújszállásra. Amikor végzett a tanulmányaival, Katalin hívására ment Amerikába és csatlakozott hozzájuk. Közös kutatási eredményük pedig az egyik legígéretesebb koronavírus elleni vakcina alapja lett.

hirdetés

Pardi Norbert az RNS-technológiáról elmondta: kezdetben az volt a probléma, hogy a szervezetbe jutva az RNS, mint a legtöbb vírus esetében heves, jellemzően súlyos gyulladással járó immunválaszt vált ki. Ezt a problémát oldotta meg Karikó Katalin és Drew Weissmann, akik szabadalmukkal bebizonyították, hogy "ha az RNS bizonyos építőköveit kicseréljük, akkor ki tudjuk cselezni az immunrendszert".

"Amikor kiérkeztem az Egyesül Államokba 2011-ben, akkor már tudtuk azt, hogy milyen RNS-t szeretnénk használni terápiára (...), de nem tudtuk bevinni úgy például állatokba, állatmodellekbe, hogy az ne bomoljon le nagyon gyorsan. Tehát az RNS egy nagyon érzékeny molekula és azonnal lebontják a különböző lebontóenzimek. Évekig keresgettük, hogy mibe kellene rakni, hogyan kellene "csomagolni", és az én szerepem ez volt" - mesélte Pardi Norbert.

Végül 2014-ben rátaláltak azokra a speciális zsírmolekulákra, amelyekben az RNS több napig, jó esetben néhány hétig meg tudott maradni a kísérleti állat szervezetében.

"A legnagyobb dolog, amit hozzátettem talán ehhez az egészhez, az az, hogy 2017 tavaszán - tehát lassan 4 éve - a legeslegelső publikáció, amiben megmutattuk, hogy ez ténylegesen használható vakcinálásra ez a platform, azt mi követtük el. Ez a Nature című folyóiratban jelent meg, én vagyok az első szerző. És természetesen Katalin és Drew Weissmann is aktívan közreműködtek ebben"

- mesélte Pardi Norbert.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Az egészségügyi dolgozók nyerték el az Év Embere díjat 2020-ban

Tíz jelölt közül választhattak a nézők, talán nem meglepő, hogy így döntöttek.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 03.

hirdetés

Az egészségügyi dolgozók nyerték el az RTL Híradó Év Embere díját 2020-ban - jelentették be a vasárnap esti adásban.

A csatornánál már hét éve minden decemberben megszavaztatják a nézőkkel, hogy szerintük a jelöltek közül ki érdemli meg leginkább ezt az elismerést. A szerkesztőség olyanokat jelöl a díjra, akik szerintük munkájukkal, eredményeikkel kiemelkedtek, példát mutattak az adott évben.

Idén a tíz jelölt közül kollektíven a magyar egészségügyi dolgozóknak ítélték meg a nézők az Év Embere címet.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
A Rovatból
hirdetés

Egy magyar orvosprofesszort is lovaggá üt II. Erzsébet

Szakmány Tamás a súlyos betegek kórházi ellátását koordinálta a koronavírus-járvány alatt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 02.

hirdetés

Közzétették azoknak a névsorát, akiket 2021 beköszönte előtt II. Erzsébet királynő a lovagrendek tagjaivá kívánt emelni, érdemeik elismeréseképpen. Örömmel nyugtázhatjuk, hogy a hosszú, a lapokban négy teljes oldalt betöltő listán magyar név is szerepel: Szakmány Tamás Walesben élő orvosprofesszor a Brit Birodalmi Rend tagja lett - írja az Infostart.

A lap szerint Szakmány Tamás Érden érettségizett a Vörösmarty Gimnáziumban, majd a pécsi Tudományegyetem orvosi karán lett az aneszteziológia doktora. 2004-ben tapasztalatszerzés miatt ment Angliába, Liverpoolban dolgozott és ott értesült arról, hogy Pécsett, az egyetemi klinikán leépítéseket terveznek, ezért a kintmaradás mellett döntött. Öt éve lett Wales-ben a Gwenti Kórház súlyos betegeket ellátó részlegének az orvosa, majd vezetője. Hamarosan a Cardiffi Egyetem is igényt tartott a szaktudására, meghívta professzorának.

A koronavírus-járvány kitörésekor rendkívül fontos szerepet kaptak az anesztezológus szakorvosok, Szakmány professzor a súlyos betegek kórházi ellátásának walesi koordinátora lett.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Alig akarta elhinni a magyar orvos, hogy Erzsébet királynő kitüntette őt a munkájáért

Szakmány Tamás a súlyos betegek ellátását koordinálta, emellett többek közt kutatómunkájával is segítette a járvány elleni harcot Walesben.
Fotó: MTI/AP/PA Pool/Victoria Jones - szmo.hu
2021. január 04.

hirdetés

Mint azt megírtuk, egy magyar orvosprofesszort is magas rangú kitüntetést kapott II. Erzsébet brit királynő érdemei elismeréseképpen:

a Walesben élő és dolgozó Szakmány Tamás a Brit Birodalmi Rend tagja lett.

A szakember Érden érettségizett, majd a pécsi Tudományegyetem orvosi karán lett az aneszteziológia doktora. 2004-ben tapasztalatszerzés miatt ment Angliába, Liverpoolban dolgozott. Miután értesült róla, hogy a pécsi egyetemi klinikán leépítéseket terveznek, úgy döntött, az Egyesült Királyságban marad. Öt éve lett Walesben a newporti Gwent Kórház súlyos betegeket ellátó részlegének orvosa, majd vezetője, emellett a Cardiffi Egyetem professzora is.

A BBC cikke szerint

Szakmány Tamás idén dupla annyi időt töltött a kórházban, mint békeidőkben.

Több mint 50 beteget ő maga gondozott. Amellett, hogy koordinálta a súlyos betegek ellátását, kutatásokat végzett a koronavírussal kapcsolatban, számos online szemináriumon és konferenciahíváson vett részt, hogy megossza az intenzív osztályon szerzett tapasztalatait.

hirdetés

Azt mondta, nagyon meglepődött, amikor egy e-mailben tájékoztatták arról, hogy királynői elismerésben részesül a brit egészségügyért tett szolgálataiért.

"Láttam, hogy jött egy email, de kétszer is meg kellett néznem, hogy ez tényleg igaz-e, nem egy átverés"

- mondta a magyar szakember.

Hozzátette, hogy ez elismerés minden klinikai orvoscsoport, kutatócsoport és a súlyos betegek osztályán dolgozók számára, akik minden megtesznek azért, hogy a rájuk nehezedő nyomás ellenére minden páciens megkapja a megfelelő ellátást.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: