/sikersztorik/egy-magyar-kozgazdasznoe-europa-legjobb-csokifagyija/
hirdetés

SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Egy magyar közgazdásznőé Európa legjobb csokifagyija!

Somogyi Renáta maracujás álomcsokija a fagylalt világkupán szerezte meg a címet. Igazi büszkeségre ad okot a hír, különösen ebben a nagy melegben.

Link másolása

hirdetés

A Gelato World Tour fagylaltvilágverseny győztese egy éven keresztül viselheti "a világ legjobb fagylaltosa" címet. A döntőbe Európából három cukrász jutott, köztük második helyen Somogyi Renáta - és úgy tűnik, jelenleg ő készíti Európa legjobb csokifagyiját - számol be a vg.hu. Renáta, aki nemsokára a Corvinuson doktorál, valósággal beleszületett a fagyikészítésbe, hiszen apja már 30 éve ezt csinálja Balatongyörökön.

Renáta 11 éve dolgozik a családi cukrászatban, és négy éve már önállóan viszi a gyenesdiási fagyizót. Most az én csokoládém nevű kreációjával került a dobogóra, ami egy maracujás csokikülönlegesség.

Hihetetlenül krémes, pedig nincs is benne tej vagy tejszín (ezért akár tejérzékenyek is fogyaszthatják). Ebből is látszik egyébként, hogy az "igazi fagyi" egyáltalán nem feltétlenül tejalapú.

A maracujának köszönhetően a 70 és fél százalékos, afrikai kakaóból készült étcsoki egy kicsit fanyar ízt kap. Renáta karamellizált ostyalappal és kakaóbabtörettel díszítette a díjnyertes találmányt.

Az, hogy a világverseny döntőjében mennyire lesz népszerű a most ezüstérmes gyenesdiási fagyi, szeptember 6–11. között, Riminiben derül majd ki, ami az olaszok szerint Bologna mellett a fagylalt másik legfontosabb városa.

hirdetés

A bolognai versenyen a pontok kétharmadát a legnevesebb olasz cukrászokból és fagylaltmesterekből álló szakmai zsűritől lehetett kapni, de szavazott egy laikusokból álló csapat is, benne étteremkritikusokkal, újságírókkal és művészekkel. Magát a versenyt a Gelato Universityn rendezték, ami Európa legkomolyabb fagylaltosképző központja.

A versenyzőknek pedig nemcsak annyi dolguk volt, hogy elkészítsék a fagyikat, hanem szóban is kikérdezték őket az alapanyagokról és a technológiáról.

A győztes egyébként egy holland cukrász lett, aki egy joghurtos fagylaltot kreált, amit málnával és mézzel ízesített és lépesmézzel díszített. A harmadik helyen pedig a görög induló végzett, ő egy mogyorós, sós karamellfagyit csinált, amit a híres rodoszi pillangókra utalva karamellpillangókkal díszített. Somogyi Renáta szerint inspirációnak is nagyszerű volt a verseny.

"
Nekem legjobban a lengyel versenyző munkája tetszett, ami sütőtökből készült, biztos vagyok benne, hogy őszre én is ki fogok találni valamit ebből az alapanyagból. A másik fagyi egy whiskey-vel ízesített csokifagyi volt, amit nagyon eltaláltak. A győztes fagyiban pedig azt is értékelték, hogy a holland versenyző a saját teheneinek a friss tejéből dolgozott

- mesélte Renáta, aki egyébként idén már a Balaton fagyijának versenyét is megnyerte. Ezt egy vaníliás, mandulás, csokoládéval díszített fagylalttal érdemelte ki, amihez az ötletet a Festetics család évszázados tortareceptje adta.

Videó: Renáta az RTL Klub műsorában mutatja be az ezüstérmes fagyit:



hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk