A Rovatból
hirdetés

Megörökíteni egy olyan pillanatot, ami senki másnak nem adatik meg rajtad kívül

Daróczi Csaba több mint 25 éve lett a természetfotózás szerelmese. Sokszor csak 1-2 igazán jó képet tud készíteni évente, de a közben átélt élmények bőven kompenzálják.

Link másolása

A Varázslatos Magyarország fotókiállítás minden évben a Magyar Természettudományi Múzeum programjainak egyik fénypontja.

A kupolacsarnokban látható tárlatra idén 3200 nevezés érkezett, amiből a szakmai zsűri végül 129-et választott ki: egytől egyig lélegzetelállító képek hazánk természeti szépségeiről, növény- és állatvilágáról.

A pályázaton I. díjat nyert Daróczi Csabával a műfaj kulisszatitkairól beszélgettünk.

– Mi fogott meg először a természetfotózásban? Van-e olyan konkrét kép vagy emlék, aminek hatására eldöntötted, hogy te is ezzel szeretnél foglalkozni?

– Volt ilyen konkrét pont: egy egész kiállítás. Szegedi főiskolás éveim alatt, 1992-ben hívott el az egyik barátom egy helyi fotós tárlatára. Ez akkora hatással volt rám, hogy amint kijöttem, biztos voltam benne, hogy a nyomába szeretnék lépni. Bár földrajzszakos tanárként előtte is volt fényképezőgépem, de egyszerű dokumentáláson kívül nem nagyon tudtam másra használni. Itt viszont felvillant előttem, milyen hatalmas lehetőségek vannak még benne.

Fel is kerestem az illető fotóst, Hencz Alajost, és megkérdeztem tőle, mi a módja, hogy én is ilyen képeket tudjak készíteni. Onnantól 2-3 évig ő tanítgatott engem: nagyon sokat jártunk ki együtt a természetbe, szívtam magamba a tudást, aztán fokozatosan a saját lábamra álltam.

daroczics_7

Fagyos alkony

daroczics_8

Makrófelvétel a szikes pusztán

daroczics11

Gólyahír – a kép nemrég első lett növény kategóriában a 28. Memorial Maria Luisa fotópályázaton, Spanyolországban

– Mennyi múlik a szerencsén a természetfotózás során? Gondolom ebben a műfajban sokkal kiszámíthatatlanabb minden, mint amikor emberek az alanyok.

– Szerintem a szerencsének van a legnagyobb szerepe.

Az adja egy kép sava-borsát, hogy egy olyan pillanatot örökíthetsz meg, ami senki másnak nem adatik meg rajtad kívül.

Persze sokszor előre eltervezi az ember, mit szeretne fotózni, de igazán kiemelkedőt akkor lehet alkotni, ha hirtelen valami olyasmi terem ott előtted, amire egyáltalán nem voltál felkészülve. Ezekből a pillanatokból születnek a legjobb képek.

– Neked milyen gyakran vannak ilyen pillanataid?

– A hitvallásom az, hogy meg kell adni a szerencsének az esélyt arra, hogy megtaláljon. Ezért a lehető legtöbbször ki kell menni a természetbe. Ha konkrét számra vagy kíváncsi, évente talán egy vagy két olyan képem lehet, ami tényleg ilyen ritka és szerencsés együttállásnak köszönhető.

– És a többi?

– Azok amiatt jók, mert bemutathatsz egy állatot, növényt vagy tájat a saját látásmódod szerint. Szépek tudnak lenni ezek is, de őszintén szólva nagyjából bárki meg tudná őket ismételni.

– Tehát ami miatt igazán megéri csinálni ez egészet, az évi 1-2 fotó?

– Mondhatnánk ezt is, de elsősorban inkább az élmény. Még ha valamit nem is tudsz lefotózni, akkor is örök emlék marad neked, hogy láthattad és átélhetted. Rengeteg ilyen kép van beégve az agyamban, ilyenkor tényleg másodlagos, lett-e végül kézzelfogható fotóm róla.

daroczics_6

Családi napfürdőzés. A kis üregi nyulak félve merészkednek elő a kotorékból, és a legkisebb zajra is spuriznak vissza a lyukba. Addig is a család összetart.

daroczics12
daroczics13

– A technikának mekkora szerepe van?

– Ez leginkább témafüggő. Akit a madarak és az emlősök érdekelnek, annak jó mélyen zsebébe kell nyúlnia, Akit a tájak, vagy a makró felvételek, annak egy fokkal kevésbé. Nyilván az egyszerűbb témákkal érdemes kezdeni, nem madarakkal, hiszen azoknak ki kell ismerni a viselkedését, ami önmagában nagyon sok terepmunkát és megfigyelést igényel.

– Sok időt kell csendben, várakozással töltened?

– Nem nagyon szeretem a lesfotózást, sokkal inkább azt, amikor a természetet járva folyamatosan megyek a lehetséges témák után. Ilyenkor lehet legkönnyebben olyasmibe botlani, amire nem számít előzetesen az ember. Például előfordult olyan, hogy nagyvadakat fotózni mentem ki, de közben találtam egy csodálatos makrótémát, és végül abból lett díjnyertes felvétel.

A kulcs az, hogy minél több inger ér, annál könnyebben lehet valami emlékezeteset kiragadni. Ezért ha megteheted, célszerű mindig a lehető legszerteágazóbb felszerelést magaddal vinned, hiszen sose tudhatod előre, milyen lehetőség adódik.

– Tudsz olyan szituációt említeni, amiről azt hitted, hogy biztosan nem sikerül lefotóznod, de mégis összejött?

– Egy nagyon erős emlékem van 2002-ből. Kis liléket szerettem volna fotózni, már napok óta lesen voltam egy sátorban, és láttam, hogy éppen párzási időszakuk van. Azonban sajnos a tónak pont az ellentétes oldalán tartózkodtak. Egy veréb nagyságú madárról van szó, tehát legalább 4 méterre közel kellett volna jönniük ahhoz, hogy értékelhető képet tudjak csinálni róluk.

Már éppen feladtam volna, amikor a legutolsó naplementénél, a legszebb fényviszonyok mellett egyszer csak odajöttek 3 méterre tőlem.

Annyira, hogy még nekem kellett hátrébb húzódnom, hogy az élességi síkot tartani tudjam. Szenzációs képek lettek, életem egyik legnagyobb élménye volt.

21

A fentebb említett kis lilék

daroczics_9daroczics_10

– És az ellenkezője, amikor nagyon sokat vártál valamire, végül mégse sikerült?

– Ebből rengeteg van, nem is igazán tudnék konkrétan egyet se kiemelni, annyira gyakran előfordul. Persze ha valamibe több hónapot beleteszek eredmény nélkül, van bennem csalódottság, de el kell fogadni, hogy ez egy ilyen műfaj: sosincs a siker garantálva.

– Az elnyert díjaknak mekkora jelentősége van számodra?

– Régebben nagyobb volt. Most már inkább azokra a nagyobb pályázatokra fókuszálok, amelyeken eddig nem sikerült eredményt elérnem, ilyen például a BBC Év természetfotósa pályázata. De fontos megemlíteni, hogy ahány zsűri dönt ezekről a díjakról, annyi különféle látásmód érvényesül.

Ha valahol nyersz, az annyit jelent, hogy abban a konkrét esetben a te látásmódod megegyezett a zsűriével, és ezt díjazták.

Hogy a képed jó, vagy nem jó, ahhoz egy ilyen elismerésnek nem sok köze van. Így kell felfogni a pályázati sikereket.

– A Varázslatos Magyarország pályázaton most elért első hely mennyire volt fontos neked?

– Ezt a pályázatot azért szeretem különösen, mert egy folyamatot mutat meg: egy teljes éven át húzódik, nagyon sokat kell agyalni azon, milyen képet raksz be. Persze a nyolc év alatt, amióta meghirdetik, itt is alkalmam nyílt már kiismerni a zsűri látásmódját. Abból a szempontból nagyon örülök a győzelemnek, hogy ezzel együtt már öt alkalommal nyertem el itt a fődíjat, emellett negyedik és második helyezéseim is vannak. De a díjakra vonatkozó alapelvem igaz erre is: nem kell neki túlzottan nagy jelentőséget tulajdonítani. Az ember örül, majd szusszan egyet és megy ki újra a természetbe.

daroczics_3

Nagy halász

daroczics_4

A jégszív megszakad

daroczics_5

Miklapuszta, Kiskunsági Nemzeti Park – hatalmas tömegben nyílik a sziki őszirózsa

– Esküvőfotózással is foglalkozol. Ezen a területen mi inspirál?

– Ezt sem csinálnám, ha nem szeretném. Motivál, ha emberek közelében lehetek, benne a történések sűrűjében.

Folyamatos kihívást jelent, hogy elkapjam a legjobb pillanatokat, illetve minél kreatívabb látásmóddal mutassam be a helyszínt és a jelenlévőket.

Egyébként az egész véletlenszerűen indult: nem akartam én ezt csinálni, de egyszer felkértek rá, és olyan jól sikerült, hogy utána sorra jöttek az újabb megbízások. Főállásban viszont továbbra is pedagógus vagyok, földrajzot és testnevelést tanítok egy általános iskolában.

– Természetfotósként vannak igazán nagy vágyaid témák terén?

– Nem igazán. Ahogy előzőleg is elmondtam, szeretnék minél több szerencsés pillanatot. Hogy ez konkrétan milyen szituációban történik meg, részletkérdés.

– Külföldre szoktál járni?

– Nagyon ritkán. Egyrészt az időm se nagyon engedi, másrészt nagyon szeretem a szűkebb környezetemet, a Kiskunságot, bőven akadnak itt is kiaknázatlan témák. Egy gyengém azért van: imádom a sivatagos, homokos formákat. Lengyelországban találtam egy tengerparti nemzeti parkot, ahová már többször visszamentem, és szerintem fogok is még. Gyönyörű tájképeket lehet ott csinálni.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


SIKERSZTORIK
A Rovatból
Az év elhivatott fiatal szakdolgozója: „12 órákat húztam le a Covid-osztályon, miközben Barbie-babának néztek”
Tisóczki Evelin édesapjánál egy ritka, idegrendszeri autoimmun betegséget diagnosztizáltak. Mikor Evelin 13 éves lett, meg akarta gyógyítani – ezért ment ápolónak.

Link másolása

A Békés megyei Gádorosról indult Tisóczki Evelin lett az idei év Elhivatott Fiatal Szakdolgozója. A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Doktori Iskolájának hallgatója, a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház Kistarcsai Telephelyének osztályvezető főnővére. A gyönyörű, fiatal nő azért választotta hivatásának az ápolói szakmát, mert beteg édesapján akart segíteni. Ekkor még csak 13 éves volt. Egész életében keményen kellett dolgoznia. Sokszor hajnali 5-kor kelt, hogy a fóliában segítsen paradicsomot, salátát, babot, retket ültetni, miközben külseje miatt folyamatosan afféle "Barbie-babának" nézték, akinek biztos, hogy minden könnyen megy.

– Nem is gondolná az ember, hogy ennyire kemény élethelyzeteket él meg valaki, amíg eljut az év Elhivatott Fiatal Szakdolgozója címig. Honnan jött az ötlet, hogy erre a pályára lép?

– A vidéki élet már gyermekként megtanított a kitartásra, és arra, hogy soha ne adjam fel. Amit egyszer elkezdek, azt be is fejezem. Emellett már akkor is szívemen viseltem például a szenvedő kisállatoknak sorsát. Ha találtam egy törött szárnyú galambot, akkor hazavittem, és vigyáztam rá, amíg meggyógyult, vagy ha elpusztult, eltemettem a hátsó kertben.

Már gyermekként azt éreztem, hogy adni jó. És ez nemcsak annak ad örömet, akinek adom, hanem nekem is. Jó érzéssel töltött el, hogy segíthettem.

Azt is éreztem, hogy az igazi, őszinte szeretet hegyeket képes megmozgatni. Sokszor csak ültem az udvaron, és arra vágytam, hogy nekem is legyen egy nagy, fehér színű felhőm azon a gyönyörű azúrkék égbolton, ahonnan mindent látnék, és mindenkire tudnék vigyázni.

– Tehát nagy az empátiája. De amikor az ember gyerekként bekerül a kórházba, nem feltétlenül érzi magát annyira boldognak. Önnel másképp volt?

– Kiskoromban sokat fájt a hasam, emiatt sok időt töltöttem a szentesi kórház sebészeti osztályán. Végül kétszer megoperáltak vakbélgyulladással, három hónapos különbséggel. Emlékszem arra, hogy Dr. Molnár Gábor sebészorvos operált meg. Valósággal vártam a varratszedést. Magával ragadott az a kórházi légkör, ami ott fogadott. Imádtam a kórház és a fertőtlenítő illatát, a sebészet zöld színét, az orvosok és ápolók fehér köpenyeit, és azt a miliőt, ami akkor ott körbevett. Az ápolók olyanok voltak számomra, mint az angyalok, akik vigyáznak rám. Akkor döntöttem el, hogy én is az egészségügyi pályát fogom választani, ha egyszer nagy leszek.

– Az év elhivatott Fiatal Szakdolgozójának elhiszem, hogy várta a varratszedést, bár elég bizarrnak hat. Volt-e más motivációja is?

– Az, hogy édesapám egyik napról a másikra beteg lett. Ekkor 13 éves voltam. Egy ritka idegrendszeri autoimmun betegséget állapítottak meg nála. Három hónapot töltött a szegedi neurológiai klinikán, élet-halál között. Kettős látás, eltorzult arc, bénulás, egy külsőre megváltozott Édesapa. Ezek a képek jelennek meg előttem, mind a mai napig. Annyira belém vésődött az az időszak, hogy arra is emlékszem, édesapám milyen színű köntöst viselt a kórházban, az eltorzult hangjára, hogy a szegedi neurológián melyik ágyban feküdt. Megviselte az egész családot. De az a borzasztó időszak erősítette meg bennem azt, hogy az igazi erős szeretet, a családi összetartás és a hit mekkora varázserő, valamint az élni akarás. Az egyik orvos azt mondta nekünk, „készüljenek fel a legrosszabbra”. Emlékszem arra, hogy mikor meglátogattam apukámat, mindig megmasszíroztam a kezeimmel és arra gondoltam

meggyógyítalak, mert szükségem van Rád. Te vagy az apukám, és nagyon szeretlek, nem mehetsz az angyalok közé! Még nem. Nem lehet itt az ideje. Túl korán van.

– És miért nem lett orvos inkább?

– Először a szegedi orvosira jelentkeztem, ahová két pont híján nem nyertem felvételt. Ezt követően jelentkeztem újra, majd ismét két pont kellett volna a sikeres felvételihez. Harmadjára már nem adtam be (ekkor már egyetemista voltam), pedig abban az évben felvettek volna az orvosképzésre. Végül a Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi-és Szociális Képzési Karán végeztem diplomás ápolóként. Ma már úgy gondolom, hogy ápolónőnek születtem, és örülök annak, hogy akkor nem vettek fel az orvosira. Ápolónőként több időt tudok törődni a betegekkel, és hiszem, hogy a lélekkel is foglalkoznom kell. Abban hiszek, hogy minden betegség lelki eredetű, és akkor jelentkezik fizikailag is, amikor már nagy a teher, és a szervezet nem bírja el.

Az ápolói egy nagyon nehéz hivatás, de mégis a legszebb! Ha ma újrakezdeném, ugyanígy döntenék.

Évekig váltott 12 órás műszakban dolgoztam. Ez idő alatt megtanulja az ember, mik az életben az igazán fontos dolgok, és mik nem. Ápolónőként megismertem a halált, a szenvedést, az elmúlást és az élet kezdetét.

– Az elmúlt éveket, évtizedeket megnézve a hiányszakmák közé tartozott az ápolói, most a Covid-járvány idején azonban megtudhatta ország-világ, milyen helytállást is tanúsítanak Önök. Hogy tekint ma a szakmájára?

– Hiszek abban, hogy mindenkinek végig kell járnia a ranglétrát azért, hogy magába szívja a tudást, és hogy elsajátíthassa azokat a képességeket, melyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy a következő lépcsőfokra léphessen. Nem építhetsz fel egy jó, stabil házat biztos alapok nélkül. Dolgoztam segédápolóként, beosztott ápolóként, főnővérként. Ez idő alatt sok pozitív és negatív tapasztalatot is szereztem. Nagyon fontos az emberi hozzáállás és a gondolkodásmód. Amikor egy negatív dolog ér, meg kell nézni azt, hogy mit tanulhatsz belőle, mit tud adni neked az az adott helyzet. Olyan ember vagyok, aki megbocsát, de nem felejt. Főnővéri teendőim mellett a Covid-fertőző osztályon 12 órás műszakokat vállaltam. Ápolónőként ott kell segíteni, ahol tudsz. Úgy gondolom nagyon fontos szerepe van az egészségügyi ellátórendszerben az orvosnak, az ápolónak, a betegszállítónak, a műtőssegédnek, a takarítónak, az aneszteziológus asszisztensnek, vagy épp az informatikai-műszaki és gazdasági dolgozóknak egyaránt. Mindenkinek óriási szerepe van, egymás nélkül nem tudunk működni! Ez egy láncolat. Egymást partnerként kell kezelni.

– Az elhivatottsága kézzel fogható, de biztosan sokan megkérdezték már, hogy ilyen külsővel nem gondolt az egészségügyi pálya helyett mondjuk a modellszakmára?

– Szerintem jó helyen vagyok, ahol vagyok. Amikor gyerek voltam, a családomnak volt fóliája. Volt, hogy hajnali 5-kor keltünk és mentünk ki dolgozni. Ahol megtanultam paradicsomot, salátát, babot, retket ültetni, csomózni, kacsolni. Fóliát vasalni, kerítést festeni, ásni. Mamám és anyukám megtanított főzni és sütni. Sokan soha nem gondolták volna rólam, hogy értek ilyesmikhez. Mert a „Barbie-baba” sztereotípiába ez nem fért volna bele. Amiért megdolgozol, annak édes az íze, ha valamit tálcán megkapsz, az nem ad ugyanolyan érzést. Én mindenért tisztességesen megdolgoztam az életben. A külsőm miatt sokszor éreztem magam beskatulyázva. Van az a tipikus „szőke hajú nő” sztereotípia. Én sokáig éreztem azt, hogy emiatt nekem duplán kell bizonyítanom.

Be akartam bizonyítani, hogy nem vagyok „tipikus szőke nő”. Ma már ez nem érdekel. Ma már senkinek nem akarok bizonyítani. Már senkinek nem akarok megfelelni.

Aki mindössze a külső alapján ítél meg valakit, meg egy hajszín alapján, az az ő szegénységi bizonyítványa. Emlékszem arra, amikor a gyakorlatomat töltöttem a szegedi intenzív osztályon, akkor egy reggeli vizit alkalmával egy kezdő rezidens orvossal álltunk egymás mellett. Majd megszólalt egy másik kolléga: „Ott van Barbie és Ken”. Ma már ezen csak jót mosolygok.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
SIKERSZTORIK
Második lett a magyar csapat a Bocuse d'Or szakácsverseny európai döntőjén
Fotókon láthatod, hogy milyen finomságokat készített a magyar csapat, akik ezzel az eredménnyel jövőre részt vehetnek a Bocuse d'Or lyoni világdöntőjén.

Link másolása

A dán csapat után és a norvégokat megelőzve

második lett a Dalnoki Bence séf és Nyikos Patrik commis alkotta magyar csapat a Bocuse d'Or szakácsverseny európai kontinensdöntőjén,

amelyet szerdán és csütörtökön rendeztek meg Budapesten.

A magyar csapat így jövőre részt vehet a Bocuse d'Or lyoni világdöntőjén.

A verseny legjobb commis-jának (segédjének) járó díjat a svéd Thilda Martensson kapta, a legjobb hústál szintén a svédeké, a legjobb tányértéma a brit csapaté lett.

A Sirha Budapest nemzetközi gasztronómiai szakkiállítás részeként megrendezett kontinensdöntőn 17 nemzet csapata készíthette el fogásait, a magyar csapat - Dalnoki Bence, a Michelin-csillagos Stand Étterem sous chefje és commis-ja, Nyikos Patrik - csütörtökön versenyzett. Széll Tamás coachként segítette a csapatot, melynek elnöke Szulló Szabina volt.

A magyar csapat ételeiről Dalnoki Bence ezt mondta:

"Téma egy tányéron": Krumpli & zöldségek a tiltott hozzávalókkal, szarvasgomba & kaviár. "A tiltott dolgoknak van egy titkos bája” - Cornelius Tacitus.

Ennek a fogásnak a megalkotásában az a kihívás, hogy a tavasz gyönyörű arcait harmóniában mutassuk meg az összes különböző textúrával. Az ébredés időszaka számomra a zöld színét, a friss hangulatot és az élénk, körülölelt ízeket jelenti. Örömömre szolgál, hogy olyan fogást készíthetek nektek, ami tud játszani az érzékszerveitekkel, mivel az elemek nem igazán azok, aminek kinéznek.

"Téma tálcán": Az erdő között, a természet közelében lenni életem egyik leginspirálóbb dolga. Minden hang és az erdő színek változatossága bennem van, arra várva, hogy újjászülethessek ebben a fogásban - a játék királynője, a szarvashús alapján. Büszkén mutatják be a magyar konyha emblematikus alapanyagait - Tokaji bor, túró és tejföl is. Kóstold meg Magyarországot, mint Európa fűszerét" - írják a közösségi oldalon.

Dalnoki Bence az eredményhirdetés után az MTI-nek elmondta, hogy szerinte a rengeteg munka ennek az eredmények a titka: "minden egyes tételt, amit kitaláltunk, próbáltuk a tökélyre fejleszteni, és a lehető legtöbbet kihozni az alapanyagokból, mindezt szépen. Rengeteget dolgoztunk rajta, belefektettünk mindent, amit csak tudtunk" - hangsúlyozta.

Mint hozzátette, az eredményhez hozzájárult az is, hogy a Stand Étteremben együtt dolgoznak Széll Tamással és Szulló Szabinával. "Nagyon sokat számított az, hogy összeszokott csapat vagyunk és természetesen az ő szakmai tudásuk, a Bocuse d'Orral kapcsolatos tudásuk. Rengeteg mindent köszönhetek nekik" - méltatta társait a magyar csapat séfje.

Az idei verseny alapanyagairól szólva elmondta:

az őz mindenféleképpen közel áll a szívéhez és a kezéhez is. "Az étteremben is sokat dolgozunk vele, nagyon szeretjük használni, hiszen nagyon jó minőségű a magyar őz".

A burgonya viszonylag könnyű alapanyag, de éppen emiatt nehezebb egy olyan arcát megmutatni, ami igazán érdekes - mondta Dalnoki Bence az idei tányértéma fő hozzávalójáról, hozzátéve azonban: úgy érzi, ez mégis sikerült.

Dalnoki Bence a 2023-as lyoni döntőre kitekintve kiemelte: ez a második hely csak még jobban motiválja, hogy még nagyobb erőbedobással és lendülettel készüljön arra, hogy még feljebb lépjenek.

Az előző, 2016-os budapesti kontinensdöntőn versenyzőként első helyet szerzett Széll Tamás az MTI kérdésére elmondta, biztosan sokat számított az, hogy Magyarország tíz éve jelen van a Bocuse d'Oron.

"Ezalatt rengeteg know-how-t sikerült összegyűjteni, és megtanultuk azt is, hogyan kell versenyezni. Nagyon sok múlik azon, hogy a konyhai munka, a kommunikáció hogyan van megszervezve" - jegyezte meg Széll Tamás.

A 2023-as lyoni fináléra a Bocuse d'Or Europe első tíz helyezettje kvalifikálta magát. Dánia, Magyarország és Norvégia mögött sorrendben Svédország, Izland, Finnország, Franciaország, Nagy-Britannia, Svájc és Belgium jutott ki a világdöntőre.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

SIKERSZTORIK
Egy magyar fotós szuper „Vissza a jövőbe” fotókat készített egy LEGO DeLorean segítségével
Lampert Benedek fotós a LEGO újdonságát, a Vissza a jövőbe ikonikus autóját készítette el. Azt is megmutatta, hogyan.

Link másolása

Lampert Benedek fotós a LEGO ujdonságát, a Vissza a jövőbe ikonikus autóját készítette el.

Lampert Benedek magyar fotográfus gyönyörű fotósorozatot forgatott a Vissza a jövőbe című ikonikus sci-fi film autójáról. Megmutatta, hogy mindegyik képet LEGO DeLorean autóval és egyszerű gyakorlati effektusokkal hozta létre.

A fotós már több öt éve kezdett kísérletezni a figurafotó (toy photography) műfajában, az évek során pedig folyamatosan fejlesztette a technikákat, hogyan tud minél élethűbb, miniatűr világot megjeleníteni.

Fotóinak különlegessége, hogy az effekteket manipuláció nélkül a kamera előtt készíti el, így a ködöt, a hófúvást vagy a bemozdulást is a valóságban hozza létre.

VIDEÓ: A makett kicsomagolása

Egy videóban pedig elárulta, hogyan készültek a szuper fotók:

VIDEÓ: A makett készítése

A fotós képeket is mutatott:

Meg több érdekességet az Instagram- es Facebook-oldalán látni:

Lampert Benedeknek, a figurafotó hazai mesterének korábbi alkotását is megmutattuk már:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

SIKERSZTORIK
A Rovatból
Tudományos szenzáció: Magyar csillagász fedezett fel egy kisbolygót, ami két órával később felrobbant és a tengerbe zuhant
Ez volt az ötödik alkalom, hogy a becsapódása előtt észleltek egy kisbolygót. Az előző négyet Amerikából jelezték, így Magyarország a világon a második ország, ahol ez megtörtént.

Link másolása

Kisbolygó robbant fel a Föld légkörében, majd a darabjai az óceánba zuhantak Izland közelében.

A körülbelül 3-4 méteres aszteroidát a becsapódás előtt két órával fedezte fel Sárneczky Krisztián, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont munkatársa

- számolt be róla az RTL Híradó.

"Ez volt az ötödik az emberiség történetében abból a szempontból, hogy megtaláltuk a föld légkörét elérő égitestet, még mielőtt ez megtörtént"

- mondja a magyar csillagász.

Az előző négyet Amerikából észlelték, így neki köszönhetően Magyarország a világon a második ország, ahol ez megtörtént. A Piszkés-tetői obszervatóriumban dolgozó csillagász pénteken este a Földtől 100 ezer kilométerre, vagyis körülbelül harmad holdtávolságra vette észre a kisbolygót az égbolton.

Sárneczky Krisztián azt is elmondta, hogy mint minden ismert kisbolygó, vagy földközeli égitest, ez is a naprendszerben keringett sok millió évig, most azonban letért a pályájáról és elindult a Föld felé. A tudós szerint az ilyen égitestek általában már a levegőben felrobbannak, ezt a megfelelő műszerekkel mérni is lehet.

"Létezik egy infrahang detektáló hálózat, és annak a grönlandi, izlandi állomásán is észlelték azt a hanghullámot, amit ez a légköri robbanás okozott"

- mondta a magyar csillagász.

Izland északi részén pár másodperces villanást is láttak. Sárneczky Krisztián szerint ezt a robbanás okozhatta, ami után a törmelékek a tengerbe zuhantak. Az előző négy robbanás fele szárazföld felett történt, mind a kettő Afrika területén. Az azokból visszamaradó kőzetdarabokat megtalálták.

Az RTL Híradó riportja:

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk