hirdetés

SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Búvármaszkkal lélegeztetik a koronavírusos betegeket a szolnoki kórházban

Az új innovációs technikát egy fiatal helyi orvos kezdte alkalmazni a kiskunhalasi járványkórház egyik orvosának javaslatára.
Illusztráció: Pixabay - szmo.hu
2020. december 21.

hirdetés

A szolnoki Hetényi Géza Kórházban rendhagyó módszerrel oldják meg a koronavírus miatt kórházba kerülő betegek lélegeztetését.

Dr. Juhász István aneszteziológus és intenzív terápiás szakorvos a szoljon.hu portálnak adott nyilatkozatában felfedte az osztály sikeresnek bizonyult innovatív megoldását.

"A kiskunhalasi járványkórházból kaptuk az ötletet, olyan orvostól, aki maga is látta az alkalmazást Olaszországban. Telefonon részletesen elmondták, hogyan kell csinálni. Dr. Bencsik Gábor osztályvezető főorvos úr felügyelete alatt vezettük be a módszert, amit több helyen is alkalmaznak Magyarországon"

– mondta a frissen szakvizsgázott orvos.

Majd kifejtette, hogy amikor a betegek Covid-tüdőgyulladás, vagy bármilyen más okból olyan súlyos állapotba kerülnek, hogy hagyományos oxigénterápiával nem sikerül biztosítani a szervezetükben a megfelelő oxigénszintet, lélegeztetni kell őket.

"Ennek a hagyományos útja az invazív lélegeztetés, amikor a beteg légcsövébe egy műanyag tubust vezetünk, és ezen keresztül lélegeztetjük. Ehhez a beteget el kell altatni, ráadásul magának a lélegeztetésnek is súlyos szövődményei lehetnek, ezért ha lehetséges, próbáljuk elkerülni."

hirdetés

Az orvos szerint ennél jobb módszer a maszkos vagy szaknyelven NIV (non-invasive ventillation) lélegeztetés.

"Ilyenkor az arcra teljesen illeszkedő maszkon keresztül tudunk a betegnek magas oxigéntartalmú levegőt juttatni, illetve lélegeztetés közben a légúti nyomást is szabályozni. Ehhez nem kell elaltatni a beteget, az ezzel járó mellékhatások és a lélegeztetés szövődményei is elkerülhetőek"

– magyarázta dr. Juhász István.

Többféle ilyen maszk is létezik a piacon, ám az orvos szerint ezek most szinte beszerezhetetlenek. Miután normál körülmények között a szolnoki kórház például havonta 4 darabot használ ezekből, mostanában azonban van, hogy naponta nyorcra lenne szükség.

"Az olaszoknál kezdték alkalmazni ezeket a snorkelezéshez használt búvármaszkokat. Nekünk ugye az kell, hogy a maszkba befújt levegő ne menjen ki, a búvárnak meg az, hogy ne menjen be a víz a maszk alá. A probléma tehát hasonló. Úgyhogy bementem az egyik népszerű sportáruházba és vettem néhány maszkot. Itt jött a következő probléma: a búvárpipa négyszögletes, a lélegeztető gép csöve pedig kerek"

– mesélte a doktor.

"Dr. Parham Chooromi kollégám elmondta, hogyan segítettek a tavaszi koronavírus-hullám alatt önzetlenül a helyi lakosok a 3D nyomtatott arcpajzsokkal, és így megtaláltam Ádám Csaba csapatát. Délelőtt beszéltünk, délután pedig a kezembe adták a kész megoldást" – zárta a történetet dr. Juhász István szakorvos.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk