hirdetés

SIKERSZTORIK

Budapesten nyitott irodát a britek legjobb főnöke, aki Las Vegasba viszi kirándulni dolgozóit

150 magyar diákot szeretne eljuttatni amerikai gyerektáborokba dolgozni idén nyáron.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. február 28.

hirdetés

Magyarországra jön az AmeriCamp: a munkaerő-közvetítéssel foglalkozó nemzetközi cég kimagasló bérekkel és alacsony induló költséggel szeretne évente több száz magyar diáknak munkalehetőséget biztosítani amerikai gyerektáborokban. Az anyacéget Lee McAteer vezeti, akit a brit sajtó

Nagy-Britannia legjobb főnökének nevez.

Nem véletlenül hívja egy sor brit napilap Nagy-Britannia legjobb főnökének Lee McAteer-t: a fiatal vállalkozó meglepő dolgokkal halmozza el munkaerő-közvetítéssel foglalkozó vállalatának alkalmazottait. Elviszi őket Las Vegasba kirándulni, több százezer színes labdával árasztja el az irodát, mintha egy hatalmas játszótér lenne, illetve az is előfordult, hogy elküldte munkatársait Thaiföldre kikapcsolódni.

A 2010-ben alapított Invasion Camp Group csak 2016-ban húszezer brit egyetemistát juttatott külföldi munkalehetőséghez az USA-tól kezdve Ghánán át Thaiföldig. A cégcsoport amerikai gyerektáborokba diákmunkaerőt közvetítő szárnya, az AmeriCamp most irodát nyitott Budapesten, hogy magyar diákokat is munkatapasztalathoz segítsen az Egyesült Államokban.03

A jelenleg hazánkban működő, amerikai gyerektáborokba diákokat közvetítő cégek úgy működnek, hogy a jelentkezést követően egy személyes vagy Skype-on történő interjú után nyernek felvételt a nyári táborok valamelyikébe a jelentkezők, majd a repülőjegy, a vízum, a biztosítás és a táborba jutás költségét részben fedező összeg befizetése után gyerekfelügyelőként vagy konyhai személyzetként dolgoznak a 9-12 hetes turnusokban. Nem lesz ez másként az AmeriCamp esetében sem, a cég azonban a versenytársainál – pozíciótól függően akár több száz dollárral - magasabb bérekkel és alacsonyabb induló költséggel szeretne minél több diákot szakmai tapasztalathoz és nem mellesleg életre szóló élményhez juttatni.

hirdetés

„Célunk a kulturális tapasztalatcsere mellett az, hogy a kiközvetített diákok a lehető legjobban járjanak anyagilag, és olyanok is kijuthassanak az Egyesült Államokba dolgozni, akiket eddig elriasztottak az alacsony keresetek vagy a viszonylag magas induló költségek. Magyarországról 100-150 diáknak szeretnénk idén munkalehetőséget biztosítani a táborokban, ezt a számot néhány éven belül több százra tervezzük növelni” – mondta Lee McAteer, az AmeriCamp alapítója.

A táborokban rendszerint kilenc hetet dolgoznak a diákok, majd pénztárcától függően hosszabb vagy rövidebb utazással fejezik be a nyári kalandot. Feladatkörtől függően napi 8-12 órát dolgoznak, hetente pedig általában 1-2 szabadnapjuk van.

Gyerekfelügyelőnek jó angol nyelvtudással érdemes jelentkezni, hiszen ebben a feladatkörben fontos, hogy gördülékeny legyen a kommunikáció a gyerekekkel, míg konyhai kisegítő személyzetnek kezdő angoltudással is elmehetnek a diákok.

A szállás és az étkezés biztosított a munkavállalóknak a táborokban, akik a turnus után a vízumuk lejártáig felfedezhetik az országot.0104

“Az AmeriCampen keresztül tapasztalatot szerző diákok számtalan képességgel gazdagítják az önéletrajzukat, ami versenyképesebbé teszi őket a munkaerőpiacon.

Például elmondhatják magukról, hogy dolgoztak külföldön, ahol aktívan használták az angol nyelvet, hogy képesek időnyomás alatt teljesíteni és együttműködni más nyelvű és kulturális hátterű emberekkel. Manapság ezeket a képességeket keresik leginkább a munkaadók” - tette hozzá Lee McAteer.

Lee McAteer maga is gyerekfelügyelőként kezdte pályafutását egy amerikai táborban 2004-ben, majd amikor kevesebb fizetést kapott, mint amennyibe a kiutazása került, elhatározta, hogy maga szervezi meg a brit diákok kijutását a táborokba és olyan fizetést alkudik ki nekik, amivel annyit kereshetnek, hogy abból a tábor után tudjanak utazgatni. Cégcsoportja ma már száz főt foglalkoztat, és 4 millió fontos, vagyis 1,4 milliárd forintos bevételt ért el 2016-ban. Az AmeriCamp bevezetését követően tervben van a világ további távoli pontjaira - többek között Thaiföldre, Balira, Maldív-szigetekre - induló táborozási diákprogramok lehetővé tétele magyar jelentkezők számára.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
SIKERSZTORIK

Ő Karikó Katalin magyar kollégája, Pardi Norbert, akinek szintén nagy szerepe volt a Pfizer-BioNTech vakcina kifejlesztésében

A Pennsylvania-i Egyetem biokémikus professzora a Klubrádióban mesélt arról, hogyan került kapcsolatba Karikó Katalinnal, és hogyan jutott el az Egyesült Államokba kutatóként. De a kutatása részleteiről is beszámolt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 08.

hirdetés

A Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájának kapcsán Karikó Katalin nevét ismerhettük meg először magyar vonatkozásban. A Kisújszállásról származó biokémikus mellett azonban más magyar tudósok is részt vettek az mRNS-technológia fejlesztésében.

Karikó Katalin már a Szeretlek Magyarországnak adott interjújában is mesélt magyar kollégáiról, többek között Pardi Norbertről.

A Pennsylvania-i Egyetem biokémikus professzora most a Klubrádióban beszélt arról, hogyan került kapcsolatba Karikó Katalinnal, és hogyan jutott el az Egyesült Államokba kutatóként.

Pardi Norbert elmesélte, hogy a nagyapja és Karikó Katalin édesapja mindketten hentesek voltak, együtt dolgoztak Kisújszálláson, ők pedig már ekkor ismerték egymást. Aztán később Pardi Norbert még egyetemi hallgatóként kereste meg az akkor már Amerikában tevékenykedő biokémikust, hogy tanácsokat kérjen karrierjével kapcsolatban. Ezt követően minden alkalommal találkoztak, amikor Karikó hazalátogatott a mindkettejük otthonát jelentő Kisújszállásra. Amikor végzett a tanulmányaival, Katalin hívására ment Amerikába és csatlakozott hozzájuk. Közös kutatási eredményük pedig az egyik legígéretesebb koronavírus elleni vakcina alapja lett.

hirdetés

Pardi Norbert az RNS-technológiáról elmondta: kezdetben az volt a probléma, hogy a szervezetbe jutva az RNS, mint a legtöbb vírus esetében heves, jellemzően súlyos gyulladással járó immunválaszt vált ki. Ezt a problémát oldotta meg Karikó Katalin és Drew Weissmann, akik szabadalmukkal bebizonyították, hogy "ha az RNS bizonyos építőköveit kicseréljük, akkor ki tudjuk cselezni az immunrendszert".

"Amikor kiérkeztem az Egyesül Államokba 2011-ben, akkor már tudtuk azt, hogy milyen RNS-t szeretnénk használni terápiára (...), de nem tudtuk bevinni úgy például állatokba, állatmodellekbe, hogy az ne bomoljon le nagyon gyorsan. Tehát az RNS egy nagyon érzékeny molekula és azonnal lebontják a különböző lebontóenzimek. Évekig keresgettük, hogy mibe kellene rakni, hogyan kellene "csomagolni", és az én szerepem ez volt" - mesélte Pardi Norbert.

Végül 2014-ben rátaláltak azokra a speciális zsírmolekulákra, amelyekben az RNS több napig, jó esetben néhány hétig meg tudott maradni a kísérleti állat szervezetében.

"A legnagyobb dolog, amit hozzátettem talán ehhez az egészhez, az az, hogy 2017 tavaszán - tehát lassan 4 éve - a legeslegelső publikáció, amiben megmutattuk, hogy ez ténylegesen használható vakcinálásra ez a platform, azt mi követtük el. Ez a Nature című folyóiratban jelent meg, én vagyok az első szerző. És természetesen Katalin és Drew Weissmann is aktívan közreműködtek ebben"

- mesélte Pardi Norbert.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Az egészségügyi dolgozók nyerték el az Év Embere díjat 2020-ban

Tíz jelölt közül választhattak a nézők, talán nem meglepő, hogy így döntöttek.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 03.

hirdetés

Az egészségügyi dolgozók nyerték el az RTL Híradó Év Embere díját 2020-ban - jelentették be a vasárnap esti adásban.

A csatornánál már hét éve minden decemberben megszavaztatják a nézőkkel, hogy szerintük a jelöltek közül ki érdemli meg leginkább ezt az elismerést. A szerkesztőség olyanokat jelöl a díjra, akik szerintük munkájukkal, eredményeikkel kiemelkedtek, példát mutattak az adott évben.

Idén a tíz jelölt közül kollektíven a magyar egészségügyi dolgozóknak ítélték meg a nézők az Év Embere címet.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
A Rovatból
hirdetés

Egy magyar orvosprofesszort is lovaggá üt II. Erzsébet

Szakmány Tamás a súlyos betegek kórházi ellátását koordinálta a koronavírus-járvány alatt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 02.

hirdetés

Közzétették azoknak a névsorát, akiket 2021 beköszönte előtt II. Erzsébet királynő a lovagrendek tagjaivá kívánt emelni, érdemeik elismeréseképpen. Örömmel nyugtázhatjuk, hogy a hosszú, a lapokban négy teljes oldalt betöltő listán magyar név is szerepel: Szakmány Tamás Walesben élő orvosprofesszor a Brit Birodalmi Rend tagja lett - írja az Infostart.

A lap szerint Szakmány Tamás Érden érettségizett a Vörösmarty Gimnáziumban, majd a pécsi Tudományegyetem orvosi karán lett az aneszteziológia doktora. 2004-ben tapasztalatszerzés miatt ment Angliába, Liverpoolban dolgozott és ott értesült arról, hogy Pécsett, az egyetemi klinikán leépítéseket terveznek, ezért a kintmaradás mellett döntött. Öt éve lett Wales-ben a Gwenti Kórház súlyos betegeket ellátó részlegének az orvosa, majd vezetője. Hamarosan a Cardiffi Egyetem is igényt tartott a szaktudására, meghívta professzorának.

A koronavírus-járvány kitörésekor rendkívül fontos szerepet kaptak az anesztezológus szakorvosok, Szakmány professzor a súlyos betegek kórházi ellátásának walesi koordinátora lett.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Alig akarta elhinni a magyar orvos, hogy Erzsébet királynő kitüntette őt a munkájáért

Szakmány Tamás a súlyos betegek ellátását koordinálta, emellett többek közt kutatómunkájával is segítette a járvány elleni harcot Walesben.
Fotó: MTI/AP/PA Pool/Victoria Jones - szmo.hu
2021. január 04.

hirdetés

Mint azt megírtuk, egy magyar orvosprofesszort is magas rangú kitüntetést kapott II. Erzsébet brit királynő érdemei elismeréseképpen:

a Walesben élő és dolgozó Szakmány Tamás a Brit Birodalmi Rend tagja lett.

A szakember Érden érettségizett, majd a pécsi Tudományegyetem orvosi karán lett az aneszteziológia doktora. 2004-ben tapasztalatszerzés miatt ment Angliába, Liverpoolban dolgozott. Miután értesült róla, hogy a pécsi egyetemi klinikán leépítéseket terveznek, úgy döntött, az Egyesült Királyságban marad. Öt éve lett Walesben a newporti Gwent Kórház súlyos betegeket ellátó részlegének orvosa, majd vezetője, emellett a Cardiffi Egyetem professzora is.

A BBC cikke szerint

Szakmány Tamás idén dupla annyi időt töltött a kórházban, mint békeidőkben.

Több mint 50 beteget ő maga gondozott. Amellett, hogy koordinálta a súlyos betegek ellátását, kutatásokat végzett a koronavírussal kapcsolatban, számos online szemináriumon és konferenciahíváson vett részt, hogy megossza az intenzív osztályon szerzett tapasztalatait.

hirdetés

Azt mondta, nagyon meglepődött, amikor egy e-mailben tájékoztatták arról, hogy királynői elismerésben részesül a brit egészségügyért tett szolgálataiért.

"Láttam, hogy jött egy email, de kétszer is meg kellett néznem, hogy ez tényleg igaz-e, nem egy átverés"

- mondta a magyar szakember.

Hozzátette, hogy ez elismerés minden klinikai orvoscsoport, kutatócsoport és a súlyos betegek osztályán dolgozók számára, akik minden megtesznek azért, hogy a rájuk nehezedő nyomás ellenére minden páciens megkapja a megfelelő ellátást.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: