hirdetés

SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

A világtól elzárva, saját lakóbuszában él Bozó József, a „Prémvadász”

Eredetileg tengerész szeretett volna lenni, végül az Alföldön találta meg otthonát, de közel sem szokványos körülmények között. Egy napot töltöttünk nála.
Szöveg és fotó: Markovics Z. Kristóf - szmo.hu
2020. december 25.

hirdetés

Bozó József, becenevén „Prémvadász”, de a szomszédoknak csak „Bozójóska” az egyik legkülönlegesebb figura, akivel az ember találkozhat.

Előbbi becenevét a 19. század legendás amerikai prémvadászairól kapta, lévén, hogy gyerekkora óta odavan a kalandjaikért. Igazi szelíd motoros, aki számos országot bejárva, rengeteg tapasztalatot összegyűjtve mesélte ottlétem alatt történeteit.

Mikor megérkeztem az Alföld szívében elterülő 3 hektáros tanyájára, leültetett a tornácára, és azt kérdezte: „Szereted a csukát?” „Persze, imádom a halat” – feleltem. Akkor vettem észre, hogy ott, a tornácon hever egy kis sütő, amiben már javában sült az ebédre szánt hal, párolt zöldségekkel. Ő meg csak mesélt és mesélt közben.

Nem akartam elhinni, hogy ennek a rendhagyó életmódnak a részese lehetek, pedig még csak jó 10 perce lehettem ott. 24 órát tölthettem el vele, 13 méter hosszú Volvo buszból átalakított otthonának nappalijában álomra hajtva a fejemet.

Józsi megmutatta, hogy halászásra nem botot használ, hanem a közeli kanálisban 24 órán keresztül egy nagy háló van a vízbe belógatva, amit minden nap visszatérve ellenőriz, hátha beleakadt magától egy nagyobb fogás. Ha már vizek: eredetileg tengerész akart lenni, nem titkoltan azért, hogy az egész életében hőn áhított-keresett szabadságot ilyen formában élje meg - a tengeren.

A hajós tervek végül nem jöttek össze, az eredetileg kőművesként dolgozó férfi a szabadságot végül az alföldi tanyáján találta meg. Minden - a fotókon szereplő épületek, díszek, berendezések, bútorok, - a saját két keze munkáját dicsérik.

hirdetés

Józsihoz minden második héten visszatér fia, a masszőr Krisztián is, aki olyankor a tanya végében álló kis vályogházban lakik. Azt tervezik, később Krisztián viszi majd tovább a tanya ügyeit, aki így maga is ott marad majd.

Józsi büszkén mutatta számítógépén az unokájáról, Patrikról készült fotókat, aki édesapjához és nagyapjához hasonlóan ugyanúgy rajong a nomád életmódért. Három hektáros földjét közel 20 évvel ezelőtt vásárolta, azzal a szándékkal, hogy egy honfoglalás-korabeli skanzent hozzon rajta létre, ez volt a szerelemprojektje.

Minden pénzét feltette egy lapra, hogy ez a terve összejöjjön, de azt mondja, csak üres ígéreteket kapott, így támogatók hiányában ez a vágya meghiúsult.

A telkén számos, emiatt elkezdett építmény áll, köztük az ún. „Hunfalu” kör alakú, sátorszerű, gerendás épülete is.

A terv meghiúsulása ellenére úgy döntött, ezen az óriási telken marad, így néhány évre rá megvásárolt egy előzőleg gyerekeket szállító különbuszt, amit teljesen átalakított a lakóhelyévé.

A buszban számos hippi, rock and roll, motoros stílusú poszter és motívum utal a férfi szenvedélyeire, egyedi karakterére. Azóta is teljes lelki békében él két kezével kialakított otthonában.

Ott töltött időm alatt keresztül-kasul bejártuk a földjét, különleges, faragott botjával lelkesen mutatta a telek határait, tereptárgyait, ezen kívül megismerkedhettem a már említett fiával, Krisztiánnal is, aki egyszer a nyomdokaiba lép.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk