hirdetés

SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Amerikában lett tűzoltó a magyar szakács

Szerencsés fiatalember Greffer Gábor, hiszen két szenvedélye van, és mindkettő a munkája is: szakács és tűzoltó.
Vágó Zoltán interjúja a Marcali Portálon - szmo.hu
2014. július 10.

hirdetés

Greffer Gábor hivatásos tűzoltó Louisville-ben, (Kentucky USA), édesapja pedig Marcali korábbi tűzoltóparancsnoka, a katasztrófavédelmi kirendeltség jelenlegi vezetője. Gábor hat év alatt a keszthelyi Vendéglátóipari Szakközépiskolából, egy amerikai nagyváros (1,5 millió lakos) egyik legismertebb éttermének vezetője lett.

Amikor más már szépen építgetné tovább a karrierjét a vendéglátásban, ő inkább először önkéntes, majd mostanra hivatásos tűzoltó lett Louisville-ben. A napokban azt is elmondta az édesapja, hogy Gábor tulajdonképpen az étteremvezetést is folytatja, mert ahol első számú vezető volt oda visszajár dolgozni, és mindemellett még mentősként is szolgál...

DSCF0216

Miért tanultál szakácsnak? Miért nem lettél tűzoltó?

hirdetés

Nagyon egyszerű az oka... én a magyar törvények alapján nem lehetek tűzoltó, szemüvegre lett volna szükségem, és a lábam is törött volt korábban, ezért az egészségügyi alkalmassági feltételeknek nem feleltem meg itthon, csak mint önkéntes tűzoltó.

Így a másik nagy szenvedélyem a főzés került előtérbe. Kiskorom óta gyakran főztem anyukámmal, és nagyon megszerettem. Ezért jelentkeztem Keszthelyre középiskolába, a Vendéglátóipari Szakközépiskolába szakács tanulónak. Amikor végeztem, akkor elhelyezkedtem itt Balatonmáriafürdőn a szezonban, és arra készültem, hogy leteszem a technikus minősítőt ősztől Keszthelyen.

10

Miközben szakácsnak tanultam egy amerikai focit játszó csapatban (Keszthelyi Thunderstorms) is játszottam az iskola mellett. Egy játékostársam segítségével jutottam ki az USÁ–ba Daytona Beach-be, azzal az elképzeléssel, hogy ott sportolok, és persze gyakorlom az angol nyelvet. Egy félévre terveztem még akkor.

Aztán ott kint jött egy lehetőség arra, hogy maradjak tovább, és dolgozzak szakácsként. Ekkor költöztem Louisville-be, és elhelyezkedtem egy négycsillagos szállodában.

A nyelvtudásom még elég hiányos volt, tehát úgy kezdtem, hogy a kezembe nyomtak egy krumplit, meg egy krumplipucolót ... és persze tudtam, mi a dolgom.

Egy francia-kanadai séfnek dolgoztam, akinél a három év alatt, amíg ott dolgoztam a krumpli pucolóból, a harmadik ember lettem. Gyakorlatilag a reggeliztetőtől a vacsoráztató luxusétteremig mindenhol dolgoztam. Persze megtanultam rendesen angolul, és sikeresen alkalmazkodtam az amerikai életformához, munkamorálhoz.

Három és fél év után úgy éreztem váltanom kell, és átmentem Louisville egyik legjobb éttermébe a Seviche-be. Ez egy latin restaurant, a város egyik, ha nem a legjobb étterme. Azt érdemes tudni Louisville–ról, hogy az USÁ-ban a lakosok és az éttermek aránya ebben a városban a legnagyobb. Rengeteg étterem van, és hatalmas a konkurencia harc. Úgy kell elképzelni, hogy étteremsorok vannak... képzeld el, hogy Berény tízszer... és több ilyen van.

DSCF0317

DSCF0200

Akkor már kellett, hogy ismerjenek téged ahhoz a szakmában, ha felvettek...

Valamilyen szinten már ismertek, persze nekem is be kellett adnom a pályázatomat, ahol leírtam, hogy Európában tanultam, hogy itt már dolgoztam néhány helyen, illetve az USA –ban mit értem el a szakmában.

Felvettek, természetesen beosztott szakácsnak. Onnan építettem fel magamat ismét, ekkor voltam 21 éves.

Ne haragudj, de közbekérdezek, nem értem, hogy 21 évesen, amikor már bedolgoztad magad egy jó étterem harmadik emberének, velem együtt sokan szeretnék inkább megtartani az állást, de te inkább váltasz... miért?

Így működik Amerika; ha látod, hogy a közeli jövőben - 1-1,5 év - nincs lehetőséged továbblépni ott, ahol dolgozol, akkor keresel másik lehetőséget. Ha már nem tudsz újat tanulni, akkor váltani kell. Ott ez teljesen természetes. Akikben van ambíció, azok mennek tovább, hogy megtanulják egy másik konyha dolgait. Ezért mentem én a latin konyha felé, a mexikói, a perui, a chilei ételek irányába.

DSCF0216

387682_245796572144666_192322607492063_741452_1827904957_n

Tehát kezdtél egy új helyen. Hogy alakultak a dolgaid?

A második hónap végére már én voltam a főszakács egyik helyettese, és 25 ember főnöke.

Közbevetőleg, akkor már három éve kint éltél. Hol laktál, hogy éltél? Volt szabadidőd?

Akkor még hárman béreltünk egy nagy kétszintes lakást, ott laktam a külvárosban. Munka után persze elmentünk sörözni, de amúgy nagyon sokat kellett dolgozni, heti egy szabadnapom volt, és napi 10-12 órát voltam bent a konyhán.

Érdekességképpen elmondom, hogy jó ideig nem mehettem be a város vigalmi negyedébe, mert még nem voltam 21 éves! Nem szolgáltak ki alkohollal máshol sem! Úgy kell elképzelni, hogy egy városrész bejáratánál az utakon ott állnak a rendőrök, és mindenkit igazoltatnak, plusz a vendéglők kidobó emberei is ellenőriznek az ajtóban.

1317155784353

Hogy lett belőled tűzoltó?

Apu révén én mindig is tűzoltó akartam lenni. Amikor kiderült, hogy nem lehetek hivatásos tűzoltó, akkor persze elvégeztem az önkéntesek tanfolyamát, és beléptem a Balatonkeresztúri-Balatonmáriafürdői Önkéntes Tűzoltó Egyesületbe.

Korábban említettem, hogy Louisville külvárosában laktam, és mindennap a munkába menet elmentem a tűzoltóság mellett, volt amikor éppen riasztásra mentek, és láttam ahogy öltöznek a kabinban, miközben siettek a helyszínre. Nagyon fájt a szívem, és nagyon irigyeltem őket. Aztán egyszer megálltam és megkérdeztem, hogy vesznek-e fel önkénteseket, és egyáltalán: hogy lehetek tűzoltó.

2012-09-08_09-30-47_267

Szerencsém volt, mert éppen volt felvétel, mondták, hogy néhány hónap múlva kezdődik a képzés. Heten voltunk, minden héten, kedden este mentünk a tűzoltóságra, és a nagykönyv szerint elkezdtük a tanulást.

Tolerálták ezt a munkahelyeden?

Heti egy szabadnap járt és persze elfogadták, hogy ez kedden legyen.

Megint közbekérdezek. Elmondhatjuk, ma már ismered a kinti tűzoltók munkáját. Itt nőttél fel a marcali laktanyában, képzett önkéntes vagy Magyarországon, tehát van összehasonlítási alapod a két rendszer között. Miben hasonló, és miben más a két tűzoltóság?

Azon kívül, hogy mind a két helyen vízzel oltanak, szinte semmiben sem hasonlítanak. És ez természetes, hiszen mind a két országban a helyi körülményekhez kell igazítani a tűzoltóságokat.

2012-09-08_10-11-59_453

Itthon zömében kőből épülnek a házak, a bútorok fából készülnek, súlyos függönyök, összességében nagyon sok lassan égő anyag ég, ha tűz van, kisebb a tűzterhelése. Amerikában rengeteg a faépület, ott a fal is ég! A berendezési tárgyak között rengeteg a műanyag, az sokkal magasabb hőmérsékleten és sokkal gyorsabban ég, ott, ha nem oltjuk el időben, akkor minden odaveszik, ezért döntő szempont a gyorsaság.

Az is nagy különbség, hogy kint sokkal jobban ki van építve a tüzivíz rendszer, és nem csak több helyen van, hanem jóval nagyobb kapacitással is rendelkezik. Kint például a városokban nincs vízszállító autó, mert akár 6-8 fecskendőt is kiszolgál a tüzivíz rendszer.

Tehát elkezdtél egy tanfolyamot, egyébként kint bárki jelentkezhet önkéntesnek?

Igen, mielőtt kérdeznéd, természetesen ott is van egészségügyi vizsgálat, el kell menned egy orvoshoz, ahol megvizsgálják a reflexedet, persze az alkohol a drog érintettségedet is, de ha fizikailag bírod, és ezt a parancsnokod is úgy gondolja, akkor nem foglalkoznak azzal, hogy szemüveges vagy, vagy eltörött a kezed gyerekkorodban. Amúgy egyre kevesebb az önkéntes a városokban, mert lassan a hivatásos tűzoltóság átveszi a feladatot. Vidéken azonban még mindig 80-90%-ban önkéntesek szolgálnak.

Elmondtad nekik, hogy itthon önkéntes voltál? Hogy édesapád tűzoltó parancsnok Marcaliban?

Persze, meg hát az hamar kiderült, hogy nem vagyok kezdő. Kíváncsiak voltak és befogadóak, ha olyant tudtam mutatni, vagy mondani, ami jobb volt, mint az ő megszokott módszerük, probléma nélkül átvették. Persze csak apróságokra kell gondolni.

DSC00888 new york

Elismert szakács voltál, már újra a tűzoltó bajtársak között voltál ... mi volt az a fordulópont amikortól már úgy gondoltad, a tűzoltás lesz az első?

A szomszéd tűzoltóság területén volt egy nagy lakóháztűz, és mi értünk ki elsőként a tűzoltóautónkkal. Menni kellett be a tűzbe, vittem a tömlőt, és kezdtem oltani. A fejem felett már a második csapat kezdte az oltást, a harmadik a tetőtérben. Hatalmas lángnyelvek jobbról, balról... és akkor ott tudtam, hogy nekem ez az életem, az a csapatmunka, az a bajtársiasság; az az érzés eldöntötte végleg, hogy mit akarok csinálni. Amikor eloltottuk a tüzet, és jöttem kifelé, akkor odamondtam a társamnak, hogy ezt akarom csinálni életem végéig. Ott dőlt el.

Hogy lesz valaki hivatásos tűzoltó Amerikában?

Az alaptanfolyam, amit mint önkéntes elvégeztem, az kevés hozzá. Az egy 150 órás tanfolyam volt. Nekem Kentucky Államnál kellett egy újabb ötrészes tanfolyamot elvégezni, és vizsgát is kellett tennem.

5731_251501480413_745645413_8318328_4781642_n

Ez még mindig nem elég, mert az USÁ-ban a tűzoltóknak egy komoly mentőstanfolyamot is el kell végezniük. Ott például az elsősegélyt mi adjuk. Ha például egy balesetnél kivágjuk a sérültet a kocsiból, a hivatásos mentők csak utána kezdhetik el a munkát. A kocsiban mi látjuk el a sérültet. Utána persze ők viszik, és kezelik, de nekem tudnom kell akár légzést segítő csövet levezetni a torkon, vagy ütőeres vérzést ellátni.

Ha kell, a 911 minket riaszt az infarktusos beteghez is, de van a tűzoltó autóban defibrillátor is és persze használni is tudjuk. Ott is van, egy magasabb szintű mentőautó ahol orvos is van, de addig amíg az ki nem ér nekem is el kell tudnom látni a sérültet, erre kapok kiképzést.

photo (1)

TrainingUnitedMethodist

Van még egy hivatásos tűzoltói fizikai állapot szintfelmérés, ami egy akadálypálya, amit időre kell teljesíteni. Megcsinálod, kapsz egy igazolást és ennyi. A helyi parancsnokodnak kell döntenie majd akkor, amikor állományba vesz, hogy tényleg alkalmas vagy-e összességében.

Nekem ahhoz, hogy ezeket a tanfolyamokat el tudjam végezni, ott kellett hagynom a Seviche-t és másik munkát kellett vállalnom. Az egyetem konyhájára mentem dolgozni, a séf helyettese lettem. Természetesen a főnököm tudta, hogy a célom a tűzoltóság. Ők lehetővé tették számomra, hogy eljárjak a tanfolyamokra.

Sikerült elvégeznem a tanfolyamokat, de akkor a séf elment, és én lettem a főnök az egyetem éttermében.

Hány éves voltál ekkor?

23. Egyébként ez az étterem nem a hallgatók kiszolgálására, hanem a professzorok, tanárok, alkalmazottak, és főleg a klubtagok kiszolgálására van. Ez egy jó hírű hely, egy presztízshely a városban. Ez egy évi 1,2 millió dolláros forgalommal bíró étterem, ennek lettem a főszakácsa, akinek az étlap elkészítésétől, a beszerzésig, a dolgozók felvételéig minden a feladata volt, beleértve a pénzügyeket is.

734440_482541675195298_1691733486_n

Közben persze az egyetem vezetői tudták, hogy menni fogok, és keresték az utódom. Szerencsés módon, mire lett egy státusz 5 hónap múlva a tűzoltóságon, pont lett egy utódom is a konyhán, volt időm átadni a dolgokat.

Felvettek tűzoltónak, és maradtál második embernek az egyetemi konyhán. A hivatásosoknál már 24/48-ban volt a szolgálat? Hány riasztásotok van általában?

Igen ez már 24 órás laktanyai szolgálattal jár. Egy évben több mint 3000 riasztásunk van. A közlekedési balesettől a kutyamentésig, de ahogy már említettem az utcai rosszullétekhez is riasztanak minket. Nekünk 9 négyzetkilométer a területünk, és több mint 125 ezer ember tartozik hozzánk, persze több állomással. Nagyon sűrűn lakott terület, és van két kórházunk ahol több mint 4000 ágy van.

976398_10200498298798820_1156837150_o

Amerikában egységesítették a mentők, a rendőrök és tűzoltók kommunikációját. Tehát ha a 911 központ kiad egy riasztást, akkor tudom, hogy kik jönnek. Hány mentőautó, hány rendőr, hány és milyen tűzoltóautó.

2014-ben 25 évesen úgy tudom, négy munkád is van...

Igen, a főállásom a St. Matthews Fire Protection District, dolgozom az egyetemen, mint második ember a konyhán. Ha van szabadidőm, az Anchorage mentőszolgálatnál dolgozok, mint sofőr és mentőápoló, és ha még mindig van időm, akkor vállalok szolgálatot az önkénteseknél, ahol kezdtem. Barátságból, tiszteletből, hiszen ott kaptam először lehetőséget.

Mikor pihensz? Barátnő?

A tűzoltóságon... az nekem nem munka, hanem pihenés. Ma már saját autóm és lakásom van, egy apartman, amit én tartok fenn, és hát akadnak barátnők is! :-)

Te vagy a magyar tűzoltó, vagy te vagy a magyar szakács Louisville –ben?

Hát a tűzoltóságon mind a kettő! :-) Az egyetemi közegben meg úgy gondolom, én vagyok a magyar szakács.

tuzolto

Szoktál főzni a tűzoltóknak?

Ha szolgálatban vagyok, akkor mindig, és szeretik a főztömet. Sok magyar kaját is csináltam nekik. A rakott krumplinak és a paprikás csirkének nagy sikere volt!

Mész vissza... egyből szolgálat?

11-30-kor landol a gépem, másnap reggel 8-ra megyek szolgálatba.

Ha azt mondod, le a kalappal Gábor előtt, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk