SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Amerikában lett tűzoltó a magyar szakács

Szerencsés fiatalember Greffer Gábor, hiszen két szenvedélye van, és mindkettő a munkája is: szakács és tűzoltó.

Link másolása

Greffer Gábor hivatásos tűzoltó Louisville-ben, (Kentucky USA), édesapja pedig Marcali korábbi tűzoltóparancsnoka, a katasztrófavédelmi kirendeltség jelenlegi vezetője. Gábor hat év alatt a keszthelyi Vendéglátóipari Szakközépiskolából, egy amerikai nagyváros (1,5 millió lakos) egyik legismertebb éttermének vezetője lett.

Amikor más már szépen építgetné tovább a karrierjét a vendéglátásban, ő inkább először önkéntes, majd mostanra hivatásos tűzoltó lett Louisville-ben. A napokban azt is elmondta az édesapja, hogy Gábor tulajdonképpen az étteremvezetést is folytatja, mert ahol első számú vezető volt oda visszajár dolgozni, és mindemellett még mentősként is szolgál...

DSCF0216

Miért tanultál szakácsnak? Miért nem lettél tűzoltó?

Nagyon egyszerű az oka... én a magyar törvények alapján nem lehetek tűzoltó, szemüvegre lett volna szükségem, és a lábam is törött volt korábban, ezért az egészségügyi alkalmassági feltételeknek nem feleltem meg itthon, csak mint önkéntes tűzoltó.

Így a másik nagy szenvedélyem a főzés került előtérbe. Kiskorom óta gyakran főztem anyukámmal, és nagyon megszerettem. Ezért jelentkeztem Keszthelyre középiskolába, a Vendéglátóipari Szakközépiskolába szakács tanulónak. Amikor végeztem, akkor elhelyezkedtem itt Balatonmáriafürdőn a szezonban, és arra készültem, hogy leteszem a technikus minősítőt ősztől Keszthelyen.

10

Miközben szakácsnak tanultam egy amerikai focit játszó csapatban (Keszthelyi Thunderstorms) is játszottam az iskola mellett. Egy játékostársam segítségével jutottam ki az USÁ–ba Daytona Beach-be, azzal az elképzeléssel, hogy ott sportolok, és persze gyakorlom az angol nyelvet. Egy félévre terveztem még akkor.

Aztán ott kint jött egy lehetőség arra, hogy maradjak tovább, és dolgozzak szakácsként. Ekkor költöztem Louisville-be, és elhelyezkedtem egy négycsillagos szállodában.

A nyelvtudásom még elég hiányos volt, tehát úgy kezdtem, hogy a kezembe nyomtak egy krumplit, meg egy krumplipucolót ... és persze tudtam, mi a dolgom.

Egy francia-kanadai séfnek dolgoztam, akinél a három év alatt, amíg ott dolgoztam a krumpli pucolóból, a harmadik ember lettem. Gyakorlatilag a reggeliztetőtől a vacsoráztató luxusétteremig mindenhol dolgoztam. Persze megtanultam rendesen angolul, és sikeresen alkalmazkodtam az amerikai életformához, munkamorálhoz.

Három és fél év után úgy éreztem váltanom kell, és átmentem Louisville egyik legjobb éttermébe a Seviche-be. Ez egy latin restaurant, a város egyik, ha nem a legjobb étterme. Azt érdemes tudni Louisville–ról, hogy az USÁ-ban a lakosok és az éttermek aránya ebben a városban a legnagyobb. Rengeteg étterem van, és hatalmas a konkurencia harc. Úgy kell elképzelni, hogy étteremsorok vannak... képzeld el, hogy Berény tízszer... és több ilyen van.

DSCF0317

DSCF0200

Akkor már kellett, hogy ismerjenek téged ahhoz a szakmában, ha felvettek...

Valamilyen szinten már ismertek, persze nekem is be kellett adnom a pályázatomat, ahol leírtam, hogy Európában tanultam, hogy itt már dolgoztam néhány helyen, illetve az USA –ban mit értem el a szakmában.

Felvettek, természetesen beosztott szakácsnak. Onnan építettem fel magamat ismét, ekkor voltam 21 éves.

Ne haragudj, de közbekérdezek, nem értem, hogy 21 évesen, amikor már bedolgoztad magad egy jó étterem harmadik emberének, velem együtt sokan szeretnék inkább megtartani az állást, de te inkább váltasz... miért?

Így működik Amerika; ha látod, hogy a közeli jövőben - 1-1,5 év - nincs lehetőséged továbblépni ott, ahol dolgozol, akkor keresel másik lehetőséget. Ha már nem tudsz újat tanulni, akkor váltani kell. Ott ez teljesen természetes. Akikben van ambíció, azok mennek tovább, hogy megtanulják egy másik konyha dolgait. Ezért mentem én a latin konyha felé, a mexikói, a perui, a chilei ételek irányába.

DSCF0216

387682_245796572144666_192322607492063_741452_1827904957_n

Tehát kezdtél egy új helyen. Hogy alakultak a dolgaid?

A második hónap végére már én voltam a főszakács egyik helyettese, és 25 ember főnöke.

Közbevetőleg, akkor már három éve kint éltél. Hol laktál, hogy éltél? Volt szabadidőd?

Akkor még hárman béreltünk egy nagy kétszintes lakást, ott laktam a külvárosban. Munka után persze elmentünk sörözni, de amúgy nagyon sokat kellett dolgozni, heti egy szabadnapom volt, és napi 10-12 órát voltam bent a konyhán.

Érdekességképpen elmondom, hogy jó ideig nem mehettem be a város vigalmi negyedébe, mert még nem voltam 21 éves! Nem szolgáltak ki alkohollal máshol sem! Úgy kell elképzelni, hogy egy városrész bejáratánál az utakon ott állnak a rendőrök, és mindenkit igazoltatnak, plusz a vendéglők kidobó emberei is ellenőriznek az ajtóban.

1317155784353

Hogy lett belőled tűzoltó?

Apu révén én mindig is tűzoltó akartam lenni. Amikor kiderült, hogy nem lehetek hivatásos tűzoltó, akkor persze elvégeztem az önkéntesek tanfolyamát, és beléptem a Balatonkeresztúri-Balatonmáriafürdői Önkéntes Tűzoltó Egyesületbe.

Korábban említettem, hogy Louisville külvárosában laktam, és mindennap a munkába menet elmentem a tűzoltóság mellett, volt amikor éppen riasztásra mentek, és láttam ahogy öltöznek a kabinban, miközben siettek a helyszínre. Nagyon fájt a szívem, és nagyon irigyeltem őket. Aztán egyszer megálltam és megkérdeztem, hogy vesznek-e fel önkénteseket, és egyáltalán: hogy lehetek tűzoltó.

2012-09-08_09-30-47_267

Szerencsém volt, mert éppen volt felvétel, mondták, hogy néhány hónap múlva kezdődik a képzés. Heten voltunk, minden héten, kedden este mentünk a tűzoltóságra, és a nagykönyv szerint elkezdtük a tanulást.

Tolerálták ezt a munkahelyeden?

Heti egy szabadnap járt és persze elfogadták, hogy ez kedden legyen.

Megint közbekérdezek. Elmondhatjuk, ma már ismered a kinti tűzoltók munkáját. Itt nőttél fel a marcali laktanyában, képzett önkéntes vagy Magyarországon, tehát van összehasonlítási alapod a két rendszer között. Miben hasonló, és miben más a két tűzoltóság?

Azon kívül, hogy mind a két helyen vízzel oltanak, szinte semmiben sem hasonlítanak. És ez természetes, hiszen mind a két országban a helyi körülményekhez kell igazítani a tűzoltóságokat.

2012-09-08_10-11-59_453

Itthon zömében kőből épülnek a házak, a bútorok fából készülnek, súlyos függönyök, összességében nagyon sok lassan égő anyag ég, ha tűz van, kisebb a tűzterhelése. Amerikában rengeteg a faépület, ott a fal is ég! A berendezési tárgyak között rengeteg a műanyag, az sokkal magasabb hőmérsékleten és sokkal gyorsabban ég, ott, ha nem oltjuk el időben, akkor minden odaveszik, ezért döntő szempont a gyorsaság.

Az is nagy különbség, hogy kint sokkal jobban ki van építve a tüzivíz rendszer, és nem csak több helyen van, hanem jóval nagyobb kapacitással is rendelkezik. Kint például a városokban nincs vízszállító autó, mert akár 6-8 fecskendőt is kiszolgál a tüzivíz rendszer.

Tehát elkezdtél egy tanfolyamot, egyébként kint bárki jelentkezhet önkéntesnek?

Igen, mielőtt kérdeznéd, természetesen ott is van egészségügyi vizsgálat, el kell menned egy orvoshoz, ahol megvizsgálják a reflexedet, persze az alkohol a drog érintettségedet is, de ha fizikailag bírod, és ezt a parancsnokod is úgy gondolja, akkor nem foglalkoznak azzal, hogy szemüveges vagy, vagy eltörött a kezed gyerekkorodban. Amúgy egyre kevesebb az önkéntes a városokban, mert lassan a hivatásos tűzoltóság átveszi a feladatot. Vidéken azonban még mindig 80-90%-ban önkéntesek szolgálnak.

Elmondtad nekik, hogy itthon önkéntes voltál? Hogy édesapád tűzoltó parancsnok Marcaliban?

Persze, meg hát az hamar kiderült, hogy nem vagyok kezdő. Kíváncsiak voltak és befogadóak, ha olyant tudtam mutatni, vagy mondani, ami jobb volt, mint az ő megszokott módszerük, probléma nélkül átvették. Persze csak apróságokra kell gondolni.

DSC00888 new york

Elismert szakács voltál, már újra a tűzoltó bajtársak között voltál ... mi volt az a fordulópont amikortól már úgy gondoltad, a tűzoltás lesz az első?

A szomszéd tűzoltóság területén volt egy nagy lakóháztűz, és mi értünk ki elsőként a tűzoltóautónkkal. Menni kellett be a tűzbe, vittem a tömlőt, és kezdtem oltani. A fejem felett már a második csapat kezdte az oltást, a harmadik a tetőtérben. Hatalmas lángnyelvek jobbról, balról... és akkor ott tudtam, hogy nekem ez az életem, az a csapatmunka, az a bajtársiasság; az az érzés eldöntötte végleg, hogy mit akarok csinálni. Amikor eloltottuk a tüzet, és jöttem kifelé, akkor odamondtam a társamnak, hogy ezt akarom csinálni életem végéig. Ott dőlt el.

Hogy lesz valaki hivatásos tűzoltó Amerikában?

Az alaptanfolyam, amit mint önkéntes elvégeztem, az kevés hozzá. Az egy 150 órás tanfolyam volt. Nekem Kentucky Államnál kellett egy újabb ötrészes tanfolyamot elvégezni, és vizsgát is kellett tennem.

5731_251501480413_745645413_8318328_4781642_n

Ez még mindig nem elég, mert az USÁ-ban a tűzoltóknak egy komoly mentőstanfolyamot is el kell végezniük. Ott például az elsősegélyt mi adjuk. Ha például egy balesetnél kivágjuk a sérültet a kocsiból, a hivatásos mentők csak utána kezdhetik el a munkát. A kocsiban mi látjuk el a sérültet. Utána persze ők viszik, és kezelik, de nekem tudnom kell akár légzést segítő csövet levezetni a torkon, vagy ütőeres vérzést ellátni.

Ha kell, a 911 minket riaszt az infarktusos beteghez is, de van a tűzoltó autóban defibrillátor is és persze használni is tudjuk. Ott is van, egy magasabb szintű mentőautó ahol orvos is van, de addig amíg az ki nem ér nekem is el kell tudnom látni a sérültet, erre kapok kiképzést.

photo (1)

TrainingUnitedMethodist

Van még egy hivatásos tűzoltói fizikai állapot szintfelmérés, ami egy akadálypálya, amit időre kell teljesíteni. Megcsinálod, kapsz egy igazolást és ennyi. A helyi parancsnokodnak kell döntenie majd akkor, amikor állományba vesz, hogy tényleg alkalmas vagy-e összességében.

Nekem ahhoz, hogy ezeket a tanfolyamokat el tudjam végezni, ott kellett hagynom a Seviche-t és másik munkát kellett vállalnom. Az egyetem konyhájára mentem dolgozni, a séf helyettese lettem. Természetesen a főnököm tudta, hogy a célom a tűzoltóság. Ők lehetővé tették számomra, hogy eljárjak a tanfolyamokra.

Sikerült elvégeznem a tanfolyamokat, de akkor a séf elment, és én lettem a főnök az egyetem éttermében.

Hány éves voltál ekkor?

23. Egyébként ez az étterem nem a hallgatók kiszolgálására, hanem a professzorok, tanárok, alkalmazottak, és főleg a klubtagok kiszolgálására van. Ez egy jó hírű hely, egy presztízshely a városban. Ez egy évi 1,2 millió dolláros forgalommal bíró étterem, ennek lettem a főszakácsa, akinek az étlap elkészítésétől, a beszerzésig, a dolgozók felvételéig minden a feladata volt, beleértve a pénzügyeket is.

734440_482541675195298_1691733486_n

Közben persze az egyetem vezetői tudták, hogy menni fogok, és keresték az utódom. Szerencsés módon, mire lett egy státusz 5 hónap múlva a tűzoltóságon, pont lett egy utódom is a konyhán, volt időm átadni a dolgokat.

Felvettek tűzoltónak, és maradtál második embernek az egyetemi konyhán. A hivatásosoknál már 24/48-ban volt a szolgálat? Hány riasztásotok van általában?

Igen ez már 24 órás laktanyai szolgálattal jár. Egy évben több mint 3000 riasztásunk van. A közlekedési balesettől a kutyamentésig, de ahogy már említettem az utcai rosszullétekhez is riasztanak minket. Nekünk 9 négyzetkilométer a területünk, és több mint 125 ezer ember tartozik hozzánk, persze több állomással. Nagyon sűrűn lakott terület, és van két kórházunk ahol több mint 4000 ágy van.

976398_10200498298798820_1156837150_o

Amerikában egységesítették a mentők, a rendőrök és tűzoltók kommunikációját. Tehát ha a 911 központ kiad egy riasztást, akkor tudom, hogy kik jönnek. Hány mentőautó, hány rendőr, hány és milyen tűzoltóautó.

2014-ben 25 évesen úgy tudom, négy munkád is van...

Igen, a főállásom a St. Matthews Fire Protection District, dolgozom az egyetemen, mint második ember a konyhán. Ha van szabadidőm, az Anchorage mentőszolgálatnál dolgozok, mint sofőr és mentőápoló, és ha még mindig van időm, akkor vállalok szolgálatot az önkénteseknél, ahol kezdtem. Barátságból, tiszteletből, hiszen ott kaptam először lehetőséget.

Mikor pihensz? Barátnő?

A tűzoltóságon... az nekem nem munka, hanem pihenés. Ma már saját autóm és lakásom van, egy apartman, amit én tartok fenn, és hát akadnak barátnők is! :-)

Te vagy a magyar tűzoltó, vagy te vagy a magyar szakács Louisville –ben?

Hát a tűzoltóságon mind a kettő! :-) Az egyetemi közegben meg úgy gondolom, én vagyok a magyar szakács.

tuzolto

Szoktál főzni a tűzoltóknak?

Ha szolgálatban vagyok, akkor mindig, és szeretik a főztömet. Sok magyar kaját is csináltam nekik. A rakott krumplinak és a paprikás csirkének nagy sikere volt!

Mész vissza... egyből szolgálat?

11-30-kor landol a gépem, másnap reggel 8-ra megyek szolgálatba.

Ha azt mondod, le a kalappal Gábor előtt, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


SIKERSZTORIK
A Rovatból
Az év elhivatott fiatal szakdolgozója: „12 órákat húztam le a Covid-osztályon, miközben Barbie-babának néztek”
Tisóczki Evelin édesapjánál egy ritka, idegrendszeri autoimmun betegséget diagnosztizáltak. Mikor Evelin 13 éves lett, meg akarta gyógyítani – ezért ment ápolónak.

Link másolása

A Békés megyei Gádorosról indult Tisóczki Evelin lett az idei év Elhivatott Fiatal Szakdolgozója. A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Doktori Iskolájának hallgatója, a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház Kistarcsai Telephelyének osztályvezető főnővére. A gyönyörű, fiatal nő azért választotta hivatásának az ápolói szakmát, mert beteg édesapján akart segíteni. Ekkor még csak 13 éves volt. Egész életében keményen kellett dolgoznia. Sokszor hajnali 5-kor kelt, hogy a fóliában segítsen paradicsomot, salátát, babot, retket ültetni, miközben külseje miatt folyamatosan afféle "Barbie-babának" nézték, akinek biztos, hogy minden könnyen megy.

– Nem is gondolná az ember, hogy ennyire kemény élethelyzeteket él meg valaki, amíg eljut az év Elhivatott Fiatal Szakdolgozója címig. Honnan jött az ötlet, hogy erre a pályára lép?

– A vidéki élet már gyermekként megtanított a kitartásra, és arra, hogy soha ne adjam fel. Amit egyszer elkezdek, azt be is fejezem. Emellett már akkor is szívemen viseltem például a szenvedő kisállatoknak sorsát. Ha találtam egy törött szárnyú galambot, akkor hazavittem, és vigyáztam rá, amíg meggyógyult, vagy ha elpusztult, eltemettem a hátsó kertben.

Már gyermekként azt éreztem, hogy adni jó. És ez nemcsak annak ad örömet, akinek adom, hanem nekem is. Jó érzéssel töltött el, hogy segíthettem.

Azt is éreztem, hogy az igazi, őszinte szeretet hegyeket képes megmozgatni. Sokszor csak ültem az udvaron, és arra vágytam, hogy nekem is legyen egy nagy, fehér színű felhőm azon a gyönyörű azúrkék égbolton, ahonnan mindent látnék, és mindenkire tudnék vigyázni.

– Tehát nagy az empátiája. De amikor az ember gyerekként bekerül a kórházba, nem feltétlenül érzi magát annyira boldognak. Önnel másképp volt?

– Kiskoromban sokat fájt a hasam, emiatt sok időt töltöttem a szentesi kórház sebészeti osztályán. Végül kétszer megoperáltak vakbélgyulladással, három hónapos különbséggel. Emlékszem arra, hogy Dr. Molnár Gábor sebészorvos operált meg. Valósággal vártam a varratszedést. Magával ragadott az a kórházi légkör, ami ott fogadott. Imádtam a kórház és a fertőtlenítő illatát, a sebészet zöld színét, az orvosok és ápolók fehér köpenyeit, és azt a miliőt, ami akkor ott körbevett. Az ápolók olyanok voltak számomra, mint az angyalok, akik vigyáznak rám. Akkor döntöttem el, hogy én is az egészségügyi pályát fogom választani, ha egyszer nagy leszek.

– Az év elhivatott Fiatal Szakdolgozójának elhiszem, hogy várta a varratszedést, bár elég bizarrnak hat. Volt-e más motivációja is?

– Az, hogy édesapám egyik napról a másikra beteg lett. Ekkor 13 éves voltam. Egy ritka idegrendszeri autoimmun betegséget állapítottak meg nála. Három hónapot töltött a szegedi neurológiai klinikán, élet-halál között. Kettős látás, eltorzult arc, bénulás, egy külsőre megváltozott Édesapa. Ezek a képek jelennek meg előttem, mind a mai napig. Annyira belém vésődött az az időszak, hogy arra is emlékszem, édesapám milyen színű köntöst viselt a kórházban, az eltorzult hangjára, hogy a szegedi neurológián melyik ágyban feküdt. Megviselte az egész családot. De az a borzasztó időszak erősítette meg bennem azt, hogy az igazi erős szeretet, a családi összetartás és a hit mekkora varázserő, valamint az élni akarás. Az egyik orvos azt mondta nekünk, „készüljenek fel a legrosszabbra”. Emlékszem arra, hogy mikor meglátogattam apukámat, mindig megmasszíroztam a kezeimmel és arra gondoltam

meggyógyítalak, mert szükségem van Rád. Te vagy az apukám, és nagyon szeretlek, nem mehetsz az angyalok közé! Még nem. Nem lehet itt az ideje. Túl korán van.

– És miért nem lett orvos inkább?

– Először a szegedi orvosira jelentkeztem, ahová két pont híján nem nyertem felvételt. Ezt követően jelentkeztem újra, majd ismét két pont kellett volna a sikeres felvételihez. Harmadjára már nem adtam be (ekkor már egyetemista voltam), pedig abban az évben felvettek volna az orvosképzésre. Végül a Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi-és Szociális Képzési Karán végeztem diplomás ápolóként. Ma már úgy gondolom, hogy ápolónőnek születtem, és örülök annak, hogy akkor nem vettek fel az orvosira. Ápolónőként több időt tudok törődni a betegekkel, és hiszem, hogy a lélekkel is foglalkoznom kell. Abban hiszek, hogy minden betegség lelki eredetű, és akkor jelentkezik fizikailag is, amikor már nagy a teher, és a szervezet nem bírja el.

Az ápolói egy nagyon nehéz hivatás, de mégis a legszebb! Ha ma újrakezdeném, ugyanígy döntenék.

Évekig váltott 12 órás műszakban dolgoztam. Ez idő alatt megtanulja az ember, mik az életben az igazán fontos dolgok, és mik nem. Ápolónőként megismertem a halált, a szenvedést, az elmúlást és az élet kezdetét.

– Az elmúlt éveket, évtizedeket megnézve a hiányszakmák közé tartozott az ápolói, most a Covid-járvány idején azonban megtudhatta ország-világ, milyen helytállást is tanúsítanak Önök. Hogy tekint ma a szakmájára?

– Hiszek abban, hogy mindenkinek végig kell járnia a ranglétrát azért, hogy magába szívja a tudást, és hogy elsajátíthassa azokat a képességeket, melyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy a következő lépcsőfokra léphessen. Nem építhetsz fel egy jó, stabil házat biztos alapok nélkül. Dolgoztam segédápolóként, beosztott ápolóként, főnővérként. Ez idő alatt sok pozitív és negatív tapasztalatot is szereztem. Nagyon fontos az emberi hozzáállás és a gondolkodásmód. Amikor egy negatív dolog ér, meg kell nézni azt, hogy mit tanulhatsz belőle, mit tud adni neked az az adott helyzet. Olyan ember vagyok, aki megbocsát, de nem felejt. Főnővéri teendőim mellett a Covid-fertőző osztályon 12 órás műszakokat vállaltam. Ápolónőként ott kell segíteni, ahol tudsz. Úgy gondolom nagyon fontos szerepe van az egészségügyi ellátórendszerben az orvosnak, az ápolónak, a betegszállítónak, a műtőssegédnek, a takarítónak, az aneszteziológus asszisztensnek, vagy épp az informatikai-műszaki és gazdasági dolgozóknak egyaránt. Mindenkinek óriási szerepe van, egymás nélkül nem tudunk működni! Ez egy láncolat. Egymást partnerként kell kezelni.

– Az elhivatottsága kézzel fogható, de biztosan sokan megkérdezték már, hogy ilyen külsővel nem gondolt az egészségügyi pálya helyett mondjuk a modellszakmára?

– Szerintem jó helyen vagyok, ahol vagyok. Amikor gyerek voltam, a családomnak volt fóliája. Volt, hogy hajnali 5-kor keltünk és mentünk ki dolgozni. Ahol megtanultam paradicsomot, salátát, babot, retket ültetni, csomózni, kacsolni. Fóliát vasalni, kerítést festeni, ásni. Mamám és anyukám megtanított főzni és sütni. Sokan soha nem gondolták volna rólam, hogy értek ilyesmikhez. Mert a „Barbie-baba” sztereotípiába ez nem fért volna bele. Amiért megdolgozol, annak édes az íze, ha valamit tálcán megkapsz, az nem ad ugyanolyan érzést. Én mindenért tisztességesen megdolgoztam az életben. A külsőm miatt sokszor éreztem magam beskatulyázva. Van az a tipikus „szőke hajú nő” sztereotípia. Én sokáig éreztem azt, hogy emiatt nekem duplán kell bizonyítanom.

Be akartam bizonyítani, hogy nem vagyok „tipikus szőke nő”. Ma már ez nem érdekel. Ma már senkinek nem akarok bizonyítani. Már senkinek nem akarok megfelelni.

Aki mindössze a külső alapján ítél meg valakit, meg egy hajszín alapján, az az ő szegénységi bizonyítványa. Emlékszem arra, amikor a gyakorlatomat töltöttem a szegedi intenzív osztályon, akkor egy reggeli vizit alkalmával egy kezdő rezidens orvossal álltunk egymás mellett. Majd megszólalt egy másik kolléga: „Ott van Barbie és Ken”. Ma már ezen csak jót mosolygok.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

SIKERSZTORIK
Második lett a magyar csapat a Bocuse d'Or szakácsverseny európai döntőjén
Fotókon láthatod, hogy milyen finomságokat készített a magyar csapat, akik ezzel az eredménnyel jövőre részt vehetnek a Bocuse d'Or lyoni világdöntőjén.

Link másolása

A dán csapat után és a norvégokat megelőzve

második lett a Dalnoki Bence séf és Nyikos Patrik commis alkotta magyar csapat a Bocuse d'Or szakácsverseny európai kontinensdöntőjén,

amelyet szerdán és csütörtökön rendeztek meg Budapesten.

A magyar csapat így jövőre részt vehet a Bocuse d'Or lyoni világdöntőjén.

A verseny legjobb commis-jának (segédjének) járó díjat a svéd Thilda Martensson kapta, a legjobb hústál szintén a svédeké, a legjobb tányértéma a brit csapaté lett.

A Sirha Budapest nemzetközi gasztronómiai szakkiállítás részeként megrendezett kontinensdöntőn 17 nemzet csapata készíthette el fogásait, a magyar csapat - Dalnoki Bence, a Michelin-csillagos Stand Étterem sous chefje és commis-ja, Nyikos Patrik - csütörtökön versenyzett. Széll Tamás coachként segítette a csapatot, melynek elnöke Szulló Szabina volt.

A magyar csapat ételeiről Dalnoki Bence ezt mondta:

"Téma egy tányéron": Krumpli & zöldségek a tiltott hozzávalókkal, szarvasgomba & kaviár. "A tiltott dolgoknak van egy titkos bája” - Cornelius Tacitus.

Ennek a fogásnak a megalkotásában az a kihívás, hogy a tavasz gyönyörű arcait harmóniában mutassuk meg az összes különböző textúrával. Az ébredés időszaka számomra a zöld színét, a friss hangulatot és az élénk, körülölelt ízeket jelenti. Örömömre szolgál, hogy olyan fogást készíthetek nektek, ami tud játszani az érzékszerveitekkel, mivel az elemek nem igazán azok, aminek kinéznek.

"Téma tálcán": Az erdő között, a természet közelében lenni életem egyik leginspirálóbb dolga. Minden hang és az erdő színek változatossága bennem van, arra várva, hogy újjászülethessek ebben a fogásban - a játék királynője, a szarvashús alapján. Büszkén mutatják be a magyar konyha emblematikus alapanyagait - Tokaji bor, túró és tejföl is. Kóstold meg Magyarországot, mint Európa fűszerét" - írják a közösségi oldalon.

Dalnoki Bence az eredményhirdetés után az MTI-nek elmondta, hogy szerinte a rengeteg munka ennek az eredmények a titka: "minden egyes tételt, amit kitaláltunk, próbáltuk a tökélyre fejleszteni, és a lehető legtöbbet kihozni az alapanyagokból, mindezt szépen. Rengeteget dolgoztunk rajta, belefektettünk mindent, amit csak tudtunk" - hangsúlyozta.

Mint hozzátette, az eredményhez hozzájárult az is, hogy a Stand Étteremben együtt dolgoznak Széll Tamással és Szulló Szabinával. "Nagyon sokat számított az, hogy összeszokott csapat vagyunk és természetesen az ő szakmai tudásuk, a Bocuse d'Orral kapcsolatos tudásuk. Rengeteg mindent köszönhetek nekik" - méltatta társait a magyar csapat séfje.

Az idei verseny alapanyagairól szólva elmondta:

az őz mindenféleképpen közel áll a szívéhez és a kezéhez is. "Az étteremben is sokat dolgozunk vele, nagyon szeretjük használni, hiszen nagyon jó minőségű a magyar őz".

A burgonya viszonylag könnyű alapanyag, de éppen emiatt nehezebb egy olyan arcát megmutatni, ami igazán érdekes - mondta Dalnoki Bence az idei tányértéma fő hozzávalójáról, hozzátéve azonban: úgy érzi, ez mégis sikerült.

Dalnoki Bence a 2023-as lyoni döntőre kitekintve kiemelte: ez a második hely csak még jobban motiválja, hogy még nagyobb erőbedobással és lendülettel készüljön arra, hogy még feljebb lépjenek.

Az előző, 2016-os budapesti kontinensdöntőn versenyzőként első helyet szerzett Széll Tamás az MTI kérdésére elmondta, biztosan sokat számított az, hogy Magyarország tíz éve jelen van a Bocuse d'Oron.

"Ezalatt rengeteg know-how-t sikerült összegyűjteni, és megtanultuk azt is, hogyan kell versenyezni. Nagyon sok múlik azon, hogy a konyhai munka, a kommunikáció hogyan van megszervezve" - jegyezte meg Széll Tamás.

A 2023-as lyoni fináléra a Bocuse d'Or Europe első tíz helyezettje kvalifikálta magát. Dánia, Magyarország és Norvégia mögött sorrendben Svédország, Izland, Finnország, Franciaország, Nagy-Britannia, Svájc és Belgium jutott ki a világdöntőre.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


SIKERSZTORIK
Egy magyar fotós szuper „Vissza a jövőbe” fotókat készített egy LEGO DeLorean segítségével
Lampert Benedek fotós a LEGO újdonságát, a Vissza a jövőbe ikonikus autóját készítette el. Azt is megmutatta, hogyan.

Link másolása

Lampert Benedek fotós a LEGO ujdonságát, a Vissza a jövőbe ikonikus autóját készítette el.

Lampert Benedek magyar fotográfus gyönyörű fotósorozatot forgatott a Vissza a jövőbe című ikonikus sci-fi film autójáról. Megmutatta, hogy mindegyik képet LEGO DeLorean autóval és egyszerű gyakorlati effektusokkal hozta létre.

A fotós már több öt éve kezdett kísérletezni a figurafotó (toy photography) műfajában, az évek során pedig folyamatosan fejlesztette a technikákat, hogyan tud minél élethűbb, miniatűr világot megjeleníteni.

Fotóinak különlegessége, hogy az effekteket manipuláció nélkül a kamera előtt készíti el, így a ködöt, a hófúvást vagy a bemozdulást is a valóságban hozza létre.

VIDEÓ: A makett kicsomagolása

Egy videóban pedig elárulta, hogyan készültek a szuper fotók:

VIDEÓ: A makett készítése

A fotós képeket is mutatott:

Meg több érdekességet az Instagram- es Facebook-oldalán látni:

Lampert Benedeknek, a figurafotó hazai mesterének korábbi alkotását is megmutattuk már:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SIKERSZTORIK
A Rovatból
Tudományos szenzáció: Magyar csillagász fedezett fel egy kisbolygót, ami két órával később felrobbant és a tengerbe zuhant
Ez volt az ötödik alkalom, hogy a becsapódása előtt észleltek egy kisbolygót. Az előző négyet Amerikából jelezték, így Magyarország a világon a második ország, ahol ez megtörtént.

Link másolása

Kisbolygó robbant fel a Föld légkörében, majd a darabjai az óceánba zuhantak Izland közelében.

A körülbelül 3-4 méteres aszteroidát a becsapódás előtt két órával fedezte fel Sárneczky Krisztián, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont munkatársa

- számolt be róla az RTL Híradó.

"Ez volt az ötödik az emberiség történetében abból a szempontból, hogy megtaláltuk a föld légkörét elérő égitestet, még mielőtt ez megtörtént"

- mondja a magyar csillagász.

Az előző négyet Amerikából észlelték, így neki köszönhetően Magyarország a világon a második ország, ahol ez megtörtént. A Piszkés-tetői obszervatóriumban dolgozó csillagász pénteken este a Földtől 100 ezer kilométerre, vagyis körülbelül harmad holdtávolságra vette észre a kisbolygót az égbolton.

Sárneczky Krisztián azt is elmondta, hogy mint minden ismert kisbolygó, vagy földközeli égitest, ez is a naprendszerben keringett sok millió évig, most azonban letért a pályájáról és elindult a Föld felé. A tudós szerint az ilyen égitestek általában már a levegőben felrobbannak, ezt a megfelelő műszerekkel mérni is lehet.

"Létezik egy infrahang detektáló hálózat, és annak a grönlandi, izlandi állomásán is észlelték azt a hanghullámot, amit ez a légköri robbanás okozott"

- mondta a magyar csillagász.

Izland északi részén pár másodperces villanást is láttak. Sárneczky Krisztián szerint ezt a robbanás okozhatta, ami után a törmelékek a tengerbe zuhantak. Az előző négy robbanás fele szárazföld felett történt, mind a kettő Afrika területén. Az azokból visszamaradó kőzetdarabokat megtalálták.

Az RTL Híradó riportja:

Link másolása
KÖVESS MINKET: