/sikersztorik/allaskereses-vajon-most-egyszerubb-a-helyzet-mint-10-evvel-ezelott-volt-2/
hirdetés

SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Álláskeresés: vajon most egyszerűbb a helyzet, mint 10 évvel ezelőtt volt?

Cikkünkben szakértők segítségével vesszük végig, mik a legjelentősebb változások, és hogy kik profitálhatnak ebből leginkább.

Link másolása

hirdetés

Álláskereséssel csaknem mindenki szembenéz az élete során néhányszor. Mivel az aktív évek egyre inkább kitolódnak, a felgyorsult világban pedig egyre több a változás, számítani lehet rá, hogy életünk során több alkalommal is új állás után kell néznünk. De vajon mennyire lehet könnyű dolgunk? Ma jobb a helyzet, vagy 10 évvel ezelőtt volt egyszerűbb?

Régen minden jobb volt?

Nem feltétlen. 10 évvel ezelőtt épp a gazdasági válság negatív hatásai váltak érezhetővé – a munkaerőpiacon is. Sokan lettek hirtelen munkanélküliek, és bár a cégek nagy kínálatból válogathattak volna maguknak új munkatársakat, a fejlesztések megtorpanása miatt nem igazán tudtak új feladatokat kiadni. Időközben 2019-et írunk, a válság elcsendesedett, beindultak fejlesztések, lennének új feladatok – ám nincs elég és főképpen megfelelőn képzett munkaerő.

„Évek óta halljuk, olvassuk, hogy hány tízezer IT szakember hiányzik a magyar piacon. Egyrészt nagyon jó, hogy sok fejlesztési munka akad ma Magyarországon, másrészt csalódások övezik mindkét oldal szempontjából ezt az időszakot” – fejti ki a szakértő, Nagy Barbara HR tanácsadó. – „A munkáltatók nem, vagy nem olyan szinten tudják összeállítani csapataikat, ahogyan az üzleti célok eléréséhez szükséges lenne. A felvételi nyomás miatt nagyon sok ígéret hangzik el egy-egy felvételi folyamatban, amit nem biztos, hogy – a legjobb szándék mellett is – sikerül betartani. Feszültség lehet a szervezeten belül a már régebb óta benn dolgozók és a frissen érkezők közötti jövedelmi különbségek miatt, amit a vállalatnak kell feloldania, ha nem akarja, hogy egyik ajtón be-, a másikon kisétáljanak a kollégái, azaz erősödjön a fluktuáció.”

hirdetés

Te vajon mit érzékelsz a változásokból? Hogyan keresel munkát? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre! Töltsd ki te is kérdőívünket!

Create your own user feedback survey

Jellemző az is, hogy más időtávokban, szakaszokban gondolkodnak a munkavállalók – teszi hozzá a szakértő:

„Régen 3-5 éves szakasz után néztek körül a munkaerőpiacon új feladatot keresve. Ez most lerövidült, elfogadta mindenki, hogy egy 1-1,5 éves, projekt méretű munka is lehet értékes tapasztalat.

És nem kapnak szívbajt a fejvadászok, de a munkáltatók sem, ha sokkal „eseménydúsabb” egy-egy CV, mint azt mondjuk épp 10 éve megszokhattuk.”

Egyértelmű tehát, hogy fokozottabbá vált a tempó, gyorsabban lép mindenki, és mivel jó szakemberekből nagy a hiány, aki képzett és kellően nagy tapasztalattal rendelkezik, könnyen találhat magának új kihívásokat. Ha az álláskeresők szemszögéből nézzük a változást, akkor ez legalább egy plusz pont a mostani helyzetnek.

Ha a munkaadók szemszögéből, akkor már nem ilyen egyértelmű a helyzet.

Videóinterjú, prezentációkészítés, online kvíz – ilyen is lehet egy állásinterjú

A felsorolt változások csak megnehezítik a munkáltatók dolgát, akiknek már így is komoly feladatot jelent bizonyos pozíciók betöltése, pláne a leginkább oda illő ember megtalálása.

„A munkáltatóknak egyre intenzívebb, tudatosabb és folyamatos munkaerőpiaci jelenlétre van szükségük, mivel keresleti piac van, ezért

ma fontosabb, hogy a vállalatok jól láthatók és megkülönböztethetőek legyenek”

– véli Szőke-Oláh Katalin, az OTP Bank HR marketing vezető tanácsadója.

A bank az utóbbi években hangsúlyosabban van jelen a social médiában és az online karrierportálokon, hogy hatékonyabban elérhesse leendő munkatársait. De változtattak az állásra jelentkezők közti válogatás módszerén is: „Bevezettük a videóinterjút, amivel több pályázónak is lehetőséget adunk a kvázi személyes bemutatkozásra. Az egyes dolgozói szegmensekben más-más kiválasztási módszert használunk, a ppt alapú prezentációkészítéstől az assessment centeren át a klasszikus személyes szakmai interjúig, de ide tartoznak az egyetemi együttműködések és az online gamifikált felületek, kvízek is.”

Az új, változatos módszerek azokat is jobb szereplésre ösztönözhetik, akik egy klasszikus interjúszituációban korábban nem teljesítettek jól. Így a toborzás megújulása az álláskeresők számára újabb plusz pontot hoz a 10 évvel ezelőtti helyzethez képest.

Komoly a verseny a munkáltatók között

Van tehát sokféle betöltésre váró állás, vannak megújult kiválasztási módszerek, és vannak olyan képzett és tehetséges munkavállalók, akik válogathatnak a különböző ajánlatok közül. Ez a helyzet csak kiélezte a versenyt a cégek között, akik arra törekszenek, minél látványosabban, minél jobb színben mutathassák meg magukat, és nem is csak egy álláshirdetésben.

„A munkavállalókért folytatott kiélezett verseny ellenére elmondható, hogy még vannak tartalékok a munkaerőpiacon,

"
de fontos, hogy a munkáltatók képesek legyenek a lehetőséget meglátni a jelöltekben, áldozni a képzésükre és nem „kész termékként” tekinteni rájuk

– mondja Szőke-Oláh Katalin. Az OTP Banknál a folyamatos fejlődési lehetőség a munkáltatói alapértékek egyike. A náluk dolgozók is igénylik, hogy képezhessék magukat, de a bank is felismerte, hogy hosszú távon ez egy befektetés a jövőbe. És hogy miért szeretnek még az OTP-nél dolgozni több ezren? Mert egy stabil hátterű intézmény munkavállalói lehetnek, és munkájuk során hatással lehetnek a piacra és környezetükre.

Nagy Barbara HR szakértő is alátámasztja, hogy a fejlődési lehetőség alapvető igénnyé, fontos munkáltatói értékké vált: „Nagyon jó felmérések, kutatások jelentek meg az elmúlt évek szakirodalmában arról, mik a megtartás legfontosabb eszközei a munkavállalók szerint.

Én úgy látom, hogy a babzsákfoteleken már régen túl vagyunk. Ami fontos, az a rugalmas, és adott feladathoz leginkább alkalmazkodó munkakörülmények megléte, a távolról végzett munka lehetősége, a fejlődés, szakmai épülés lehetősége és támogatása, valamint az élmények.

Nem tárgyak (babzsák, csocsó, csúszda és társaik) hanem az élmények, közösségi események, együtt tanulás, sportolás, játék lehetőségének megteremtése.”

Ha azt nézzük, hogy a cégek között kialakult egy éles verseny, az álláskeresők ismét csak jobb helyzetbe kerültek, mint amilyenben 10 évvel ezelőtt voltak, hiszen válogathatnak is az ajánlatok között. Akár annak megfelelően, hogy kinek mi a fontos: az otthonról dolgozás, a munkahelyi nyelvtanulás, vagy akár a kutyabarát irodai közeg. Ez megint csak egy plusz pont az álláskeresői oldalon.

Mindent összevetve az álláskeresők számára több a pozitívum a 10 év alatt bekövetkezett változásokban, mint amennyi nehézséggel kell szembenézniük a munkáltatóknak.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk