/sikersztorik/akinek-utja-szabolcsbol-a-pentagonba-vezetett/
hirdetés

SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Akinek útja Szabolcsból a Pentagonba vezetett

Porkoláb Imre Nyíregyházán született, ott járt iskolába, most pedig a NATO egyik legrangosabb pozícióját tölti be Washingtonban.
Bruszel Dóra cikke a nyiregyhaza.hu-ról, Fotók: Honvédelem.hu - szmo.hu
2015. augusztus 07.


Link másolása

hirdetés

Nemrég nevezték ki Porkoláb Imre ezredest a NATO Szövetséges Transzformációs Parancsnokság parancsnokának pentagoni képviselőjévé Washingtonban. A megbízatás a Magyar Honvédség számára is hatalmas elismerést jelent, hiszen a rendkívül nagy presztízsű beosztást eddig csak befolyásos nagy nemzetek katonái töltötték be. De ki gondolta volna, hogy a tisztséget betöltő Porkoláb Imre ezredes Nyíregyházán nőtt fel?

Mindig örömmel olvasom azokat a sikersztorikat, amelyek olyan magyarokról szólnak, akik kitartó munkájuknak köszönhetően a nagyvilágban is kamatoztatják tehetségüket. Közéjük került be Porkoláb Imre ezredes is, akivel - washingtoni tartózkodása miatt csak interneten keresztül -, de lehetőségem nyílt beszélgetni.

Ott tanult, ahol Churchill és Harry herceg

"Nyíregyházán nőttem fel. Óvodába a Bencs Villába jártam, majd az iskolai éveimet az akkor 9. sz. Általános Iskolában kezdtem, a középiskolát pedig a Vasvári Pál Gimnáziumban végeztem el katkósként, ami katonai kollégiumi képzést jelentett.

hirdetés

Gyerekként űrhajós vagy pilóta szerettem volna lenni,

esetleg halbiológus, viszont a katonai kollégista rendszerben arra ösztönöztek minket, hogy maradjunk ezen a pályán, én pedig nem bántam meg" – kezdte a beszélgetést a fiatal ezredes, aki a Kossuth Lajos Katonai Főiskoláról másodéves hallgatóként a Brit Katonai Akadémiára került – többek között köszönhetően annak, hogy nagyon jól beszélte és beszéli az angol nyelvet.

DCF 1.0

A Sandhurst Brit Katonai Akadémia - Fotó: Wikipédia

„A Sandhurst a világ legjobbnak tartott tisztképző intézménye, több mint 250 éves múltra tekint vissza. Sir Winston Churchill mellett Vilmos és Harry herceg is ott vált igazi vezetővé. Mivel kiemelkedően teljesítettem, elnyertem a legjobb hallgatónak járó díjat. Ebből nagy hírverést csináltak, mert

"
én voltam az első hallgató, aki a vasfüggöny mögül, a volt Varsói Szövetség országaiból került oda.”

Porkoláb Imre a királyi katonai akadémiáról hazatérve számtalan helyen szolgált, szerzett vezetési tapasztalatokat és tanult is. Szintén elsőként, kijutott az Egyesült Államokba, Montereybe, ahol gerillaharccal és terrorizmussal kapcsolatos tanulmányokat folytatott, majd a Magyar Honvédségnél a különleges műveleti képességfejlesztésben dolgozott, 2009-ben pedig a különleges műveleti zászlóalj parancsnoka lett. Az Egyesült Államokban négy évig képviselte a Magyar Honvédség vezérkari főnökét és az utolsó évben írták ki a pályázatot a pentagoni összekötő iroda irodavezetői posztjára.

A kinevezés elismerés a Magyar Honvédségnek és Magyarországnak is

A beszélgetés során megtudtam, a NATO Szövetséges Transzformációs Parancsnokság parancsnokának pentagoni képviselőjének kiválasztása egy rendkívül összetett folyamat. A beosztás valamennyi NATO tagország által megpályázható és mivel a kinevezéshez az amerikai Egyesített Vezérkar főnökének jóváhagyására is szükség volt, így a folyamat közel öt hónapig tartott. (A képen a Pentagon épülete)

pentagon

„A NATO Szövetséges Transzformációs Parancsnokságának parancsnoka, amikor közölte döntését, konkrétan kifejezte elismerését is a Magyar Honvédség eddigi munkája iránt, és kifejtette, hogy ennek a beosztásnak magyar tiszttel való feltöltése hazánk részéről olyan politikai üzenet, amely nemzetközi jelentőséggel bír. Büszke vagyok arra, hogy sikerült elnyerni ezt a beosztást, amely nemcsak saját szakmai fejlődésemet, de hazánk megítélését a NATO és az amerikai kapcsolatokban is pozitívan előremozdítja.”

Az ezredes feladatai között szerepel a mindennapi kapcsolattartás az Egyesült Államok Egyesített Vezérkarával, a Védelmi Minisztériummal, valamint a Washingtonba települt kutatóintézetek képviselőivel. Porkoláb Imre egy személyben képviseli a négycsillagos NATO stratégiai parancsnokot és nagyfokú önállósággal rendelkezik.

"
Az a filozófiám és célom minden munkahelyemnél, hogy egy kicsit jobb állapotban hagyjam ott a dolgokat magam után, mint ahogyan azokat átvettem.

A jelenlegi beosztásban is remélem, hogy sikerül ezt elérnem - mondta Porkoláb Imre, aki törekedni fog rá, hogy az összekötő irodán keresztül a Pentagonban növeljék a NATO láthatóságát.

"Egyfajta előőrsként tevékenykedem, akire egy nagyon komoly és felelősségteljes feladatot bíztak. Személy szerint remélem, hogy ebben a beosztásban tovább fejleszthetem a vezetői képességeimet, mivel mióta megszereztem a doktori fokozatot, a hagyományostól eltérő vezetés témakörével foglalkozom, mind a tudományos kutatás során, mind pedig a gyakorlatban. Ezeket a tapasztalataimat össze is foglaltam egy könyvben, amely szeptemberben jelenik meg Szolgálj, hogy vezethess címmel" – hangsúlyozta.

Az ezredes nagy hangsúlyt fektet az egészségére is és igyekszik hetente legalább háromszor igénybe venni a Pentagon által nyújtott sportolási lehetőségeket. Mint mondja, jólesik kimozdulni az irodájából, hiszen az egy ablaktalan helyiség (mint a legtöbb iroda a Pentagonban) és csak neonvilágítás van ott.

"Egyáltalán nem volt egyszerű belépőt szerezni, a mobiltelefon az épületben nem működik és általában érezhető, hogy nagyon komoly hangsúlyt helyeznek a biztonságra."

pi2

"A feleségemnek köszönhetem, hogy itt tartok"

Általában évente egyszer hazalátogatok, ezek mind nagyon intenzív időszakok, mert két-három hétbe kell belesűríteni a szülőkkel, barátokkal való találkozást, illetve az itthoni katonai vezetőkkel személyesen is kell beszélnem. Bár a karrierem kétségkívül felfelé ível, a családomat tartom a legfontosabbnak. A feleségemnek köszönhetem, hogy itt tartok, ahol, életem legnagyobb csodája pedig a kisfiam, aki nemsokára kétéves lesz.

"Magyar egyenruhát viselek"

"Az eddigi tapasztalataim nagyon felszínesek, hiszen csak egy hónapja kezdtem meg a munkát az új beosztásban. Már eddig is nagyon sok segítséget kaptam, rengeteg találkozón vettem részt vezető tisztviselőkkel a Pentagonban, és mindenki nagyon barátságos és segítőkész volt. Bár magyar egyenruhát viselek és ez a beosztás presztízsértékű, hiszen bárkivel találkozom, az egy magyar katonát ismer meg a személyemben, én a NATO-t képviselem a Pentagonban" – avatott be tapasztalataiba az ezredes. Hozzátette, a munkanapja reggel hétkor kezdődik és délután hatig tart. Este hét után pedig csak az maradhat a Pentagonban munkavégzésre, akinek feltétlenül halaszthatatlan feladata adódott.

"A katonák megítélése és a társadalom által való elismertsége az Egyesült Államokban, így Washingtonban is nagyon pozitív."

"
Számtalan olyan eset történt már meg velem, amikor valaki meglátott egyenruhában az utcán és odalépett hozzám, hogy megköszönje a szolgálatot, amit végzek.

"Érezhető a társadalmi nagyra becsültség. A kollégák között, akikkel eddig találkoztam, számos olyan akadt, aki járt már Magyarországon, illetve dolgozott magyar katonákkal. Ők mindannyian nagyon kellemesen emlékeznek vissza mind a turistaélményeik­re, mind pedig a munkakapcsolataikra.”

pi1

"Egykori tanáraként nagyon büszke vagyok rá!"

Gebri Márta, a Vasvári Pál Gimnázium pedagógusa. 30 évvel ezelőtt kezdte tanári pályáját. Akkori első osztályába járt Porkoláb Imre is, így talán nem meglepő, hogy a közvetlen tanárnő örömmel tett eleget megkeresésemnek és idézte fel egykori emlékeit.

Imre a »tanárok mintagyereke volt«. Szorgalmas, céltudatos és segítőkész fiú. Emellett szerény és tisztelettudó. Kétségtelen, hogy dagadt a keblem, amikor olvastam, hogy mekkora megtiszteltetés érte a kinevezéssel. Ez az ő személyes eredménye, hiszen mindig tele volt ambíciókkal és tudásvággyal. Nem nagyon volt olyan a középiskolás évei alatt, amikor azt mondtam volna neki, hogy: »Ejnye, Imre!«.

Emlékszem az akadémiai avatására is, már az önmagában szenzációs volt, most pedig csak szuperlatívuszokban tudok beszélni róla. Harminc éve vagyok a tanári pályán, ez a legnagyobb öröm számomra, amikor ilyen híreket hallok az egykori diákjaimról. Ez óriási dolog, ami vele történik. Jó kapcsolatban vagyok a szüleivel és Imréről is szinte naprakész információim vannak, követem, hogy mi történik vele. Ahogy megkaptam az első osztályomat a 34 fiúval, onnantól kölcsönösen imádtuk és imádjuk egymást. Éppen idén tavasszal volt az érettségi találkozójuk, amire Imre ugyan nem tudott eljönni, de Skype-on beszélhettünk vele. Nagyon büszke vagyok rá!

Ha te is örülsz a magyar ezredes sikerének, nyomj egy lájkot!

Az írás a Nyíregyháza honlapján megjelent cikk szerkesztett változata.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk