/sikersztorik/akar-te-is-atelheted-buda-ostromat-egy-csapat-lelkes-magyar-fiatal-jovoltabol/
hirdetés

SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Akár te is átélheted Buda ostromát egy csapat lelkes magyar fiatal jóvoltából

Csak egy VR-szemüveg kell hozzá, és már indulhat is az időutazással egybekötött városnézés.
Link másolása

hirdetés
A történelemkönyvek mindig csak a nagy csatákról, háborúkról és a híres emberek tetteiről szólnak. Pedig az elmúlt korok hétköznapi élete legalább ilyen érdekes. Ez a blog arról szól, ami a történelemkönyvekből kimaradt.

Biztos te is álmodoztál már egy-egy történelmi nevezetesség előtt arról, hogy milyen jó lenne visszaröppenni az időben, és megnézni, hogyan éltek akkoriban az emberek. A történet úgy kezdődött, hogy két huszonéves srác arról beszélgetett egy-egy korsó sör fölött, hogy milyen érdekes lenni belecsöppenni mondjuk a budai vár 1945-ös ostromába. Vajon milyen lehetett, amikor a Lánchíd felrobbant? Aztán az egyiküknek eszébe jutott, hogy a dolog egyáltalán nem lehetetlen. VR-szemüveg segítségével be lehet lépni a virtuális valóságba.

Elkezdtek hát ötletelni, és megszületett a projekt: be fogják mutatni a budai vár különböző ostromait egy séta keretében. Ha a látogató felteszi a VR-szemüveget, akkor egy háromdimenziós térbe kerül: bármerre fordul, 360 fokos szögben körülveszi a virtuális valóság. Vagyis az élmény pont olyan, mintha egy múltbéli jelenet kellős közepén lenne.

A fiúk tehát munkához láttak: üzleti tervet készítettek, befektetőket kerestek, VR-szemüvegeket vásároltak, és elkészítették 7 történelmi korszak animációját. Pár hónapnyi megfeszített munkával idén májusban megnyitott a VR Tours, amely városnézést kínál időutazóknak.

Amikor elvágtat mellettem egy huszár

Mivel az időutazás gondolata évtizedek óta engem is fogva tart, gondoltam, ezt azonnal látnom kell. Kurucz Márton operációs igazgató kísért el minket a túrára. Időutazásunk a Clark Ádám téren vette kezdetét.

hirdetés

Amikor feltettük a kamerát, bedugtuk a fülhallgatót, 1243-be kerültünk.

Tényleg egészen elképesztő élmény volt! Csak forogtam körbe: középkori emberek jöttek-mentek körülöttem, egy kovács kalapált valamit, a Dunán hajók érkeztek, és a hátam mögött Buda várának falai épültek.

Aztán elindultunk felfelé a várba, és félúton megálltunk, hogy megnézzünk két török kori várostromot. Az egyik 1541-ben történt, amikor Habsburg Ferdinánd seregei ostromolták a várat, és próbálták megszerezni Szapolyai János özvegyétől, Izabella királynétól, a másik pedig az 1686-as ostrom, melynek során végül kiűzték a törököt a várból.

Amikor feltettük a kamerákat, katonák vettek körül minket, lőttek a Duna felől érkező ellenségre: puska- és ágyúgolyók fütyültek a fülünk mellett, katonák vágtattak el mellettünk. Mielőtt feltettem a szemüveget, épp egy falnak támaszkodva néztem le a Dunára, a kamerát feltéve ugyanott egy szakadék nyílt meg előttem.

Bár tudtam, hogy biztonságban vagyok, kis híján hátraléptem, nehogy a mélybe zuhanjak.

Az 1848-as ostromot már a Várból néztük. Ekkor Hentzi osztrák tábornok védte a várat, és Görgey csapatai ostromoltak.

A kamerát felvéve, újabb ágyútűz fogadott, huszár vágtatott el mellettem, a Duna túloldalán pedig Pest házai füstölögtek.

A túránk következő jelenetére a Sándor palota előtt került sor. Az 1896-os millenniumra érkezik a királyi pár: Ferenc József és Erzsébet királyné. A szemüveget feltéve a királyi párra várakozók között találtuk magunkat. A korabeli "biztonsági őrök" fegyverei szegeződtek ránk, miközben a királyi hintó elhaladt előttünk.

Ezután elkezdtünk lefelé sétálni, és a Lánchíd felett megállva tettük fel ismét a szemüveget.

1945 tele van, a hóesésben német és magyar katonák vesznek körül minket, miközben Pest felől tankok érkeznek a Lánchídon keresztül. Körülöttünk lövések, robbanások, majd egyszer csak felrobban a Lánchíd.

A szemüveget levéve örömmel konstatáljuk, hogy a híd a helyén, és a rommá lőtt épületeket azóta gyönyörűen újjáépítették.

Az utolsó állomásunk ismét a Clark Ádám tér, az időpont pedig 1956 októbere.

A tömeggel együtt nézzük, ahogy a hatalmas vörös csillag a földre hull, majd a tömeg rohanni kezd be az alagútba, az emberek szétspriccelnek a szomszédos utcákba. Kicsit félelmetes dolog egyedül ácsorogni a téren, és várni azt a valamit, ami megrémítette a tömeget. És aztán megérkezik egy orosz tank. A ház ablakaiból Molotov-koktélokat dobálnak rá, és egy géppuska is lövi rendesen, míg fel nem robban a szovjet szörnyeteg.

Kettős érzésekkel veszem le a szemüveget: jó dolog visszatérni a békés Budapestre, a napfényes valóságba, ugyanakkor sajnálom is, hogy véget ért a túra. Legszívesebben mennék még egy kört, és újranézném a jeleneteket.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk