SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

„A sör volt az első szó, amit megtanultunk magyarul” – Az irodai munkától a saját sörfőzdéig

Budapest a lehetőségek városa, csak észre kell venni: ezért nyitotta meg kapuit a VII. kerületi Akácfa utcában a Ruin Brew.

Link másolása

Mire augusztus közepén hosszas előkészítés után megnyitott a Ruin Brew, addigra én már valószínűleg minden asztalnál, illetve minden széken ültem, és végigkóstoltam a teljes sör- és ételkínálatot. Ugyanis van egy nagy előnye annak, ha a barátaid egy olyan bárt nyitnak, ahol csak a saját söreiket főzik és kizárólag a saját ételreceptjeiket készítik: az, hogy előtte futnak néhány tesztkört. A nyitás óta pedig rájöttem, hogy a kedvenc helyem a pultnál van, és nem feltétlenül azért, mert ott csapolják a sört – inkább azért, mert ott lehet közelről megtapasztalni, hogy miért más ez a hely, mint a legtöbb bár, ahol jártam.

Egy csütörtöki napon, délben – még nyitás előtt – ültem le beszélgetni Bencével, Dave-vel és Meggel, azaz a Ruin Brew tulajdonosi csapatával. Amikor odaértem az Akácfa utca 54-be, épp elment az egész épületben az áram, de néhány percnyi idegeskedés után elkezdtek záporozni az ötletek, hogy hogyan oldják meg a problémát – olyan rutinnal, mintha mindig is ezzel foglalkoztak volna, pedig egyáltalán nem erről van szó.

Meg és Dave már 10 éve kísérleteznek sörfőzéssel. Ez idő alatt csak otthon, saját felhasználásra készítették az italokat – de a terveik nem álltak meg itt.

Fotó: Olescher Domonkos
„Számukra mindig is a saját sörfőzde volt a végjáték: valahol tudtuk, hogy végül ide fog kifutni az életünk.”

2016-ban költöztek Magyarországra, ekkor kezdtek hárman együtt dolgozni egy cégnél: Bence grafikusként, Dave termékfejlesztésért felelős alelnökként, Meg pedig nemzetközi műveletekért felelős igazgatóként. Itt ismerkedtek meg, lettek kollégák, aztán pedig barátok, majd idővel Bencét is bevonták az otthoni sörfőzésbe. Eközben egyre inkább ráébredtek arra, hogy mennyi kiaknázatlan lehetőség van itt nálunk, Magyarországon.

„Szerintem azok, akik innen származnak, nem látják, hogy itt a város minden egyes sarkán egymást érik a lehetőségek. Amikor valaki Amerikából jön, abból a nagy, erőteljesen kiforrott, őrült, kapitalista társadalomból, ahol minden túlversenyeztetett és túlárazott, akkor észreveszi, hogy itt mennyire más a helyzet.”

Így végül egy Deák téri estén, néhány rozéfröccs társaságában döntötték el, amiről az irodában már annyit viccelődek többé-kevésbé komolyan: nyitniuk kell egy saját bárt.

Már 2019 októberében hozzájutottak a helyhez, és 2020 tavaszára tervezték a nyitást, de a COVID eléggé átrajzolta a terveiket, így végül csak idén, augusztus 13-án tudtak megnyitni. Ez persze sok szempontból megnehezítette a helyzetüket, de pozitív hozadéka is volt. Ahelyett, hogy felfogadtak volna egy csapatot, akik gyorsan összedobják a helyet, volt idejük arra, hogy alaposan megtervezzék, mit szeretnének, és ennek nagy részét megcsinálják maguknak. Így láthatjuk a falakat, amiket Meg egy szál kalapáccsal maga ütögetett le tégláig, vagy a bár fémből kirakott logóját, amit Bence saját kezűleg igazított a falra.

Itt minden részlet pontosan úgy néz ki, ahogyan szerették volna: ilyen például az ikonikus Sör? Sure. felirat is. Ezt a szóviccet még régen hallották valahol, de hamar beépült a mindennapi poéntárba, a Ruin Brew-ban pedig tökéletesen szimbolizálja a hely magyar-amerikai vonatkozásait.

Fotó: Ruin Brew
„A sör volt az első szó, amit megtanultunk magyarul.”

Ami a menüt illeti, az teljes mértékben amerikai hagyományokra épít.

„Úgy voltunk vele, hogy a menüvel elmesélünk egy sztorit: azt, hogy Los Angelesből jöttünk, ahol mindenki tacót eszik és minden sarkon van egy tacoárus.”

Így először elkezdték újraalkotni az eredeti, Los Angeles-i, utcai tacót, amiben egy mexikói származású séf barátjuk segített: így lépésről lépésre kialakították a recepteket és az elkészítési folyamatot, amelyet aztán a saját séfjükkel véglegesítettek.

„Ha bárki kíváncsi rá, hogy milyen a taco Los Angelesben, akkor itt találja a konyhánkban.”

Jelenleg a pikáns tacók – amiket különösen érdemes kipróbálni a taco keddeken! – mellett quasedillákat és házi készítésű tortillákat is kínálnak. Hétvégente pedig a másnaposság ellenszereivel – reggeli burritóval, mimózával és Bloody Mary-vel – várják a bruncholni vágyókat.

A hangsúly viszont abszolút a sörökön van, hiszen az alapötlet mindig is egy brew pub nyitása volt – ez itt Magyarországon nem népszerű műfaj, de az Egyesült Államok nyugati partján nagyon elterjedt.

„Hogy legyen egy sörfőzde a bár mellett, amiben kínálhatjuk a sört – kezdetektől fogva ez volt a koncepció.”

Kaliforniában tehát ennek nagy hagyománya van, itthon viszont ebben egy piaci rést láttak meg, hiszen a Ruin Brew-n kívül egyelőre csak egy hasonló hely létezik Budapesten, a Gravity Brewing. Velük nagyjából egy időben nyitottak meg, és közös söröket is készítenek, illetve az egyik csapon mindig egy Gravity-sör folyik a Ruinban.

De nemcsak a koncepcióban hozták el a kaliforniai stílust, hanem a sörfőzésben is: nem az európai szokásokat követik, inkább a nyugati parti régiók különböző technikáit és alapanyagait ötvözik, így a hazai sörkedvelőknek valami igazán izgalmasat adhatnak.

A Ruin Brewban egyszerre kilenc sör van csapon. Ezek között 1-2 vendégsör kap helyet, de a többi a mindig változó, saját recepteknek van fenntartva. Az állandóak – a Galaxy és a Kölsch, amelyek a legnépszerűbbek – mellett vannak pale ale-ek, stoutok, gosék, ipák, ízesített és szezonális sörök is. Persze néha előfordul – például akkor is, amikor leültünk beszélgetni –, hogy kevesebb fajta van, mert olyan gyorsan fogynak.

„Néha nehéz tartani a lépést, de ez egy olyan probléma, amit kifejezetten akarunk, aminek örülünk.”

Maga a sörfőzde is kicsi – ők úgy fogalmaztak, hogy nem is igazi sörfőzde, inkább egy hatalmas házi sörfőző rendszer –, így egyszerre csak egy sört tudnak főzni, amit egy 12-14 napos erjesztési folyamat követ. Ennek köszönhetően viszont az nem fordulhat elő, hogy sok ideig kell tartogatniuk egy nagyobb adag sört, mivel általában hamar elfogynak – aminek van egy nagy előnye.

„Bármit megtehetünk, amit csak akarunk. Úgyhogy minden héten leülünk, hogy akkor ezen a héten mit főzzünk?”

Így jöhetett létre az olyan italok, mint a Lime Gosé, a Vanilla stout, a Raspberry NEIPA vagy éppen a most készülő sütőtökös pités sör, illetve a Gravity-vel kollaborációban főzött Belgian Triple, ami egy mandarinos-narancsos-fűszeres ritkaság lesz. Azok pedig, akik nem sörrajongók, most figyeljenek: a Ruin Brew Sauvignon Blanc Sourje egy szőlőből készült különlegesség, amelyhez maguk a tulajdonosok szedték a szőlőt az etyeki Haraszthy Pincészet szőlőskertjéből.

De ahogyan azt kezdtem, a hely varázsa nem feltétlenül a sörcsapokból érkezik – pedig alapvetően amiatt is megéri ide betérni –, sokkal inkább abból a hangulatból, ami a Ruin Brewban uralkodik. És bár ez így idillinek hangzik, a kezdet nem volt könnyű: az első három hét tele volt kihívásokkal, ami elsősorban abból adódott, hogy egyiküknek sem volt semmiféle vendéglátós tapasztalata.

„Fogalmunk sem volt, hogy mit csinálunk.”

Azóta viszont egészen belejöttek a dologba, és bár szinte minden nap új megpróbáltatás elé állítja őket, idővel mindent egyre könnyebben oldanak meg, és még erősebb csapattá formálódtak. Ez egyrészt annak a tiszteletnek köszönhető, amellyel egymáshoz viszonyulnak, másrészt a bárnyitást megelőző, közös munkával töltött éveknek, amelyek alatt megtanultak egymással kommunikálni.

„Olyan, mintha mi hárman egy külön kis család lennénk.”

És pontosan ez az a mentalitás, amit a vendéglátásban is alkalmaznak, ezért a Ruin Brewba szinte mindenki úgy tér be, mintha évek óta ide járna.

„Az emberek bejönnek ide, és csak úgy, elkezdenek beszélgetni egymással. Gyakran olyanok is, akik még sosem voltak itt korábban, pedig ez Magyarországon nem jellemző.”

Van egy hely Los Angeles belvárosában, a The Down and Out, ami Meg és Dave törzshelye volt, amíg ott éltek. Ez egy olyan helyi kocsma volt, ahová csak azok jártak, akik a környéken laktak, ők viszont minden egyes nap ott voltak, így tényleg mindig igazi, családias hangulat uralkodott, és mindig volt egy barát vagy ismerős, aki mellé leülhettek. Ez adta az alapötletet.

„Azt a helyi bár atmoszférát szerettük volna itt is megteremteni: egy helyet, ahol majdnem mindenki ismeri egymást, és még ha valaki idegenként lép is be, valakinek akkor is lesz hozzá egy jó szava.”

Azaz: már a kezdetektől fogva tudták, hogy milyen helyet szeretnének, és mindent ehhez igazítottak – sikeresen. Mert sokan az isteni sörök és finom ételek miatt jönnek, végül pedig azért maradnak, mert egyszerűen nincs kedvük továbbindulni. Leülnek egy asztalhoz, ahová valaki mindig becsatlakozik, hogy megkérdezze, mi újság, vagy hogy vigyen egy kóstolót a legújabb sörkülönlegességből. Vagy úgy – ahogyan én is szoktam – leülnek a pulthoz, ahol jönnek-mennek a barátok és ismerősök, mindenkivel váltanak pár szót, a beertenderekkel megbeszélik, milyen volt az előző este, vagy éppen a fenti asztaloknál odakeverednek egy teljesen új brigádhoz, amelyben szintén szívesen látják őket. Ez pedig olyasmi, amit lehetetlen lenne megtanulni egy vendéglátós képzésen vagy egyetemen – ez vagy megvan egy csapatban, vagy nincs.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


SIKERSZTORIK
A Rovatból
Az év elhivatott fiatal szakdolgozója: „12 órákat húztam le a Covid-osztályon, miközben Barbie-babának néztek”
Tisóczki Evelin édesapjánál egy ritka, idegrendszeri autoimmun betegséget diagnosztizáltak. Mikor Evelin 13 éves lett, meg akarta gyógyítani – ezért ment ápolónak.

Link másolása

A Békés megyei Gádorosról indult Tisóczki Evelin lett az idei év Elhivatott Fiatal Szakdolgozója. A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Doktori Iskolájának hallgatója, a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház Kistarcsai Telephelyének osztályvezető főnővére. A gyönyörű, fiatal nő azért választotta hivatásának az ápolói szakmát, mert beteg édesapján akart segíteni. Ekkor még csak 13 éves volt. Egész életében keményen kellett dolgoznia. Sokszor hajnali 5-kor kelt, hogy a fóliában segítsen paradicsomot, salátát, babot, retket ültetni, miközben külseje miatt folyamatosan afféle "Barbie-babának" nézték, akinek biztos, hogy minden könnyen megy.

– Nem is gondolná az ember, hogy ennyire kemény élethelyzeteket él meg valaki, amíg eljut az év Elhivatott Fiatal Szakdolgozója címig. Honnan jött az ötlet, hogy erre a pályára lép?

– A vidéki élet már gyermekként megtanított a kitartásra, és arra, hogy soha ne adjam fel. Amit egyszer elkezdek, azt be is fejezem. Emellett már akkor is szívemen viseltem például a szenvedő kisállatoknak sorsát. Ha találtam egy törött szárnyú galambot, akkor hazavittem, és vigyáztam rá, amíg meggyógyult, vagy ha elpusztult, eltemettem a hátsó kertben.

Már gyermekként azt éreztem, hogy adni jó. És ez nemcsak annak ad örömet, akinek adom, hanem nekem is. Jó érzéssel töltött el, hogy segíthettem.

Azt is éreztem, hogy az igazi, őszinte szeretet hegyeket képes megmozgatni. Sokszor csak ültem az udvaron, és arra vágytam, hogy nekem is legyen egy nagy, fehér színű felhőm azon a gyönyörű azúrkék égbolton, ahonnan mindent látnék, és mindenkire tudnék vigyázni.

– Tehát nagy az empátiája. De amikor az ember gyerekként bekerül a kórházba, nem feltétlenül érzi magát annyira boldognak. Önnel másképp volt?

– Kiskoromban sokat fájt a hasam, emiatt sok időt töltöttem a szentesi kórház sebészeti osztályán. Végül kétszer megoperáltak vakbélgyulladással, három hónapos különbséggel. Emlékszem arra, hogy Dr. Molnár Gábor sebészorvos operált meg. Valósággal vártam a varratszedést. Magával ragadott az a kórházi légkör, ami ott fogadott. Imádtam a kórház és a fertőtlenítő illatát, a sebészet zöld színét, az orvosok és ápolók fehér köpenyeit, és azt a miliőt, ami akkor ott körbevett. Az ápolók olyanok voltak számomra, mint az angyalok, akik vigyáznak rám. Akkor döntöttem el, hogy én is az egészségügyi pályát fogom választani, ha egyszer nagy leszek.

– Az év elhivatott Fiatal Szakdolgozójának elhiszem, hogy várta a varratszedést, bár elég bizarrnak hat. Volt-e más motivációja is?

– Az, hogy édesapám egyik napról a másikra beteg lett. Ekkor 13 éves voltam. Egy ritka idegrendszeri autoimmun betegséget állapítottak meg nála. Három hónapot töltött a szegedi neurológiai klinikán, élet-halál között. Kettős látás, eltorzult arc, bénulás, egy külsőre megváltozott Édesapa. Ezek a képek jelennek meg előttem, mind a mai napig. Annyira belém vésődött az az időszak, hogy arra is emlékszem, édesapám milyen színű köntöst viselt a kórházban, az eltorzult hangjára, hogy a szegedi neurológián melyik ágyban feküdt. Megviselte az egész családot. De az a borzasztó időszak erősítette meg bennem azt, hogy az igazi erős szeretet, a családi összetartás és a hit mekkora varázserő, valamint az élni akarás. Az egyik orvos azt mondta nekünk, „készüljenek fel a legrosszabbra”. Emlékszem arra, hogy mikor meglátogattam apukámat, mindig megmasszíroztam a kezeimmel és arra gondoltam

meggyógyítalak, mert szükségem van Rád. Te vagy az apukám, és nagyon szeretlek, nem mehetsz az angyalok közé! Még nem. Nem lehet itt az ideje. Túl korán van.

– És miért nem lett orvos inkább?

– Először a szegedi orvosira jelentkeztem, ahová két pont híján nem nyertem felvételt. Ezt követően jelentkeztem újra, majd ismét két pont kellett volna a sikeres felvételihez. Harmadjára már nem adtam be (ekkor már egyetemista voltam), pedig abban az évben felvettek volna az orvosképzésre. Végül a Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi-és Szociális Képzési Karán végeztem diplomás ápolóként. Ma már úgy gondolom, hogy ápolónőnek születtem, és örülök annak, hogy akkor nem vettek fel az orvosira. Ápolónőként több időt tudok törődni a betegekkel, és hiszem, hogy a lélekkel is foglalkoznom kell. Abban hiszek, hogy minden betegség lelki eredetű, és akkor jelentkezik fizikailag is, amikor már nagy a teher, és a szervezet nem bírja el.

Az ápolói egy nagyon nehéz hivatás, de mégis a legszebb! Ha ma újrakezdeném, ugyanígy döntenék.

Évekig váltott 12 órás műszakban dolgoztam. Ez idő alatt megtanulja az ember, mik az életben az igazán fontos dolgok, és mik nem. Ápolónőként megismertem a halált, a szenvedést, az elmúlást és az élet kezdetét.

– Az elmúlt éveket, évtizedeket megnézve a hiányszakmák közé tartozott az ápolói, most a Covid-járvány idején azonban megtudhatta ország-világ, milyen helytállást is tanúsítanak Önök. Hogy tekint ma a szakmájára?

– Hiszek abban, hogy mindenkinek végig kell járnia a ranglétrát azért, hogy magába szívja a tudást, és hogy elsajátíthassa azokat a képességeket, melyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy a következő lépcsőfokra léphessen. Nem építhetsz fel egy jó, stabil házat biztos alapok nélkül. Dolgoztam segédápolóként, beosztott ápolóként, főnővérként. Ez idő alatt sok pozitív és negatív tapasztalatot is szereztem. Nagyon fontos az emberi hozzáállás és a gondolkodásmód. Amikor egy negatív dolog ér, meg kell nézni azt, hogy mit tanulhatsz belőle, mit tud adni neked az az adott helyzet. Olyan ember vagyok, aki megbocsát, de nem felejt. Főnővéri teendőim mellett a Covid-fertőző osztályon 12 órás műszakokat vállaltam. Ápolónőként ott kell segíteni, ahol tudsz. Úgy gondolom nagyon fontos szerepe van az egészségügyi ellátórendszerben az orvosnak, az ápolónak, a betegszállítónak, a műtőssegédnek, a takarítónak, az aneszteziológus asszisztensnek, vagy épp az informatikai-műszaki és gazdasági dolgozóknak egyaránt. Mindenkinek óriási szerepe van, egymás nélkül nem tudunk működni! Ez egy láncolat. Egymást partnerként kell kezelni.

– Az elhivatottsága kézzel fogható, de biztosan sokan megkérdezték már, hogy ilyen külsővel nem gondolt az egészségügyi pálya helyett mondjuk a modellszakmára?

– Szerintem jó helyen vagyok, ahol vagyok. Amikor gyerek voltam, a családomnak volt fóliája. Volt, hogy hajnali 5-kor keltünk és mentünk ki dolgozni. Ahol megtanultam paradicsomot, salátát, babot, retket ültetni, csomózni, kacsolni. Fóliát vasalni, kerítést festeni, ásni. Mamám és anyukám megtanított főzni és sütni. Sokan soha nem gondolták volna rólam, hogy értek ilyesmikhez. Mert a „Barbie-baba” sztereotípiába ez nem fért volna bele. Amiért megdolgozol, annak édes az íze, ha valamit tálcán megkapsz, az nem ad ugyanolyan érzést. Én mindenért tisztességesen megdolgoztam az életben. A külsőm miatt sokszor éreztem magam beskatulyázva. Van az a tipikus „szőke hajú nő” sztereotípia. Én sokáig éreztem azt, hogy emiatt nekem duplán kell bizonyítanom.

Be akartam bizonyítani, hogy nem vagyok „tipikus szőke nő”. Ma már ez nem érdekel. Ma már senkinek nem akarok bizonyítani. Már senkinek nem akarok megfelelni.

Aki mindössze a külső alapján ítél meg valakit, meg egy hajszín alapján, az az ő szegénységi bizonyítványa. Emlékszem arra, amikor a gyakorlatomat töltöttem a szegedi intenzív osztályon, akkor egy reggeli vizit alkalmával egy kezdő rezidens orvossal álltunk egymás mellett. Majd megszólalt egy másik kolléga: „Ott van Barbie és Ken”. Ma már ezen csak jót mosolygok.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

SIKERSZTORIK
Második lett a magyar csapat a Bocuse d'Or szakácsverseny európai döntőjén
Fotókon láthatod, hogy milyen finomságokat készített a magyar csapat, akik ezzel az eredménnyel jövőre részt vehetnek a Bocuse d'Or lyoni világdöntőjén.

Link másolása

A dán csapat után és a norvégokat megelőzve

második lett a Dalnoki Bence séf és Nyikos Patrik commis alkotta magyar csapat a Bocuse d'Or szakácsverseny európai kontinensdöntőjén,

amelyet szerdán és csütörtökön rendeztek meg Budapesten.

A magyar csapat így jövőre részt vehet a Bocuse d'Or lyoni világdöntőjén.

A verseny legjobb commis-jának (segédjének) járó díjat a svéd Thilda Martensson kapta, a legjobb hústál szintén a svédeké, a legjobb tányértéma a brit csapaté lett.

A Sirha Budapest nemzetközi gasztronómiai szakkiállítás részeként megrendezett kontinensdöntőn 17 nemzet csapata készíthette el fogásait, a magyar csapat - Dalnoki Bence, a Michelin-csillagos Stand Étterem sous chefje és commis-ja, Nyikos Patrik - csütörtökön versenyzett. Széll Tamás coachként segítette a csapatot, melynek elnöke Szulló Szabina volt.

A magyar csapat ételeiről Dalnoki Bence ezt mondta:

"Téma egy tányéron": Krumpli & zöldségek a tiltott hozzávalókkal, szarvasgomba & kaviár. "A tiltott dolgoknak van egy titkos bája” - Cornelius Tacitus.

Ennek a fogásnak a megalkotásában az a kihívás, hogy a tavasz gyönyörű arcait harmóniában mutassuk meg az összes különböző textúrával. Az ébredés időszaka számomra a zöld színét, a friss hangulatot és az élénk, körülölelt ízeket jelenti. Örömömre szolgál, hogy olyan fogást készíthetek nektek, ami tud játszani az érzékszerveitekkel, mivel az elemek nem igazán azok, aminek kinéznek.

"Téma tálcán": Az erdő között, a természet közelében lenni életem egyik leginspirálóbb dolga. Minden hang és az erdő színek változatossága bennem van, arra várva, hogy újjászülethessek ebben a fogásban - a játék királynője, a szarvashús alapján. Büszkén mutatják be a magyar konyha emblematikus alapanyagait - Tokaji bor, túró és tejföl is. Kóstold meg Magyarországot, mint Európa fűszerét" - írják a közösségi oldalon.

Dalnoki Bence az eredményhirdetés után az MTI-nek elmondta, hogy szerinte a rengeteg munka ennek az eredmények a titka: "minden egyes tételt, amit kitaláltunk, próbáltuk a tökélyre fejleszteni, és a lehető legtöbbet kihozni az alapanyagokból, mindezt szépen. Rengeteget dolgoztunk rajta, belefektettünk mindent, amit csak tudtunk" - hangsúlyozta.

Mint hozzátette, az eredményhez hozzájárult az is, hogy a Stand Étteremben együtt dolgoznak Széll Tamással és Szulló Szabinával. "Nagyon sokat számított az, hogy összeszokott csapat vagyunk és természetesen az ő szakmai tudásuk, a Bocuse d'Orral kapcsolatos tudásuk. Rengeteg mindent köszönhetek nekik" - méltatta társait a magyar csapat séfje.

Az idei verseny alapanyagairól szólva elmondta:

az őz mindenféleképpen közel áll a szívéhez és a kezéhez is. "Az étteremben is sokat dolgozunk vele, nagyon szeretjük használni, hiszen nagyon jó minőségű a magyar őz".

A burgonya viszonylag könnyű alapanyag, de éppen emiatt nehezebb egy olyan arcát megmutatni, ami igazán érdekes - mondta Dalnoki Bence az idei tányértéma fő hozzávalójáról, hozzátéve azonban: úgy érzi, ez mégis sikerült.

Dalnoki Bence a 2023-as lyoni döntőre kitekintve kiemelte: ez a második hely csak még jobban motiválja, hogy még nagyobb erőbedobással és lendülettel készüljön arra, hogy még feljebb lépjenek.

Az előző, 2016-os budapesti kontinensdöntőn versenyzőként első helyet szerzett Széll Tamás az MTI kérdésére elmondta, biztosan sokat számított az, hogy Magyarország tíz éve jelen van a Bocuse d'Oron.

"Ezalatt rengeteg know-how-t sikerült összegyűjteni, és megtanultuk azt is, hogyan kell versenyezni. Nagyon sok múlik azon, hogy a konyhai munka, a kommunikáció hogyan van megszervezve" - jegyezte meg Széll Tamás.

A 2023-as lyoni fináléra a Bocuse d'Or Europe első tíz helyezettje kvalifikálta magát. Dánia, Magyarország és Norvégia mögött sorrendben Svédország, Izland, Finnország, Franciaország, Nagy-Britannia, Svájc és Belgium jutott ki a világdöntőre.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


SIKERSZTORIK
Egy magyar fotós szuper „Vissza a jövőbe” fotókat készített egy LEGO DeLorean segítségével
Lampert Benedek fotós a LEGO újdonságát, a Vissza a jövőbe ikonikus autóját készítette el. Azt is megmutatta, hogyan.

Link másolása

Lampert Benedek fotós a LEGO ujdonságát, a Vissza a jövőbe ikonikus autóját készítette el.

Lampert Benedek magyar fotográfus gyönyörű fotósorozatot forgatott a Vissza a jövőbe című ikonikus sci-fi film autójáról. Megmutatta, hogy mindegyik képet LEGO DeLorean autóval és egyszerű gyakorlati effektusokkal hozta létre.

A fotós már több öt éve kezdett kísérletezni a figurafotó (toy photography) műfajában, az évek során pedig folyamatosan fejlesztette a technikákat, hogyan tud minél élethűbb, miniatűr világot megjeleníteni.

Fotóinak különlegessége, hogy az effekteket manipuláció nélkül a kamera előtt készíti el, így a ködöt, a hófúvást vagy a bemozdulást is a valóságban hozza létre.

VIDEÓ: A makett kicsomagolása

Egy videóban pedig elárulta, hogyan készültek a szuper fotók:

VIDEÓ: A makett készítése

A fotós képeket is mutatott:

Meg több érdekességet az Instagram- es Facebook-oldalán látni:

Lampert Benedeknek, a figurafotó hazai mesterének korábbi alkotását is megmutattuk már:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SIKERSZTORIK
A Rovatból
Tudományos szenzáció: Magyar csillagász fedezett fel egy kisbolygót, ami két órával később felrobbant és a tengerbe zuhant
Ez volt az ötödik alkalom, hogy a becsapódása előtt észleltek egy kisbolygót. Az előző négyet Amerikából jelezték, így Magyarország a világon a második ország, ahol ez megtörtént.

Link másolása

Kisbolygó robbant fel a Föld légkörében, majd a darabjai az óceánba zuhantak Izland közelében.

A körülbelül 3-4 méteres aszteroidát a becsapódás előtt két órával fedezte fel Sárneczky Krisztián, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont munkatársa

- számolt be róla az RTL Híradó.

"Ez volt az ötödik az emberiség történetében abból a szempontból, hogy megtaláltuk a föld légkörét elérő égitestet, még mielőtt ez megtörtént"

- mondja a magyar csillagász.

Az előző négyet Amerikából észlelték, így neki köszönhetően Magyarország a világon a második ország, ahol ez megtörtént. A Piszkés-tetői obszervatóriumban dolgozó csillagász pénteken este a Földtől 100 ezer kilométerre, vagyis körülbelül harmad holdtávolságra vette észre a kisbolygót az égbolton.

Sárneczky Krisztián azt is elmondta, hogy mint minden ismert kisbolygó, vagy földközeli égitest, ez is a naprendszerben keringett sok millió évig, most azonban letért a pályájáról és elindult a Föld felé. A tudós szerint az ilyen égitestek általában már a levegőben felrobbannak, ezt a megfelelő műszerekkel mérni is lehet.

"Létezik egy infrahang detektáló hálózat, és annak a grönlandi, izlandi állomásán is észlelték azt a hanghullámot, amit ez a légköri robbanás okozott"

- mondta a magyar csillagász.

Izland északi részén pár másodperces villanást is láttak. Sárneczky Krisztián szerint ezt a robbanás okozhatta, ami után a törmelékek a tengerbe zuhantak. Az előző négy robbanás fele szárazföld felett történt, mind a kettő Afrika területén. Az azokból visszamaradó kőzetdarabokat megtalálták.

Az RTL Híradó riportja:

Link másolása
KÖVESS MINKET: