A nagy bébiétel-teszt
A babáknak szánt élelmiszerekre szigorúbb előírások vonatkoznak a vegyszermaradványok tekintetében. Arra voltunk kíváncsiak, hogy előfordulnak-e növényvédőszer-maradékkal szennyezett termékek a boltokban, ezért laboratóriumban teszteltettünk 11 bébiételt.
A konvencionális növénytermesztés során gomba-, rovarölő és gyomirtó szerekkel kezelik a különböző növénykultúrákat, hogy minél több termést lehessen learatni, szüretelni. A növényvédelmi előírások szigorú betartásával ezek a vegyszerek a jelenleg érvényben lévő határértékek alatt maradnak az általunk fogyasztott élelmiszerekben.
Ha azonban nem tartják be a használati utasításokat, túl sokat, esetleg nem a megadott fejlődési stádiumban, vagy a szüretelés előtt közvetlenül használják őket, akkor ugyan elkerülhető egy esetleges gombás penészedés az érett gyümölcsön, de túl sok növényvédő szer lesz benne.
A növényvédőszer-maradékot tartalmazó élelmiszereknek egészségkárosító hatása lehet. Rákkeltőek lehetnek, allergiás reakciókat okozhatnak közvetlenül vagy közvetve a szervezet más anyagokra adott immunreakcióinak felfokozása által.
Az allergiás megbetegedések megelőzését kisgyermekkorban kell megalapozni, a hozzátáplálás során is ezért kell nagy hangsúlyt fektetni a különböző élelmiszerek óvatos bevezetésére. A csecsemők szervezete fokozottan érzékenyen reagál a káros anyagokra.
Neked is fontos a környezettudatosság? Gyakran vásárolsz alternatív vagy biotermékeket, natúrkozmetikumot, vega ételt? Akkor a Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát neked találták ki!
Az évi 2500 Ft-ért igényelhető kártya elfogadóhelyei között olyan boltok, vállalkozásokat találsz, amelyek etikus, környezetbarát termékeket, szolgáltatásokat értékesítenek. Az elfogadóhelyek aktuális listáját megtaláljátok a ZöldTérképen. A Kedvezménykártya igénylésről és a csatlakozásról bővebb információt pedig ITT TALÁLTOK.
Mit vizsgált a TVE?
Tesztünkben 11 különféle bébiételt- és italt vizsgáltattunk a NÉBIH NTAI Miskolci Növényvédőszermaradék-analitikai Laboratóriumában a legszigorúbb hatósági protokollt követve. A termékeket szúrópróbaszerűen választottuk ki, és törekedtünk arra, hogy olcsóbbak és drágábbak is bekerüljenek a vizsgálatba. A minták közé kerültek ökológiai (bio-) és konvencionális gazdaságból származó termékek is.
Ízesítés tekintetében főleg a legkisebbeknek ajánlott, javarészt alma alapú bébiételek közül válogattunk, mert az utóbbi évek példái azt mutatták, hogy legtöbbször az almából készülő termékekben van kifogásolt anyag. A teljes körű laborvizsgálat során mintegy mintegy 350 hatóanyag jelenlétét keresték a laboratóriumban.
A bébiételekre és a feldolgozott gabonaalapú élelmiszerekre vonatkozó hatályos jogszabályok szerint a vizsgált termékek az egyes szermaradékokból nem tartalmazhatnak 0,01 mg/kg-t meghaladó mennyiséget.
Eredmények
A bevizsgált termékek közül 10 mintánál nem volt kimutatható növényvédőszer-maradék. Egy mintában - a szlovák Novofruct által gyártott Ovko almás-áfonyás, 5 hónapos kortól ajánlott bébidesszertben - találtak kétféle anyagot, ami ártalmas lehet a babák egészségére. A terméket visszahívta a hatóság, ebben a lépésben teljes együttműködésben az importálóval és a forgalmazóval.
A hivatal tájékoztatása szerint lekerült a polcokról, a forgalmazást megtiltották, azoknak a fogyasztóknak pedig, akik korábban vásároltak ebből a típusú bébiételből, a forgalmazó visszatérítette a termék árát.
A kockázatokra vonatkozóan a hivatal arról tájékoztatta az egyesületet, hogy mindkét anyag kiürül a szervezetből, és a talált dózisban nem jelent egészségügyi kockázatot egyik anyag sem. Hangsúlyozták: a határértéket a csecsemőknek és kisgyerekeknek gyártott termékeknél úgy állították be, hogy annak még a minimális átlépése se jelenthessen egészségügyi kockázatot.
A témával kapcsolatban megkérdeztük dr. Kiss László növényvédelmi szakembert, aki figyelmeztetett, hogy a terményekben, így a legtöbb bébiételben is jelen lévő növényvédőszer-maradékok együttes hatásáról nagyon kevés információval rendelkezünk.
Növényvédőszerek a bébiételekben
Hazánkban a NÉBIH laboratóriumai végeznek hatósági vizsgálatokat az élelmiszerek növényvédőszer-maradék tartalmáról. Éves szinten kb. 2500-3500 mintán végeznek itt vizsgálatokat hazai és import friss zöldségeken, gyümölcsökön, gabonán, valamint feldolgozott élelmiszereken is.
Csak bébiételekből évente százas nagyságrendű minta kerül a laboratóriumba. Szerencsére vagy talán éppen a kiemelt figyelemnek köszönhető, hogy igen ritka a határértéket meghaladó növényvédőszer-maradék. Ezzel együtt az elmúlt 5 év alatt összesen 86 esetben volt határérték túllépés, ebből 4 bébiétel és 1 bébiital esetében.
Már 2002 óta népszerűsítik az etikus, környezetileg és társadalmilag tudatos vásárlást, életmódot. A csapat sokféle szakmai háttérrel rendelkezik: közgazdász, mérnök, marketinges, szociológus, jogász, geográfus, antropológus, agrármérnök mindent megtesz azért, hogy a környezeti és társadalmi szempontok minél nagyobb szerephez jussanak a fogyasztás során.
Rendeztek már kiállítást, rendezvénysorozatot, helyi termékek vásárát, pereltünk tudatosan megtévesztő reklámkampányt és segítenek a lelkes elkötelezett tudatos vásárlóknak, gazdálkodóknak összefogni, tapasztalatot cserélni is.
Ha úgy érzitek, ti is hozzá tudnátok tenni a sikerhez egyedi képességeitekkel, tudásotokkal, lépjetek kapcsolatba a Tudatos Vásárlók Egyesületével!
Azoknak, akik otthon maguk készítik a bébiételeket, érdekes lehet a NÉBIH kimutatása a piacon előforduló vegyszerrel szennyezett zöldségekről és gyümölcsökről. Paprika, paradicsom, saláta (melegházi), szamóca, sárgarépa, szilva, uborka, meggy, alma, körte, köszméte, csemegeszőlő, narancs, citrom, mandarin: ezek okozzák a legtöbb problémát évről évre. A listán találni 20-szoros határérték átlépést is.
A hazai, a török, az olasz és a spanyol árukban találtak legtöbbször növényvédőszer-maradványt. A hazai termékek a mintavételben is fölülreprezentáltak, a spanyol, olasz, török termékek pedig tipikusan a téli hónapokban gyakoriak az árusoknál.
A Tudatos Vásárlók Egyesületének tanácsa, hogy lehetőleg közvetlenül a termelőtől, lehetőleg bio minősítésű, de mindenképpen szezonális növényből főzzetek magatoknak és a gyerekeknek is. Tájékozódjatok arról, melyek azok a zöldségek és gyümölcsök, amelyekben gyakori a vegyszermaradvány, és ezekből válasszatok inkább bio minősítésűt.
Nyomj egy lájkot, ha érdekes volt a cikk!